Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Liberecký kávový festival se uskutečnil v Paláci Liebieg.

VIDEO: Pražení kávy, ochutnávky či latte art. Kávomilci se sjeli pod Ještěd

Vůně nápoje intelektuálů, jak se v minulosti přezdívalo kávě, se nesla poslední lednový víkend Palácem Liebieg, který hostil druhý ročník Libereckého kávového festivalu. Představoval jedinečnou příležitost pro všechny milovníky tohoto nápoje s příběhem a nabídl jim možnost sdílet svou vášeň a znalosti. Zatímco loni se konal první ročník v Malém divadle v Liberci, kvůli rostoucímu zájmu se musel přesunout do větších prostor.

David Nesnídal

Pěna dní: Iatropatogenie

Iatropatogenie má škálu závažnosti od pacientovy smrti až po pocit ponížení či nedůstojného jednání.

Záběry z natáčení seriálu Metoda Markovič: Hojer.

Metoda Markovič: Nový seriál líčí hon na kanibala Hojera a práci kriminalisty

Jeden z nejproslulejších pražských kriminalistů se dočkal vlastního hraného seriálu. Platforma Voyo dokončila a uvede 26. ledna šestidílnou sérii o někdejším šéfovi pražské mordparty Jiřím Markovičovi a pátrání pražských policistů po sadistickém vrahovi Ladislavu Hojerovi. V seriálu hrají Petr Lněnička, David Prachař či Michal Isteník

Z otevření Tančírny a kavárny Tango Café v Poděbradech.

Tři Bábovky, nádražní pekárna, bistro JK moto, tančírna tanga. Poděbrady ožily

Lázeňské město loni obohatil vznik řady podniků, které se velmi rychle staly oblíbeným místem návštěv nejen pro místní. Z některých se stal dokonce fenomén, o kterém si příznivci dodnes píší na sociální síti a sledují novinky v jeho nabídce. O čtyřech takových místech jsme psali v průběhu loňského roku i v Nymburském deníku. Pojďme si úspěšné podniky, které zahájily svůj provoz v loňském roce v Poděbradech či jejich blízkém okolí, připomenout.

Jan Řežáb, majitel a ředitel developerské skupiny JRD, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.

Využití plazmatu přinese revoluci v nakládaní s odpady, míní developer Jan Řežáb

Energeticky úsporné domy a zdravé bydlení staví Jan Řežáb dvacet let – tedy už od doby, když to ještě nebylo běžné a moderní jako dnes. Dá se říct, že byl v tomto směru průkopníkem. Teď navíc prozkoumává další nové technologie a testuje unikátní reaktor na spalování odpadu pomocí plazmatu. Jak to funguje a co nám to do budoucna může přinést? To prozradil Jan Řežáb, majitel a ředitel developerské skupiny JRD, v podcastu Byznys kafe.

Kavárna U Lůcy obchodní centrum Alej

Lucie Budinská otevřela v Brodě novou kavárnu. Plním si dětský sen, tvrdí

/VIDEO, FOTO/ Místo oleje na promazání kol tam voní káva. Novou kavárnu najdou obyvatelé Havlíčkova Brodu v obchodním centru Alej. Provozuje ji Lucie Budinská si otevřením kavárny plní svůj dětský sen. „Pracovala jsem jako pečovatelka v domově pro seniory a už jsem nutně potřebovala změnu,“ dodává.

Energie byly tématem debaty u kulatého stolu ve speciálním vydání pořadu Byznys kafe.

Ceny energií dál porostou, je třeba změnit Green Deal, upozorňují odborníci

České domácnosti a firmy se i v příštích letech musejí připravit na růst cen energií. Pokud vláda nezmění vzorec, podle kterého Energetický regulační úřad (ERÚ) počítá státem regulovanou část ceny a zároveň po evropských volbách nedojde ke změkčení takzvaného Green Dealu, porostou ceny každý rok o desítky procent. Shodli se na tom hosté podcastu Byznys kafe speciál, který byl věnován právě růstu cen energií.

Kavárna Essko Espresso Bar, 30. listopadu 2023, Ostrava.

Nová kavárna v Ostravě: Essko Espresso Bar sází na střídání kávových zrn

Výběrová káva si v posledních letech získává stále větší oblibu. Na to vsadila i nová kavárna v Mlýnské ulici v centru Ostravy Essko Espresso Bar. Na rozdíl od okolních kaváren ale nebudou v Essku stálá kávová zrna. „Chtěli jsme přijít s něčím jiným. Proto budeme kávu různě měnit. Momentálně máme například kávová zrna z holandské pražírny,“ vysvětluje spolumajitelka kavárny Marie Vojkovská.

