Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Setkání v pražírně World Coffee v Medlešicích provázela přátelská atmosféra

Má pevné tělo, voní po čokoládě. Farmář z Hondurasu mluví o kávě jako o ženě

„Dáš si turka, nebo rozpustný?“ Oblíbená hláška už se naštěstí netýká všech českých domácností. Lidé začali objevovat vůni a chuť kvalitní kávy, o které se chtějí dozvědět co nejvíce informací. Unikátní příležitost měli v sobotu návštěvníci pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku, kam zavítal honduraský farmář José Francisco Cuellár Fajardo.

Setkání se uskutečnilo v pražírně World Coffee v Medlešicích a provázela ho přátelská atmosféra.

Má pevné tělo, voní po čokoládě. Farmář z Hondurasu mluví o kávě jako o ženě

Dáš si turka nebo rozpustný? Oblíbená hláška už se naštěstí netýká všech českých domácností. Lidé začali objevovat vůni a chuť kvalitní kávy, o které se chtějí dozvědět co nejvíce informací. V sobotu návštěvníci pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku tu příležitost dostali, zavítal tam farmář José Francisco Cuellár Fajardo z Hondurasu. Hosté si tak mohli šálek kávy vychutnat s jeho příběhem o pěstování a zpracování kávovníku, který vyrůstá ve vysoko položených deštných pralesích.

Díky zkušené lektorce češtiny Jitce Pourové můžete naši mateřštinu zaslechnout i v exotických koutech planety.

Lektorka: Cizinci říkají, že češtinu musel stvořit Bůh

Díky zkušené lektorce češtiny Jitce Pourové můžete naši mateřštinu zaslechnout i v exotických koutech planety. Během své kariéry totiž učila studenty více než padesáti národností. V čem je podle ní čeština jedinečná a kde skrývá svá největší úskalí? A proč do jejích složitostí vůbec chtějí cizinci proniknout a hrozí úpadek našeho jazyka?

V nenápadné vesničce Lipina kousek od Valašských Klobouk se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky splnily svůj sen.

U nás kafe. Pojízdnou kavárnou v Lipině si dvojice splnila sen

Napadlo by vás zastavit se na kafe v Lipině? Že ne? To je chyba. V této nenápadné vesničce kousek od Valašských Klobouk na Zlínsku se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky rozhodly splnit si svůj sen.

Prvorepublikové časy dýchnou o víkendu na návštěvníky centra Ostravy.

Sady v centru Ostravy ožijí o víkendu atmosférou první republiky

Prvorepublikové časy dýchnou o víkendu na návštěvníky centra Ostravy. V Komenského sadech se uskuteční hapenning nazvaný První republika s vůní kávy. Hned následující den, v neděli od 16 do 21 hodin, se u mostu Miloše Sýkory uskuteční taneční událost Letní blues pod Sýkorákem. Obě akce jsou zdarma.

Tomáš Wágner se podepisuje fanouškovi

VIDEO: Opory Příbrami prodejci. Hráči u kávy prodávaly fanouškům permanentky

Fotbalová sezona klepe na dveře. Pro nejvěrnější fanoušky ideální čas, aby si pořídili permanentní vstupenku na nadcházející sezonu. Příznivci Příbrami měli ve středu podvečer tu možnost a nejen koupit vstupenku na všechna utkání, ale zároveň získat podpis od největší hvězdy týmu Tomáše Wágnera nebo brankáře Martina Melichara a zároveň s nimi popovídat u kávy.

V nenápadné vesničce Lipina kousek od Valašských Klobouk se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky splnily svůj sen.

U nás kafe: Pojízdnou kavárnou jsme si splnily sen

Napadlo by vás zastavit se na kafe v Lipině? Že ne? To je chyba! V této nenápadné vesničce kousek od Valašských Klobouk se ukrývá poklad v podobě nově otevřené pojízdné kavárničky, kterou si dvě kamarádky rozhodly splnit si svůj sen.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100.

Brno je jeden velký mejdan, říká herec a food bloger Lukáš Hejlík

/ROZHOVOR/ Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o Brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel," říká Hejlík v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Lukáš Hejlík v nové knize Brno 100

Brno je jeden velký mejdan, myslí si herec a food bloger Lukáš Hejlík

Lidé ho znají z televizních seriálů i divadelních prken. Lukáš Hejlík kdysi spojil svou vášeň v knihách s herectvím a vytvořil dnes už celorepublikově známý projekt Listování. Stejně tak později spojil časté cestování se zálibou v jídle a vznikl další projekt - gastromapa míst, které stojí za to navštívit. Teď vydal knihu jen o brněnských podnicích. „Brno je ve výsledku ještě lepší, než jsem myslel,“ říká Hejlík v rozhovoru pro Deník.

