Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Soutěž baristů v Obchodní akademii a hotelové škole v Brodě

V Brodě připravili studenti luxusní kávu. Ocenil ji i odborník

/VIDEO/ Káva, kterou nám nabízejí některé kavárny, se nedá pít. My to chceme změnit, říká učitel Leoš Kubeš. Přízemím Obchodní akademie a hotelové školy v Havlíčkově Brodě se ve čtvrtek dopoledne line vůně čerstvě pražené kávy. Koná se tady první ročník celorepublikové soutěže baristů. V hlavní roli je káva ve všech podobách.

Hostem pořadu Byznys Kafe byl Viktor Slezák, obchodní ředitel společnosti Františkovy Lázně Aquaforum

Ušetřit za lázeňské pobyty lze včasným nákupem za současné ceny, radí šéf lázní

Pořádně složitým obdobím procházejí v posledních třech letech tuzemské lázně. Nejprve jejich provoz ovlivnila covidová omezení, teď se zase musí potýkat s výrazným růstem cen energií. Jak se s tím vším vypořádávají? Na jak dlouho dnes lidé do lázní jezdí a co čeká lázeňství v příštích letech? To prozradil moderátorovi Janu Kličkovi v pořadu Byznys kafe Viktor Slezák, obchodní ředitel společnosti Františkovy Lázně Aquaforum.

Týden pro mobilní hospice.

Dobročinná káva, výstava fotografií a běh pro hospic v Olomouci. Zapojte se

První týden v říjnu je již tradičně věnován podpoře mobilní hospicové péče. Celostátní kampaň DOMA pomáhá informovat širokou veřejnost, aby se potřebné odborné pomoci dostalo každému, kdo si přeje strávit závěr života DOMA se svými nejbližšími. V Olomouci se v rámci kampaně uskuteční běh pro hospic, dobročinný prodej kávy a moučníků, výstava fotografií profesora Jindřicha Štreita a online soutěž o nejzajímavější recept. 

Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech.

Kávová krize: výstava v Blansku ukazuje tvrdý život pěstitelů, podívejte se

Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech. V letošním ročníku je nainstalovaná na 113 místech po celém Česku a také na padesátce míst v sousedním Slovensku. V regionu je připravená také v hodonínské, vyškovské a brněnské Zoo. Dále v Mikulově nebo na řadě míst na Vysočině.

Ilustrační snímek

Značení čaje a kávy se zpřesní. Zákazníky nepůjde tak lehce napálit

Jen málokdo si dokáže přestavit ráno, odpolední siestu či nedělní odpoledne bez šálku dobré kávy či čaje. Jenže ne všichni výrobci či prodejci prodávají to, co zákazník požaduje a pod konkrétním názvem si představuje. S tím by však měl být konec. Ve sněmovně leží nová vyhláška ministerstva zemědělství, která zpřísňuje povinnosti prodejců a výrobců vůči zákazníkům. Musí je přesněji informovat. 

Krajská knihovna v Ústí nad Labem nově láká čtenáře na kávu od Maryši.

Krajská knihovna v Ústí nad Labem nově láká čtenáře na kávu od Maryši

Po dvou měsících byla v prostorách Severočeské vědecké knihovny znovu otevřena literární kavárna, pojmenovaná Café Maryša. Noví provozovatelé mají zájem úzce spolupracovat s knihovnou i dalšími organizacemi. Kromě dobré kávy a zákusků z regionální produkce se zde návštěvníci mohou těšit i na pestrý kulturní program.

Káva. Ilustrační foto

Minifestival kávy v Muzeu Beskyd

Putování za chutí a vůní nejkvalitnějších káv, tak avizují pořadatelé program v sobotu 10. září ve frýdecko-místeckém Muzeu Beskyd. Zámecký minifestiválek kávy se koná od 10 do 17 hodin.

Září 2021: Gastrofestival Ochutnej Osoblažsko přilákal do Osoblahy gurmány i šestnáct soutěžních týmů.

