Čaj může přinést velkou pohodu. Na druhou stranu příprava dokonalého čaje není lehká a je potřeba se řídit jasnými pravidly, jejichž dodržení se vyplatí. Na přípravu je dobré mít dvě ingredience a několik předmětů. Co tedy budete potřebovat?
V sobotu 13. května se v Doteku ve Vizovicích konala Férová snídaně. Kvůli nepřízni počasí se akce konala netradičně ve vnitřních prostorách zařízení. Tento komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě uspořádali dobrovolníci celkem na více než 150 místech České republiky.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE, VIDEO/ Celých patnáct let snila Lucie Křížková o tom, že bude mít svojí kavárnu. Kdykoli prý zavřela oči, viděla prostor se dvěma velkými okny, spoustou kytek a nábytek v kombinaci dřeva a kovu. I když pochází z Kutné Hory, vždycky věděla, že chce do Čáslavi. Sen se jí splnil v pátek 5. května.
/FOTO, ANKETA/ Ráno přijet na místo, během dne prodávat zboží zákazníkům, večer odjet. A další den nanovo. Tak bude vypadat každodenní režim foodtrucků, u nichž si lidé v Třebíči budou moci koupit přímo na ploše Karlova náměstí občerstvení. „Loni jsem podobný foodtruck viděl v Miláně a napadlo mě, že by bylo dobré něco takového zkusit i v Třebíči. A tak jsem koupil tohle autíčko,“ vysvětlil Martin Janík.
/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.
Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen to řekl Deníku.
Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen o tom si přečtete v následujícím rozhovoru.
/FOTOGALERIE/ V berounské kavárně Jiná káva se v úterý 2. května uskutečnila vernisáž výstavy fotografií Jana Šroubka s názvem Lesbos mimo sezónu. Vystavené fotografie byly pořízeny na ostrově Lesbos v Řecku právě v období, kdy tam není mnoho lidí, a to v květnu 2018, v březnu 2022 a v únoru 2023. Expozice potrvá do 29. dubna.
Konec druhé světové války v Evropě si připomenou i v libereckém espresso baru FofrKafe. Z každého prodaného šálku v období od vypuknutí pražského povstání 5. května po konec bojů v Liberci 11. května věnuje FofrKafe v tyto dny „korunu z kávy" na natáčení libereckých příběhů 20. století pro on-line archiv Paměť národa.
Celosvětově je káva po vodě dalším nejčastěji přijímaným a oblíbeným nápojem. Poslední dobou se však jeví jako velice kontroverzní téma, se kterým si někteří neví rady. Zatímco jedna strana tvrdí, že je káva pomalu nejhorším nápojem lidstva, jejímž popíjením zatloukáte pomyslné hřebíky do rakve, jiní tvrdí, že je zdraví prospěšná. Jak to tedy doopravdy je?
Malé divadlo v Liberci se poslední dubnový víkend promění v kávový svatostánek a bude hostit úplně první Liberecký kávový festival, jehož součástí je národní kolo prestižní soutěže v přípravě filtrované kávy – Czech Brewers Cup 2023. Vítěz této soutěže bude v červnu reprezentovat Českou republiku na světovém mistrovství světa v Aténách.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zátor mezi Krnovem a Bruntálem proslavila místní kyselka. Obvykle se Zátorka degustuje hned po načepování při teplotě kolem 11 stupňů, aby vyniklo osvěžující nasycení oxidem uhličitým. Místní ale začali s chutí a teplotou kyselky kreativně experimentovat.
/ANKETA/ Stravování řemeslníků se za poslední léta hodně proměnilo. Zatímco dříve bylo pohoštění u zákazníků bráno jako samozřejmost, nyní se především u mladší generace jedná spíše o výjimku. Není to ovšem pravidlo a zkušenosti řemeslníků bývají různé, navíc ne každý z nich jídlo přijme.
/ROZHOVOR/ Miluje kávu, zpěv a stále velmi ráda vzpomíná na účast v televizní hudební show The Voice Česko-Slovensko. 30letou zpěvačku Markétu Chladovou můžete vidět a slyšet hned v několika hudebních formacích. „V současné době zpívám zhruba v 5 projektech, každý je trošku stylově odlišný, a to mě vlastně strašně baví,“ říká usměvavá Ústečanda Markéta Chladová, vystudovaná učitelka a absolventka konzervatoře.
Podle data narození mu je přes 60 let, přitom moderní vědecké přístroje o něm hlásí, že má jen něco přes čtyřicet. I na pohled vypadá perfektně. Řeč je o populárním americkému lékaři jménem Mark Hyman, který prozradil, co za jeho skvělou kondicí stojí. Nejde přitom o nic složitého či finančně nákladného. A zajímavé jsou i jeho tipy na stravu.
