Kreativ

ŠTÍTEK: klíště

Ilustrační foto.

Borelióza? Případů je málo. Zatím

Vyškovsko, Blanensko - Pouhých pět případů lymské boreliózy hlásí za poslední tři měsíce Vyškovsko. Na Blanensku za stejnou dobu onemocněli tímto infekčním onemocněním, které přenášejí všudypřítomná klíšťata, tři lidé.

Ilustrační foto.

Klíšťata? To nejhorší nás teprve čeká. Případů nákazy významně přibude

Jižní Morava – O tom, že klíšťata nespí, svědčí sedmasedmdesát případů nakažení klíšťovou encefalitidou za první polovinu tohoto roku. Další nemocí přenášenou klíštětem je lyméská borelióza. Letos je hlášeno 950 případů nakažení. V Jihomoravském kraji je to prozatím devět případů nákazy encefalitidou a téměř stovka boreliózou. „To hlavní nás však ještě čeká, případů významně přibude,“ předpovídá odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenier Rastislav Maďar.

Porostou.

Když přijdou horka, porostou!

Strakonice - Jen na dvě hodinky se vášnivý houbař Jan Malířský ze Strakonic v pátek 14. července do okolních lesů zjistit situaci s růstem hub.

Koupaliště Panorama, Jižní Svahy

Ze dna bazénu jsem už lovil i zuby, říká plavčík

Vysoké letní teploty jsou ideální pro den strávený na koupališti. Pro některé je posezení u bazénu odpočinek, pro jiné naopak práce. Václav Talaš už několik let nosí bílé tričko s nápisem plavčík. Přes léto jej lidé uvidí hlídat na koupališti Panorama na Jižních Svazích, po zbytek roku pak v Lázních Zlín.

Na táboře na Velečíně cestují časem.

Táborníci postříkali praotce Čecha repelentem

Velečín /FOTOGALERIE/ – Základnu časových agentů a velký stroj času mají táborníci u Velečínského rybníka na táboře 17. základní organizace Českého svazu ochránců přírody Rak Rakovník. Jejich úkolem je napravovat změny v časové linii, které napáchaly skupiny zlých zákeřňáků a čas ovlivnili ve svůj prospěch. Například vystrašili praotce Čecha tím, že je na Řípu spousta klíšťat.

Napité klíště. Ilustrační foto.

Kvůli klíšťatům už onemocněly desítky Jihočechů

České Budějovice - Jedenáct případů klíšťové encefalitidy a 44 nemocných lymeskou boreliózou evidují už v letošní sezoně jihočeští hygienici. V uplynulém týdnu zaznamenali čtyři nově potvrzené případy onemocnění klíšťovou encefalitidou a stejný počet nově nahlášených a potvrzených případů onemocnění lymeskou boreliózou.

Ilustrační foto.

Čas klíšťat. Nemocnice už hlásí dva případy boreliózy

Na nejvyšším možném stupni je v posledních dnech podle hydrometeorologického ústavu aktivita klíšťat. Znamená to samozřejmě zvýšené riziko nebezpečných chorob, třeba Kroměřížská nemocnice už letos musela řešit případy lidí nakažených právě od klíšťat.

Ilustrační foto

Úmrtí nakažených encefalitidou nad 50 let je 15krát častější

Praha - Smrtelný průběh nákazy klíšťovou encefalitidou je u lidí nad 50 let patnáctkrát pravděpodobnější než u mladších. Chrání se ale zejména mladí lidé, uvedl v tiskové zprávě vedoucí Centra cestovní medicíny v Ostravě Rastislav Maďar. Loni byla klíšťová encefalitida diagnostikována u 565 osob, což je nejvíc mezi evropskými zeměmi.

Diana Šlechtová s fenkou Majdalenkou

Fenka zastavovala dopravu v Chrasti

Chrast – „Každou chvíli tady v Chrasti naháníme a chytáme zatoulané psy. Jako by si ta zvířata řekla, že asi máme málo jiné práce," posteskla si chrastecká starostka Martina Lacmanová.

Letní koupaliště v Třinci.

Koupaliště zahajují sezonu

Závěr května přinesl teplé a slunečné počasí, takže některá koupaliště a aquaparky uspíšily začátek sezony.

