Kreativ

ŠTÍTEK: káva

V Poličce hledali baristu juniora

V Poličce hledali baristu juniora

Tylův dům propůjčil reprezentativní prostor prestižní soutěži. Barista junior předčil očekávání porotců. Spokojenost nechyběla ani straně studentů a návštěvníků. Příznivci kávy si přišli na své.

Jak vypadá zmije obecná.

Sezona zmijí a užovek už začala. Po kousnutí nepijte alkohol či kávu

Kdo by tu průpovídku neznal. Na svatého Jiří vylézají z děr hadi a štíři. Svátek oslaví všichni Jiříci a Jirkové až příští středu, 24. dubna. Plazi ale kalendáři nerozumí a jsou už dávno venku, ze zimního spánku je totiž už před týdny probralo teplé počasí. Není však třeba se bát. Hadi to teď nemají jednoduché. Roste totiž tlak predátorů i rozpínavost lidí, která jim bere místa k žití.

Káva oddálí nástup únavy a dostaví se po ní pocit přívalu energie.

S dlouhodobou únavou si kofein neporadí, zato chrání před rakovinou či diabetem

Káva je sice postradatelným nápojem, ale jen málokdo se bez ní obejde. Obvykle po ní saháme, abychom potlačili únavu či spánek. Přitom bychom kávu mohli vnímat i jako příspěvek v péči o zdraví. Snižuje totiž rizika řady chronických nemocí, včetně rakoviny. Máme se jí ale bát kvůli odvodňování organismu, nebo kvůli zvyšování krevního tlaku? A je pravda, že pití kávy oddaluje stárnutí? Zeptali jsme se nutriční specialistky Kateřiny Šimkové.

Kavárna Petrkov v Havlíčkově Brodě

Ikonická kavárna Petrkov v Brodě otevřela. Po roční pauze

/VIDEO/ Zase otvíráme. Rok čekali stálí návštěvníci na otevření ikonické kavárny Petrkov na náměstí v Havlíčkově Brodě. „Jeden z hlavních důvodů byl fakt, že se nám nedařilo sehnat do kavárny spolehlivý personál,“ vysvětlil jeden z majitelů Petr Novotný.

Obžalovaná Jana R. před Krajským soudem v Brně.

Vraždu metanolem z Jihlavy bude řešit Vrchní soud v Olomouci

Neobvyklým případem vraždy metanolem, za níž byla nepravomocně odsouzena žena z Jihlavy, se bude zabývat i Vrchní soud v Olomouci. Jana R. dostala u soudu osmnáct let za to, že vlastní matce nalila do hrnku s kávou smrtící dávku metanolu.

Arabfest lákal během sobotního rodinného programu na exotické pochoutky, orientální bazar i výstavu věnovanou arabským sportovců.

Arabfest nabídl blízkovýchodní street food, orientální trhy i sport

Čtyři dny plné arabské kultury nabízí návštěvníkům od 11. do 14. dubna Arabfest v Plzni. Na velkém sobotním rodinném programu v kulturním centru Papírna mohli lidé ochutnat exotické pochoutky. Nechyběla ani pravá turecká káva připravovaná tradičním způsobem nebo u nás málo známé druhy čaje. Návštěvníky lákala i výstava věnovaná arabským sportovcům a orientální trh.

Čerstvě rozvité pampeliškové květy se hodí na přípravu medu či sirupu.

Snižuje cholesterol a pomáhá hubnout. Některým lidem ale žlutá květinka nesvědčí

Bylinka, která z jarního trávníku udělá zlatě žlutý koberec, vůbec není tak obyčejná, jak se zdá. Od nepaměti patří pampeliška k hojně užívaným rostlinám v lidovém léčitelství a skvěle doplňuje i jídelníček. Na její schopnosti, ať už jde o podporu při snižování cholesterolu v krvi, o zlepšení trávení nebo o hubnutí, jsme se zeptali lékárníka Filipa Škardy.

Slavnostní otevření kavárny

Nová kavárna U Mateřídoušky v Chodově nabízí víc než jen kávu

Příjemné posezení u dobré kávy a jiných dobrot, kde se budou setkávat lidé s různým postižením s lidmi z ulice či klienty městské knihovny. To je nově otevřená kavárna U Mateřídoušky v Chodově, která sídlí přímo v knihovně. Vést podnik budou profesionálové, kterým budou pomáhat klienti denního centra Mateřídouška.

