Kreativ

ŠTÍTEK: klíště

Napité klíště.

Hradecko má jen dva případy encefalitidy

Jindřichohradecko - Sezona klíšťat se s chladnějším počasím naštěstí chýlí ke konci. Již nyní je ale jisté, že počty nakažených klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji více než dvojnásobně překročily loňská čísla. Jindřichohradecko je však výjimkou.

Ilustrační foto

V Česku se letos zdvojnásobil počet případů klíšťové encefalitidy

V Česku se letos zdvojnásobil počet případů klíšťové encefalitidy ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Od začátku roku do konce 41. týdne onemocnělo encefalitidou 506 lidí, loni jich bylo 252. Proti loňsku vzrostl i počet pacientů s lymskou boreliózou o 63 procent na 3485. Vyplývá to z údajů, které poskytlo ministerstvo zdravotnictví. Podle úřadu není letošní zvýšení výjimečné, vyšší počet případů zaznamenali hygienici například v letech 2006 a 2011.

Klíště, ilustrační foto.

Na jihu Čech letos dvojnásobně přibylo klíšťové encefalitidy

České Budějovice - Více než dvojnásobně vzrostl oproti loňsku počet případů klíšťové encefalitidy v Jihočeském kraji. Hygienici jich letos zaznamenali 89, což je o 52 více než ve stejném období loni. Výskyt onemocnění je vyšší, protože podmínky v přírodě jsou pro klíšťata téměř ideální. 

Hřbitov. Ilustrační foto.

Správce uklidí hrob i pomůže s orientací

Tachov – Podzimní čas pro mnohé z nás znamená kromě jiného návštěvu hřbitova a úklid místa, kde spočívají naši nejbližší. To se obvykle neobejde bez čistících a desinfekčních prostředků, kartáče nebo zahradního náčiní. Nejen hroby, ale i celý hřbitov potřebují po létě údržbu.

Pole číslo 32 - zde je dětský hřbitov

Zarostlé a zapomenuté. Takové jsou dětské hroby na Lesním hřbitově

Zlín - „Nedávno jsem mluvila s jednou paní a ta si posteskla, jak ji mrzí, že na Lesním hřbitově ve Zlíně jsou zcela zarostlé, opuštěné hroby ,neviňátek'. Možná to ani mnozí nevědí, že na konci hřbitova jsou hrobečky dětí," připomněla na facebookovém profilu Co mě štve ve Zlíně Marie Suchomelová.

Ilustrační foto.

Klíšťata si nedala pokoj ani letos

Českolipsko - Meziročně přibylo případů nakažení nemocemi, které přenášejí klíšťata. Chladnější měsíce jsou ideální pro očkování.

Klíště, ilustrační foto.

Sezona klíšťat s podzimem nekončí

Infekční oddělení Slezské nemocnice zažilo letos výraznější průběh aktivity klíšťat než v loňském roce. Encefalitida i borelióza měly na svědomí i těžší případy.

Ilustrační foto.

Ceny Grantové agentury dostal výzkum klíšťat, náhrady hlasivek i nanokrystalů

Praha - Výzkum slin klíšťat, individuální hlasivkové náhrady, objev v křemíkových nanokrystalech i překlady antických textů o souhvězdích získaly dnes Cenu předsedy Grantové agentury ČR. Letošní ocenění nejlepších projektů základního výzkumu, které byly ukončeny loni, jsou genderově vyrovnané - putují za dvěma vědkyněmi a dvěma vědci. Dnes je předal v budově Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy předseda GA ČR Ivan Netuka.

Klíšťata jsou letos nadmíru aktivní

Rychnovsko - Nadprůměrně vysoká aktivita klíšťat 
v letošní hlavní sezoně se odráží i v počtu lidí nakažených nemocemi, které tito paraziti přenášejí.

Ilustrační foto.

