Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Ve vizovickém Doteku si užili férový piknik na podporu pěstitelů

Ve vizovickém Doteku si užili férový piknik na podporu pěstitelů

V sobotu 13. května se v Doteku ve Vizovicích konala Férová snídaně. Kvůli nepřízni počasí se akce konala netradičně ve vnitřních prostorách zařízení. Tento komunitní piknik na podporu pěstitelů ve světě uspořádali dobrovolníci celkem na více než 150 místech České republiky.

Lucie Křížková si splnila sen a v Čáslavi otevřela kavárnu.

Mám přesně to, co jsem si vysnila, říká majitelka nové kavárny v Čáslavi

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE, VIDEO/ Celých patnáct let snila Lucie Křížková o tom, že bude mít svojí kavárnu. Kdykoli prý zavřela oči, viděla prostor se dvěma velkými okny, spoustou kytek a nábytek v kombinaci dřeva a kovu. I když pochází z Kutné Hory, vždycky věděla, že chce do Čáslavi. Sen se jí splnil v pátek 5. května.

Tříkolka kavárny Demaris.

Tříkolka a nákladní kolo. Už víme, jak budou vypadat první foodtrucky v Třebíči

/FOTO, ANKETA/ Ráno přijet na místo, během dne prodávat zboží zákazníkům, večer odjet. A další den nanovo. Tak bude vypadat každodenní režim foodtrucků, u nichž si lidé v Třebíči budou moci koupit přímo na ploše Karlova náměstí občerstvení. „Loni jsem podobný foodtruck viděl v Miláně a napadlo mě, že by bylo dobré něco takového zkusit i v Třebíči. A tak jsem koupil tohle autíčko,“ vysvětlil Martin Janík.

V Blansku snídali férově. Zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty. Se souhlasem Stanislava Komínka

VIDEO: V Blansku snídali férově, zámeckým parkem voněl domácí chleba a buchty

/FOTOGALERIE/ Deky a piknikové koše plné dobrot. Domácí pomazánky, buchty, sušenky nebo vlastnoručně upečený chleba. To vše přinesli na Férovou snídaní lidé do zámeckého parku v Blansku. Komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa a banánů ze zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie se konal na 159 místech v republice. Čas? Sobota dopoledne.

Ladislav Kolář opustil finance a zařídil si kávovníkovou plantáž v Tanzanii

Neuvěřitelný příběh. Z finančníka se Čech stal pěstitelem kávy v Africe

Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen to řekl Deníku. 

Ladislav Kolář opustil finance a zařídil si kávovníkovou plantáž v Tanzanii.

Neuvěřitelný příběh Hradečáka. Z finančníka se stal pěstitelem kávy

Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen o tom si přečtete v následujícím rozhovoru.

Vernisáž výstavy Lesbos mimo sezónu.

Podívejte se: V kavárně Jiná káva vystavuje fotograf Jan Šroubek

/FOTOGALERIE/ V berounské kavárně Jiná káva se v úterý 2. května uskutečnila vernisáž výstavy fotografií Jana Šroubka s názvem Lesbos mimo sezónu.  Vystavené fotografie byly pořízeny na ostrově Lesbos v Řecku právě v období, kdy tam není mnoho lidí, a to v květnu 2018, v březnu 2022 a v únoru 2023. Expozice potrvá do 29. dubna. 

Liberecká kavárna FofrKafe.

Vzpomínání u kávy! FofrKafe v Liberci podpoří Paměť národa

Konec druhé světové války v Evropě si připomenou i v libereckém espresso baru FofrKafe. Z každého prodaného šálku v období od vypuknutí pražského povstání 5. května po konec bojů v Liberci 11. května věnuje FofrKafe v tyto dny „korunu z kávy" na natáčení libereckých příběhů 20. století pro on-line archiv Paměť národa.

Káva má i mnoho pozitivních účinků. Ve velkém množství ale může být nebezpečná.