I na dezertu si můžete pochutnat bez výčitek svědomí, že ztloustnete. Jen si musíte vybrat ten správný a nejíst ho moc často.

Honí vás mlsná? Chuť na sladké uspokojíte čtyřmi dezerty, po kterých nepřiberete

Milujete sladké, ale s vidinou plavkové sezony na obzoru obcházíte cukrárny velkým obloukem? Je zbytečné se trápit. Můžete si přece pochutnat na dezertech, které přibírání na váze nezpůsobí. Vychutnat si občas lahodný dezert, který uspokojí vaše chutě na sladké, aniž byste zatížili vaše tělo spoustou cukru a zbytečných kalorií, může každý.

Budoucí sklizeň přímo závisí na tom, jak o jahodníky pečujete. K hnojení můžete použít kávovou sedlinu.

Jahodníky potřebují vyživit: milují hnojivo, které si uděláte doma. Náklady 0 Kč

Je káva váš oblíbený životabudič? Podle Britské asociace kávy se jí denně vypijí přibližně dvě miliardy šálků. Kávová sedlina ale nemusí končit jako neužitečný odpad. Lógr z kávy je totiž skvělým hnojivem pro vaše jahody. Obsahuje důležité minerální látky jako dusík, fosfor, draslík a hořčík, které podporují růst listů i tvorbu květů jahodníku.

Kastelán Jan Lauro popsal, co návštěvníky Helfštýna čeká letos.

Helfštýn láká na kávový festival, exkluzivní prohlídky i osvědčené taháky

Hrad Helfštýn má za sebou slibný start sezony. Během čtyřdenní akce Velikonoce na hradě prošlo branami téměř deset tisíc návštěvníků. Jaké jsou hlavní taháky sezony? Podraží vstupné, nebo zůstane stejné jako loni? Kastelán Helfštýna Jan Lauro slibuje tento rok komorně laděné prohlídky i návštěvnické evergreeny.

Kastelán Jan Lauro popsal, co návštěvníky Helfštýna čeká letos.

Helfštýn láká na kávový festival, exkluzivní prohlídky i osvědčené taháky

Hrad Helfštýn má za sebou slibný start sezony. Během čtyřdenní akce Velikonoce na hradě prošlo branami téměř deset tisíc návštěvníků. Jaké jsou hlavní taháky sezony? Podraží vstupné, nebo zůstane stejné jako loni? Kastelán Helfštýna Jan Lauro slibuje tento rok komorně laděné prohlídky i návštěvnické evergreeny.

Zdravotní horoskop na duben 2024

Velký dubnový zdravotní horoskop. Kdo si má raději dát méně kávy?

Duben už definitivně bude patřit jaru. Jarní únava ustoupí přípravám na teplejší období a plánování letních dovolených. Mnozí chronicky nemocní mohou počítat se zlepšením zdravotního stavu, zahrádkáři by si naopak měli dávat pozor na problémy se zády, jelikož v dubnu bývají obvykle hodně aktivní. Alergici vítají jaro s menší radostí, letos je pyly obzvlášť potrápí. Podívejte se na speciální zdravotní horoskop pro všechna znamení pro následující týdny.

Tradice pití vaječného likéru sahá až do středověku, kdy byl tento nápoj oblíbený hlavně mezi šlechtou.

Sklenička vaječného likéru vždy potěší: Jak si připravit skvělý „ajrkoňak“

I když se pití vaječného likéru váže spíše k vánočním radovánkám, své místo má i na velikonočním stole. Je to nápoj, jemuž vajíčka dodávají zdraví, vanilka vůni a rum lahodnost. Navíc nemusí být jen v likérové skleničce, ale můžeme jej přidávat do kávy, ke zmrzlině nebo do sladkých zákusků. Od kdy lidé pijí vaječný koňak a jak připravit výborný vaječný likér?

