Kreativ

ŠTÍTEK: káva

DOK Liberec. Z předválečného nádražního doku udělali bratři Karel a Martin unikátní kavárnu s pražírnou

OBRAZEM: Z předválečného nádražního doku je unikátní kavárna s pražírnou

Pokud máte rádi šálek dobré výběrové kávy, řemeslné pečivo k tomu a chcete si vše vychutnat v atraktivním prostředí s milou obsluhou, navštivte kavárnu s pražírnou DOK Nordbeans v Liberci. Ta byla založena v roce 2015 bratry Martinem a Karlem Kozlovými. Firma nabízí výběrovou kávu z pěstitelských zemí, které bratři pravidelně navštěvují. Díky tomu představí až 40 nových druhů káv ročně. Název firmy Nordbeans, který znamená v překladu „severská zrnka“, si zvolili proto, že jsou ze severu a zvolenému stylu pražení kávy se často říká ‚Nordické‘.

Žáci z GSOŠ se zdokonalovali v baristickém umění.

FOTO: Žáci z GSOŠ Podbořany se zdokonalovali v baristickém umění

Příprava kvalitní kávy a její následná prezentace a servírování na profesionální úrovni je náročná činnost, která občas vyžaduje spoustu uměleckého talentu. Proto se na Gymnáziu a Střední odborné škole v Podbořanech konal pro žáky oboru cukrář a oborů kuchař-číšník a gastronomie baristický kurz pořádaný pod záštitou velice zkušeného baristy, pana Jakuba Točoně, z Café Jeseníky.

Petr Gurecký se k ochutnávání čokolády dostal přes testování kávových chutí. "Ještě před patnácti lety mi káva vůbec nechutnala. Chtěl jsem najít způsob, jak si ji vychutnat," říká výrobce čokolády. Rozeznávat jemné chuťové nuance se prý lze naučit.

Dobrá čokoláda je luxus, pak už jinou nechcete, říká staropacký Willy Wonka

/FOTO, VIDEO/ Za barem kavárny ve Staré Pace vítá návštěvníky výřečný muž. Bosky přebíhá mezi vitrínou s čokoládovými pralinkami a kávovarem s kávou z novopacké pražírny. Právě přes kávu se Petr Gurecký dostal k výrobě čokolády. Dnes z výrobny vybudované v rodinném domku zásobuje nejen vlastní kavárnu, ale také obchůdky v celém Podkrkonoší. "Vyrobit čokoládu je v podstatě jednoduché. Poznat v její chuti jemné nuance se lze naučit, pak už ale čokoládu v supermarketu nekoupíte," říká.

Ilustrační foto.

Produkce kávy v ohrožení. Řadu plantáží brzy odrovnají klimatické změny

Brazílie a Kolumbie. Země, které byly vždy považovány za Mekku pěstování kávy. To už však brzy nemusí platit, tedy alespoň pro některé oblasti. Za radikální změnou stojí globální oteplování. Některé části světa, dosud vhodné například pro pěstování již zmíněné kávy, kešu oříšků nebo avokáda, se totiž podle nové studie kvůli zvyšování teploty dramaticky promění.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Med provází Milana Špačka celým životem.

Medový somelier si i kávu sladí pouze medem. Ideálně smrkovým a lipovým

Jeho život je natrvalo spojený s medem a kolem včel se motá už odmala. „Občas se mě někdo ptá, zda bývám od medu upatlaný. Dnes už v tom mám takovou praxi, že se vůbec neušpiním. Znám ale příhody, kdy se včelařům rozlil med v autě při převážení. Do obvyklé přepravní nádoby se vejde 35 kilo medu a čištění auta od takového množství bych nepřál ani nepříteli,“ usmívá se Milan Špaček, medový somelier a jednatel firmy Medokomerc se sídlem ve východočeské Jaroměři.

Gastronomciké kurzy si užívali stidenti slavkovské školy.