Hostem videopodcastu Byznys kafe byl tentokrát zakladatel a šéf společnosti Knihobot Dominik Gazdoš (vlevo)

Knihy z druhé ruky. Největší on-line antikvariát jich prodá dva miliony ročně

Knihy patří k nejoblíbenějším vánočním dárkům, zájem o ně v tomto období výrazně roste. Prodávají se nejen ty nové, ale také ty už aspoň jednou přečtené. E-shop Knihobot denně přidává do své nabídky kolem patnácti tisíc starších knížek. Jak tato služba funguje a jak se knihy z druhé ruky kupují a prodávají? To prozradil v podcastu Byznys kafe Dominik Gazdoš, zakladatel a šéf společnosti Knihobot.

Michael Carvan ze společnosti Lifetech byl hostem videopodcastu Byznys kafe.

Unikátní technologie brněnské firmy čistí vodu hrochům i na luxusních jachtách

Firma Lifetech je celosvětově úspěšný inovátor v oblasti úpravy vody a dezinfekce. I proto od ní zařízení pro čištění vody odebírá například singapurská zoo, nebo je najdete na 8 z 10 největších jachet světa. Jak její technologie fungují a kde všude dokáží udělat ze špinavé vody čistou? To prozradil v podcastu Byznys kafe Michael Carvan ze společnosti Lifetech.

Kavárna je považována za jeden ze symbolů Benátek.

Ideální na rande? V této legendární kavárně už sváděl ženy i Casanova

Jedna z nejstarších kaváren světa Caffè Florian funguje bez přestávky již více než 300 let. Nachází se v centru italských Benátek a navštěvoval ji i slavný svůdce žen Giacomo Casanova. Důvod? Do kavárny totiž směly jako do jednoho z mála podniků chodit ženy. I dnes je poměrně velká šance, že zde potkáte známou osobnost.

Stejně jako u dospělých, tak i u dětí platí, že když jim mléko nechutná, pít ho nemusí. Ale klidně mohou.

Kolik mléka může vypít dospělý člověk? A je prospěšné? Odborníci o tom ví své

Patříte k zastáncům konzumace mléka, nebo byste ho nevzali do úst? Diskuse o tom, jestli děti, a především dospělí mají pít mléko, se vedou hodně často. Někdo tvrdí, že pít mléko je špatné, jiní ale zdůrazňují, že mléko je zdravé Jen o málokterém nápoji koluje tolik rozporuplných zpráv. Alespoň pár z nich jsme probrali s odborníky.

Prodejna s francouzským pečivem a výběrovou kávou ve Ztracené ulici, 4. listopadu 2023

V centru Olomouce otevírají nové podniky. Na dobroty se stojí i dlouhé fronty

Čerstvým pečivem a dobrou kávou vonící kousek Francie ve Ztracené ulici, Bubble Tea kavárna místo masny na Dolním náměstí nebo Pipena v Denisce avizující kuřecí pečínky. To jsou některé novinky ve skladbě provozoven v centru Olomouce z poslední doby. Uzavřena naopak nadále zůstává Krajinská lékárna a prázdné jsou prostory na Horním náměstí, které v lednu vyklidila cukrárna AIDA.

Interiéry nové kavárny, která otevře v pátek v poledne.

Art Deco: Nová kavárna v Nymburce otevírá, láká na snídaně a stylový interiér

/FOTO, VIDEO/ Nový podnik s názvem Art Deco otevře poprvé tento pátek v pravé poledne v Nymburce. Uvnitř už je všechno připraveno, zbývá jen vybavit taneční a galerijní místnost. Připraveny jsou stroje na vaření kávy i další nápoje. Na své zákazníky čekají stolečky a příjemná křesílka. Volné je i místo u klavíru, které v pátek i sobotu zasedne muzikant, který první dva večery v nové kavárně zpříjemní živou hudbou.

Lucie Bílá

Lucie Bílá prozradila, komu fandí ve StarDance. Sama už nabídku párkrát odmítla

Jsou to tři měsíce, co zpěvačka Lucie Bílá výrazně omezila sladké, a na její postavě už je to znát. Striktní dietu ale nedrží, jak přiznala, čokoládu ke kávě si občas přece jen dá. Proto ani neodmítla pokřtít novou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Čokoláda. S oblíbeným cukrářem ji toho pojí ovšem mnohem víc. Fandí mu i ve StarDance?

Kávovou sedlinu můžeme použít jako hnojivo pro pokojové květiny i pro rostliny na zahradě.

Odpad, nebo poklad? Nevyhazujte věc, za kterou budou vaše rostliny vděčné

Šálek kávy jako oblíbený nápoj, životabudič nebo prostě příjemný denní rituál si denně dávají miliony lidí na celém světě. Podle některých průzkumů se na naší planetě vypijí každý den dvě miliardy šálků kávy. Po většině z nich zbude kávová sedlina a většina z této sedliny skončí v odpadu. A to je škoda, protože je to materiál, který můžeme použít jako hnojivo pro pokojové květiny i pro rostliny na zahradě. Kterým rostlinám kávová sedlina prospívá? A jak správně hnojit kávovou sedlinou?