Hostem videopodcastu Byznys Kafe byl ředitel pro maloobchodní prodej firmy WOLT František Cmunt

Hitem jsou stále hamburgery. Kurýr už vám ale k obědu přibere i nákup z e-shopu

On-line nakupování z pohodlí domova má v oblibě stále více Čechů. Jednoduše přes některou z aplikací v mobilu si objednávají jídlo z restaurací a bister, nebo si pořizují potraviny, spotřební zboží, módu či elektroniku. Společnost Wolt se snaží všechny tyto nákupy spojit a svými kurýry doručovat lidem rychle jak obědy, tak třeba i nákup z obchodu či věci z lékárny. Jak se tyto služby vyvíjejí a jaké další novinky na zákazníky čekají? To prozradil František Cmunt, ředitel pro maloobchodní prodej firmy Wolt, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.

Z otevření retail parku v obchodí zóně Slaný-sever

Podívejte se: Nákupní park ve Slaném přivítal stovky lidí balónky i kávou

/VIDEO, FOTO/ Den D ve Slaném nadešel. Stovky lidí v sobotu 16. března hned po ránu mířily do kopce za městem, kde otevřel nový retailový park se spoustou obchodů. Nechybělo slavnostní přestřihávání pásek, záplavy balonků, káva zdarma a celé týmy ochotných prodavačů i prodavaček, kteří k nákupu pokaždé přidali i příjemný úsměv. 

Obžalovaná Jana R. před Krajským soudem v Brně.

Vražda metanolem: ženu z Jihlavy poslal soud do vězení na mnoho let

Z vraždy své vlastní matky uznal vinnou ve středu třináctého března dopoledne Krajský soud v Brně Janu R. z Jihlavy. Podle soudu šestatřicetiletá žena nalila matce do kávy smrtelnou dávku metanolu. Motivem činu byla podle soudu snaha zbavit se matky ze zištného důvodu. Janě R. byla podle obžaloby matka na obtíž, protože jí musela finančně vypomáhat.

Ilustrační foto

Vražda metanolem v Jihlavě: soud poslal dceru na osmnáct let do vězení

Krajský soud v Brně za vraždu seniorky v Jihlavě uložil její dceři trest 18 let vězení. Žalobce navrhoval výjimečný trest kolem 23 let vězení. Šestatřicetiletá žena podle obžaloby své matce nalila do kávy metanol, čin přitom spáchala kvůli majetkovému prospěchu. Hrozilo jí 15 až 20 let vězení či právě výjimečný trest. Žena popřela, že by šlo o úmysl, metanol do kávy matce podle ní nalila v afektu. Soud rozhodnutí vyhlašuje.

Káva Black Ivory v procesu výroby nejdražší kávy světa.

Cibetková káva už není top. Nejluxusnější zrna prochází traktem jiného tvora

Pokud milujete kávu a hledáte něco opravdu extra, pak jste možná v minulosti okusili cibetkovou kávu. O té je známo, že prochází trávicím traktem těchto malých šelem. Žezlo nejdražší kávy však už před časem převzala ještě cennější káva - Black Ivory. Ta v průběhu zpracování prochází zažívacím traktem obrovského suchozemského savce – slona indického. Proč je sloní káva Black Ivory tak drahá? A v čem tkví kouzlo sloní kávy?

Bistro s místní kávou si Ústečané zamilovali. Láká nejen domácí výroba.

Bistro z bývalých záchodků Ústečany láká. Bude půjčovat i sportovní vybavení

/FOTO, VIDEO/ S nadšením vítají Ústečané nové bistro v Městských sadech u Polikliniky, v Ústí nad Labem. V místě, kde se v minulosti nacházely veřejné toalety, si můžete užívat atmosféru parku s kávou, horkou čokoládou, svařeným vínem, polévkou či dortem. Navzdory tomu, že bistro otevřelo v prosinci, tedy mimo sezonu, srdce Ústečanů si získalo téměř okamžitě. Novinku navíc jezdí okusit i lidé z okolních měst.

Pití kávy může být zdravotně přínosné. Pokud si ji dopřejete v nevhodnou denní dobu, může vám ale i uškodit.

Nejhorší doba, kdy si dát šálek kávy. Kromě únavy může hrozit i anémie

Rádi si dopřejete šálek kávy? Kofein obsažený v kávě má obvykle schopnost zvýšit mozkovou a srdeční činnost a uvede vás celkově do bdělejšího stavu. Když si však kávu dáte v nesprávný okamžik, může s vaším tělem udělat pravý opak toho, co byste čekali. Útlum ale není jediná nevýhoda, kterou pití kávy bezprostředně po jídle přináší.

