Kreativ

ŠTÍTEK: klíště

Ilustrační foto.

Ve Vrbici u Roudnice se vyskytli zajíci nakažení nebezpečnou tularemií

Vrbice - Mimořádná veterinární opatření k tlumení a prevenci nebezpečné nákazy tularemie zajíců zavedla na následující tři měsíce Státní veterinární správa pro Ústecký kraj (SVS) vzhledem k tomu, že ve Vrbici u Roudnice nad Labem byla zjištěna nebezpečná nákaza tularemie zajíců.

Ilustrační foto.

Počet Jihomoravanů nakažených encefalitidou se zdvojnásobil

Jižní Morava – Počet lidí nakažených klíšťovou encefalitidou se na jihu Moravu oproti loňsku téměř zdvojnásobil. Od začátku roku hygienici zaznamenali šedesát případů, loni touto dobou nemocí onemocnělo dvaatřicet lidí, přičemž za celý rok Za celý loňský rok se hygienici narazili na třiačtyřicet případů nákazy.

Ilustrační foto.

Nebezpečná klíšťata. Encefalitidou nakazila meziročně o čtvrtinu víc lidí

Klíšťovou encefalitidou se ke konci září nakazilo o čtvrtinu lidí víc než loni. Nahlášeno bylo 540 případů, více je také nemocných s boreliózou. Vyplývá to ze statistika Státního zdravotního ústavu. Podle vedoucího Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislava Maďara zřejmě bude letošní rok nejhorší za posledních deset let.

Po rekonstrukci se znovu otevře Janáčkovo divadlo.

Novinky brněnských divadel: Hry Bystrouška i Klíště

Brno - Pohnuté osudy mima Jeana Deburaua nebo spisovatele Rudolfa Těsnohlídka, kolotoč intrik a her s city mezi markýzou de Merteuil a vikomtem de Valmontem či nová verze pašijového příběhu o Marii. To vše nabídnou programy brněnských divadel v příští sezoně. Po rekonstrukci se také znovuotevře Janáčkovo divadlo.

Ilustrační fotografie.

Klíšťovou encefalitidou se v kraji nakazilo 38 lidí. Trojnásobek oproti loňsku

Jižní Morava – Pocit nevolnosti a závratě, vysoké teploty. Že se kvůli klíštěti při dovolené v jižních Čechách před několika lety nakazila klíšťovou encefalitidou, by Jiřinu Kolářovou nikdy nenapadlo. „Kvůli nemoci doteď trpím závratěmi a častými bolestmi hlavy,“ uvedla. Stejně jako ona se letos v kraji nemocí nakazil rekordní počet lidí, nejvíce z Brněnska a Blanenska. Více je i případů boreliózy.

Ilustrační foto.

Dárci krve jsou na dovolené, nejvíc chybí skupina nula

Transfuzní stanice čelí během léta každoročnímu poklesu počtu dárců krve nejen kvůli dovoleným, ale také kvůli klíšťatům a tropickým nemocem. Letos navíc musí odmítat i návštěvníky severu Itálie, Maďarska, Rumunska nebo Řecka, kde byl zaznamenán vyšší výskyt západonilské horečky.

Ilustrační foto

Aktivita klíšťat nyní klesá. Je to i kvůli počasí

Střední Čechy – Podle předpovědi aktivity klíšťat bychom měli být nyní na stupni čtyři z deseti; to znamená mírné riziko. Ještě před pár týdny ale předpověď expertů atakovala nejvyšší stupně této rizikové škály.

Klíště

Klíště si pacient může odstranit sám, vzkazují lékaři

Vysočina – Vyndat parazita z kůže sám nebo to nechat odborníkům? Klíště dokážete odstranit sami. Lékaře k tomu nepotřebujete, vzkazují pacientům zdravotníci z nemocnice v Novém Městě na Moravě. Podle havlíčkobrodské nemocnice by měl pacient zvážit sám, zda k lékaři půjde nebo ne.

Klíště (ilustrační foto).

Klíšťata nakazí člověka za dvě hodiny, nutná je častá kontrola

Přisáté klíště nakazí člověka encefalitidou za dvě hodiny, boreliózou za 24 hodin. Nutná je proto podle odborníků častá kontrola míst jako jsou podpaží, třísla a podkolenní jamky, kde se klíšťata vyskytují nejčastěji. Odstraňovat klíšťata doporučují opatrně, nejlépe pinzetou a v rukavicích. Nemoci se totiž přenášejí jen porušenou kůží. Loni bylo v Česku zaznamenáno 687 případů klíšťové encefalitidy.

Dárci krve. Ilustrační snímek

Nemocnicím na jihu Moravy chybí dárci krve. Kvůli klíšťatům i dovoleným

Jižní Morava /ANKETA/ – Že potřebují jeho krev, dali Davidu Jelínkovi z Brna bohuničtí lékaři vědět přes telefon. Minulý týden proto šel darovat životodárnou tekutinu už popatnácté. „Zavolali mi kvůli tomu, že je většina dárců na dovolených a také proto, že je teď hodně úrazů i zraněných. Člověk nikdy neví, kdy krev bude potřebovat sám,“ sdělil Jelínek. Dárce shánějí i ostatní nemocnice v kraji.

