Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Pražič kávy musí sledovat každou vteřinu dění kolem pražičky.

Pražená káva se pro mladé manžele stala koníčkem, vášní i živobytím

Že ani ta nejlepší káva nemusí chutnat, pokud ji nepřipravíte správně, vědí Honza a Bára Frankovi velmi dobře. Pod názvem Don Franko provozují v Těrlicku malou rodinnou pražírnu kávy a prostřednictvím internetu svou čerstvou, s láskou upraženou kávu nejen prodávají, ale zároveň jednoduše učí laiky, jak ji připravit, aby skutečně chutnala.

Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Muzejní kafírnu zahájil zpívající učitel Petr Puda

FOTO: Muzejní kafírnu zahájil zpívající učitel Petr Puda

Výstavní sál proměnili pracovníci muzea v Kladrubech na nedělní odpoledne v oblíbenou Muzejní kafírnu. V podzimních a zimních měsících tak čas od času nabízejí návštěvníkům možnost posedět si a odpočinout při dobré kávě či vínku v doprovodu hudebního vystoupení.

V elektrárně Dukovany se už pátým rokem drží tradičně každý měsíc takzvané charitativní snídaně, při kterých energetici pomáhají neziskovým organizacím z regionu.

Do elektrárny Dukovany přijeli klienti Barevného světa. Nabízeli snídaně s kávou

Denní centrum Barevný svět z Třebíče, které zaměstnává hendikepované, přivezlo ve čtvrtek 23. září  ráno výtečnou kávu a spoustu slaných i sladkých ručně vytvořených produktů pracovníkům Jaderné elektrárny Dukovany. Odpoledne si pak prohlédli samotnou elektrárnu. Zapojili se totiž do umělecko-terapeutického projektu neziskových organizací s názvem Fotografiemi pro radost.

Miroslav Zadina v kavárně v Habrech.

Myje podlahu, uvaří kávu. Na invalidní důchod jsem mladý, říká Miroslav z Habrů

Nejdřív jsem měl trému. Když se mi ale podařilo udělat na kafe latte tu správnou pěnu, skákal jsem radosti, svěřil se Miroslav Zadina, který pracuje už několik měsíců v kavárně v Habrech. Vystřídal několik profesí. Pracoval jako pomocná síla v kuchyni v motorestu, coby dělník ve výrobně sirupů a čajů či jako obsluha v bistru i v keramické dílně. „Každou práci beru jako výzvu,“ zdůrazňuje. Miroslav to nemá jednoduché.

Idio&Idio.

Rockoví Idio & Idio z Ústí zvou do Koštova na Fondy Fest číslo 7

Populární ústecká pop punk rocková čtyřka okolo muzikanta Máry a zpěvačky Terky zve na sobotu 18. září od 16.00 hodin na svůj až rodinný festiválek Fondy Fest 2021. Jeho již 7. ročník se odehraje v Koštově na Teplicku. Idio slibují v koncertním provedení nejen svůj nejnovější hit Muzikonaut, ale také čerstvý letní klip Na vlně a spoustu dalších v koncertním provedení. Kapela pojala tradiční festiválek jako loučení s létem, také proto bude dost pestrý a zábavný. Jako největší koštovský festival se odehraje v sobotu na místním fotbalovém hřišti, vstupné je 190 korun.

Pečení frgálů, snad nejznámějšího valašského pokrmu, v peci. I ty se však nevyhnuly náhražkám – v letech nedostatku místo jabčáků či hruščáků musel přijít k chuti zelňák

Pochoutky v časech nedostatku. Recepty našich prababiček

Podzimní sluníčko pomalu vybarvuje ovocnou úrodu. Pokud nad těmito řádky právě přemýšlíte, jak naložit s tou svou, třeba vás inspirují recepty našich prababiček. Více v článku Ivany Spitzer Ostřanské, za který velmi děkujeme.

Klimkovice a zdejší lázně nabízejí zajímavá zákoutí a místa.

OBRAZEM: Letní víkend v Klimkovicích. Lázeňská promenáda i koupaliště zdarma

Koupaliště s přírodní vodou, vstupem zdarma a občerstvovacím stánkem, o který se starají skauti. Příjemná procházka zámeckým parkem v centru města. Výlet do lázeňského komplexu završený posezením u kávy a výborného domácího zákusku. To vše nabízí víkendová návštěva Klimkovic, které se nacházejí nedaleko Ostravy.