Jaké množství kávy už může být smrtelné? Většina lidí zůstane v šoku

Celosvětově je káva po vodě dalším nejčastěji přijímaným a oblíbeným nápojem. Poslední dobou se však jeví jako velice kontroverzní téma, se kterým si někteří neví rady. Zatímco jedna strana tvrdí, že je káva pomalu nejhorším nápojem lidstva, jejímž popíjením zatloukáte pomyslné hřebíky do rakve, jiní tvrdí, že je zdraví prospěšná. Jak to tedy doopravdy je?

Ilustrační foto

Přednášky a ochutnávky. Do Liberce míří festival kávy

Malé divadlo v Liberci se poslední dubnový víkend promění v kávový svatostánek a bude hostit úplně první Liberecký kávový festival, jehož součástí je národní kolo prestižní soutěže v přípravě filtrované kávy – Czech Brewers Cup 2023. Vítěz této soutěže bude v červnu reprezentovat Českou republiku na světovém mistrovství světa v Aténách.

Zpěvačka Markéta Chladová.

VIDEO: Chladová miluje zpěv a kávu. Na hudební show The Voice vzpomíná ráda

/ROZHOVOR/ Miluje kávu, zpěv a stále velmi ráda vzpomíná na účast v televizní hudební show The Voice Česko-Slovensko. 30letou zpěvačku Markétu Chladovou můžete vidět a slyšet hned v několika hudebních formacích. „V současné době zpívám zhruba v 5 projektech, každý je trošku stylově odlišný, a to mě vlastně strašně baví,“ říká usměvavá Ústečanda Markéta Chladová, vystudovaná učitelka a absolventka konzervatoře.

Kniha Marka Hymana, která popisuje, jak co nejvíce zpomalit stárnutí a jak se udržet fit.

Je mu přes 60, vypadá na 45. Lékař prozradil tajemství, čím zpomalit stárnutí

Podle data narození mu je přes 60 let, přitom moderní vědecké přístroje o něm hlásí, že má jen něco přes čtyřicet. I na pohled vypadá perfektně. Řeč je o populárním americkému lékaři jménem Mark Hyman, který prozradil, co za jeho skvělou kondicí stojí. Nejde přitom o nic složitého či finančně nákladného. A zajímavé jsou i jeho tipy na stravu.

Z výstavy Titanic, která se v roce 2018 konala na brněnském výstavišti.

Jak jsem potkal muže, který přežil zkázu Titaniku. Od potopení uplynulo 111 let

V noci ze 14. na 15. dubna uplyne 111 let od potopení Titaniku. Jiří Jedlička z Holic se v mládí osobně potkal s Josefem Kielbasou, který pracoval na legendární lodi jako číšník. Vyslechl jeho vyprávění a získal jeho podpis. Vrak Titaniku leží v téměř čtyřkilometrové hloubce na dně Atlantiku, příběhy jeho pasažérů jsou však dodnes živé.

Děti v pekárně a kavárně Zrno zrnko v Nuslích

Anketa: Zákaz vstupu do restaurací? Podniky zavedení pravidel pro děti chápou

/FOTOGALERIE/ Rozjívené děti pobíhající mezi stoly v restauraci mohou být nebezpečné, stačí nést horkou kávu… A mnohdy vadí i ostatním hostům. Jedno z pražských bister proto dokonce stanovilo pravidla, jak se mají malí návštěvníci v podniku chovat. Na sociálních sítích to řada lidí podpořila i ostře kritizovala. Provozovatelé oslovených pražských podniků svým kolegům, kteří zavedli podmínky pro děti nebo přímo omezili jejich vstup, rozumí. Sami se ale k podobným opatřením nechystají.

Martin Fuksa v Kolumbii.

Příprava v Kolumbii. Když sluníčko svítí do obličeje, jezdí se líp, tvrdí Fuksa

Už potřetí rychlostní kanoista Martin Fuksa před sezonou dobíjí baterky v kolumbijském Guatapé. A to doslova. „Jezdíme tu v teple. Nabíjí to, i nálada je lepší. Snadněji se trénuje,“ říká devětadvacetiletý závodník Dukly Praha a mnohonásobný medailista ze světových soutěží, který se do jihoamerického střediska poblíž rovníku vydal společně s bratrem Petrem, trenérem a otcem v jedné osobě, a kanoistickými kolegy z Nymburka.

