
Pohádky květinové víly – kapitola 12. Pan Špenát
Bude tomu asi rok, co se do naší říše přistěhoval pan Špenát se svou manželkou a třemi syny. Je to hodný tvor, který má rád zdravou stravu a tou zásobuje vlastně celé naše království.
Bude tomu asi rok, co se do naší říše přistěhoval pan Špenát se svou manželkou a třemi syny. Je to hodný tvor, který má rád zdravou stravu a tou zásobuje vlastně celé naše království.
Pokud máte rádi šálek dobré výběrové kávy, řemeslné pečivo k tomu a chcete si vše vychutnat v atraktivním prostředí s milou obsluhou, navštivte kavárnu s pražírnou DOK Nordbeans v Liberci. Ta byla založena v roce 2015 bratry Martinem a Karlem Kozlovými. Firma nabízí výběrovou kávu z pěstitelských zemí, které bratři pravidelně navštěvují. Díky tomu představí až 40 nových druhů káv ročně. Název firmy Nordbeans, který znamená v překladu „severská zrnka“, si zvolili proto, že jsou ze severu a zvolenému stylu pražení kávy se často říká ‚Nordické‘.
Příprava kvalitní kávy a její následná prezentace a servírování na profesionální úrovni je náročná činnost, která občas vyžaduje spoustu uměleckého talentu. Proto se na Gymnáziu a Střední odborné škole v Podbořanech konal pro žáky oboru cukrář a oborů kuchař-číšník a gastronomie baristický kurz pořádaný pod záštitou velice zkušeného baristy, pana Jakuba Točoně, z Café Jeseníky.
/FOTO, VIDEO/ Za barem kavárny ve Staré Pace vítá návštěvníky výřečný muž. Bosky přebíhá mezi vitrínou s čokoládovými pralinkami a kávovarem s kávou z novopacké pražírny. Právě přes kávu se Petr Gurecký dostal k výrobě čokolády. Dnes z výrobny vybudované v rodinném domku zásobuje nejen vlastní kavárnu, ale také obchůdky v celém Podkrkonoší. "Vyrobit čokoládu je v podstatě jednoduché. Poznat v její chuti jemné nuance se lze naučit, pak už ale čokoládu v supermarketu nekoupíte," říká.
Brazílie a Kolumbie. Země, které byly vždy považovány za Mekku pěstování kávy. To už však brzy nemusí platit, tedy alespoň pro některé oblasti. Za radikální změnou stojí globální oteplování. Některé části světa, dosud vhodné například pro pěstování již zmíněné kávy, kešu oříšků nebo avokáda, se totiž podle nové studie kvůli zvyšování teploty dramaticky promění.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Jeho život je natrvalo spojený s medem a kolem včel se motá už odmala. „Občas se mě někdo ptá, zda bývám od medu upatlaný. Dnes už v tom mám takovou praxi, že se vůbec neušpiním. Znám ale příhody, kdy se včelařům rozlil med v autě při převážení. Do obvyklé přepravní nádoby se vejde 35 kilo medu a čištění auta od takového množství bych nepřál ani nepříteli,“ usmívá se Milan Špaček, medový somelier a jednatel firmy Medokomerc se sídlem ve východočeské Jaroměři.
V třetím lednovém týdnu se studneti slavkovské školy vzdělávali hned na několika frontách. V úterý 18. 1. 2022 se rozjeli do Brna na kurz pivního specialisty a kurz latte art. Studenti již ví, z čeho a jak se pivo vyrábí a umí perfektně načepovat hladinku, mléko či šnyt. Na latte art si studenti zdokonalili své dovednosti v kreslení obrázků do kávy.
Kulinářské zážitky k dovolené neodmyslitelně patří. Ale vyznat se v záplavě hvězdiček a recenzí na internetu je pro turisty i místní tak komplikované, že je často přechází chuť. Jičínské informační centrum se rozhodlo vyřešit problém po svém a vyhlásilo anketu o nejlepší podniky v turisticky frekventovaném městě. "Zejména v turistické sezoně se nás na možnost, kam zajít na jídlo nebo kávu, ptají bez přehánění stovky lidí denně. Doporučujeme jim podle vlastních zkušeností, jsme ale zvědaví, jestli se budou výsledky ankety s těmi našimi shodovat. Rádi bychom propagací pomohli jičínským gastropodnikům, obzvláště pak těm, které si to svým přístupem zaslouží," říká vedoucí MIC Jičín Radka Tobolková.
Pohled na mladíka, který si mezi regály skládal do batohu balíčky s kávou, nenechal lhostejným jiného nakupujícího. Když dotyčný „proplul“ kolem pokladen, aniž by se obtěžoval zaplatit, vytočil svědek linku městské policie. K supermarketu v centru Zlína tak okamžitě vyrazila hlídka a díky detailnímu popisu podezřelého, byl využit i městský kamerový systém.
Máte dobrý nápad, který by nastartoval vaše podnikání, nebo vás a vaši firmu posunul zase o kus dál? Pak to chce už jen odvahu a také peníze k tomu, tento plán začít realizovat. A to, jak si poradit se všemi úskalími, vám poradí nový díl seriálu Byznys kafe s VLM, který si můžete pustit ve videu u tohoto článku.
