Kreativ

ŠTÍTEK: klíště

klíšťová encefalitida

Boreliózy přibylo letos o 10 %, počet zánětů mozku od klíšťat též roste

Za 4 měsíce roku lékaři nahlásili 372 nákaz lymskou boreliózou, zhruba o 10 % více než za stejné období loňska. Oproti minulým rokům přibylo také klíšťové encefalitidy. Riziko kousnutí klíštětem přitom je v těchto dnech trvale vysoké, na celý víkend i pondělí předpovídá Český hydrometeorologický ústav 9. a 10. stupeň aktivity klíšťat.

Klíště

Klíštětem netočte, ale kývejte

K hojnému množení klíšťat jsou ideální mírné zimy a rychlý nástup jara. Podobně je tomu i letos. Jak se účinně chránit proti nebezpečným parazitům?

Z hudebního festivalu Propadák na jičínské Čeřovce.

Propadnul se na Čeřovce Propadák?

Jičín – „Chystáme pro vás zpoplatnění záchodků, delší fronty, dražší pivo a ještě horší kapely než loni." Takhle inzerovali pořadatelé Propadák na sobotu do lomu na Čeřovce v Jičíně. Ironizující sebereflexe?

KNAUF INSULATION SLAVIL 10 LET SPOLEČNĚ S OBYVATELI KRUPKY

Knauf Insulation slavil společně s obyvateli Krupky

Teplicko - Závod Knauf Insulation  si letos připomíná 10 let svého působení v krupské průmyslové zóně. K oslavě, kterou připravil na sobotu, pozval občany města Krupka. V parku Herty Lindnerové byl na sobotní odpoledne připravený zábavný program pro rodiny s dětmi.

klíště

Pozor na přemnožená klíšťata

Pro aktivitu klíšťat nyní platí nejvyšší, tedy 10. stupeň. Lidé by měli používat repelent, nevstupovat do lesů, chodit po zpevněných cestách a po procházce si vždy večer a ráno prohlédnout tělo.

Klíště, ilustrační foto.

Klíšťata opět útočí. Najdeme je už i vysoko v horách

Sokolovsko - Odborníci vyhlásili na tyto dny stupeň deset, což značí největší možné riziko stupně aktivity klíšťat. Tito milimetroví zabijáci se postupně dostávají do vyšších nadmořských výšek a také do měst, parků či na dětská hřiště.

Ivan Hoffman

Rezignační sezóna

Rezignovat je zdá se „in". Začal s tím před pár dny turecký premiér Davutoglu, včera rezignaci oznámil Michel Platini a toho vzápětí následoval rakouský kancléř Werner Faymann. Společné mají ty rezignace tlak, který dotyční neustáli. Dovutoglu prý začal přerůstat přes hlavu Erdoganovi, na Faymana tlačili sociálně demokratičtí mládežníci a odbory a Platiniho k rezignaci dotlačila sportovní arbitráž a obecně ostuda.

Hodonínský cestovatel na hranici mezi Belize a Guatemalou.

Cestovatel: Po nohou mi lezly desítky klíšťat

Hodonín – Už přes rok a půl je na své pouti cestovatel Matěj Balga. V polovině října 2014 vyjel z Hodonína a vydal se po Hedvábné stezce. Původní cíl Čína se pro něj a jeho kolo stal jen zastávkou. Nyní má za sebou v Panamě už šestnáct tisíc kilometrů a míří do olympijského Ria de Janeira.

Ilustrační foto.

Nemocných příušnicemi je víc než loni. Kraj také hlásí první případ encefalitidy

Jižní Morava - Mají potíže s otevíráním úst i žvýkáním. Pacientů s příušnicemi na jihu Moravy přibylo. V pátek o tom informovala krajská hygienická stanice. „Na jižní Moravě jsme za první čtvrtletí zaznamenali šestasedmdesát případů, za celý loňský rok to bylo sedmašedesát," porovnala vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice Radka Boháčová.

Ilustrační foto

Výskyt encefalitidy by se mohl letos zvýšit

Více onemocnění encefalitidou nevylučují pro letošní rok jihočeští hygienici. Počet případů onemocnění přenášených klíštětem proti roku 2011, kdy jich bylo 170, tedy nejvíce za poslední léta, loni klesl téměř na třetinu. Ale encefalitida kulminuje v cyklech a po pěti letech může nastat nárůst, řekla Jitka Luňáčková z krajské českobudějovické hygienické stanice.

Klíště, ilustrační foto.

Na očkování je na jaře ideální doba

Písecko – Od března do května jdou vakcíny na očkování proti klíšťové encefalitidě na odbyt nejvíc. Potvrdila to Andrea Hlaváčová, farmaceutická asistentka lékárny U Floriána v Písku.

