Káva je druhou nejobchodovanější komoditou na světě. Předběhla ji pouze ropa, která samozřejmě nechutná ani trochu dobře. Zato bez kávy si nedokáže mnoho lidí představit ani den bez ohledu na to, na kterém kontinentu žije. Zatímco na severu ji mají rádi horkou ve velkých šálcích, čím blíže k rovníku, tím intenzivnější je chuť, ale porce kávy v šálcích jsou menší. Kromě povzbuzujících účinků má káva další prokázané příznivé účinky na naše zdraví a dokonce ji lze považovat za dietní nápoj, protože šálek černé kávy má pouze jednu kalorii.
Přizpůsobit se nucenému uzavření provozoven musejí nejen hospodští, ale i olomoucké cukrářky. Zatímco hospody vaří stále „meníčka“, mnohé cukrářky musely změnit sortiment, aby si zákazníci mohli dobroty zakoupené u výdejního okénka také pohodlně odnést až domů.
Je pátek 28. srpna, necelá hodina po poledni a my stojíme se švagrem Jendem před branou třineckého atletického stadionu. Ještě pár minut a pustí nás dovnitř, abychom vyrazili na jedno z největších dobrodružství v životě – na trasu B7 …
Otevřít si kavárnu hned vedle další kavárny a ještě v době covidu, to chce pořádný kus odvahy. Pokud však máte skvělý nápad, chuť přinést něco nového a děláte to celým srdcem, nemůže se vám to nepodařit. A přesně s tímto přesvědčením si otevřela svůj podnik v září ve Slaném dvaatřicetiletá Pavla Nedvědová z Kačice. Zkušenosti má k nezaplacení. Vystudovala hotelovou školu, k tomu přidala roky praxe ve špičkových podnicích, kde se naučila dělat nejkvalitnější kávu světa i jedinečné zákusky a další lahůdky. Na několik let si odskočila do Anglie a následně s manželem v Kladně vybudovali prosperující bistro Chez nous, v překladu U nás.
/FOTO/ Přestože pro Jana Zilvara není káva hlavním životním zájmem a považuje ji spíše za jeho nepostradatelnou součást, co zlepší den, zažene chmury nebo dodá energii, práci v kavárně považuje za potěšení. Prostředí Muzea východních Čech v Hradci Králové s atmosférou první poloviny 20. století má navíc své specifické kouzlo.
Takzvaných dogfriendly podniků na mapách přibývá. Provozovatelé mají pro pejskaře pochopení. Zároveň ale přiznávají, že by mohli zákazem vstupu přijít o zákazníky.
VIDEO / FOTOGALERIE / „Dobrý den, dobrý den, pojďte dál. Dáte si čerstvou kávu, s mlékem, nebo bez, čaj - zelený, černý, ovocný,“ vyptávají se ve vstupu do budovy Slováckého divadla herečka Petra Staňková se svým kolegou Pavlem Šupinou. A zatímco příchozím šéf divadelního baru Vladimír Novotný za oknem U hladového herce ve foyer chystá nápoje, už se návštěvníků ujímají další členové hradišťského divadelního ansámblu, Tomáš Šulaj, Josef Kubáník a Jitka Hlaváčová.
V podělí uplynul týden, co obecně prospěšná společnost Lebeda Jičín rozpoutala projekt Pozvi zdravotníka na kávu. Iniciátoři našli okamžitě podporu u veřejnosti.
Záslužnou práci lidí v první linii v novoměstské nemocnici oceňují jednotlivci i obce. Často anonymně předají drobné či větší dary. Tak jako například tři rodiny z Nového Veselí. Společně se domluvily a koupily dva kávovary.
Do pomyslného mlýnku českého politického bizáru přisypali několik hrstek zástupci opozičních stran na pražském magistrátu. Primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) totiž kritizovali za nákup kávovaru za 100 tisíc korun do kanceláře. Podle ODS i ANO se jedná o „hloupé papalášství“ a „ostudu“. Hřib však uvedl, že kávu v práci nepije. Primátor magistrátní transakci nechal prověřit a odpovědné úřednici snížil osobní ohodnocení.
