Kreativ

ŠTÍTEK: klíště

Napité klíště.

Klíšťat se lidé bojí. Očkuje se víc

Jindřichohradecko – Ohromný nárůst počtu zájemců o očkování proti klíšťové encefalitidě zaznamenala největší zdravotní pojišťovna. Za první pololetí letošního roku vyplatila příspěvek na vakcínu již téměř 75 tisícům klientů.

Ilustrační foto

Hygienici dali v červenci při kontrolách dětských táborů 33 pokut

Praha - Za první prázdninový měsíc uložili hygienici při kontrolách letních dětských táborů 33 pokut v celkové výši 22 700 korun. Provedli 879 kontrol, nejvíc nedostatků, 55, zjistili ve stravování dětí a 41 ve zdravotnické dokumentaci. V ubytování dětí odhalili 30 nedostatků a v podmínkách pro osobní hygienu 31.

Ilustrační foto

Omladina na šlapadlech hazarduje s životem

Seč – Prázdniny se přehouply do druhé poloviny, a i když Sečská přehrada zažívá hlavní nápor turistů, vodní záchranáři zde zatím nemuseli lovit z vody jediného tonoucího.

Ilustrační foto.

Vyrazte do lesů! Houby rostou

Opavsko - Pokud během letních prázdnin máte v plánu vyrazit do lesa na houby, pak vězte, že právě tyto dny jsou pro návštěvu nejlepší. Příznivá situace platí nejen na Opavsku.

Houbaření. Ilustrační foto

Houby rostou. Na jihu Moravy však nejméně, lidé jezdí s košíky jinam

Jižní Morava – Zatímco jinde je sezona v plném proudu, Jihomoravané na pravé houbařské žně stále čekají. „Jižní Morava je na tom nejhůř z celé republiky. Spíše než s hříbky lidé chodí se žampiony a holubinkami," řekla Hana Ševčíková z brněnské Mykologické poradny.

Ilustrační foto.

Aktivita klíšťat je nadprůměrně vysoká

Jihlava – Případů klíšťové encefalitidy na Vysočině letos meziročně přibylo o čtvrtinu na 24, a lymské boreliózy dokonce o více než 100 procent na 160 nemocných.

Ilustrační foto.

Aktivita klíšťat je nadprůměrně vysoká

Jihlava – Případů klíšťové encefalitidy na Vysočině letos meziročně přibylo o čtvrtinu na 24, a lymské boreliózy dokonce o více než 100 procent na 160 nemocných.

Klíště, ilustrační foto.

Lékaři varují před klíšťaty, nákaz přibývá

Třebíčsko - Třebíčská nemocnice od května do července letošního roku hospitalizovala už 11 pacientů s klíšťovou meningoencefalitidou. Oproti loňskému roku jde o více než stoprocentní nárůst.

klíště

Na Vysočině přibylo případů klíšťové encefalitidy i boreliózy

Jihlava - Případů klíšťové encefalitidy na Vysočině letos do dneška meziročně přibylo o čtvrtinu na 24, a lymské boreliózy dokonce o více než 100 procent na 160 nemocných. Aktivita klíšťat je i díky teplé zimě nadprůměrně vysoká. Dnes to řekla epidemioložka Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Jeden člověk na Havlíčkobrodsku na encefalitidu zemřel.

Test cholesterolu. Ilustrační foto.

Domácí testy mohou přispět k posílení zdravotní prevence

Praha - K posílení zdravotní prevence by podle přednosty Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK docenta Bohumila Seiferta měly přispět diagnostické testy, které si lidé mohou udělat doma. Zjistí například, zda klíště, které je kouslo, přenáší lymskou boreliózu. Pravidelně si mohou kontrolovat hladinu cholesterolu, nebo si muži mohou orientačně vyšetřit plodnost.

Spolehlivou obranou proti klíšťové encefalitidě je očkování.

Žďársko letos hlásí zvýšený počet lidí nakažených klíšťaty

Žďársko – Zvýšený počet případů nemocí přenášených klíšťaty evidují epidemiologové na Žďársku. Zatímco v roce 2015 bylo 
v okrese potvrzeno čtrnáct případů nebezpečné klíšťové encefalitidy, nyní jde o osm případů již potvrzených
a další tři dosud neuzavřené. „Vzhledem k tomu, že před sebou máme ještě většinu léta a podzim, je to poměrně hodně," konstatovala vedoucí žďárské epidemiologie územního pracoviště krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Klíště, ilustrační foto.

Pozor, klíšťata útočí

Rychnovsko – Nedostatek vláhy v lesích regionu způsobuje také nedostatek hub. Čeho je však až příliš, jsou klíšťata.

Pátky i svátky.

Klinika neměla 25 let zavřeno

Havlíčkův Brod - Veterinární klinika Vlčkovi v Havlíčkově Brodě má za sebou unikátní šňůru ordinačních dnů.