Návštěvníky nové kavárny v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obslouží robotická ruka. Dokonce umí vykreslit do pěny na kávě jejich podobu nebo jiný obrázek.

VIDEO: Robot vaří v Brně kávu, do pěny tiskne obličeje lidí a časem i zatančí

Netradiční zážitek i prostředí. V kavárně v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obsluhuje zákazníky robot. Jako barista dokáže na kávy či čokolády s mléčnou pěnou vykreslit fotografii zákazníka i nápis podle jeho výběru. Robotická ruka pracuje samostatně a představuje lidem umělou inteligenci v praxi. Do budoucna jim i zatančí.

Z festivalu Jiná káva v Berouně.

Festival Jiná káva se uskuteční poosmé. Organizace pomáhá duševně nemocným

Tak trochu jiný festival nabídne kavárna Jiná káva, podnik, který pomáhá lidem s duševním onemocněním k postupnému návratu do normálního života. Festival se koná v berounském areálu starých kasáren, kde kavárna sídlí, v pátek 24. června. Od 16 hodin nabídne bohatý program jak pro dospělé, tak pro děti.

Nová kavárna Pascucci v Praze

To je jiný kafe. Do Česka přichází italský kavárenský řetězec Pascucci

Není snad jiného ekonomického odvětví, které by na pandemii covidu doplatilo více, než cestovní ruch a gastronomie. V důsledku krize ubylo v celostátním měřítku několik set provozoven, od venkovních hospod přes bufety a kavárny až po restaurace a penziony. Je proto zajímavé sledovat, jak se odvětví snaží vymanit z tlaku nepříznivých okolností a dostat na předkrizovou úroveň – každý krok v tomto směru se proto setkává se značnou pozorností odborné veřejnosti, a snad i spotřebitelů, nebo lépe řečeno konzumentů.

Cukrárna Krakhmalnikov brothers.

Nové restaurace v kraji sázejí nejen na originalitu

Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Výběr z cukráren a kaváren v centru Hodonína.

Lidé míří do center jihomoravských měst za kávou i zákusky

Kam za vůni kávy a s očekáváním výborného zákusku k ní? Centra okresních měst na jihu Moravy nabízí mnoho možností, takže návštěvníci mohou zkoušet. Na náměstích a hlavních třídách totiž i po pandemii zůstaly osvědčené kavárny i ty, kde mají otevřeno kratší dobu.

Smyslůplné bistro.

Smyslůplné bistro či Neputovní pražírna lákají hosty v Táboře k návštěvě

Káva, domácí limonády, koktejly, zákusky, rychlý oběd, ale také možnost potkat se s přáteli a užít si společně strávené chvilky v klidném a tichém prostředí, nebo uprostřed děje či například u kulturního zážitku. Takové jsou důvody, proč navštěvujeme nejrůznější kavárny, bistra, cukrárny a další podniky podobného typu.

Podnik Lékárna.

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

V bistru a kavárně Delicaterie Soter ve Stříbře čeká návštěvníky bohatá nabídka a především přátelská atmosféra.

Za dobrotami do Stříbra i okolí

Řadu let pracovala Eva Kertisová ze Stříbra jako účetní v jedné ze společností v Boru na Tachovsku. Povolání ji po dlouhé době přestalo bavit. Rozhodla se proto zkusit podnikat v úplně jiném oboru a koncem loňského roku založila ve stříbrském areálu Soter v Soběslavově ulici bistro a kavárnu s názvem Delicaterie Soter.

Bookafe v Novém Jičíně.

Gastroscéna na Novojičínsku jde kupředu a nebojí se trendů, vybere si každý

I když by se mohlo zdát, že nedávná pandemie covidu poněkud utlumila podnikatelské aktivity týkající se restaurací, bister či barů, zdaleka tak tomu není. Na Novojičínsku se v poslední době objevilo několik zajímavých podniků, které stojí za to aspoň jednou navštívit. Představujeme vám alespoň čtyři v Novém Jičíně a jeden ve Frenštátě pod Radhoštěm.