Ilustrační foto

Na jih Moravy se podle výzkumu dostávají nové druhy borelií

Na jižní Moravu se kvůli změnám klimatu a životního prostředí dostávají nové druhy borelií. Pětiletá studie prokázala výskyt druhu Borrelia spielmanii, do té doby v Česku nezaznamenaného. O výzkumu dnes informovala společnost Elisabeth Pharmacon, která na něm pracovala s Ústavem biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Ilustrační foto

Začínají zase útočit. Aktivita klíšťat stoupá

Jičínsko – Jaro pomalu začíná nabírat na síle, stejně tak i vzrůstá aktivita klíšťat. Tento týden je pro Českou republiku na stupni šest, který znamená středně velké riziko. Pro některé oblasti však platí i sedmička – tj. vysoké riziko.

Klíště, ilustrační foto.

Hygienici z Vyškovska letos hlásí první dva případy boreliózy

Vyškovsko – Teplá zima jim pomohla přezimovat a současné počasí jim také nahrává. Stejně jako v uplynulém týdnu i pro následující dny tak na Vyškovsku platí středně zvýšená aktivita klíšťat. O tom, že by lidé nyní neměli podceňovat ochranu před roztočem přenášejícím lymskou boreliózu a encefalitidu, hovoří čísla vyškovských hygieniků. „V letošním roce evidujeme už dva případy boreliózy," potvrdila vedoucí epidemiologického oddělení vyškovské hygienické stanice Marie Hiršová.

Ilustrační foto

Začínají zase útočit. Aktivita klíšťat stoupá

Náchodsko – Jaro pomalu začíná nabírat na síle, stejně tak i vzrůstá aktivita klíšťat. Tento týden je pro Českou republiku na stupni šest, který znamená středně velké riziko. Pro některé oblasti však platí i sedmička – tj. vysoké riziko.

Klíště

Klíšťata útočí. A počasí jim přeje

Orlickoústecko – Mezi lidmi často přežívá mýtus, že klíšťata útočí jen v létě. Opak je pravdou, sucho a parno jim nesvědčí. Stačí ale sedm stupňů a malí černí broučci opět ohrožují životy a zdraví nejen lidí, ale i domácích mazlíčků.

Klíště

Klíšťata se probudila, braňte se!

Karlovarský kraj - Příchod jara přináší nebezpečí v podobě klíštěte obecného, které přenáší vážné nemoci. Klíšťata představují každoroční problém, se kterým se musíme vypořádat nejen jako potenciální oběti, ale i jako majitelé čtyřnohých mazlíčků. Přes zdárnou bezmoc v boji s tímto malým roztočem existuje relativně účinná prevence. Pro čtyřnohé společníky je na trhu k dispozici několik přípravků v podobě obojků, speciálních tablet nebo injekcí. Všechny tyto prostředky i s podrobnými radami mohou majitelé zvířat získat ve zverimexech ve svém okolí nebo přímo u svého veterináře. Člověk se může bránit kousnutí použitím speciálních repelentů určených přímo k odpuzování klíšťat.

Ilustrační foto.

S oteplením začala sezona klíšťat! Jejich výskyt stoupl

Klíšťatům stačí teploty nad sedm stupňů Celsia, lidé se s nimi už teď mohou setkat při výletech do přírody či v městských parcích, sdělil člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu docent Rastislav Maďar.

Ilustrační foto.

S oteplením začala sezona klíšťat! Jejich výskyt stoupl

Ústecký kraj Klíšťatům stačí teploty nad sedm stupňů Celsia, lidé se s nimi už teď mohou setkat při výletech do přírody či v městských parcích, sdělil člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu docent Rastislav Maďar.

Ilustrační foto.

Psí festival pomůže opuštěným pejskům

Jičín – Před rokem touto dobou vznikla myšlenka pomoci opuštěným pejskům. K této myšlence se přidala další a další, až se od myšlenek přešlo k činům a vznikl Psí festival.

Klíště, ilustrační foto.

Pozor, s oteplením začala i sezóna klíšťat!

Ústecký kraj – Klíšťatům stačí teploty nad sedm stupňů Celsia, lidé se s nimi už teď mohou setkat při výletech do přírody či v městských parcích, sdělil člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu docent Rastislav Maďar.

Klíště, ilustrační foto.

Pozor, s oteplením začala i sezóna klíšťat!

Praha – Klíšťatům stačí teploty nad sedm stupňů Celsia, lidé se s nimi už teď mohou setkat při výletech do přírody či v městských parcích, sdělil člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu docent Rastislav Maďar. Klíště přenáší vedle klíšťového zánětu mozku také boreliózu a i méně známé nemoci, jako jsou anaplazmóza, babezióza či ricketsióza. Ohroženi jsou lidé i zvířata.