Gastronomické kurzy bavily. Studenti vědí, jak na pivo, kávu a obstojí za barem

V třetím lednovém týdnu se studneti slavkovské školy vzdělávali hned na několika frontách. V úterý 18. 1. 2022 se rozjeli do Brna na kurz pivního specialisty a kurz latte art. Studenti již ví, z čeho a jak se pivo vyrábí a umí perfektně načepovat hladinku, mléko či šnyt. Na latte art si studenti zdokonalili své dovednosti v kreslení obrázků do kávy.

Ilustrační foto.

Jičínské infocentrum sestavuje gastromapu. Poradí, kam na kávu, pivo či večeři

Kulinářské zážitky k dovolené neodmyslitelně patří. Ale vyznat se v záplavě hvězdiček a recenzí na internetu je pro turisty i místní tak komplikované, že je často přechází chuť. Jičínské informační centrum se rozhodlo vyřešit problém po svém a vyhlásilo anketu o nejlepší podniky v turisticky frekventovaném městě. "Zejména v turistické sezoně se nás na možnost, kam zajít na jídlo nebo kávu, ptají bez přehánění stovky lidí denně. Doporučujeme jim podle vlastních zkušeností, jsme ale zvědaví, jestli se budou výsledky ankety s těmi našimi shodovat. Rádi bychom propagací pomohli jičínským gastropodnikům, obzvláště pak těm, které si to svým přístupem zaslouží," říká vedoucí MIC Jičín Radka Tobolková.

Jednadvacetiletý mladík se pokusil ukrást pět balení pražené kávy. Díky bystrému nakupujícím skončil ve spárech policie.

Mladík ukradl ve zlínském supermarketu balíčky kávy, hlídka ho vypátrala

Pohled na mladíka, který si mezi regály skládal do batohu balíčky s kávou, nenechal lhostejným jiného nakupujícího. Když dotyčný „proplul“ kolem pokladen, aniž by se obtěžoval zaplatit, vytočil svědek linku městské policie. K supermarketu v centru Zlína tak okamžitě vyrazila hlídka a díky detailnímu popisu podezřelého, byl využit i městský kamerový systém.

Byznys kafe s VLM

VIDEO: Poradíme vám, jak získat peníze na start podnikání či na rozvoj firmy

Máte dobrý nápad, který by nastartoval vaše podnikání, nebo vás a vaši firmu posunul zase o kus dál? Pak to chce už jen odvahu a také peníze k tomu, tento plán začít realizovat. A to, jak si poradit se všemi úskalími, vám poradí nový díl seriálu Byznys kafe s VLM, který si můžete pustit ve videu u tohoto článku.

David Kryemadhi přímo v kavárnách kreslí obrázky a portréty z kávy

Lidé byli smutní. Tak je umělec začal kreslit nahé pomocí oblíbeného nápoje

David Kryemadhi je člověk, z něhož čiší ryzí optimismus. Trápilo ho, že lidé v době pandemie bývají často smutní a tak se je rozhodl rozveselit. Přímo v kavárnách jim kreslí obrázky a portréty – jak jinak než z kávy. „Umění a káva pomáhají mnoha lidem. Jde to zkrátka k sobě," říká umělec z albánského města Drač.

Kavárna a pražírna Kmen v Českých Budějovicích, na rohu Lannovy třídy a ulice Chelčického.

Voňavou kávu najdete v nové kavárně a pražírně Kmen na Lannovce

První kávová laboratoř v jižních Čechách otevřela na rohu Lannovky a Chelčického ulice v Budějovicích. Kavárna a pražírna výběrové kávy Kmen láká do svých prostor, kde si můžete užít kávu, jak tady říkají, sladkou, šťavnatou a voňavou, pokaždé ale jinou. Provozující společnost Kmen Coffee Roasters hledá udržitelnost kávy, nejen jako suroviny, ale celé cesty, kterou zrníčko do šálku urazí, a všech, kteří se na tom podílejí. Otevřeno je každý všední den od 7.30 do 17 hodin.