Ilustrační foto.

Testujeme bič na encefalitidu, říkají brněnští vědci

Jižní Morava - Anna Kovářová, která studuje v Brně, vyrazila před časem na procházku do přírody. Když se vrátila domů, zjistila, že se na ni přisálo devatenáct klíšťat. „Bojím se encefalitidy, i když jsem proti ní očkovaná,“ svěřila se dívka.

Klíště.

Aktivita klíšťat nepolevuje

Jižní Čechy – V dubnu začala letos v Jihočeském kraji sezona klíšťat. Už roky přitom náš region patří k místům v republice, kde se jim daří nejvíc.

Ilustrační foto

Klíště změnilo mladé ženě život

Plzeňský kraj - Loni epidemiologové v kraji evidovali na 60 případů klíšťové encefalitidy, asi polovina skončila na plzeňské infekční klinice. Letos už lékaři toto onemocnění diagnostikovali u čtyř pacientů.

Ilustrační foto

Klíšťata netrápí lidi ve všech regionech stejně

Střední Čechy – Aktivita klíšťat je nyní na vrcholu – a s tím jsou spojena i rizika vážných onemocnění. K nejrozšířenějším patří klíšťový zánět mozku neboli encefalitida – a ještě frekventovanější Lymeská borrelióza.

Rozohovor s odbornicí na klíšťata Alenou Žákovskou.

Jsme pro klíšťata slepá větev. Odhalíme je a zabijeme, říká odbornice Žákovská

Brno – Výlet v letním počasí, procházka podél přehrady nebo piknik v lese. I krátký pobyt venku může v těchto dnech skončit nákazou boreliózy, klíšťové encefalitidy a dalšími nemocemi. Rekordní počty klíšťat letos pozoruje v Brně Alena Žákovská z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Jedno klíště tak může nakazit až tři hostitele. Borelióza pak může znamenat vážné problémy s pohybem,“ říká odbornice, která si nemocí sama prošla.

Ilustrační foto

Útoky klíšťat hrozí lidem a zvířatům i ve městě

Střední Čechy – Alespoň trošku příznivě se mohou jevit očekávání Českého hydrometeorologického ústavu, který ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem pravidelně vydává týdenní předpovědi aktivity klíšťat. Ta se má o víkendu zmírnit. Zatímco aktuálně je hodnocena stupněm 10 na desetibodové škále, pro sobotu a neděli je očekáván mírný pokles. Na devítku.

Čínský moskyt. Ilustrační foto.

Držte si komáry od těla bez chemie. Přírodní repelenty bodují

S létem se objevují mouchy, mušky, komáři – hmyz, který způsobuje určitý diskomfort a obtěžuje. Jestli patříte k těm, kteří neradi zabíjí cokoliv živého, potom by vás mohla zajímat příprava bylinných repelentů, tedy přípravků, které odpuzují hmyz bez použití chemie. Máme pár zaručených tipů.

Ilustrační foto.

Klíšťata v našem regionu zaútočila

Letošní klid na infekčním oddělení Slezské nemocnice se během minulého týdne vytratil. Současné počasí totiž hraje klíšťatům do karet a dá se proto čekat, že další postižení budou přibývat.

Ilustrační foto

Klíšťata: Slezská nemocnice už hlásí první pacienty

Teplé klima současných dní je pro klíšťata přímo ideální a podle aktuální předpovědi je hlášená aktivita klíšťat na desátém, tedy nejvyšším stupni. Lidé na zahradách, loukách nebo v lese by s tím měli začít počítat.

Napité klíště.

Na očkování je teď nejvhodnější doba

České Budějovice – Zápal mozkových blan, vysoké horečky nebo zvracení. To jsou jen některé příznaky klíšťové encefalitidy. Předejít se této nemoci dá očkováním, na které je podle odborníků teď ideální čas.

Titulní strana týdeníku Slovácko ze 24. dubna 2018.

Týdeník Slovácko: nebezpečná klíšťata i konec moravského řešení v práci

Hodonínsko – Specifickou situaci na trhu práce na Hodonínsku komentuje ředitel tamní hospodářské komory Michal Švagerka. Velký rozhovor s ním lze číst v nově připraveném vydání týdeníku Slovácko, který vychází také jako součást Hodonínského deníku Rovnost a bude na stáncích a ve schránkách už v úterý 24. dubna ráno.

Ilustrační fotografie.

Klíšťata vylézají. Třetí nejvyšší stupeň

Teplé počasí láká do přírody, ale probouzí také nebezpečná klíšťata. V těchto dnech vystoupala jejich aktivita na osmý stupeň z desetibodové škály. Více než jindy tak hrozí nákaza klíšťovou encefalitidou, nebo lymskou boreliózou.