Ilustrační foto

Štěstí se drželo Maršovic jako klíště

Průhonice – Fotbalový bůh seslal na maršovické fotbalisty (dvanáctí v tabulce) zázrak. Podruhé v sezoně I. B třídy, skupiny D, naplno bodovali (dvanáct zápasů) na hřištích soupeřů, když vyhráli s velkým štěstím v Průhonicích (páté).

klíště

Pozor! Aktivita klíšťat je na nejvyšším možném stupni

Ústecký kraj – Desátý, tedy nejvyšší stupeň klíšťové aktivity platí pro celý zbytek tohoto týdne. Vyhlásil ho Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Prodloužil tak varování vydané již před minulým víkendem.

klíště

Pozor! Aktivita klíšťat je na nejvyšším možném stupni

Ústecký kraj – Desátý, tedy nejvyšší stupeň klíšťové aktivity platí pro celý zbytek tohoto týdne. Vyhlásil ho Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Prodloužil tak varování vydané již před minulým víkendem.

Ilustrační foto.

Aktivita klíšťat vrcholí. Repelenty lze koupit, ale také vyrobit doma

Chrudim - Třicetiletá Monika prodělala klíšťovou encefalitidu. Dnes lituje, že podcenila nebezpečí nákazy a nedala se včas očkovat. „Průběh jsem měla hodně těžký, hrozily trvalé následky. Naštěstí mě skvělý tým infekčního oddělení Pardubické nemocnice dal dohromady," vzpomíná.

Vysoká tráva. Ilustrační foto.

Osmička zarůstá. Se sekáním trávy otálí najatá firma

Praha - Městská část Praha 8 se na jaře zazelenala. Podle některých názorů jejích obyvatel už je to ale za hranou krásy a začíná to být spíše nebezpečné. Zatímco totiž v jiných městských částech sekání trávy už dávno proběhlo, na osmičce s tím otálejí.

Ilustrační foto.

Hygienici: Pozor! Klíšťata jsou teď silně aktivní

Jižní Morava – Stupeň devět a tedy nejvyšší riziko situace, že se člověk setká v přírodě s klíšťaty. To je aktuální upozornění hygieniků a pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu, které zveřejnili na svých internetových stránkách.Stupeň devět z desetistupňové škály platí už od pátku a potrvá nejméně do pondělka. „Lidem, kteří se vydají do volné přírody doporučujeme použít repelent. Neměli by vstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno je vhodná prohlídka těla, případně odstranění klíšťat," informovali pracovníci hydrometeorologického ústavu na svém webu.

Ilustrační foto.

Do přírody jen s repelentem. Klíšťata budou o víkendu velmi aktivní

Blanensko, Vyškovsko – Neprodírat se houštím a nevyhledávat místa s hustými travnatými porosty. Taková jsou před prodlouženým víkendem doporučení krajských hygieniků a lékařů v regionu. Podle předpovědi meteorologů je kvůli aktuálním teplotám aktivita klíšťat na nejvyšším stupni. Na devítce. „Platí to pro celou Českou republiku," potvrdila Jitka Kučerová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Ilustrační foto

Klíšťata útočí, varují odborníci

S klíštětem se setkal snad každý, maličký roztoč žije prakticky všude a dokonce dokáže ve větší míře přežít i ve výškách nad tisíc metrů nad mořem.

Odborníci a studenti z Masarykovy univerzity v Brně sbírali klíšťata v Pisárkách. Ke sběru využívají vlajky vyrobené z látkové pleny, na níž se roztoči lehce zachytí.

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Brno /FOTOGALERIE/ – Mezi stromy v brněnských Pisárkách se pomalu prochází studenti. Jejich pohled směřuje do země, jako by hledali hřiby. Místo nich však pomocí metody vlajkování pátrají po klíšťatech. Přestože byly v pátek dopoledne pouze tři stupně nad nulou, posbírali odborníci z Masarykovy univerzity za necelou hodinu sedm klíšťat. Ta následně otestují v laboratoři, zda nepřenáší klíšťovou encefalitidu.

Vítězný basketbalový tým Základní školy Studánka.

Ve Studánce se utopily všechny školy

Východní Čechy, Pardubice - Král je mrtev, ať žije král! Tak tohle zvolání můžete nechat v archívu. Chlapci ze ZŠ Studánka ho totiž předělali na Král je živ, ať žije král… V domácím prostředí nenašli jediného přemožitele, a tak obhájili basketbalové prvenství ve Sportovní lize základních škol.

V Krušných horách napadlo v noci ze 17. na 18. dubna několik centimetrů sněhu. Na silnicích ležela rozježděná břečka, kterou museli odklízet pluhy.

Aprílové zvraty počasí překvapily i šindelovského klimatologa

Sokolovsko – Aprílové počasí posledních dnů překvapilo i odborníky. „Tyhle zvraty jsou dost nepřirozené. Ano, duben je apríl, umí počasí úplně otočit, ale dvacetistupňový rozdíl během dne, to je nenormální," říká klimatolog ze šindelovské stanice Rudolf Kovařík.