„Dáš si turka, nebo rozpustný?“ Oblíbená hláška už se naštěstí netýká všech českých domácností. Lidé začali objevovat vůni a chuť kvalitní kávy, o které se chtějí dozvědět co nejvíce informací. Unikátní příležitost měli v sobotu návštěvníci pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku, kam zavítal honduraský farmář José Francisco Cuellár Fajardo.
Dáš si turka nebo rozpustný? Oblíbená hláška už se naštěstí netýká všech českých domácností. Lidé začali objevovat vůni a chuť kvalitní kávy, o které se chtějí dozvědět co nejvíce informací. V sobotu návštěvníci pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku tu příležitost dostali, zavítal tam farmář José Francisco Cuellár Fajardo z Hondurasu. Hosté si tak mohli šálek kávy vychutnat s jeho příběhem o pěstování a zpracování kávovníku, který vyrůstá ve vysoko položených deštných pralesích.
Díky zkušené lektorce češtiny Jitce Pourové můžete naši mateřštinu zaslechnout i v exotických koutech planety. Během své kariéry totiž učila studenty více než padesáti národností. V čem je podle ní čeština jedinečná a kde skrývá svá největší úskalí? A proč do jejích složitostí vůbec chtějí cizinci proniknout a hrozí úpadek našeho jazyka?
Napadlo by vás zastavit se na kafe v Lipině? Že ne? To je chyba. V této nenápadné vesničce kousek od Valašských Klobouk na Zlínsku se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky rozhodly splnit si svůj sen.
Prvorepublikové časy dýchnou o víkendu na návštěvníky centra Ostravy. V Komenského sadech se uskuteční hapenning nazvaný První republika s vůní kávy. Hned následující den, v neděli od 16 do 21 hodin, se u mostu Miloše Sýkory uskuteční taneční událost Letní blues pod Sýkorákem. Obě akce jsou zdarma.
Fotbalová sezona klepe na dveře. Pro nejvěrnější fanoušky ideální čas, aby si pořídili permanentní vstupenku na nadcházející sezonu. Příznivci Příbrami měli ve středu podvečer tu možnost a nejen koupit vstupenku na všechna utkání, ale zároveň získat podpis od největší hvězdy týmu Tomáše Wágnera nebo brankáře Martina Melichara a zároveň s nimi popovídat u kávy.
Napadlo by vás zastavit se na kafe v Lipině? Že ne? To je chyba! V této nenápadné vesničce kousek od Valašských Klobouk se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky rozhodly splnit si svůj sen.
Pokud se rozhodnete vydat se na výlet do Kamenického Šenova, který se nachází na rozmezí Ústeckého a Libereckého kraje, můžete vyzkoušet kávu z Druhé koleje.
/ROZHOVOR/ Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o Brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel," říká Hejlík v rozhovoru pro Deník Rovnost.
Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.
Výběrovou kávu ve funkcionalistickém prostředí si nyní vychutnají Brňané, kteří navštíví známou vilu Stiassni v brněnských Pisárkách. Pocta prvorepublikovému architektovi Ernstu Wiesnerovi v podobě kavárny Café Ernst vznikla přímo v prostorách architektonické památky.
/FOTO/ Výběrovou kávu ve funkcionalistickém prostředí si nyní vychutnají Brňané, kteří navštíví známou vilu Stiassni v brněnských Pisárkách. Pocta prvorepublikovému architektovi Ernstu Wiesnerovi v podobě kavárny Café Ernst vznikla přímo v prostorách architektonické památky.
Šéfeditor na Vysočině a jižní Moravě Luděk Mahel doporučuje tři místa, kde rád zažene hlad či žízeň. A přidává i tip na své nejoblíbenější jídlo nebo pití. Tak dobrou chuť!
Malý krámek ve Vídeňské ulici v Klatovech měl v době covidu namále, ale udrželi ho stálí zákazníci, kteří si ho oblíbili. Jde totiž o místo, kde pořídíte červy, cvrčky, zmrzlinu sušenou mrazem a další neobvyklé speciality.