V noci ze 14. na 15. dubna uplyne 111 let od potopení Titaniku. Jiří Jedlička z Holic se v mládí osobně potkal s Josefem Kielbasou, který pracoval na legendární lodi jako číšník. Vyslechl jeho vyprávění a získal jeho podpis. Vrak Titaniku leží v téměř čtyřkilometrové hloubce na dně Atlantiku, příběhy jeho pasažérů jsou však dodnes živé.
/FOTOGALERIE/ Rozjívené děti pobíhající mezi stoly v restauraci mohou být nebezpečné, stačí nést horkou kávu… A mnohdy vadí i ostatním hostům. Jedno z pražských bister proto dokonce stanovilo pravidla, jak se mají malí návštěvníci v podniku chovat. Na sociálních sítích to řada lidí podpořila i ostře kritizovala. Provozovatelé oslovených pražských podniků svým kolegům, kteří zavedli podmínky pro děti nebo přímo omezili jejich vstup, rozumí. Sami se ale k podobným opatřením nechystají.
Už potřetí rychlostní kanoista Martin Fuksa před sezonou dobíjí baterky v kolumbijském Guatapé. A to doslova. „Jezdíme tu v teple. Nabíjí to, i nálada je lepší. Snadněji se trénuje,“ říká devětadvacetiletý závodník Dukly Praha a mnohonásobný medailista ze světových soutěží, který se do jihoamerického střediska poblíž rovníku vydal společně s bratrem Petrem, trenérem a otcem v jedné osobě, a kanoistickými kolegy z Nymburka.
Výpovědi svědků ukázaly na vztahový propletenec kolem ženy zavražděné u Rumburku. Ze zabití obžaloba viní Karla K., kterému za to hrozí i doživotí či detence. Rozsudek může padnout už ve středu 5. dubna.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Bluegrassová kapela Fechtýři z Brandýsku, která zanedlouho oslaví 50 let na hudební scéně, zahrála v pátek večer návštěvníkům místní pražírny kávy. Podnik, který byl kdysi hostincem U Jágrů i kovárnou, proměnil italsko-český manželský pár Roberto a Barbora Trevisan na kavárnu a pražírnu.
/FOTO, VIDEO/ Pro první letošní návštěvníky zámku Kačina si pracovníci muzea připravili jedinečný dárek v podobě unikátní prohlídky se zámeckým zahradníkem, na které bude možné mimo jiné ochutnat pravou kačinskou kávu vypěstovanou ze zámeckého kávovníku.
Zavřete oči, nasajte vůni kávy a v klidu si ji vychutnejte. Za tímto zážitkem můžete vyrazit do Sýpky v Rokytnici v Orlických horách. V Muzejní kavárně se dozvíte víc i o exotickém ovoci.
Václav Staněk má teprve pětadvacet let, ale v českém byznysu už jeho jméno výrazně rezonuje. Před sedmi lety založil ve Zlíně úspěšnou firmu Vasky a vrátil s ní na výsluní poctivou domácí ševcovinu. Teď se navíc chystá zachránit značku Botas. V minulém týdnu spustil kampaň spojenou se slevami na produkty Vasky s tím, že když jich prodá osm tisíc, bude mít prostředky na tuto novou investici. A už po týdnu hlásí: „Hotovo!“
Václav Staněk má teprve pětadvacet let, ale v českém byznysu už jeho jméno výrazně rezonuje. Před sedmi lety založil ve Zlíně úspěšnou firmu Vasky a vrátil s ní na výsluní poctivou domácí ševcovinu. Teď se navíc chystá zachránit značku Botas. V minulém týdnu spustil kampaň spojenou se slevami na produkty Vasky s tím, že když jich prodá osm tisíc, bude mít prostředky na tuto novou investici. A už po týdnu hlásí: „Hotovo!“
Proč známá šumperská kavárna otevřela pobočku u hřbitova a krematoria? Tato otázka asi napadne řadu lidí, kteří při jízdě Zábřežskou ulicí v Šumperku vidí na místě bývalého květinářství provozovnu s nápisem Pikola. Skutečnost je však poněkud jiná.
Rozjet v době největších covidových opatření kavárnu s nabídkou mnoha druhů zákusků chce pořádný kus odvahy. Tu v sobě našli životní partneři Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz. Kavárnu otevřeli na jaře roku 2021. Za pár týdnů bude mít jejich společný sen, který začali snít v jihočeském Vimperku, druhé výročí.
Rozjet v době největších covidových opatření kavárnu s nabídkou mnoha druhů zákusků chce pořádný kus odvahy. Tu v sobě našli životní partneři Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz. Kavárnu otevřeli na jaře roku 2021. Za pár týdnů bude mít jejich společný sen, který začali snít ve Vimperku, druhé výročí.
Aby se zdravotníkům lépe vstávalo do práce, doplnila nymburská nemocnice ve středu 8. března na odděleních kávovary, kde chyběly. Snaží se tak zpříjemňovat pracovní podmínky pro své zaměstnance. Pitný režim v podobě sodobarů či aquabarů tedy doplnila káva.