Klimkovice a zdejší lázně nabízejí zajímavá zákoutí a místa.

OBRAZEM: Lázeňská promenáda i koupaliště zdarma aneb letní víkend v Klimkovicích

/FOTOGALERIE/ Koupaliště s přírodní vodou, vstupem zdarma a občerstvovacím stánkem, o který se starají skauti. Příjemná procházka zámeckým parkem v centru města. Výlet do lázeňského komplexu završený posezením u kávy a výborného domácího zákusku. To vše nabízí víkendová návštěva Klimkovic a zdejšího lázeňského komplexu.

Z táborské zoo. Ilustrační foto.

Táborská zoologická zahrada zve na oplatky a kafe zdarma

Nemusíte jezdit rovnou do lázní, abyste ochutnali tradiční lázeňské oplatky Kolonáda. Alespoň ne v pátek 13. srpna. Stačí v tento den zavítat do táborské zoologické zahrady. Ta totiž ve spolupráci s výrobcem těchto oplatek připravila pro své návštěvníky mimořádnou akci. Každý si bude moci u speciálně označeného stánku vyzvednout oplatky Kolonáda nebo kávu Jacobs. Obojí samozřejmě zdarma.

Postavení Berlínské zdi rozdělilo v několika málo hodinách životy tisíců rodin. Fotograf Dan Budnik zachytil v roce 1961 v západním sektoru ženu, která se u zdi snaží upoutat na sebe pozornost svých příbuzných, co zůstali na východní straně

Berlínská zeď měla zabránit útěkům. Už po roce ji však pokořil unikátní tunel

Jako mnoho jiných událostí provázejících existenci komunistického režimu i stavba Berlínské zdi začala lží. Sto pětašedesát kilometrů dlouhá stavba napříč Berlínem měla zastavit masové útěky německých občanů z té části města, která se po druhé světové války dostala do sovětské okupační zóny. Komunistická strana byla ochotná zamezit útěkům i za cenu lidských životů. Touha po svobodě však byla silnější.

Bolt Café v areálu Dolní oblasti Vítkovice, 11. srpna 2021.

Unikátní posezení v Ostravě, takto vypadá kavárna v oblacích Bolt Café

/FOTOGALERIE/ Kavárna Bolt Café funguje v areálu Dolní oblasti Vítkovic už několik let. Nachází se samém vrcholu nástavby Vysoké pece číslo 1, tedy téměř v osmdesáti metrech nad zemí. Zákazníci si tak posezení u kávy mohou zpříjemnit výhledem na celou Ostravu. Podnik lze navštívit samostatně nebo v rámci komentované prohlídky šroubové věže Bolt Tower.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Ilustrační fotografie.

Zmrzlinárny berou lidé útokem. Chutná i skořicová nebo slaný karamel

Zmrzlina se mlsala i v našem regionu odjakživa. Ovšem nástup specializovaných provozoven, zaměřených pouze na tento sortiment, proměnilo konzumaci zmrzliny ve skutečný fenomén. Okénka u cukráren s tradičními příchutěmi tak často navštíví menší počet lidí. Radši si o kus dál popojdou do specializovaného obchůdku a dají si třeba skořicovou, smrkovou, slaný karamel nebo levandulovou.

Kavárna Black Tree Cafe (U Černého stromu), 14. července v Ostravě.

Kavárna U Černého stromu v Ostravě. Místo, kam se lidé rádi vrací, víme proč

Už desátým rokem funguje v rohu Prokešova náměstí v Ostravě kavárna U Černého stromu. Za tu dobu si získala desítky stálých zákazníků, kterým svou kávou pravidelně zpříjemňuje den. „Základem toho, aby se lidé do kavárny rádi vraceli, je výborná káva a profesionální servis,“ říká její spolumajitelka Bohdana Michalíková.

Když si lidé nejdou pro vakcínu, musí vakcína za nimi...

Sousedé rozjíždějí očkovací autobus

Magistrát na jaře vypravoval po městě testovací "korona" autobus. Od pondělí 19. července bude tento prostředek nasazen jako mobilní očkovací stanice, píší OÖN.