Kreativ

ŠTÍTEK: klíště

Klíště. Ilustrační snímek.

Je teplo, klíšťata se probouzí

Střední Čechy – Příroda se na jaře probouzí se vším všudy, a tak ani klíšťata nejsou výjimkou. Upozorňuje na to Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Že už je nejvyšší čas chránit se před roztoči, kteří mohou přenášet nebezpečná infekční onemocnění, není mnohým lidem třeba zvlášť zdůrazňovat. A neplatí to jen pro pejskaře, jejichž miláčci pobíhající v porostu jsou pro klíšťata doslova magnetem. Právě chovatelé psů mohou potvrdit, že klíšťat aktuálně přibývá geometrickou řadou.

Týdeník Nový život vychází na Břeclavsku každý čtvrtek. Nyní v nové atraktivnější podobě s vyšším počtem stran. Ilustrační foto.

Nový život: klíšťata a mýty. Jak žila Břeclav v předvečer vzniku Československa

Břeclavsko – Za první světové války jezdily vlaky naplněné vojáky na frontu také přes Břeclav. Mohl být jedním z uniformovaných mužů i dobrý voják Švejk, hrdina Haškova románu? Jak vypadalo město před sto lety, popisuje v rozhovoru pro týdeník Nový život, který vychází také jako součást Břeclavského deníku Rovnost, břeclavská historička Alena Káňová.

Ilustrační foto

Klíšťata útočí, budou aktivní

Semilsko - Více než tisíc lidí se nechalo v loňském roce očkovat na Semilsku proti obávané klíšťové encefalitidě. A dobře udělali.

Ilustrační foto

Klíšťata útočí. Hlavně tam, kam lidé jezdí odpočívat

Střední Čechy – Příroda se na jaře probouzí se vším všudy; klíšťata nejsou výjimkou. Upozorňuje na to Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Že už je nejvyšší čas chránit se před roztoči, kteří mohou přenášet nebezpečná infekční onemocnění, ostatně po víkendových výletech není mnohým lidem třeba zvlášť zdůrazňovat. A neplatí to jen pro pejskaře, jejichž hafani pobíhající v porostu jsou pro klíšťata doslova magnetem. Právě chovatelé psů tak podle problémů svých mazlíčků mohou potvrdit: klíšťat nyní přibývá geometrickou řadou.

Klíště, ilustrační foto.

Klíšťata útočí. Hlavně tam, kam lidé jezdí odpočívat

Příroda se na jaře probouzí se vším všudy; klíšťata nejsou výjimkou. Upozorňuje na to Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. Že už je nejvyšší čas chránit se před roztoči, kteří mohou přenášet nebezpečná infekční onemocnění, ostatně po víkendových výletech není mnohým lidem třeba zvlášť zdůrazňovat. 

Jarní čištění ulic začíná.

Psi a klíšťata: Pomůže obojek, účinnější je však tabletka

Chrudimsko – Aktivita klíšťat v tomto období roste a psi jsou jejich snadnou kořistí. Některé druhy obtížných parazitů mohou domácí zvíře nakazit lymskou boreliózou, ale i klíšťovou encefalitidou. Proto by měli majitelé psů myslet na účinnou ochranu.

Ilustrační foto

Trápení před domácím publikem

Hronov - Na prvoligové volejbalistky Hronova čekal další soupeř bojující o čelo tabulky, který číhá v závětří na zaváhání vedoucích Českých Budějovic.

Díky holomrazům jsou zamrzlé vodní plochy prosté sněhu a hladina je jako zrcadlo. Toho využil i malý Fanda na slánském rybníku Novas a vyzkoušel zde svoje bruslařské a hokejové dovednosti. V příštích dnech se bohužel tato ledová nádhera opět rozplyne.

Mrazy vrcholí, v dalších dnech už ale poleví

Kladensko – Letošní mrazy patrně dosáhly svého vrcholu a některé lokality dokonce hlásí údaje, které nejsou až tak běžné. V Lánech ukázal teploměr v noci ze středy na čtvrtek minus 15,7 stupně Celsia. Podle informací Českého hydrometorologického ústavu tam padl rekord z roku 1986.

Klíště. Ilustrační snímek.

Lidí nakažených klíšťaty bylo loni v okrese opět o něco více

Žďársko – Chladné měsíce roku jsou nejvhodnější dobou k očkování proti nebezpečné klíšťové encefalitidě. V okrese jí ročně onemocní kolem dvou desítek lidí, některým z nich po jejím prodělání zůstanou vážné zdravotní následky či trvalá invalidita.

Mikulášský průvod v Šumperku 5. 12. 2017

Šumperkem projel Mikuláš se svou družinou

FOTOGALERIE / Banda čertů ale i andělských bytostí doprovázela vůz, do kterého v úterý 5. prosince v 17 hodin usedl majestátní Mikuláš doprovázený početnou družinou andělů.