Na gastrofestival Ochutnej Osoblažsko stylově parním vlakem, na kafe do Krnova

V Osoblaze se chystá v sobotu 3. září jedenáctý ročník tradičního gastrofestivalu Ochutnej Osoblažsko. Je to ideální příležitost spojit gurmánské a železniční zážitky a udělat si výlet do Osoblahy po úzkokolejce. Coffee festival Krnov propojil kávovou kulturu s tím nejlepším, co vzniklo v oblasti pouličního street food stravování. Další ročník odstartuje na krnovském náměstí v pátek 2. září v 17 hodin, a pak i celá sobota bude vonět tou nejlepší výběrovou kávou.

U zavěšenýho kafe v Loretánské ulici na Hradčanech

OBRAZEM: U zavěšeného kafe. Nenápadnému podniku dal jméno dobrý skutek

Vcelku nenápadná hospůdka s kavárnou v Loretánské ulici na Hradčanech zaujme kolemjdoucí především svým jménem. Na štítu se hrdě houpe nápis „U zavěšenýho kafe“. Málokdo však ví, co to takové zavěšené kafe vlastně je. Název odkazuje na neapolskou tradici zvanou „Cafe sospeso“. Pro Italy je káva denním chlebem, mnoho lidí si ji však v krušných letech II. světové války nemohlo dovolit. Ti majetnější tak při návštěvě kavárny začali kupovat kávy dvě – jednu pro sebe a druhou pro neznámého návštěvníka, který si ji přišel vypít později. 

U zavěšenýho kafe v Loretánské ulici na Hradčanech.

U zavěšenýho kafe: jméno mu dal dobrý skutek

/FOTOGALERIE/ Vcelku nenápadná hospůdka s kavárnou v Loretánské ulici na Hradčanech zaujme kolemjdoucí především svým jménem. Na štítu se hrdě houpe nápis “U zavěšenýho kafe”. Málokdo však ví, co to takové zavěšené kafe vlastně je.

Koláče pro tisíce lidí.

Od sousedů: O světový rekord ve švestkovém koláči

V Bad Füssingu budou v neděli usilovat o zápis do Guinnessovy knihy rekordů - v konzumaci kávičky a švestkového koláče u společného stolu dlouhého 1440 metrů. Starý rekord vytvořili k popití kávy v roce 2011 v Offenburgu stolem s délkou 1375 metrů.

Oddělená místnost za barem je určena k testování kávy a funguje zároveň jako showroom

OBRAZEM: Pražská kavárna je plná recyklátů. Málokdo to pozná

Elitní pražská čtvrť Karlín je místem, kde milovníci pohodového, společenského, ale i byznys života najdou zajímavé místo. Je jím kavárna a současně pražírna GROUNDS. Je interiérově a koncepčně natolik zajímavá, že zaujala porotce soutěže Česká cena za architekturu 2022.

Topi Pigula

Fandím Apoleně a Emě

Fandím Apoleně a Emě. Nejde o zneužití dětské práce či krácení daně, ale snů už od dětství.

Ilustrační snímek.

Ke správné nedělí patří ranní lenošení i návštěva cukrárny

Je neděle a rodina po sobotním důkladném úklidu bytu vyráží na pravidelnou promenádu. Přichází na řadu sváteční šaty, boty, kabelky a nejlépe i výstřelky poslední módy. Alespoň tak tomu bylo za dob první republiky. Sváteční den byl příležitostí navštívit oblíbenou cukrárnu, kavárnu, pohovořit s blízkými i vzdálenějšími známými či příbuznými.

Setkání v pražírně World Coffee v Medlešicích provázela přátelská atmosféra

Má pevné tělo, voní po čokoládě. Farmář z Hondurasu mluví o kávě jako o ženě

„Dáš si turka, nebo rozpustný?“ Oblíbená hláška už se naštěstí netýká všech českých domácností. Lidé začali objevovat vůni a chuť kvalitní kávy, o které se chtějí dozvědět co nejvíce informací. Unikátní příležitost měli v sobotu návštěvníci pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku, kam zavítal honduraský farmář José Francisco Cuellár Fajardo.