Krátce z Písecka

Písecko - U Jitexu odstraní starou kolejovou vlečku, ve čtvrtek se bude jezdit na kole po Písku bezpečně a klíšťata řádí čím dál víc.

Ilustrační foto

Dárců krve je málo

S úbytkem dárců se v letním období potýká odběrové středisko bruntálské transfuzní stanice. K určitému poklesu v létě sice dochází každoročně, ale současná situace už začíná být vážná.

Ilustrační foto.

Klíšťat je letos mnohem víc. Nakažené může být každé desáté

Blanensko – Léto se chýlí ke konci, ale všichni na ně nemají dobré vzpomínky. Letos totiž byly vhodné podmínky pro klíšťata. A ta řadu lidí nakazila obávanou lymeskou borreliózou nebo klíšťovou encefalitidou. „Na noze jsem si našla klíště. Asi po dvou týdnech jsem objevila červenou skvrnu, která začala od středu blednout. Celkově jsem se necítila dobře, bolely mě klouby a svaly, cítila jsem tlak v zátylku a nakonec se ukázalo, že jsem onemocněla borreliózou," uvedla žena z Blanska. Jméno zveřejnit nechtěla, ale redakce je zná.

Ilustrační foto

Počet případů encefalitidy v Jihočeském kraji vzrostl na 69

České Budějovice – Jihočeští hygienici letos zatím evidují 69 případů klíšťové encefalitidy. Je to o 43 více než loni ve stejném období. V minulém týdnu hygienici zaznamenali šest nových případů tohoto onemocnění. Nejvyšší výskyt encefalitidy je na Strakonicku a Českokrumlovsku. Novinářům to sdělila ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Fotbalisté Želatovic (v pruhovaném) proti Zábřehu.

První výhra Želatovic, první ztráta Zábřehu. Rozhodla efektivita

Želatovice – Konečně se dočkali. Fotbalisté Želatovic protrhli smůlu, která se jich zatím v tomto ročníku krajského přeboru držela jako klíště. A podařilo se jim to proti jednomu z favoritů celé soutěže. Doma totiž přehráli silný Zábřeh vysoko 4:1 a vyslali jasný signál, že se s nimi přesto, že vybojovali teprve první výhru v sezoně za tři body, bude muset počítat. Zábřeh naopak poprvé na podzim ztratil.

Ilustrační foto.

Hygienička ČR chce posílit ochranu proti klíšťatům a prevenci HIV

Praha - Posílení osvěty o ochraně proti klíšťatům a zjištění důvodů rychlého nárůstu HIV/AIDS u promiskuitních lidí patří k prvním krokům hlavní hygieničky Evy Gottvaldové, která funkci přebrala v červenci. Pro testování krve dárců na virus zika není podle ní v Česku důvod. Změní se naopak očkovací kalendář dětí, aby byly lépe chráněny proti příušnicím. Po prvních týdnech ve funkci pochválila také práci brněnských hygieniků při zvládání epidemie žloutenky.

Boj s klíšťaty se rozhodli vést radní Mariánských Hor a Hulvák. V mateřských školách v obvodu provedli postřik proti těmto parazitům. Jednou z nich byla i Mateřská škola Zelená.

V Mariánských Horách bojují postřikem proti klíšťatům

/FOTOGALERIE/ Městský obvod Mariánské Hory a Hulváky se rozhodl bojovat s klíšťaty a na pozemcích kolem svých mateřských škol provedl speciální postřik, který parazity přenášející borreliózu a klíšťovou encefalitidu zahubí.

Klíště a věš jsou větší než vy

Klíšťata a veš jsou větší než vy

Teplicko - V obchodním centru Galerie Teplice ve čtvrtek unikátní výstava vědeckých rekonstrukcí živočichů milimetrových vzrůstů, nebo viditelných jen pod mikroskopem.

Očkování proti klíšťovém zánětu mozkových blan. Ilustrační foto.