Místo šejkru vzali do ruky sešívačky. Kostky ledu a ovoce nahradili gumičkami a molitanovými kvádry. Než aby míchali drinky návštěvníkům, vyrábí zaměstnanci Baru, který neexistuje, baru 4pokoje i dalších brněnských podniků ochranné štíty pro zdravotníky z Fakultní nemocnice Brno.
Sestřičky z oddělení Ošetřovatelské péče posílají poděkovaní Klárce Nevolové a Jakubovi Matulíkovi. Se svými přáteli udělali sbírku, nakoupili a přivezli sestřičkám zásobu vod, kávy, müsli tyčinek, sladkostí a gumiček do vlasů.
Uskutečnilo se další kolo oddílové iniciativy „Pečeme na to!“, díky které „pekaři a cukráři“ napekli dobroty a k tomu poslali i kávu, ovoce a roušky pro zdravotníky nemocnice v Náchodě.
Energetické nápoje povzbuzující při únavě, káva, čaje, čokolády a čokoládové tyčinky a další sladkosti - to je spousta energie, kterou zdravotníkům na covidové stanici Plicního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně poslali členové Sboru dobrovolných hasičů Lípa.
Je mladá, podnikavá a odhodlaná. A i když stejně jako její kolegové v branži není nadšena z opětovného nuceného uzavření veškerých hospod, restaurací, barů, kaváren a cukráren, nehodlá se Kateřina Slivková vzdávat.
Zahrada pivovaru Volt v Jablonci nad Nisou se v neděli přeměnila na africké tržiště. Zájemci zde nakoupili exotické ovoce, zeleninu, koření, bambus, citronovou trávu, kávu a další ingredience.
Až se zase budete moci vypravit do kavárny na šálek dobré kávy a něco sladkého k tomu, v pohořelickém multigeneračním komunitním centru vás obslouží učni z Cvrčovic.
Patří mezi milovníky a znalce kávy. O oblíbeném nápoji ví mnohem víc, než jen to, jak se dělá dobré latte či cappuccino.V rodném Uherském Brodě si otevřel pražírnu, fotbalové fanoušky ale umí zaujmout ve svém podniku, ale i na hřišti.
Sedmačtyřicetiletý Pavel Dobišar prodává v běžném životě kávu. Čas od času ovšem oblékne vojenskou uniformu a s příslušníky 25. protiletadlového raketového pluku vyrazí na vojenské cvičení. Je totiž příslušníkem jednotky Aktivní zálohy, která působí u vojenského útvaru ve Strakonicích.
Do dobročinné akce s názvem Bochte pro hospic se může ve středu 7. října zapojit každý, kdo přijde do kavárny Dobrodruhá a koupí si buchtu, koláč nebo kávu. Výtěžek z akce půjde na podporu hospicové péče.
Na pátek 27. března 2020 (na Noc s Andersenem) připravila rapotínská knihovna program pro širokou veřejnost ke 130 letům knihovny. Kvůli koronavirové situaci musela být akce zrušena a oslava proběhne v náhradním termínu 2. října 2020.
Patří mezi milovníky a znalce kávy. O oblíbeném nápoji ví mnohem víc, než jen to, jak se dělá dobré latte či cappuccino. V rodném Uherském Brodě si otevřel pražírnu, fotbalové fanoušky ale umí zaujmout ve svém podniku, ale i na hřišti.
Milovníci fotografií a dobré gastronomie si v úterý 22. září v kavárně Fokus kafe ve Školní ulici v Teplicích přijdou na své. Od 17 hodin se tam totiž koná vernisáž výstavy FotoAréna SPŠ Teplice.
Jídlo pod širým nebem chutná nejvíc. Dny babího léta jsou, po týdnech nucené karantény a před podzimními dešti, ke společnému posezení v zeleni jako stvořené.
Olomoucká Pevnost poznání v úterý hostí festival dokumentárních filmů o jídle Země na talíři. Poprvé v historii přehlídky se na místě představí i zahraniční host.
/FOTOGALERIE/ Centrum Krnova o víkendech většinou zeje prázdnotou. Tentokrát ho ale oživil další ročník pouličního Coffee festivalu. Přestože se na festivalu všechno točilo kolem kávy, skutečnou podstatou akce je setkávání lidí.
Centrum Krnova v sobotu 12. září opět oživí Festival kávy. Zahájí ho v 9 hodin hlavní organizátorka Šárka Bolatzká ze slavné krnovské kavárny Malé Café.