Malý krámek ve Vídeňské ulici v Klatovech měl v době covidu namále, ale udrželi ho stálí zákazníci, kteří si ho oblíbili. Jde totiž o místo, kde pořídíte červy, cvrčky, zmrzlinu sušenou mrazem a další neobvyklé speciality.
Netradiční zážitek i prostředí. V kavárně v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obsluhuje zákazníky robot. Jako barista dokáže na kávy či čokolády s mléčnou pěnou vykreslit fotografii zákazníka i nápis podle jeho výběru. Robotická ruka pracuje samostatně a představuje lidem umělou inteligenci v praxi. Do budoucna jim i zatančí.
Mít trávník jako na golfovém hřišti. To je sen každého, kdo má u domu zahradu. Jenomže jak toho dosáhnout? Máme pro vás tip na velmi jednoduché hnojivo, které vás prakticky nebude stát ani korunu. Zvláště, pokud pijete kávu.
Vyrytý na stromě v parku by ten nápis mohl vypadat třeba takto: Adam Neubauer + káva = láska a úspěch. Nelhal by. Sedmatřicetiletý barista žijící v Mikulově na Břeclavsku je trojnásobným českým šampionem v přípravě kávy a neztratil se ani na světovém šampionátu ve Spojených státech.
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
Dříve to byla kovárna, kde lidé kovali koně. Dnes je útulný cihlový domek na okraji Čeladné KOVÁRNOU, kde si hosté mohou pochutnat na výborné kávě, domácích koláčích či snídaních, které nastartují jejich den.
Nová doba si žádá modernější a příjemnější servis. Lidé se již nespokojí pouze s tuctovou kavárnou či průměrným bufetem. V Berouně tak lze vyrazit jak na výtečný šálek kávy servírovaný dle přání, tak i na křupavou bagetu na americký způsob.
Tak trochu jiný festival nabídne kavárna Jiná káva, podnik, který pomáhá lidem s duševním onemocněním k postupnému návratu do normálního života. Festival se koná v berounském areálu starých kasáren, kde kavárna sídlí, v pátek 24. června. Od 16 hodin nabídne bohatý program jak pro dospělé, tak pro děti.
Nová doba si žádá modernější a příjemnější servis. Lidé se již nespokojí pouze s tuctovou kavárnou či průměrným bufetem. V Berouně tak lze vyrazit jak na výtečný šálek kávy servírovaný dle přání, tak i na křupavou bagetu na americký způsob.
/FOTOGALERIE/ Dříve to byla kovárna, kde lidé kovali koně. Dnes je útulný cihlový domek na okraji Čeladné KOVÁRNOU, kde si hosté mohou pochutnat na výborné kávě, domácích koláčích či snídaních, které nastartují jejich den.
Není snad jiného ekonomického odvětví, které by na pandemii covidu doplatilo více, než cestovní ruch a gastronomie. V důsledku krize ubylo v celostátním měřítku několik set provozoven, od venkovních hospod přes bufety a kavárny až po restaurace a penziony. Je proto zajímavé sledovat, jak se odvětví snaží vymanit z tlaku nepříznivých okolností a dostat na předkrizovou úroveň – každý krok v tomto směru se proto setkává se značnou pozorností odborné veřejnosti, a snad i spotřebitelů, nebo lépe řečeno konzumentů.
/FOTO/ V oblíbené litoměřické kavárně Káva s párou připojili za model historické lokomotivy nový vagónek vyrobený na zakázku. Ten svou jízdu odstartoval uplynulý víkend a můžete si z něj vychutnat kávu a zákusek s sebou.
Exotické kávy a čaje, ovoce, koření, cukrářské dobroty, podmanivá hudba a pohodová atmosféra jako v čarovném orientu. Přesně takový byl sobotní Festival kávy a čaje na kroměřížském výstavišti.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.