Fechtýři oslaví padesát let na scéně, v pátek to rozbalili v brandýsecké pražírně.

Fechtýři oslaví padesát let na scéně, v pátek to rozbalili v Brandýsku

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Bluegrassová kapela Fechtýři z Brandýsku, která zanedlouho oslaví 50 let na hudební scéně, zahrála v pátek večer návštěvníkům místní pražírny kávy. Podnik, který byl kdysi hostincem U Jágrů i kovárnou, proměnil italsko-český manželský pár Roberto a Barbora Trevisan na kavárnu a pražírnu. 

Václav Staněk (vlevo) a Jan Klička

Vasky jsou blízko koupi Botasu. Obuvník Václav Staněk prozradil i další plány

Václav Staněk má teprve pětadvacet let, ale v českém byznysu už jeho jméno výrazně rezonuje. Před sedmi lety založil ve Zlíně úspěšnou firmu Vasky a vrátil s ní na výsluní poctivou domácí ševcovinu. Teď se navíc chystá zachránit značku Botas. V minulém týdnu spustil kampaň spojenou se slevami na produkty Vasky s tím, že když jich prodá osm tisíc, bude mít prostředky na tuto novou investici. A už po týdnu hlásí: „Hotovo!“

Václav Staněk (vlevo) a Jan Klička

Vasky jsou blízko koupi skutečského Botasu. Zlínský obuvník prozradil své plány

Václav Staněk má teprve pětadvacet let, ale v českém byznysu už jeho jméno výrazně rezonuje. Před sedmi lety založil ve Zlíně úspěšnou firmu Vasky a vrátil s ní na výsluní poctivou domácí ševcovinu. Teď se navíc chystá zachránit značku Botas. V minulém týdnu spustil kampaň spojenou se slevami na produkty Vasky s tím, že když jich prodá osm tisíc, bude mít prostředky na tuto novou investici. A už po týdnu hlásí: „Hotovo!“

Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz, majitelé kavárny Café Mráz ve Vimperku

Partneři projeli svět. Zakotvili ale doma, na Šumavě nabízejí kávu a zákusky

Rozjet v době největších covidových opatření kavárnu s nabídkou mnoha druhů zákusků chce pořádný kus odvahy. Tu v sobě našli životní partneři Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz. Kavárnu otevřeli na jaře roku 2021. Za pár týdnů bude mít jejich společný sen, který začali snít v jihočeském Vimperku, druhé výročí.

Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz, majitelé kavárny Café Mráz ve Vimperku.

Pavla a Zdeněk projeli svět, zakotvili doma, na Šumavě, u kávy a zákusků

Rozjet v době největších covidových opatření kavárnu s nabídkou mnoha druhů zákusků chce pořádný kus odvahy. Tu v sobě našli životní partneři Pavla Krejsová a Zdeněk Mráz. Kavárnu otevřeli na jaře roku 2021. Za pár týdnů bude mít jejich společný sen, který začali snít ve Vimperku, druhé výročí.

Řada oslovených porodnic poplatek za přítomnost otce u porodu zrušila nebo jej nikdy nezavedla. Naopak chce motivovat muže, aby u porodu byli. Ilustrační foto

Otec u porodu zdarma? Někde platí za kávu a oblečení, jinde za dozor

V dubnu uplyne už sedm let od rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že za přítomnost otce u porodu, ani za poskytnutí nezbytných pomůcek, jako je třeba ochranný oděv, nemohou české nemocnice požadovat poplatek. Neznamená to ovšem, že dnes otcové v porodnicích neplatí. Většina zařízení oslovených redaktory Deníku už sice peníze nechce, některá však poplatek stále vybírají. Jiná si účtují alespoň nadstandardní služby.

Novoroční výstup na hrad Helfštýn, 7. ledna 2023

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Novoroční výstup na hrad Helfštýn, 7. ledna 2023

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Hrad Helfštýn otevírá své brány v sobotu 4. března.