Kávu si v těhotenství odpustit nemusíte. Konzumace více než 200 mg kávy denně ale může negativně ovlivnit vývoj dítěte.

Kofein snadno projde placentou. Ovlivňuje i složení mateřského mléka

Jako všechno, co těhotné a kojící ženy konzumují, má i káva vliv na dítě. Kofein totiž prochází placentou. Mnohé ženy si bez kávy nedokážou představit začátek dne. Během těhotenství ale vědci doporučují příjem kofeinu výrazně omezit. Může ovlivnit vývoj embrya, placenty, ale také zvyšuje riziko potratu. Kávu mohou ženy v těhotenství nahradit variantou bez kofeinu.

František Chmela

Vzpomínka na Františka Chmelu: Dlužím ti toho větrníka...

Sobota, ta uplynulá. Poledne. Sluníčko svítilo, v pražským parku u divadla Na Jezerce bylo krásně. Jsem na procházce. Bydlím nedaleko. Jsem už prostě roky Pražák. Telefon. Na druhým konci kolega, deníkovský sporťák z Bolky. Jarda Bílek.

Milovníci kávy, pozor. Starbucks v Českých Budějovicích otevírá.

Milovníci kávy, pozor. Starbucks v Českých Budějovicích otevírá

Je to tady. Ti, kteří milují kávu amerického řetězce Starbucks, mají pondělek 11. 3. napsaný ve svých diářích. Konečně se dočkali. Právě v pondělí se v českobudějovickém Dopravně obchodním centru Mercury otevírá první kavárna této světoznámé značky.

Obžalovaná Jana R. před Krajským soudem v Brně.

Závěrečné řeči v případu vraždy metanolem v Jihlavě zazní ve středu

U Krajského soudu v Brně pokračoval v pátek proces se šestatřicetiletou Janou R. z Jihlavy, která čelí obvinění, že svou matku otrávila metanolem. Smrticí dávku jedu jí podle obžaloby nalila do kávy. Ženě za zvlášť závažný zločin vraždy hrozí až výjimečný trest. Žalobce totiž tvrdí, že se obžalovaná chtěla matky zbavit ze zištných důvodů.

Hostem videopodcastu Byznys kafe byl ředitel společnosti FlixBus pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Pavel Prouza

FlixBus chystá nové linky do menších měst. Roste i obliba spojů až k Baltu

Do autobusové dopravy v Česku vstoupil téměř před sedmi lety silný hráč jménem FlixBus. Jeho zelené autobusy dnes jezdí na mnoha trasách spojující tuzemská města, vozí cestující také do zahraničních metropolí či přímořských destinací. Jaké nové linky se letos chystají, jak obtížné je sehnat nové autobusy a řidiče a budou někdy jezdit po českých kolejích i zelené vlaky? To prozradil Pavel Prouza, ředitel společnosti FlixBus pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, který byl hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

S depresí mohou pomoct i vůně vyvolávající pozitivní vzpomínky

Vůně mohou pomoci s depresemi. Některé umí vyvolat pozitivní myšlenky

Odborníci z americké Pittsburské univerzity popsali, že čichání určitých vůní působí příznivě na depresi. Jsou klíčem k vybavování pozitivních vzpomínek z autobiografické paměti. Seznam vůní působících na paměť zahrnoval mletou kávu, vanilkový extrakt či levandulové mýdlo.

Hostem dalšího dílu Byznys kafe je generální ředitel společnosti BlueBen Leopold Benda

Lidé i obce mohou ušetřit za elektřinu. Komunitní energetika v ČR nabírá na síle

Na střechách domů po celé republice se čím dál více objevují fotovoltaické panely, které domácnostem, firmám i úřadům vyrábějí elektřinu. A v poslední době se v této souvislosti mnohem více hovoří i o komunitní energetice. O co jde a jak u nás nyní funguje sdílení elektřiny? Jak se můžou do komunitní energetiky zapojit domy nebo dokonce města a obce? A jaké výhody a úspory to přináší? To prozradil Leopold Benda, generální ředitel firmy BlueBen, který byl hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

Zesnulá Kvetoslava Holubová (v popředí).