Ilustrační foto

Čím nakrmit štěně

Každý, kdo si pořizoval první štěně, ví, jaké je to vzrušení a na jak dlouho vás to zaměstná. S prvním dnem, kdy malého pejska přivedete domů, se vše změní. Na zavedené rituály musíte zapomenout, protože středobodem všeho dění je „ono“…

Ilustrační foto.

Nejen o depresích budou mluvit v rámci dne diabetu

Jihlava – Prostory přednáškového sálu Domu zdraví v Jihlavě budou ve čtvrtek 23. listopadu patřit desátému ročníku Krajského diabetologického dne Kraje Vysočina. V rámci něj budou odborníci přednášet například o kožních problémech či o moderní technologii v léčbě dětského diabetu.

Chce si hrát? Ilustrační snímek.

Aby se s námi zvířecí kamarád cítil dobře

Co je vlastně na domácím mazlíčkovi tak fascinujícího, že si ho každý přeje mít? Nenadává, vždy je po ruce, občas se s námi mazlí, nebolí ho hlava, chodí s námi kamkoli chceme, neremcá. Ale i takový zdánlivě bezproblémový tvor má své potřeby.

Úspěšná česká komedie Kšanda.

Úspěšná česká komedie Kšanda míří do Chodova

Chodov – Komedie plná humoru v podání předních českých herců bude k vidění v Chodově. Představení se uskuteční v tamním Kulturním a společenském středisku 7. listopadu. Začátek je v 19 hodin.

Na letošní poslední plavbu po Ohři z Kynšperka do Sokolova se vydalo na čtyřicet vodáků.

OBRAZEM: Vodácká sezona skončila, ať žije příští!

Karlovarský kraj – Víla Agara o víkendu zamkla řeku, a vodácká sezona na Ohři tak pro letošní rok skončila. Vodáci si ji chválí, až tedy na září, to svým počasím udělalo potenciálním zájemcům o sjíždění řeky čáru přes rozpočet.

Klíšťata.

Pozor v lesích i parcích: Čtvrtina pražských klíšťat má boreliózu

Pražští hygienici letos vyšetřili 468 klíšťat, 110 z nich bylo nakažených. V metropoli se s nemocí tento rok potýkalo prozatím 92 pacientů. Houbařská sezona v Praze a jejím okolí vrcholí. V posledních týdnech nálezci hlásí plné koše. Stále je ale třeba dávat pozor na klíšťata. Například Tomáš Petrů z Prahy 6 si přisátého parazita všiml až po pár dnech.

černý rybíz

Rostliny pomáhající s následky boreliózy

V létě se můžeme lehce nakazit od klíšťat lymskou boreliózou. Léčení je potom nesnadné a dlouhodobé. Výborným doplněním je bylinná terapie, která pomáhá tlumit následky, které doznívají dlouho po prodělané léčbě.

Ilustrační fotografie.

Klíšťata útočí, očkování lidé podceňují

Karlovarský kraj - Stejně jako v roce minulém, i letos hygienici evidují desítky lidí nakažených klíšťaty. „Zatím máme deset případů klíšťové encefalitidy a dvacet pět případů lymeské borreliózy,“ uvedla Michaela Zajíčková z krajské hygienické stanice.

Ilustrační fotografie.

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Královéhradecko - Nebezpečnou chorobou, která napadá nervový systém člověka a může vést k úplnému ochrnutí, loni v kraji onemocnělo 19 lidí. Rok předtím to podle údajů královéhradecké Krajské hygienické stanice bylo sedm případů a v roce 2014 se klíšťovou encefalitidou nakazili jen čtyři lidé.

Vosa, ilustrační foto

Sršni, vosy, klíšťata, blesk či snad slunce? Kdo je největší letní zabiják

Ústecký kraj /INFOGRAFIKA/ - Plavkyně při závodech po bodnutí vosou zkolabovala. Žena s deštníkem, kterou zasáhl blesk, zemřela. Pozor, klíšťata útočí! Pekelná vedra v Evropě zabíjejí. Podobné titulky plní poslední dny a týdny české noviny a zpravodajské servery. Opravdu o prázdninách číhá smrt na každém kroku?

Darování krve. Ilustrační foto.

Dárců s létem ubylo. Kvůli dovoleným i klíšťatům

Vyškovsko, Blanensko - Podobně jako epidemie chřipky nebo sněhová kalamita vylidnily transfuzní stanice letní prázdniny. V prvních červencových týdnech přišlo v Boskovicích i Vyškově méně dárců krve a krevní plazmy než v jiných obdobích roku. „O prázdninách chodí o něco méně dárců,“ potvrdila primářka transfuzního oddělení boskovické nemocnice Olga Klímová.

Ilustrační foto.

Rokycanské stanici chybí Rh negativní

Rokycansko – Rokycanská transfúzní stanice se před létem předzásobuje krví. Akutnímu nedostatku nejcennější tekutiny ale čelí Fakultní nemocnice v Plzni.