Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Závěrečný párkový raut se trochu zvrtl

Zápisky z cest: Cesta do Vídně

Ačkoliv se hranice otevřely, ne všichni se letos vrhnou vstříc dálavám a cestování k sousedům nebo i na druhý konec světa. Proto přinášíme další z nádherných cestovatelských vzpomínek. O zajímavé postřehy z cesty do Vídně se s námi podělil náš čtenář, pan Václav Adam. 

Herečky Daniela Zbytovská, její dcera Nikola Zbytovská a Barbora Seidlová spolu tvoří takzvaně „třihoherní“ autorské divadlo MALÉhRY.

Slavné herecké trio: Základem tvorby je pravdivost. Zase jsme se začaly ptát

Tři grácie, herečky Bára Seidlová, Daniela Zbytovská a Nikola Zbytovská, které spolu tvoří autorské divadlo MALÉhRY, se přátelí už více než dvacet let a shodují se na tom, že láska je základní a jediná správná veličina, která nás udržuje v tom správném vysílání. Jak se jim společně tvoří a jak vnímaly karanténní dobu? O tom a o mnohém dalším si povídaly s Deníkem.

Wenkeův obchodní dům v Jaroměři.

Přijďte si prohlédnout Wenkeův dům ještě před rekonstrukcí

/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Městské muzeum v Jaroměři zve na volnou prohlídku celého Wenkeova domu včetně jinak nepřístupných prostor (i venkovních). Informace o celkové rekonstrukci a budoucím využití konkrétních prostor bude řešeno formou informačních panelů v budovách. Volná prohlídka se uskuteční ve kteroukoliv dobu v úterý od 16 do 18.30 hodin. Vzhledem k hygienickým opatřením vedení muzea prosí návštěvníky, aby plynule procházeli domem bez shlukování se v uzavřených prostorách. Vstupné se neplatí.

Výrobky z kávových zrn.

Kávová zrna? Zkuste si z nich třeba něco vyrobit

Napadlo vás někdy tvořit z kávových zrn? Naši kolegyni Marcelu ano. Kávu miluje a umí si ji vychutnat. V rámci zvelebování naší malé kuchyňky v Domečku na Tyršově nábřeží, jí zasvětila celou nástěnku. A potěšila tím srdce a oko všech obyvatel. Další nápad přišel rychle. Proč nepřipravit jednoduchý návod pro všechny milovníky kávy?

Pomoci farmě v Broumově můžete minimálně dvojím způsobem, a to buď adopcí zvířátek, nebo zajištěním krmení, kdy můžete dovézt ovoce a zeleninu, jablka, mrkve či sušené pečivo...

Na co kam: Farma Wenet láká na oddech a relax ve společnosti zvířátek

/POZVÁNKY, FOTO/ Farma Wenet je obklopená malebnou krajinou Broumovska, která skýtá mnohé vyžití v každém ročním období, od romantických procházek po okolí po celodenní výlety do skal, zdejších lesů, návštěvy památek, ale i oddech a relax u zvířátek na farmě. Návštěvník má možnost se setkat s různými druhy zvířátek, některá z nich má možnost si i osobně pohladit (denně od 10 do 17 hodin, Broumov).

Ve vlašimském zámku sídlí také Muzeum Podblanicka.

Ke vstupence dostanou zdarma kávu

Muzeum Podblanicka nabízí společnou vstupenku Den ve Vlašimi Při zakoupení této vstupenky v pokladně muzea v zámku Vlašim nebo v paraZOO či Podblanickém infocentru získají návštěvníci výraznou slevu na vstupném na zámek, muzeum a paraZoo a ještě si mohou zdarma pochutnat na šálku kávy v cukrárně na Žižkově náměstí.

Cesta kávy

Anna Marková: Cesta kávy

Tip na úterý 5. května: Online přednáška o kávě, jejím pěstování, zpracování a pražení.

Augustín Varačka, majitel pražírny kávy diGusto v Benešově.

Augustín Varačka: Věřím, že o prospěšnosti kávy není pochyb

Augustín Varačka je od roku 2018 majitelem pražírny kávy diGusto v Benešově. Kávě se věnuje více než pět let, absolvoval řadu školení a učil se i u italských profesionálů. Ke kávě má srdečný vztah, připravuje ji s láskou, kterou si tento výjimečný přírodní produkt podle něj zaslouží a věří, že to zákazník při vychutnávání šálku pozná a ocení.

Členové integrovaného záchranného systému (IZS) mají možnost získat na čerpacích stanicích v Mostě a Litvínově kávu nebo horký nápoj zdarma.

Benzina nabízí záchranářům kávu zdarma

Od 14.dubna mají členové integrovaného záchranného systému (IZS) možnost získat na čerpacích stanicích v Mostě a Litvínově kávu nebo horký nápoj zdarma. Nabídka platí až do poloviny května. Záchranářům bude k zdarma k dispozici espreso (70 ml) nebo malá káva či horký nápoj (210 ml). Benzina, která patří do skupiny Unipetrol, tak symbolicky děkuje za záslužnou a těžkou práci složek IZS. 

Olomoucká restaurace a pizzerie U Kristýna ve Wurmově ulici obsluhuje skrze okénko. Členové integrovaného záchranného systému zde neplatí za kávu, pití ani pizzu

Restaurace v Olomouci se nevzdávají, "okénky" ale jen mírní ztráty

Vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru přimělo majitele restaurací a hospod v Olomouckém kraji improvizovat. Někteří ze dne na den zavřeli a netrpělivě očekávají konec mimořádných opatření. Jiní zavedli výdejová okénka nebo na vlastní náklady zajistili rozvoz objednaných jídel.