Po dvoutýdenní pauze se v úterý 18. ledna znovu otevře galerijní kavárna GASK s novým jménem, novým konceptem a hlavně s novým provozovatelem.
Stará nádražní budova se proměnila v originální architektonické místo, které v krajském městě spojuje kavárnu, restauraci a pražírnu výběrové kávy. Pod rukama dvou zkušených pekařů tu vznikají jedinečné chleby a další pečivo.
Pravou arabskou atmosféru si mohou nově užít lidé v Sušici, kde otevřel čajovnu Šahrazád Samer Almokhalalati (na snímku). Původem Syřan, který už však žije v Čechách jedenáct let, z toho skoro šest let v Sušici.
David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.
Stará nádražní budova se proměnila v originální architektonické místo, které v krajském městě spojuje kavárnu, restauraci a pražírnu výběrové kávy. Pod rukama dvou zkušených pekařů tu vznikají jedinečné chleby a další pečivo.
Jarní cyklus koncertů zahájí Barocco sempre giovane koncertem ve Společenském sálu zámku v Pardubicích ve čtvrtek 6. ledna.
Dáváte přednost pořádně silné černé kávě před krémovým cappuccinem? Pak máte pravděpodobně raději hořkou čokoládu, než mléčnou. Alespoň takové informace přináší nový výzkum, který se zabýval preferencemi chutí v souvislosti s lidskou genetickou výbavou.
První kávová laboratoř v jižních Čechách otevřela na rohu Lannovky a Chelčického ulice v Budějovicích. Kavárna a pražírna výběrové kávy Kmen láká do svých prostor, kde si můžete užít kávu, jak tady říkají, sladkou, šťavnatou a voňavou, pokaždé ale jinou. Provozující společnost Kmen Coffee Roasters hledá udržitelnost kávy, nejen jako suroviny, ale celé cesty, kterou zrníčko do šálku urazí, a všech, kteří se na tom podílejí. Otevřeno je každý všední den od 7.30 do 17 hodin.
Milovníci kávy, kteří mají k tomuto nápoji velmi blízký vztah, založili před čtyřmi lety v Rumburku na Děčínsku kavárnu Bohemian Coffee House. Jejich cíl byl jasný – nabídnout svým zákazníkům tu nejlepší výběrovou kávu z tradičních kávových regionů celého světa.
Nestihli jste letos napéct cukroví, nebo už jste všechno snědli? Pak se vám může hodit recept na nepečené kuličky od Jaroslava Němce. Děkujeme.
Slavkovská střední škola se může pyšnit dalšími novinkami. Budoucí kuchaři i truchláři mají k dispozici nové vybavení a zájemci se mohli navíc zapojit do baristického kurzu.
Začínající, nadějná, šestičlenná kapela Zavěšený kafe vznikla v době covidu a má dobře našlápnuto. Hraje folk-rock s prvky amerického i českého country. Vidět ji lze hrát téměř po celém Karlovarském kraji a kořeny má například v Kraslicích, Lokti v Ostrově nad Ohří, nebo i v Karlových Varech.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Káva nebo kávovina? Znáte historii vyhlášené pardubické Franckovky? Návštěvníci virtuální výstavy Východočeského muzea si legendární továrnu připomenou na speciálním webu. A ochutnávku nabízíme i my.
Co s nakoupenými zásobami kávy na vánoční trhy, které nám vláda zrušila? Nad odpovědi přemýšleli členové karvinské Iniciativy Dokořán jen chvíli. Co vymysleli?
Nejlepší lískové oříšky na světě? Pěstují je v Itálii, mají svou vlastní apelaci a jejich milovníci se po nich můžou utlouct. Název vyhlášené odrůdy vyslovíte už po první lekci italštiny – Nocciola Tonda Gentile Trilobata.
/FOTOGALERIE/ Skauti a skautky z Rožmitálu pod Třemšínem udělali společně s Brdskou kávou o víkendu radost hned na několika místech. Děti na skautských schůzkách i dobrovolníci doma napekli vánoční cukroví, které se mělo prodávat na Dobročinné skautské kavárně, jejíž výtěžek skauti každý rok věnují na dobrou věc.
/FOTO/ Věda ukrytá v jednom z nejpopulárnějších světových nápojů. V kávě. Největší a nejdražší výstavu brněnského vědeckého parku VIDA! obdivují návštěvníci od pondělí. Nevšední cestu aromatické kávy prozkoumají lidé od zrnka až k šálku.
Dřevěné prvky, voňavá káva a vzdušný interiér. Nová prodejna Lidl, která se otevře v Konečné ulici v pondělí 15. listopadu nabídne komfort zákazníkům i zaměstnancům. Celkově se jedná o 283. prodejnu obchodního řetězce v České republice.
