Kreativ

ŠTÍTEK: klíště

Klíště Hyalomma marginatum. Foto: Shutterstock

Hygienici varují před klíšťaty. Na Českolipsku evidují šest případů boreliózy

S nástupem brzkého jara se probudila i klíšťata a začala být aktivní. Roztoč může člověka nakazit klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. A zatímco proti první nákaze existuje očkování, proti té druhé nikoliv. Na klíšťata by si měli lidé dávat pozor nejen v přírodě, ale například v městských parcích či lesoparcích s vyšší trávou.

Klíště Hyalomma marginatum. Foto: Shutterstock

Hygienici varují před klíšťaty. V kraji evidují 13 případů lymeské boreliózy

S nástupem brzkého jara se probudila i klíšťata a začala být aktivní. Liberec navíc patří k městům s největším výskytem klíšťat, přičemž každé druhé je infekční. Hlavní nebezpečí tkví v tom, že tento roztoč může člověka nakazit klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. A zatímco proti první nákaze existuje očkování, proti té druhé nikoliv. Na klíšťata by si měli lidé dávat pozor nejen v přírodě, ale například v městských parcích či lesoparcích s vyšší trávou.

Ilustrační foto

Trochu brzy. Klíšťata na Olomoucku už útočí. Kde teď hrozí přisátí

Abnormálně teplý únor aktivoval klíšťata. Lidé již hlásí první případy přisátí zákeřného parazita přenášejícího nejčastěji lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. V části Olomouckého kraje aktuálně platí již druhý stupeň rizika napadení klíštětem. Největší je na osluněných místech chráněných před větrem, například na okraji lesa.

V pondělí nalezené klíště na chlupáčovi u Jindřichova Hradce se ještě nestačilo přisát.

Pejskaři mají po klidu. První klíšťata už začala okupovat kožichy čtyřnožců

/ANKETA/ I když v loňském roce Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje (KHS) zaznamenala méně případů onemocnění přenášených klíšťaty. Důvod k jásání moc není. Podle kalendáře je ještě zima, ale klíšťata již úřadují. A pejskaři na Jindřichohradecku již na svých chlupatých miláčcích v posledních dnech tyto parazity nacházejí.

Nebezpečný piják lužní

Piják, nebo klíště? Parazita lze snadno rozeznat, pro psy představuje riziko

Do Česka se zřejmě dostal se stěhovavými ptáky, v posledních několika letech se šíří z jihovýchodu Moravy také do Čech a je nebezpečnější než známé klíště obecné. Řeč je o pijákovi lužním, větším a zbarvením výraznějším druhu klíštěte, se kterým se mohou nejen pejskaři setkat na procházkách přírodou. Na rozdíl od klíštěte obecného přenáší i psí babeziózu, která může být bez včasné léčby smrtelná.

Kvůli klíštěti Kateřina Vyoralová ze Zlína téměř ochrnula. Teď se vrací do normálního života

Klíště vše změnilo. Žena téměř ochrnula, nyní se vrací do normálního života

Jedno klíště změnilo život pětačtyřicetileté Kateřině Vyoralové ze Zlína. Její příběh začal obyčejnou chřipkou, která nejdříve neměla dlouhého trvání. Po týdnu se její onemocnění rozběhlo znovu. Několikatýdenní trápení skončilo obrnou všech čtyř končetin a zánětem mozku. K návratu do běžného života jí teď pomáhají intenzivní rehabilitace.

Kvůli klíštěti Kateřina Vyoralová ze Zlína téměř ochrnula. Teď se vrací do normálního života.

Klíště ji změnilo život. Téměř ochrnula, teď se vrací do normálního života

Jedno klíště změnilo život pětačtyřicetileté Kateřině Vyoralové ze Zlína. Její příběh začal obyčejnou chřipkou, která nejdříve neměla dlouhého trvání. Po týdnu se její onemocnění rozběhlo znovu. Několikatýdenní trápení skončilo obrnou všech čtyř končetin a zánětem mozku. K návratu do běžného života jí teď pomáhají intenzivní rehabilitace.

Ilustrační foto

Případů lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy ve Zlínském kraji přibývá

Šest případů klíšťové encefalitidy a 27 lymské boreliózy přibylo ve Zlínském kraji za uplynulý měsíc. I když nejvíce případů bývá tradičně v červenci a srpnu, ani v následujících měsících nejsou tyto diagnózy výjimkou – více než třetina případů obou nemocí byla v posledních letech zaznamenána od září do prosince.