Sama doma s dětmi

Sama s dětmi v karanténě. Den osmý: Rande v hypemarketu

/EDITORKA DENÍKU IVANA ZÁBRANSKÁ PÍŠE Z OBCE PIHEL/ Ranní sluníčko mě vylákalo před chalupu, kde jsem udělala objev, který mě zrovna nerozveselil. Moje včerejší nedopitá káva s mlékem přes noc zamrzla. „Vždyť je to skvělý, mami, máš z toho frapé,“ směje se Ella a dloubá prstem do ledové krusty. Má pravdu, je přece lepší dívat se na věci z té, alespoň o trochu lepší stránky.

Na konci února s ekonal v Integrovaný střední škole ve Slavkově u Brna kurs pro baristy. Foto: archiv školy

Slavkovská střední škola hostila kurs pro baristy

Ve dnech 26. a 27. února 2020 se na Integrované střední škole ve Slavkově u Brna  konal baristický kurz. Mnoho studentů naší školy projevilo zájem o přípravu tohoto atraktivního nápoje, neboť někteří z nich jsou možná i budoucí kavárníci. Navíc víme o stále větší oblibě konzumovat kvalitní a dobře připravovanou kávu. Kurz vedl přední český barista a barman Martin Trtílek.

Mozek - ilustrační foto.

Jsem génius… Dostaňte mě odsud

Isaac Newton, Marie Curieová, Albert Einstein… Co potřebuješ k tomu, aby i tvoje jméno proniklo na seznam vrcholných mozkoven? Podíváme se na to, jestli bys mohl svoji cestu do společnosti géniů nějak urychlit.

Malování kávou

Budou pít kávu i malovat s ní

Malování kávou nabízí Ateliér pro kočku v Kutné Hoře už v sobotu 7. března od deváté do 14. hodiny. Kdo si chce namalovat obrázky svým oblíbeným nápojem, malovat trochu netradičně, pro toho je tady umělecký kurz malování kávou a lektorka Karin Brůžková.

S historičkou Marií Mackovou si v Hernychově vile povídalo více jak 50 návštěvníků o historii hospod, putyk a výčepů nejen v Ústí nad Orlicí.

OBRAZEM: Muzejní kafe nabídlo povídání o hospodách

Muzejní kafe bylo ve středu v ústeckém muzeu na téma hospoda. S historičkou Marií Mackovou si v Hernychově vile povídalo více jak 50 návštěvníků o historii hospod, putyk a výčepů nejen v Ústí nad Orlicí.

Ilustrační foto

Pohodový Povánoční bazárek v kavárně

Sobotní brzké dopoledne 18. ledna 2020, pochmurné svým smutným počasím, že se Vám nechce ani vystrčit nos. Ale Vy ho vystrčíte a přemluvíte se, protože jedete na plánovanou akci a jste na ni zvědaví.

V příjemných prostorách Zahradní kavárny Trees v Červeném Kostelci lze do 15. února 2020 vidět pozoruhodnou výstavu prací hronovské malířky Hany Rummelové, která od roku 2015 tvoří pod pseudonymem Mogedyby Woa.

Malířka Mogedyby Woa použila k tvorbě kávu jako intuitivní médium

/FOTOGALERIE/ V příjemných prostorách Zahradní kavárny Trees v Červeném Kostelci lze v těchto dnech vidět pozoruhodnou výstavu prací hronovské malířky Hany Rummelové, která od roku 2015 tvoří pod pseudonymem Mogedyby Woa. Autorka ji nazvala Káva jako intuitivní médium. A není to náhoda. Vystavená výtvarná díla totiž vytvořila kávou, která se stala jejím vyjadřovacím prostředkem a rovněž také médiem nahrazujícím barvu.

Ilustrační foto

Žena kradla kávu do kabelky

Policisté byli přivoláni do poděbradské prodejny Albert, kde došlo ke krádeži zboží. Sedmadvacetiletá žena z regálů vzala celkem 10 balení kávy a místo do nákupního košíku je schovala do své kabelky.

Ilustrační foto.

Tip na úterý 28. ledna: Naučí se přípravu kávy. Na kurzu

Rozdíly mezi šesti přípravami kávy, které jsou vhodné pro domácí použití, rozeznají od dnešního kurzu lidé, kteří přijdou do kavárny Kafec v šest hodin večer. Příchozí se dozví, proč se liší hrubost mletí zrna a čas přípravy u jednotlivých druhů.

Ilustrační snímek z fotbalu.

U kávy se bude mluvit o fotbalu

Do areálu fotbalového SK Doksy zve zájemce na kávu a pokec Grassroots trenérem mládeže Okresního fotbalového svazu v Kladně Ivan Novák, který přítomné seznámí mimo jiné se zajímavými projekty. Stane se tak v pátek 31. ledna od 18.00 do cca 19.30 hodin v areálu SK Doksy.

Den kávy v klatovském muzeu.

Arabika má aroma, robusta vás nakopne

Káva se zpracovává třemi různými způsoby. Čím jsou po pražení zrníčka zelenější, tím je káva kyselejší. To jsou jen některé z informací, které se dozvěděli návštěvníci klatovského muzea, které pro ně ve spolupráci s místní pražírnou připravilo den věnovaný kávě. Tu mohli příchozí i ochutnat a mohli si také prohlédnout výstavu věnovanou tomuto nápoji, která v muzeu potrvá do 26. ledna.