Nejlepší mladí baristé se ve v druhé polovině října sešli na SOU a SOŠ Přímětická, aby se utkali v přípravě kávy. Prvního ročníku této netradiční soutěže se zúčastnili studenti oboru hotelnictví ze čtyř středních škol z celé České republiky. Připravované kávové nápoje účastníci prezentovali odborné porotě, která je hodnotila na základě několika kritérií. Soutěž byla pro všechny účastníky neobyčejným zážitkem a pro vítěze byly připraveny věcné ceny, pohár a diplom. Děkujeme Ivetě Šafratové za zajímavý příspěvek.
/FOTOGALERIE/ V Muzeu Českého byla ve čtvrtek 4. listopadu slavnostně pokřtěna další kniha berounské spisovatelky a učitelky Hany Hrabákové. Představila se tak již sedmá publikace ze série Povídky ke kávě s podtitulem Aneb jak přežít úrazy těla a duše.
Vánoční čas má své specifické vůně. Stačí říct "Vánoce" a jeden si vybaví vůni jehličí, další vanilky, skořice, smažené ryby… A co takhle provonět svůj sváteční domov i výjimečnou vánoční kávou?
Už není synonymem pro hrnek s lógrem na dně. Takzvaný turek z našich končin sice nevymizel, ale zároveň si dopřáváme espresso, cappuccino, caffè latte a další úpravy. Stále však přetrvává všeobecné přesvědčení, že káva zdraví příliš neprospívá. Přitom opak je pravdou.
/FOTOGALERIE/ Společnost MARLENKA přišla se zajímavou novinkou – otevřela první originální kavárnu. Ta je umístěna přímo v sídle společnosti, v sousedství podnikové prodejny.
Bývalá asistentka Hillary Clintonové Huma Abedinová sepsala ve svých pamětech detaily sexuálního napadení, které na ní spáchal nejmenovaný americký senátor. Skandál ukončil i její manželství s kongresmanem Anthonym Weinerem. Vše sepsala v pamětech, které vyjdou příští týden.
Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.
Na kozí zmrzlinu se šlehačkou do Bukovanského mlýna nedaleko Kyjova, na kávu do designového kontejneru v Bořeticích na Břeclavsku. Průvodce po oblíbených podnicích Gourmet Jižní Morava v letošním novém vydání návštěvníky opět láká na gastronomické zážitky.
Že ani ta nejlepší káva nemusí chutnat, pokud ji nepřipravíte správně, vědí Honza a Bára Frankovi velmi dobře. Pod názvem Don Franko provozují v Těrlicku malou rodinnou pražírnu kávy a prostřednictvím internetu svou čerstvou, s láskou upraženou kávu nejen prodávají, ale zároveň jednoduše učí laiky, jak ji připravit, aby skutečně chutnala.
Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.
Ve druhé polovině měsíce září odjelo devatenáct žáků potravinářských oborů a dvě doprovodné osoby ze Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově na dvoutýdenní učební stáž v rámci projektu Erasmus+ do italského města Milano Marittima.
Kroky milovníků kávy mířily v sobotu neomylně do zlínského Kongresového centra. Dnem kávy zde vrcholil letošní kavárenský festival nazvaný Kávatour 2021.
Festival kávy, čokolády a čaje se v boleslavském Domě kultury konal v sobotu 16. října. Gurmánské zážitkové odpoledne nabídlo ochutnávky, prodej i hudební doprovod. Akci jsme navštívili s redakčním objektivem.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.
Výstavní sál proměnili pracovníci muzea v Kladrubech na nedělní odpoledne v oblíbenou Muzejní kafírnu. V podzimních a zimních měsících tak čas od času nabízejí návštěvníkům možnost posedět si a odpočinout při dobré kávě či vínku v doprovodu hudebního vystoupení.
Veteránskou jízdu Poslední kolo aneb Na odpolední kávu do Paříže si nenechal ujít Miloslav Kusbach, který akci nafotil. Děkujeme za zaslaný příspěvek.
Denní centrum Barevný svět z Třebíče, které zaměstnává hendikepované, přivezlo ve čtvrtek 23. září ráno výtečnou kávu a spoustu slaných i sladkých ručně vytvořených produktů pracovníkům Jaderné elektrárny Dukovany. Odpoledne si pak prohlédli samotnou elektrárnu. Zapojili se totiž do umělecko-terapeutického projektu neziskových organizací s názvem Fotografiemi pro radost.
V sobotu 18. září navštivil Petr Dolejší rybí trh v Českých Budějovicích. Ten se konalu mlýnské stoky, v okolí Rabenštejnské věže a v ulici Panská. Za přípsěvek Petrovi Dolejšímu děkujeme.
V sobotu 18. září navštivil Petr Dolejší rybí trh v Českých Budějovicích. Ten se konalu mlýnské stoky, v okolí Rabenštejnské věže a v ulici Panská. Za přípsěvek Petrovi Dolejšímu děkujeme.
FOTO: Covidová pandemie zamíchala mnoha obory. Zdravotnictví nabralo na prestiži, ale jiné školy bojují o studenty.
FOTO: Covidová pandemie zamíchala mnoha obory. Zdravotnictví nabralo na prestiži, ale jiné školy bojují o studenty.