Jako kdyby vůně šálku s kávou prorážela i nepřekonatelné bariéry. Navzdory úderům covidu a energetickým otřesům se Brno stále více mění v město kaváren. V posledních čtyřech letech jich tam přibylo 141. Jejich aktuální počet vychází z datového portálu města Brna.
Jako kdyby vůně šálku s kávou prorážela i nepřekonatelné bariéry. Navzdory úderům covidu a energetickým otřesům se Brno stále více mění v město kaváren. V posledních čtyřech letech jich tam přibylo 141. Jejich aktuální počet vychází z datového portálu města Brna.
Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
/FOTOGALERIE/ Hosté i sami provozovatelé podniků připouštějí, že ve městě na obou březích Ostravice to s úrovní pohostinských služeb není nic extra. A to jak s konceptem, tak personálem. Dají se nicméně vybrat místa, kde nabízejí i poskytují více, nežli jen: „Dobrý den! Co si dáte? Na shledanou!“
Vajíčkárna, brunch, burgrárna, nebo prostě dobré kafe. V Hradci Králové najdeme řadu zajímavých gastronomických zážitků, které potěší chuť, čich i zrak milovníků dobrého jídla a pití.
Asijská a řecká kuchyně, steaky, vybraná káva, ovesné mléko nebo koktejly. Podniky v Třebíči i ve Žďáře nad Sázavou dokáží lidem splnit nejedny chutě. Oproti loňskému roku si však lidé za jídlo a pití připlatí.
Jako houby po dešti. Tak se dá s nadsázkou popsat boom kaváren v centru dvacetitisícového Blanska, kde v posledních letech otevřelo několik nových podniků. Už druhou kavárnu tam loni rozjela společnost CoCo Coffee Company.
Kam za vůni kávy a s očekáváním výborného zákusku k ní? Centra okresních měst na jihu Moravy nabízí mnoho možností, takže návštěvníci mohou zkoušet. Na náměstích a hlavních třídách totiž i po pandemii zůstaly osvědčené kavárny i ty, kde mají otevřeno kratší dobu.
Káva, domácí limonády, koktejly, zákusky, rychlý oběd, ale také možnost potkat se s přáteli a užít si společně strávené chvilky v klidném a tichém prostředí, nebo uprostřed děje či například u kulturního zážitku. Takové jsou důvody, proč navštěvujeme nejrůznější kavárny, bistra, cukrárny a další podniky podobného typu.
Navzdory pandemii, která na dva roky kvůli protiopatřením vylidnila centrum Českého Krumlova, vznikají ve městě nové kavárny či bistra, jejichž provozovatelé doufají, že se turisté zase vrátí. Boj o přežití nemají lehký. Kvalita a originalita – to je to, čím chtějí zákazníky získat.
Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Řadu let pracovala Eva Kertisová ze Stříbra jako účetní v jedné ze společností v Boru na Tachovsku. Povolání ji po dlouhé době přestalo bavit. Rozhodla se proto zkusit podnikat v úplně jiném oboru a koncem loňského roku založila ve stříbrském areálu Soter v Soběslavově ulici bistro a kavárnu s názvem Delicaterie Soter.
I když by se mohlo zdát, že nedávná pandemie covidu poněkud utlumila podnikatelské aktivity týkající se restaurací, bister či barů, zdaleka tak tomu není. Na Novojičínsku se v poslední době objevilo několik zajímavých podniků, které stojí za to aspoň jednou navštívit. Představujeme vám alespoň čtyři v Novém Jičíně a jeden ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Pro člověka kavárenského, na kofeinu závislého - ráj na zemi. Pro kardiaka - noční můra. Poslední roky, ač poznamenané covidem, kavárníkům v Jičíně přejí.
Vajíčkárna, brunch, burgrárna, nebo prostě dobré kafe. V Hradci Králové najdeme řadu zajímavých gastronomických zážitků, které potěší chuť, čich i zrak milovníků dobrého jídla a pití.