Kreativ

ŠTÍTEK: káva

Unikátní sbírka víček od mlíček Jana Beťáka.

Prezidenti na smetaně. Nadšenec sbírá už léta víčka od smetánek do kávy

V pelhřimovském Muzeu rekordů zapisují další sběratelský rekord. Nadšenci Janu Beťákovi se podařilo od roku 1990 nasbírat přes pětadvacet tisíc víček od malých smetánek do kávy. Všem dobře známá mlíčka sbíral po celém světě. Za třicet tři let shromáždil celé série zvířat, rostlin, portrétů herců, prezidenty, památky a desítky dalších motivů.

Rektorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně zdobí originální vzducholoď.

Za fotku se zlínskou vzducholodí káva zdarma. UTB láká na den otevřených dveří

Už ve čtvrtek 26. ledna otevře dveře všech svých fakult zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB). Kromě získání potřebných informací o studiu je pro zájemce lákadlem také originální univerzitní vzducholoď, která je k vidění v atriu rektorátu. Pokud se s ní návštěvníci vyfotí, získají ve studentském klubu kávu nebo čaj zadarmo.

Otevření nové prodejny Lidl v Děčínské ulici v České Lípě

O košíky se v Lípě neprali. Lidé si v Lidlu dali kávu zdarma a zkoumali nabídku

/FOTO, VIDEO/ Premiéra bez slavnostních fanfár, ale i bez strkanic nedočkavých zákazníků. Tak otevřel obchodní řetězec Lidl v České Lípě svůj druhý supermarket. Celkem jde o jeho 308. prodejnu v ČR. Nachází se v Děčínské ulici a první zákazníci s nákupními vozíky vjeli mezi vzorně upravené regály s pečlivě vyrovnaným zbožím v pondělí 16. ledna, přesně v 7 hodin ráno. 

Vědecké studie v roce 2022 opět nezklamaly.

Nejbizarnější studie roku 2022: Rybičky, které řídí auto i alergie na orgasmy

Poslední dobou nás vědci zavalují nejrůznějšími studiemi a nutno říci, že některé jsou opravdu schopné vyvolat záchvaty smíchu, jiné údiv a občas si říkáme, proč to či ono vědci vůbec zkoumají a co tím chtějí dokázat. Pojďme se podívat na výběr těch nejbizarnějších studií a průzkumů, které vědci v roce 2022 provedli. Nad výsledky někdy zůstává rozum stát.

Zaměstnankyně původní kavárny Adéla Trnovec je ráda, že se mohla znovu vrátit do práce.

Hradecký podnikatel vzkřísil kavárnu úzkokolejky. Stihl to za rekordní čas

Kavárna Koloniál v Jindřichově Hradci se v polovině listopadu zavřela. Podnik v ulici Na Hradbách fungoval pod hlavičkou jindřichohradecké úzkokolejky (JHMD) deset let a patřil mezi oblíbené místo především mezi Hradečáky. Lidé kavárnu vyhledávali pro její příjemnou atmosféru a výbornou kávu i zákusky. Přestože na dveřích visela po ukončení provozu cedulka s nápisem "Zavřeno navždy", netrvalo dlouho a dveře oblíbeného podniku se zákazníkům znovu otevřely.

Studnenti z Přímky připravili pro znojemské školáky workshopy k výstavě Vídeň na talíři s ochutnávkou dobrot.

Sacher dort a káva. Studenti z Přímky dětem přiblížili Vídeň na talíři

Vídeň na talíři aneb Kulinářské dědictví našich babiček je název výstavy, kterou lze až do konce února navštívit v Minoritském klášteře v Jihomoravském muzeu ve Znojmě.  V rámci této výstavy připravili studenti oboru Hotelnictví a turismu a Kuchař – číšník znojemské Přímky pro žáky 8. a 9. ročníků ZŠ ze Znojemska kulinářský workshop Vídeň na talíři, na němž předevdli své praktické dovednosti.

Sabina Laurinová

Sabina Laurinová: V občance mám sice padesát, cítím se ale na pětatřicet

Herečka Sabina Laurinová (50) oslavila letos v dubnu významné jubileum, které mnoho žen nenechává v klidu. Ona si z něj ale hlavu nedělá. Po rodičích získala nejen dobré geny, ale i energii, smysl pro humor a také dar sebereflexe. „Myslím, že i současný svět by se měl víc zaměřit na kvalitu lidí a vyzdvihovat jejich um než pořád sledovat, jak kdo vypadá,“ říká.

Kočičí kavárna v Třebíči.

VIDEO: Kočičí kavárna v Třebíči nabízí kousance, škrábance a netradiční zážitek

Na počátku byl bláznivý nápad, popisují kamarádky Nikola Bobková a Simona Chládková. Inspiraci k otevření své Chlupaté kavárny v Třebíči získaly v Brně, kde už kočičí kavárny existují. Kavárnice zároveň chtěly kočkám pomoci. A proto spojily síly s třebíčským spolkem Kapka pro tlapky, který pomáhá čtyřnohým mazlíčkům najít nový domov.