Ilustrační foto

Houbaři, pozor, klíšťata už letos nakazila desítky lidí

Aktivita klíšťat byla pro tyto dny na pětibodové škále označena trojkou. Jihočeští hygienici registrovali k 32. kalendářnímu týdnu celkem 260 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 39 potvrzených případů klíšťové encefalitidy.

Sokol v létě na výletě

Sokol v létě na výletě - 6. týden: Jeskyně

Prázdniny jsou v plném proudu, tak si je pojďme užít spolu s aktivitami, které doporučuje Sokol. Vydejte se znovu na velké letní dobrodružství se sokolíkem Pepíkem a jeho partou zvířátek. Velká letní soutěž „Sokol v létě na výletě“ navazuje už tradičně na projekt pro děti ze školek „Se sokolem do života“ a přináší více než stovku výletních tipů, zajímavé pohybové i nepohybové úkoly a navíc soutěž o ceny.

Subtropické klíště druhu Hyalomma marginatum poznáte podle typicky hnědého těla a pruhovaných nohou.

Klíšťata už i v Chorvatsku? Ano a jsou mnohonásobně nebezpečnější než ta naše

Vždy se tvrdilo, že klíšťata žijí především ve vlhkých teplých oblastech. To ale platí možná tak pro klíště obecné, které běžně potkáte v našich lesích nebo na loukách. Mnohem nebezpečnější klíště z rodu Hyalomma marginatum však můžete potkat třeba na dovolené v Chorvatsku, jelikož tento druh preferuje teplo a sucho. Sledovat vás může i sto metrů a přenáší nemoc se 40procentní úmrtností. Jak nebezpečné klíště poznáte a můžeme se s ním setkat i u nás?

Letní tábor. Ilustrační snímek

Vzkaz hygieniků rodičům: o děti je na táborech postaráno, ale úrazy se stávají

/FOTOGALERIE/ Táborovou pohodu zatím zřejmě nejvíc narušují klíšťata; alespoň v některých oblastech. Plyne to z ohlédnutí středočeských hygieniků za kontrolami na letních dětských táborech během prvních dvou prázdninových týdnů. Zástupce vedoucího oddělení hygieny dětí a mladistvých pro okresy Praha-východ, Praha-západ a Benešov Alena Šípková připomněla, že start táborové sezony byl v celokrajském měřítku poklidný.

Klíště. Ilustrační foto.

Víte, jak správně na klíště? Encefalitidou se letos v kraji nakazilo už 15 lidí

Klíšťata, to je každoročně se opakující téma, které je obzvlášť v době prázdnin více než aktuální. Ve Zlínském kraji letos hygiena eviduje už patnáct onemocnění klíšťovou encefalitidou a nákaz dále přibývá. Pacienti jsou hlášeni napříč krajem od Mysločovic, Slušovic až po Rožnov pod Radhoštěm, Nedašov nebo Valašské Meziříčí. Největší nárůst onemocnění je v posledních letech v okresech Vsetín a Zlín.

Aplikace Klíšťapka je důležitým pomocníkem v prevenci proti klíšťatům a nákazám, které přenášejí.

Pomoc v boji proti klíšťatům. Klíšťapka ukáže, kde jsou a kde hrozí nákaza

Chodíte rádi do lesa a brouzdáte po lukách? Je to romantické. Ale jen do doby, než na se vás přisaje klíště. Podle dostupných zdrojů je každé desáté infikované a může přenášet jak boreliózu, tak klíšťovou encefalitidu. Existuje však česká aplikace Klíšťapka, která vám včas napoví, v jakých místech se klíšťata skrývají a zda přenášejí nemoci.

Nejvyšší možné riziko nákazy lymskou borreliózou je v okrajových částech Žďáru nad Sázavou.

Riziko nákazy lymskou borreliózou je v okolí Žďáru velké, varuje mapa

Nejvyšší možné riziko nákazy lymskou borreliózou je v okrajových částech Žďáru nad Sázavou. Ukazuje to nová aplikace Klíšťapka. Na jednom metru čtverečním jsou v kritických lokalitách dvě až tři klíšťata. Právě v červnu je jejich aktivita na maximu, poté počet populace klesá.

V celém Česku nyní panuje mimořádné riziko napadení klíštětem, varoval ČHMÚ. Ilustrační snímek

V Česku je nyní velké riziko napadení klíštětem: Kam nechodit, jak se chránit

Aktivita klíšťat v Česku je v pondělí i v následujících dvou dnech na nejvyšším pátém stupni, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Doporučil používat repelent a v listnatých a smíšených lesích nechodit mimo zpevněné cesty. Klíšťata mohou na člověka přenést lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu.