Kapitánka s kapitánem. Kateřina Laciná a Tomáš Souček

Šéfové kabin se sešli u kávy. Na bouchání do stolu nejsme, tvrdí Souček a Laciná

Ona je kapitánkou reprezentačního týmu pozemních hokejistek, on s páskou vede fotbalový nároďák. Oba jsou osobnostmi svých týmů s úspěšnou kariérou v zahraničí. Oběma bije srdce pro pražskou Slavii. A oba jsou také vyhlášení skvělou fyzickou kondicí a maratonskými běžeckými výkony v rámci jednotlivých zápasů. Právě statistické údaje stály na počátku nevšedního setkání Kateřiny Laciné a Tomáše Součka.

Pampeliškové kořeny pomáhají čistit ledviny. Sbírají se buď časně z jara nebo na podzim.

Kořeny této léčivky teď najdete všude. Čistí ledviny a je z nich i výborná káva

Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.

Kávafest 2023  Galerie Desítka

VIDEO: Kávafest zaplnil Galerii Desítka ve Zlíně, podívejte se

Káva na nespočet způsobů provoněla v sobotu Galerii Desítka ve Zlíně. Kávafest tam přilákal od dopoledních hodin zástupy nadšenců, kteří si mohli během celodenního programu vyslechnout řadu přednášek, ochutnat nevšední druhy káv a zákusků a mnoho dalšího. Podívejte se v galerii Deníku, jak to tam vypadalo.

Hlasujte v anketě, kam v Novém Městě na Moravě chodíte nejradši

Kavárny, restaurace žádná. Hlasujte, kam v centru Nového Města chodíte nejradši

/ANKETA/ Kavárenský ráj, ale bez místa, kam by si člověk mohl zajít na oběd. Tak hodnotí obyvatelé centrum Nového Města na Moravě. Na Vratislavově náměstí totiž stačí udělat jen pár kroků, aby člověk postupně obešel rovnou sedm kaváren či cukráren. Za to klasickou restauraci by zájemce v okolí hledal marně. Podle návštěvníků i majitelů podniků je taková situace dlouhodobě neúnosná.

Pití kávy je v Česku fenomén a pro mnohé lidi se neodmyslitelně pojí se startem nového dne.

Češi si užijí den kávy. Podle průzkumu ji pijí skoro všichni

V neděli ráno si celý svět přiťukne oblíbeným životabudičem. Na 1. října totiž připadá Mezinárodní den kávy. Právě tento aromatický nápoj je v Česku fenomén, podle průzkumu si 85 procent Čechů dá denně alespoň jeden šálek. Svátek si i proto užije řada lidí napříč republikou a po více dní. Na mnoha místech pro ně totiž mají připravený bohatý kávový program. 

Kladenská kavárna Bez konce měla skvělý start, po letech musí zavřít.

Zánik kavárny Bez konce. Podnik s handicapovanými zaměstnanci položila krize

/FOTOGALERIE/ Kavárna Bez konce, která sídlila v centru Kladna v budově Divadla Lampion, nedostála svému názvu. Podnik, který poskytoval pracovní příležitosti lidem s různými zdravotními hendikepy, ukončil po čtrnácti letech svou činnost. Příčinou jsou následky ekonomické krize. V těchto dnech už jsou prostory kavárny vyklízeny.

Trochu kávové sedliny můžete přidat do květináče

Domácí hnojiva pro pokojovky. Opravdu jim pomůže kávová sedlina a banánová voda?

Pěstujete doma pokojové květiny? Pro jejich dobrý růst a bohaté květenství jim musíte dodat dostatek živin. Kupujete kvůli tomu drahá hnojiva v zahradnictví? Možná děláte chybu, protože stejné živiny získáte i z kuchyňského odpadu. Někteří zahradníci doma vyrobená hnojiva doporučují. Mají však opravdu takovou účinnost? A co nejznámnější z nich v podobě kávové sedliny či banánových slupek?

Ha Thanh Špetlíková se narodila v Hanoji. Do Česka se přestěhovala ve čtyřech letech s maminkou.

Ha Thanh Špetlíková: Věřím, že se jednou vdám podruhé. Bojuji proti předsudkům

Ve své nejnovější roli se Ha Thanh Špetlíková postavila proti stereotypům i předsudkům a říká: „Přežité tradice ráda opustím. Bez toho bychom se přece nikam nepohnuli.“ Herečka prozradila, proč si po rozvodu s bývalým manželem Martinem Špetlíkem nezměnila příjmení a čím se s partnerem, Arthurem Sniegonem, vzájemně obohacují.

Od úterý 26. září mohou majitelé rodinných domů podávat žádosti do nového podprogramu Oprav dům po babičce. Ilustrační snímek

Oprav dům po babičce: Nové dotace startují. Jaké jsou podmínky a jak nenaletět

S příchodem podzimu se vrací na scénu dotační program Nová zelená úsporám. S ním právě nyní přichází i zcela nová dotace s názvem Oprav dům po babičce. O tu mohou majitelé rodinných domů žádat už od úterý. Jaké jsou podmínky u těchto příspěvků a na co byste si měli dát pozor? To prozradil v pořadu Byznys kafe Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.