Opava na Pardubice doma umí. Naposledy tomu tak bylo na konci března.

Pardubičtí obři během reprezentační pauzy dobíjeli baterky

Místo časné odpolední kávy a dezertu zákusek v podobě basketbalového utkání. I když. Vlastně jde obojí. Uvařit si kafe, vyndat z trouby bábovku a zasednout k televizi, kde utkání Opavy s Pardubicemi lze shlédnout. A zatímco Beksa sobotní program devátého kola Kooperativa NBL otevře, tak Hradec Králové ho zápasem na Slavii uzavře. V případě fanoušků Královských sokolů je ale nutné uvažovat už o večeři… 

Nová pražírna kávy v Brandýsku u Kladna.

Z Boloně až do Brandýsku. Barrista Roberto si plní hned několik snů najednou

/FOTO, VIDEO/ Ranní probouzení do nového dne si bez šálku lahodné kávy mnozí z nás nedokážou vůbec představit. Řada lidí sáhne v kuchyni popaměti po rozpustné nebo mleté zrnkové, odměří lžičkou do hrnku, zalije vroucí vodou, případně doplní mlékem. Pro skutečné mistry kávy je tento způsob přípravy téměř nepřijatelný. Káva je celým jejich životem. Jedním z lidí, kteří mají kávu jako poslání, je devětapadesátiletý Roberto Trevisan.

Kavárna Kolonial se mezi místními těšila velké oblibě.

Oblíbená jindřichohradecká kavárna musela zavřít, chybět bude hlavně místním

Jako blesk z čistého nebe přišla zpráva o uzavření zavedené Kavárny Kolonial v centru Jindřichova Hradce. Naposledy se zákazníkům otevřela uplynulou neděli. Podnik v ulici Na Hradbách fungoval deset let a patřil mezi oblíbené místo především mezi Hradečáky. Lidé ho vyhledávali pro příjemnou atmosféru a výbornou kávu i zákusky. Teď visí na dveřích cedulka s nápisem "Zavřeno navždy" doplněná srdíčkem.

Pěstitel kávy z Kolumbie dětem zasvěceně vyprávěl o pěstování.

Pěstitel kávy z Kolumbie dětem zasvěceně vyprávěl o pěstování

V pondělí 7.listopadu se na Základní škole Václava Talicha v Mostě uskutečnila beseda s pěstitelem kávy Bladimirem Pachekem. Ten pochází z Kolumbie, z pohoří Sierra Nevada a v nadmořské výšce 1 700 m pěstuje na sedmi hektarech půdy kávu a na pěti hektarech cukrovou třtinu.

Za 32 let v Jičíně vyzkoušel řadu zaměstnání a podnikání. "Když jste někde noví, musíte se otáčet a přizpůsobit se," říká Oleg. Kavárnou na náměstí si splnil sen.

Ukrajinec Oleg otevřel v Jičíně kavárnu. Češi jsou vůči cizincům opatrní, říká

Čao kakao! láká zákazníky nejnovější kavárna na Valdštejnově náměstí v Jičíně. Před dvěma měsíci si ji v podloubí s výhledem na zámek otevřel Oleg Vovčenko. Z Ukrajiny se do Jičína přistěhoval před 32 lety s manželkou volyňskou Češkou, našel tu domov pro svou rodinu a spoustu přátel. „Náměstí skomírá, otevřít se tu dá buď květinářství, nebo kavárna. Těch je okolo hodně, ale zákazníky jsme našli,“ směje se.

Za 32 let v Jičíně vyzkoušel řadu zaměstnání a podnikání. "Když jste někde noví, musíte se otáčet a přizpůsobit se," říká Oleg. Kavárnou na náměstí si splnil sen.

Ukrajinec Oleg otevřel v Jičíně kavárnu. Češi jsou vůči cizincům opatrní, říká

Čao kakao! láká zákazníky nejnovější kavárna na Valdštejnově náměstí v Jičíně. Před dvěma měsíci si ji v podloubí s výhledem na zámek otevřel Oleg Vovčenko. Z Ukrajiny se do Jičína přistěhoval před 32 lety s manželkou volyňskou Češkou, našel tu domov pro svou rodinu a spoustu přátel. „Náměstí skomírá, otevřít se tu dá buď květinářství, nebo kavárna. Těch je okolo hodně, ale zákazníky jsme našli,“ směje se.

Kávafest 2022 v Kongresovém centru ve Zlíně

Milovníci kávy v rauši. Kávafest zaplnil Kongresové centrum ve Zlíně

Milovníci dobré kávy a sladkých zákusků se tuto sobotu tetelili blahem. V Kongresovém centru se konala oslava černého zlata - Kávafest. Do Zlína přijeli vařit kávu pražiči lokálních i regionálních pražíren. Nechyběly kávové přednášky, diskuse s kávovými profesionály, workshopy a degustace káv. Návštěvníci akce mohli vyzkoušet tradiční italské kávy, ale i ty různé ovocné příchutě.