Hrad Helfštýn o víkendu otevírá brány. Do roku 2023 vstoupil rekordem

Poslední přípravy, úklid, chystání expozic, a pak už jen otevřít pokladnu. Středověký hrad Helfštýn se po zimním spánku opět probouzí a v sobotu 4. března se poprvé otevře návštěvníkům. V měsíci březnu se mohou lidé pokochat touto památkou jen o víkendech, a to v době od 9 do 16 hodin. Od dubna už startuje běžný provoz.

Roberto Trevissan navštěvuje pravidelně kávové plantáže a školí baristy v Česku i ve světě.

Do léta otevře barista Trevissan z Brandýsku u pražírny také školu kávy

/FOTOGALERIE/ Kolem někdejšího hostince v Brandýsku se line kouzelná vůně kávy. Pražírnu spolu s kavárnou, kde nechybí ani pípa nezbytná k večernímu posezení a komunitní centrum k pořádání koncertů nebo výstav, provozují v malé středočeské vesnici italský barista Roberto Trevissan s manželkou Barborou. Letos počítá ještě se Školou kávy.

Útulný krámek paní Burešové nabízí široký sortiment

Obchůdek ve Starém Sedle neskolil ani covid. Čerstvé pečivo tu koupíte každý den

Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.

Majitel kavárny Leoš Pavlata.

FofrKafe v Liberci funguje šest let. Prožíváme nejtěžší období, říká majitel

V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.

Majitel kavárny Leoš Pavlata.

FofrKafe v Liberci funguje 6 let. Nyní prožíváme nejtěžší období, říká majitel

V minulosti se tu podle pamětnice scházeli movití průmyslníci u sklenky kvalitního pití a s doutníkem v ruce debatovali o budoucnosti Liberce. Nyní sem už šest let míří kroky těch, kteří si nedokážou představit svůj den bez povzbuzení v podobě výběrové kávy. Přestože se podařilo liberecké kavárně FofrKafe překonat řadu obtíží, musí se vypořádat s aktuální situací.

Pražení kávy v brněnské rodinné pražírně Penerini coffee roastery.

VIDEO: Kávu pražíme třikrát týdně, říká brněnská pražička. Podívejte se jak

Vůně pukajícího popcornu. Takto voní prostor rodinné pražírny Penerini coffee roastery v brněnské ulici Poděbradova 6. Baristka a pražička Kristýna Surůvková redaktorce Deníku ukazuje proces pražení brazilských kávových zrn. „Zelená zrnka nasypeme dovnitř do nahřáté pražičky. Otočíme kolečkem a zrnka propadnou dovnitř. Tímto způsobem se spouští samotný proces pražení kávy,“ popisuje postup u menšího zařízení Surůvková.

Jan Perner

Nejsme kávoví fašisti. Hledáme kompromis a nabízíme možnosti, říká šéf pražírny

/FOTO, VIDEO/ Hotel Centrál na novopackém Masarykově náměstí láká do svých útrob už od pohledu. Neorenesanční stavba prochází postupnou obnovou od doby, kdy ji v roce 2014 koupil místní sbor Jednoty bratrské. V prostorách bývalé kuchyně se skrývá útulná kavárna plná kávy na sto způsobů, zákusků a dalších pochutin, opravdové voňavé tajemství se ale nachází v suterénu. Tam, kam se běžný návštěvník nedostane - v prostorách pražírny kávy Orbis. Její vedoucí Jan Perner vypráví, jak se od domácího pražení kávových zrn na pánvičce propracoval k distribuci 200 kilogramů čerstvé kávy za měsíc.

V Hondurasu dozrály plody kávovníku, je čas na sklizeň.

Cesta kávy je dlouhá, pražení je alchymie, říká majitel pražírny Jiří Ležovič

/INFOGRAFIKA/ Majitel pražírny World Coffee v Medlešicích na Chrudimsku Jiří Ležovič momentálně pobývá v dalekém Hondurasu, kde se podílí na sklizni kávy ve vysokohorské farmě. Právě nyní totiž vydávají kávovníky v tamním deštném pralese nejlepší úrodu plodů připomínajících svou barvou zralé třešně. Ještě nějakou dobu potrvá, než zrnka potěší svou chutí a vůní ty, kteří kávu milují.