Měla kočku Kozu. V Brně zemřela žena, která pila kafe za deset

Na severu Rumunska, ve vesnici Sapanta, byste nalezli Veselý hřbitov. Veselý je proto, že lidé, kteří zde již věčně odpočívají, mají na svých náhrobcích zaznamenané veselé příhody z jejich životů. 17.2.2024 nám napořád odešla Květa. Pitoreskní postavička, která patřila k Brnu, převážně pak k Husovicím a brněnskému centru. A veselých a úsměvných historek s Květou nosí lidé, kteří měli tu čest se s ní potkat, tolik, že drobným písmem by byla popsána celá hrobka rozměrů ne zrovna malých.

Když správně načasujete pití kávy, pomůže vám to lépe hubnout.

Jak pít kávu, aby pomáhala hubnout? Odbornice radí i to, kdy ji nepít vůbec

Káva je skvělý nápoj, který miluje většina lidí. Podle současných vědeckých poznatků má její konzumace navíc řadu zdravotních výhod. A patří i mezi podpůrné prostředky při hubnutí. Kdy kávu pít, aby pomáhala hubnout? Lze kávu pít na lačný žaludek? A je pravda, že čím víc kofeinu vypijeme, tím víc energie máme? Rady odborníků nám pomohou si kávu opravdu užít se všemi jejími výhodami.

Na zabijačkové pochoutky stejně jako na domácí buchty a koláče stáli lidé dlouhé fronty. Domů odcházeli nadšení.

Masopustní vepřové hody brali lidé ve Stříbře útokem

Dlouhá fronta u stánku se zabijačkovými výrobky a pivkem, v obležení stánek s domácími buchtami a dalšími sladkými dobrotami včetně brazilské kávy. Tak vypadalo muzejní náměstíčko ve Stříbře v sobotu 10. února. Konaly se zde Masopustní vepřové hody a zájem o mastné i sladké pochoutky byl nebývale velký.

Hostem videopocastu Byznys kafe byla vedoucí partnerka poradenské společnosti RSM Monika Marečková

Platy hodlá zvyšovat více než polovina firem, zjistil průzkum poradenské firmy

Ve kterých oborech se letos zaměstnanci mohou těšit na růst platů? Jak české firmy zvládají „nálož byrokratických povinností“? A co přinese nová směrnice o transparentnosti odměňování, podle které by měli mít lidé právo vědět, kolik bere jejich kolega? To a mnohé jiné zajímavosti týkající se podnikání prozradila Monika Marečková, vedoucí partnerka poradenské společnosti RSM, která byla hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

V kuchyni se jednou za čas kokosový tuk hodí, třeba na kari, do polévky nebo na smažení palačinek.

Kokosový olej: Pomáhá, nebo škodí? Lidé vedou spory, odborníci mají jasno

Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.

Do kafe mlíko, na rakev víko. Lidové rčení úplně zbytečně straší.

Káva s mlékem: Kdy ji raději nepít, a kdy naopak může pomáhat v léčbě

Málokterý nápoj je opředen tolika mýty jako káva s mlékem. Tato kombinace je přeci škodlivá, šíří se mezi lidmi. A co že nám má udělat? Šušká se něco o rakovině, o poškození dvanáctníku, čili části tenkého střeva navazující na žaludek. A dokonce prý káva s mlékem ničí slinivku a žlučník. Oslovili jsme dva lékaře, vystudovaného odborníka na lidskou výživu a také uznávanou kávovou baristku, aby nám řekli, jak to s tím mlékem do kávy vlastně je. Možná pro vás bude překvapením, že kombinace kávy a mléka dokonce pomáhá při některých zdravotních potížích.

Liberecký kávový festival se uskutečnil v Paláci Liebieg.

VIDEO: Pražení kávy, ochutnávky či latte art. Kávomilci se sjeli pod Ještěd

Vůně nápoje intelektuálů, jak se v minulosti přezdívalo kávě, se nesla poslední lednový víkend Palácem Liebieg, který hostil druhý ročník Libereckého kávového festivalu. Představoval jedinečnou příležitost pro všechny milovníky tohoto nápoje s příběhem a nabídl jim možnost sdílet svou vášeň a znalosti. Zatímco loni se konal první ročník v Malém divadle v Liberci, kvůli rostoucímu zájmu se musel přesunout do větších prostor.