Podvodníci si našli další svou oběť na Rychnovsku. Stal se jí čtyřiadvacetiletý muž, který si na facebookovém portálu vyhlédl iPhone. Přišel o 12 tisíc korun a objednaného zboží se nedočkal.
/FOTO, VIDEO/ Příbramské divadlo bavilo Neratovice. Divadelní klasiku Maryša zhlédlo první březnovou neděli v tamním společenském domě tři sta diváků. V hlavní roli se představila Anna Fixová, známá z řady televizních seriálů.
V dubnu uplyne už sedm let od rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že za přítomnost otce u porodu, ani za poskytnutí nezbytných pomůcek, jako je třeba ochranný oděv, nemohou české nemocnice požadovat poplatek. Neznamená to ovšem, že dnes otcové v porodnicích neplatí. Většina zařízení oslovených redaktory Deníku už sice peníze nechce, některá však poplatek stále vybírají. Jiná si účtují alespoň nadstandardní služby.
Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.
Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.
Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.
Speciální káva, z jejíhož prodeje putuje část výtěžku na ochranu Jizerských hor, se zrodila na základě spolupráce Libereckého kraje, pražírny Nordbeans, Jizersko-ještědského horského spolku a Jizerské magistrály.
/FOTOGALERIE/ Kolem někdejšího hostince v Brandýsku se line kouzelná vůně kávy. Pražírnu spolu s kavárnou, kde nechybí ani pípa nezbytná k večernímu posezení a komunitní centrum k pořádání koncertů nebo výstav, provozují v malé středočeské vesnici italský barista Roberto Trevissan s manželkou Barborou. Letos počítá ještě se Školou kávy.
Málokdo by poznal, že u hlavní cesty v Ostravě-Staré Bělé se v suterénu oranžové budovy skrývá pražírna, ze které se kávová zrnka vyváží do různých koutů světa. Father’s Coffee Roastery doslova klame vizáží. Když se ale po zmáčknutí zvonku otevřou dveře, vůně kávy vás vtáhne dovnitř.
Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.
Největší obchodní řetězec kaváren na světě Starbucks uvedl na italský trh kávu se speciální ingrediencí. Káva s olivovým olejem má zaujmout nevšední chutí. Informoval o tom portál BBC.
V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.
Zdeněk Gajdoš měl budoucnost narýsovanou jasně. Už od malička ho zajímala příprava kávy. "Maminka říkala, že když něco budu dělat, tak kavárníka. Nikdy jsem ostatně nepřemýšlel, že bych dělal něco jiného,“ usmívá se.
/DATA/ Alena a Lucie kvůli svému snu přesídlily z Prahy do Chomutova. Obklopené lidmi, kteří si je našli, nabízejí kávu na mnoho způsobů, sladkosti a další lahůdky
V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.
Vůně pukajícího popcornu. Takto voní prostor rodinné pražírny Penerini coffee roastery v brněnské ulici Poděbradova 6. Baristka a pražička Kristýna Surůvková redaktorce Deníku ukazuje proces pražení brazilských kávových zrn. „Zelená zrnka nasypeme dovnitř do nahřáté pražičky. Otočíme kolečkem a zrnka propadnou dovnitř. Tímto způsobem se spouští samotný proces pražení kávy,“ popisuje postup u menšího zařízení Surůvková.
/INFOGRAFIKA/ V přízemí sympatické knihkupectví, nahoře stylová kavárna. Potěšení ducha i chuťových buněk v jednom. To je knihkupectví a kavárna Petrkov na náměstí v Havlíčkově Brodě.
/FOTO, VIDEO/ Hotel Centrál na novopackém Masarykově náměstí láká do svých útrob už od pohledu. Neorenesanční stavba prochází postupnou obnovou od doby, kdy ji v roce 2014 koupil místní sbor Jednoty bratrské. V prostorách bývalé kuchyně se skrývá útulná kavárna plná kávy na sto způsobů, zákusků a dalších pochutin, opravdové voňavé tajemství se ale nachází v suterénu. Tam, kam se běžný návštěvník nedostane - v prostorách pražírny kávy Orbis. Její vedoucí Jan Perner vypráví, jak se od domácího pražení kávových zrn na pánvičce propracoval k distribuci 200 kilogramů čerstvé kávy za měsíc.
/INFOGRAFIKA/ Majitel pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku Jiří Ležovič momentálně pobývá v dalekém Hondurasu, kde se podílí na sklizni kávy ve vysokohorské farmě. Právě nyní totiž vydávají kávovníky v tamním deštném pralese nejlepší úrodu plodů připomínajících svou barvou zralé třešně. Ještě nějakou dobu potrvá, než zrnka potěší svou chutí a vůní ty, kteří kávu milují.