Klíště, ilustrační foto.

Pozor na klíšťata. Jejich aktivita je podle odborníků téměř na nejvyšším stupni

Jižní Morava – Bez repelentu a důkladné ranní a večerní prohlídky celého těla se aktuálně neobejdou lidé na jihu Moravy. Aktivita klíšťat je podle Českého hydrometeorolo­gického ústavu na řadě míst na sedmém stupni, tedy téměř na maximu. „Lidé by si neměli lehat a sedat do porostů a nevstupovat do křovin a jiné větší vegetace," radí odborníci na webu.

Ilustrační foto.

HIV, klíšťata a Zdraví 2020 jsou priority nové hlavní hygieničky

Praha - Strategie boje proti nákaze HIV, jíž v Česku strmě přibývá, či reakce na letošní vysoký výskyt klíšťat jsou priority nové hlavní hygieničky Evy Gottvaldové. Bude také pokračovat v programu Zdraví 2020, který zahrnuje hlavní úkoly hygienické služby v Česku v ochraně zdraví obyvatel. Gottvaldová to dnes řekla novinářům při přebírání funkce po svém předchůdci Vladimíru Valentovi. Personální čistky nechystá.

Eva Gottwaldová

HIV, klíšťata a Zdraví 2020 jsou priority nové hlavní hygieničky

Praha - Strategie boje proti nákaze HIV, jíž v Česku strmě přibývá, či reakce na letošní vysoký výskyt klíšťat jsou priority nové hlavní hygieničky Evy Gottvaldové. Bude také pokračovat v programu Zdraví 2020, který zahrnuje hlavní úkoly hygienické služby v Česku v ochraně zdraví obyvatel. Gottvaldová to dnes řekla novinářům při přebírání funkce po svém předchůdci Vladimíru Valentovi. Personální čistky nechystá.

Klíště. Ilustrační snímek.

Aktivita klíšťat je letos nadprůměrná, varuje ministerstvo

Praha - Aktivita klíšťat je letos následkem teplé zimy nadprůměrně vysoká. Varování zveřejnilo dnes ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Loni byl zjištěn původce lymské boreliózy u 17,2 procenta testovaných přisátých klíšťat a virus klíšťové encefalitidy u 1,3 procenta. Nejvyšší počet onemocnění klíšťovým zánětem mozku dlouhodobě hlásí Jihočeský kraj a Vysočina.

Ilustrační foto

Letošní rok je pro zvýšený výskyt klíšťat mimořádně příznivý

České Budějovice - Letošní rok je podle odborníků mimořádně příznivý pro výskyt klíšťat. Doposud panovaly ideální teploty a dostatečná vlhkost. A právě počasí v největší míře výskyt a rozmnožování klíšťat ovlivňuje. Pokud by nastaly tropické dny, jako tomu bylo loni v létě, aktivita i množství klíšťat ve volné přírodě výrazně poklesnou, řekl Jan Erhart z českobudějovického Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR.

Klíště, ilustrační foto.

Klíšťatům se brání pivem. Vyhýbají se mu

Jižní Morava - Většina lidí si myslí, že proti klíšťatům platí repelenty, světlé oblečení a vyhýbání se lesům, parkům a vysoké trávě. Někteří ale vyznávají svéráznější obrany. „Jezdím na Radějov na chatu o víkendech, kde si dám pár piv a klíště jsem letos ještě neměl," podělil se o svou zkušenost chatař Denis Zadražil.

Napité klíště.

Encefalitida zatím v okrese neřádí

Jindřichohradecko – Celorepublikové statistiky hovoří o nejvyšším počtu lidí nakažených klíšťovou encefalitidou za posledních deset let. Na Jindřichohradecku ale zatím nic podobného hlášeno není.

Ilustrační foto

Květen přinesl nejvíc nákaz klíšťovou encefalitidou za 10 let

Letošní květen přinesl nejvíc infekcí klíšťovou encefalitidou za uplynulých deset let. Nakazilo se celkem 27 lidí. Od začátku letošního roku přitom lékaři diagnostikovali 34 případů klíšťového zánětu mozku. Jednoho muže z Vysočiny nemoc letos usmrtila. Sdělil to epidemiolog a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar.

Ilustrační foto

Milan Raška: Vakcíny na borrelie se dočkáme. Uvidíme, kdo bude úspěšnější

Olomouc - /ROZHOVOR/ Klíště obecné je přenašečem řady závažných onemocnění. Nejznámějšími jsou klíšťová encefalitida a lymská borrelióza. Zatímco proti prvnímu existuje efektivní ochrana v podobě očkování, na druhou nákazu hledají vědci po celém světě účinnou vakcínu několik desítek let. Poptávka po očkovací látce je přitom obrovská a každým rokem narůstá – spolu s počtem pacientů, z nichž mnohé sužují trvalé následky.