Přibývá nemocí 
po klíštěti

Jindřichohradecko – Již několik dní mají mít klíšťata podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu aktivitu na stupni číslo tři, což pro člověka znamená mírné riziko a návštěvníky by v přírodě měl ochránit repelent. 

Ilustrační foto.

Počet případů encefalitidy v Jihočeském kraji opět vzrostl

Počet případů klíšťové encefalitidy v Jihočeském kraji stoupl na 57. Loni ve stejnou dobu hygienici evidovali 22 lidí s tímto onemocněním. Nejzasaženějším okresem letošního léta je zatím Českokrumlovsko, kde se objevilo 16 případů. Novináře o tom informovala ředitelka českobudějovické krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Malí táborníci zkoušeli první pomoc a zkoumali sanitku.

Letos zlobí tábor muchničky

Jankov – Dětský tábor policejního prezidia funguje nedaleko Jankova nepřetržitě od roku 1958. Prošlo jím už několik generací. Letos se v něm vystřídaly tři turnusy, každý s 200 dětmi ve věku od 6 do 15 let. A pětatřicet vedoucích.

Nejlepší ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování.

Nejen houbaři by si měli dávat pozor na klíšťata

Příbram – Letošní houbařská sezona je v plném proudu. Teplo a vlhko však nesvědčí jen houbám, ale ve velkém počtu se v lesích vyskytují také klíšťata. Kvůli teplé zimě je letos jejich aktivita vyšší, než obvykle.

Nejlepší ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování.

Nejen houbaři by si měli dávat pozor na klíšťata

Příbram – Letošní houbařská sezona je v plném proudu. Teplo a vlhko však nesvědčí jen houbám, ale ve velkém počtu se v lesích vyskytují také klíšťata. Kvůli teplé zimě je letos jejich aktivita vyšší, než obvykle.

Důvod k úsměvu neměl dlouho Petr Kučera. Kvůli klíšťové encefalitidě musel do nemocnice.

Klíšťovka mu zkazila prázdniny

České Budějovice - Když se hned v prvních dnech prázdnin desetiletý Petr Kučera z Chlumu u Křemže vypravil na výlet na kole a v lese chvilku sbíral s ostatními členy rodiny borůvky, netušil, na jak velký problém si právě zadělal.

Ilustrační foto.

Na Písecku zatím klíšťata tolik neřádí

Písecko – Případů onemocnění klíšťovou encefalitidou i lymskou boreliózou registrují jihočeští hygienici v kraji víc než loni. Dobrou zprávou je, že Písecko nepatří mezi nejvíce zasažené okresy.

Napité klíště.

Klíšťat se lidé bojí. Očkuje se víc

Jindřichohradecko – Ohromný nárůst počtu zájemců o očkování proti klíšťové encefalitidě zaznamenala největší zdravotní pojišťovna. Za první pololetí letošního roku vyplatila příspěvek na vakcínu již téměř 75 tisícům klientů.

Ilustrační foto

Hygienici dali v červenci při kontrolách dětských táborů 33 pokut

Praha - Za první prázdninový měsíc uložili hygienici při kontrolách letních dětských táborů 33 pokut v celkové výši 22 700 korun. Provedli 879 kontrol, nejvíc nedostatků, 55, zjistili ve stravování dětí a 41 ve zdravotnické dokumentaci. V ubytování dětí odhalili 30 nedostatků a v podmínkách pro osobní hygienu 31.

Ilustrační foto

Omladina na šlapadlech hazarduje s životem

Seč – Prázdniny se přehouply do druhé poloviny, a i když Sečská přehrada zažívá hlavní nápor turistů, vodní záchranáři zde zatím nemuseli lovit z vody jediného tonoucího.

Ilustrační foto.

Vyrazte do lesů! Houby rostou

Opavsko - Pokud během letních prázdnin máte v plánu vyrazit do lesa na houby, pak vězte, že právě tyto dny jsou pro návštěvu nejlepší. Příznivá situace platí nejen na Opavsku.