Klíště je potřeba odstranit co nejrychleji za každou cenu.

Jak rychle vyndat klíště? Nebojte se zbytku kusadel, důležitější je něco jiného

Pokud jde o klíště, lidé se odborníků či v diskuzích na internetu nejčastěji ptají: Jak rychle vytáhnout klíště? Jak vytáhnout mrtvé klíště? Jak vytáhnout klíště proti směru? Co dělat když zůstane hlavička klíštěte? A odpovědi? Občas to vypadá, že co nová sezona klíšťat, to také nová rada, jak parazita nejlépe odstranit.

O víkendu se očekává vysoká aktivita klíšťat.

Konečně teplý víkend. Ale pozor, klíšťata budou mimořádně při chuti!

Odložit deštníky, vytáhnout trička a kraťasy a konečně po dlouhé době vyrazit do přírody plánuje řada Jihočechů. Předpověď počasí slibuje teplý víkend jen s občasnými přeháňkami. Meteorologové ale upozorňují, že je vysoce pravděpodobné, že si z procházek přineseme nemilý suvenýr. Aktivita klíšťat podle nich vystoupá na absolutní vrchol.

Klíště. Ilustrační snímek

Chraňte se. Klíšťata jsou mimořádně aktivní, varují meteorologové

V těchto dnech nastává vrchol sezony klíšťat. Před jejich mimořádnou aktivitou varuje Český hydrometeorologický ústav. Zvyšuje se kvůli tomu riziko napadení i nákazy nebezpečnými chorobami, které infikovaná klíšťata přenášejí. Na většině území Česka byla v pátek 12. května aktivita klíšťat na pátém, tedy nejvyšším stupni. 

Klíště. Ilustrační foto

Riziková jižní Morava: stupeň nebezpečných klíšťat na maximu, svědčí jim počasí

/AKTUÁLNÍ MAPA AKTIVITY KLÍŠŤAT/ Mimořádné riziko napadení. Tak z ní v těchto dnech varování hygieniků i meteorologů týkající se klíšťat. Z pobytu v přírodě si parazita zakousnutého v těle může nyní snadno přinést kdokoliv, domácí mazlíčky nevyjímaje. S mimořádně vysokou aktivitou klíšťat roste i riziko vážného onemocnění, jako je klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Obě mohou být smrtelné.

Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém

Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Oteplení, které má přijít v následujících májových týdnech, s sebou přináší kromě příjemně stráveného času v přírodě i riziko zakousnutí klíštěte. Podle odborníků velká část z nich přenáší pro člověka nakažlivé nemoci. Kromě encefalitidy nebo boreliózy roste riziko nákazy takzvanou babeziózou. U dříve vzácného onemocnění dochází i vlivem změny klimatu k častějšímu šíření. Očkování je zatím omezené, dostatečnou ochranu zařídí kombinace několika opatření.

Klíště přenáší vážně nemoci

Klíšťata opět útočí, hrozí i borelióza. Pomoci může také nečekaný nápoj

Klíštata jsou celosvětově rozšíření paraziti, kteří se živí krví obratlovců. Jejich revírem je tráva, jejich tempo je vražedné. A jsou opravdu krvelační. Pro každé vývojové stadium a rozmnožování potřebují prostě klíšťata jistou dávku krve. Její ztráta obvykle není problémem pro hostitele. Horší je to, že klíště je přenášečem patogenů na lidi i zvířata.

Klíšťata, která přinesl v srsti, nebo již přisátá domácí kocour v dubnu 2023.

Aktivita klíšťat stoupá. Na jihu Čech přibývá i nakažených boreliózou

Podle předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMI) počasí přeje aktivitě nemilých parazitů. Stupeň aktivity klíšťat se na jihu Čech pohybuje od mírného po středně velké riziko. Jihočeští hygienici už letos evidují 64 potvrzených případů lymeské boreliózy a jeden případ klíštové encefalitidy.

Aktivita klíšťat je v těchto dnech vysoká

Klíšťata útočí! Riziko nákazy je teď v Olomouckém kraji vysoké

Klíšťata přenášející pro člověka nebezpečné nákazy po chladných měsících opět ožila a právě v těchto dnech mají ideální podmínky. Riziko, že člověka napadnou a infikují ho, je vysoké – aktivita klíšťat v přírodě je nyní na čtyřce z pětistupňové škály.