Setkání se uskutečnilo v pražírně World Coffee v Medlešicích a provázela ho přátelská atmosféra.

Má pevné tělo, voní po čokoládě. Farmář z Hondurasu mluví o kávě jako o ženě

Dáš si turka nebo rozpustný? Oblíbená hláška už se naštěstí netýká všech českých domácností. Lidé začali objevovat vůni a chuť kvalitní kávy, o které se chtějí dozvědět co nejvíce informací. V sobotu návštěvníci pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku tu příležitost dostali, zavítal tam farmář José Francisco Cuellár Fajardo z Hondurasu. Hosté si tak mohli šálek kávy vychutnat s jeho příběhem o pěstování a zpracování kávovníku, který vyrůstá ve vysoko položených deštných pralesích.

Díky zkušené lektorce češtiny Jitce Pourové můžete naši mateřštinu zaslechnout i v exotických koutech planety.

Lektorka: Cizinci říkají, že češtinu musel stvořit Bůh

Díky zkušené lektorce češtiny Jitce Pourové můžete naši mateřštinu zaslechnout i v exotických koutech planety. Během své kariéry totiž učila studenty více než padesáti národností. V čem je podle ní čeština jedinečná a kde skrývá svá největší úskalí? A proč do jejích složitostí vůbec chtějí cizinci proniknout a hrozí úpadek našeho jazyka?

V nenápadné vesničce Lipina kousek od Valašských Klobouk se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky splnily svůj sen.

U nás kafe. Pojízdnou kavárnou v Lipině si dvojice splnila sen

Napadlo by vás zastavit se na kafe v Lipině? Že ne? To je chyba. V této nenápadné vesničce kousek od Valašských Klobouk na Zlínsku se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky rozhodly splnit si svůj sen.

Prvorepublikové časy dýchnou o víkendu na návštěvníky centra Ostravy.

Sady v centru Ostravy ožijí o víkendu atmosférou první republiky

Prvorepublikové časy dýchnou o víkendu na návštěvníky centra Ostravy. V Komenského sadech se uskuteční hapenning nazvaný První republika s vůní kávy. Hned následující den, v neděli od 16 do 21 hodin, se u mostu Miloše Sýkory uskuteční taneční událost Letní blues pod Sýkorákem. Obě akce jsou zdarma.

Tomáš Wágner se podepisuje fanouškovi

VIDEO: Opory Příbrami prodejci. Hráči u kávy prodávaly fanouškům permanentky

Fotbalová sezona klepe na dveře. Pro nejvěrnější fanoušky ideální čas, aby si pořídili permanentní vstupenku na nadcházející sezonu. Příznivci Příbrami měli ve středu podvečer tu možnost a nejen koupit vstupenku na všechna utkání, ale zároveň získat podpis od největší hvězdy týmu Tomáše Wágnera nebo brankáře Martina Melichara a zároveň s nimi popovídat u kávy.

V nenápadné vesničce Lipina kousek od Valašských Klobouk se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky splnily svůj sen.

U nás kafe: Pojízdnou kavárnou jsme si splnily sen

Napadlo by vás zastavit se na kafe v Lipině? Že ne? To je chyba! V této nenápadné vesničce kousek od Valašských Klobouk se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky rozhodly splnit si svůj sen.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100.

Brno je jeden velký mejdan, říká herec a food bloger Lukáš Hejlík

/ROZHOVOR/ Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o Brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel," říká Hejlík v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.

Návštěvníky nové kavárny v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obslouží robotická ruka. Dokonce umí vykreslit do pěny na kávě jejich podobu nebo jiný obrázek.

VIDEO: Robot vaří v Brně kávu, do pěny tiskne obličeje lidí a časem i zatančí

Netradiční zážitek i prostředí. V kavárně v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obsluhuje zákazníky robot. Jako barista dokáže na kávy či čokolády s mléčnou pěnou vykreslit fotografii zákazníka i nápis podle jeho výběru. Robotická ruka pracuje samostatně a představuje lidem umělou inteligenci v praxi. Do budoucna jim i zatančí.