/LIDÉ ODVEDLE/ Před Vánoci 2018 otevřel Pavel Horáček se svou dcerou v České Lípě rodinné knihkupectví a kavárnu Knihomil. Jedinečným provedením, interiérem a stylem si získala prodejna mnoho fanoušků a lidí, kteří se do ní vracejí. Přečtěte si jeho příběh ze seriálu Lidé odvedle.
Linec – Johann Mayr z Paschingu je s tisícovkou včelstev největším podnikajícím včelařem Horních Rakous. Kolegové mu říkají „Zaříkávač včel“, píší OÖN.
Zloději v Ostravě se nezastaví před ničím. Jejich "návštěvu" oznámil v úterý na sociálních sítích i oblíbený projekt Mental Café. Ten provozuje kavárnu a pojízdnou káru s kafem a zaměstnává lidi s mentálními problémy v rámci jejich zařazování do společnosti.
Mentálně postižení klienti Domova Háj v Ledči nad Sázavou teď zažívají několik významných změn. Připravují se na přesun do komunitního bydlení, a proto se učí samostatnosti. Spolu s pracovníky domova procvičují například práci na počítači, vaření nebo zacházet s penězi.
Žďárské vrchy jsou místem, kde vás nečekají davy turistů, ale klid majestátních skal uprostřed lesů. Stejnojmenná chráněná krajinná oblast se rozkládá na území Pardubického kraje a Vysočiny. Vyrazte do zeleného srdce republiky za nádhernou přírodou a osvěžující turistikou. Navštivte galerie a muzea a těšte se poučením, poznáním, uměním i zábavou. Výběr toho nejlepšího ze Žďárských vrchů představují dnešní letní tipy Deníku.
Více jak 850 aromatických prvků, které ovlivňují výslednou chuť, více než třicet různých způsobů pražení. Káva není jen povzbuzující nápoj s předlouhou tradicí. Káva je také zábavná alchymie.
Průzkum projektu Rostinně zjišťoval v minulých týdnech stav míry rostlinného podílu v použitých surovinách v rámci ostravských kaváren. Zjistil, že nejpestřejší rostlinné menu v Ostravě mají kavárny Starbucks. Americký řetězec tak vychází vstříc lidem preferujícím rostlinné alternativy mléka a jiných živočišných produktů.
Už tuto sobotu od 9,30 do 12 se bude konat populární Blešák na vzduchu. Komenského park v Kolíně uvítá mnoho lidí, kteří se chtějí smysluplně zbavit věcí, které nepotřebují. Očekává se tradičně také velké množství kupujících, návštěvníků i těch, kteří chtějí potkat své známé a poklábosit.
Horko, které nyní prožíváme, je zátěží nejen pro zdravé lidi, ale především pro chronicky nemocné a seniory. Kromě častých případů pacientů s dehydratací stoupá s vysokými teplotami také aktivita bodavého hmyzu a tedy i případů útoků na lidi.
Horko, které nyní prožíváme, je zátěží nejen pro zdravé lidi, ale především pro chronicky nemocné a seniory. Kromě častých případů pacientů s dehydratací stoupá s vysokými teplotami také aktivita bodavého hmyzu a tedy i případů útoků na lidi.
Horko, které nyní prožíváme, je zátěží nejen pro zdravé lidi, ale především pro chronicky nemocné a seniory. Kromě častých případů pacientů s dehydratací stoupá s vysokými teplotami také aktivita bodavého hmyzu a tedy i případů útoků na lidi.
Vychutnat si skvělou kávu, a ještě přispět na dobrou věc budou moci lidé ve čtvrtek po celý den v břeclavském Cafe Bulldog. Kavárna se totiž dohodla s Oblastní charitou Břeclav, že část výtěžku daruje k vybudování Domácího hospice svatého Martina.
Horko, které nyní prožíváme, je zátěží nejen pro zdravé lidi, ale především pro chronicky nemocné a seniory. Kromě častých případů pacientů s dehydratací stoupá s vysokými teplotami také aktivita bodavého hmyzu a tedy i případů útoků na lidi.
Zvýšený počet pacientů s kolapsovými stavy a závratěmi zaznamenala v posledních dnech Nemocnice AGEL Nový Jičín. Postižení jsou zejména senioři, kteří podceňují tropické teploty.