Rožmitálští skauti rozvezli napečené vánoční cukroví po městě do nemocnice, Domova seniorů a pečovatelské služby, hasičům,  Podbrdskému muzeu a Technickým službám.

Skauti a skautky z Rožmitálu udělali radost zdravotníkům i dalším

/FOTOGALERIE/ Skauti a skautky z Rožmitálu pod Třemšínem udělali společně s Brdskou kávou o víkendu radost hned na několika místech. Děti na skautských schůzkách i dobrovolníci doma napekli vánoční cukroví, které se mělo prodávat na Dobročinné skautské kavárně, jejíž výtěžek skauti každý rok věnují na dobrou věc.  

Na Přímětické soutěžili mladí baristé.

Baristé soutěžili na Přímce v přípavě kávvy. Podávali espresso, i irskou kávu

Nejlepší mladí baristé se ve v druhé polovině října sešli na SOU a SOŠ Přímětická, aby se utkali v přípravě kávy. Prvního ročníku této netradiční soutěže se zúčastnili studenti oboru hotelnictví ze čtyř středních škol z celé České republiky. Připravované kávové nápoje účastníci prezentovali odborné porotě, která je hodnotila na základě několika kritérií. Soutěž byla pro všechny účastníky neobyčejným zážitkem a pro vítěze byly připraveny věcné ceny, pohár a diplom. Děkujeme Ivetě Šafratové za zajímavý příspěvek.

Dejte si vánoční šálek kávy

Vánoční pohoda s šálkem kávy. Zkuste tyto recepty

Vánoční čas má své specifické vůně. Stačí říct "Vánoce" a jeden si vybaví vůni jehličí, další vanilky, skořice, smažené ryby… A co takhle provonět svůj sváteční domov i výjimečnou vánoční kávou?

Huma Abedinová.

Asistentka Clintonové promluvila o sexuálním napadení senátorem

Bývalá asistentka Hillary Clintonové Huma Abedinová sepsala ve svých pamětech detaily sexuálního napadení, které na ní spáchal nejmenovaný americký senátor. Skandál ukončil i její manželství s kongresmanem Anthonym Weinerem. Vše sepsala v pamětech, které vyjdou příští týden.

Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Pražič kávy musí sledovat každou vteřinu dění kolem pražičky.

Pražená káva se pro mladé manžele stala koníčkem, vášní i živobytím

Že ani ta nejlepší káva nemusí chutnat, pokud ji nepřipravíte správně, vědí Honza a Bára Frankovi velmi dobře. Pod názvem Don Franko provozují v Těrlicku malou rodinnou pražírnu kávy a prostřednictvím internetu svou čerstvou, s láskou upraženou kávu nejen prodávají, ale zároveň jednoduše učí laiky, jak ji připravit, aby skutečně chutnala.

Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Muzejní kafírnu zahájil zpívající učitel Petr Puda

FOTO: Muzejní kafírnu zahájil zpívající učitel Petr Puda

Výstavní sál proměnili pracovníci muzea v Kladrubech na nedělní odpoledne v oblíbenou Muzejní kafírnu. V podzimních a zimních měsících tak čas od času nabízejí návštěvníkům možnost posedět si a odpočinout při dobré kávě či vínku v doprovodu hudebního vystoupení.

V elektrárně Dukovany se už pátým rokem drží tradičně každý měsíc takzvané charitativní snídaně, při kterých energetici pomáhají neziskovým organizacím z regionu.

Do elektrárny Dukovany přijeli klienti Barevného světa. Nabízeli snídaně s kávou

Denní centrum Barevný svět z Třebíče, které zaměstnává hendikepované, přivezlo ve čtvrtek 23. září  ráno výtečnou kávu a spoustu slaných i sladkých ručně vytvořených produktů pracovníkům Jaderné elektrárny Dukovany. Odpoledne si pak prohlédli samotnou elektrárnu. Zapojili se totiž do umělecko-terapeutického projektu neziskových organizací s názvem Fotografiemi pro radost.