Kreativ

ŠTÍTEK: Dům umění

Dům umění v Ostrava. Dne 24.1.1923 byl založen Spolek pro vystavění a zdržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě.

Dům umění v Ostravě má novou střechu

Dům umění prošel rekonstrukcí střechy. Ta začala v polovině července 2019 a první etapa trvala do poloviny října 2019. Druhá etapa začala v únoru a skončila v červnu 2020.

Pozvánka na vernisáž

V Domě umění v Ostravě děti prožily pět dnů zážitkové tvůrčí dílny

V týdnu od 10. do 14. srpna 2020 upořádala Galerie výtvarného umění Ostrava zážitkovou tvůrčí dílnu. Děti vedly edukátorky v kultuře Mgr. Jana Sedláková a MgA. Hedvika Dalecká. Děti, které se dílny zúčastnily byly spokojené a v závěru uspořádaly pro rodiče vernisáž s názvem SVĚTOZÁŘ.

Dalibor Bednář při focení cyklu LIDÉ Z POUTI

Dalibor Bednář: „Fotografie? Celoživotní záliba“

Dalibor Bednář je rodákem z Opavy, přesto většinu svého dosavadního života prožil v moravskoslezské metropoli, kde pracuje a má rodinu. Letos oslavil šedesátiny. Původním povoláním je technikem „na volné noze“. Ale obrovskou zálibou a vášní se mu stal fotografický aparát.

Výstava Milování v přírodě.

Tip na výstavu: Muzeum láká na Milování v přírodě

Ještě do 12. července si mohou návštěvníci Domu umění znojemského Jihomoravského muzea prohlédnout výstavu Milování v přírodě nabízejí odvážné pohledy do intimního života zvířat. Muzeum výstavu prodloužilo kvůli nucenému uzavření v době stavu nouze.  

Martina Johnová.

Martina Johnová: Muzea a galerie by teď měly podpořit umělce a kurátory

/KOMENTÁŘ/ Martina Johnová je kurátorka, působí v Domě umění a Galerii Hraničář v Ústí nad Labem. Vystudovala Kulturní studia a muzeologii na Technické Univerzitě v Liberci a později pokračovala ve studiu Kurátorských studií na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Ilustrační foto. Z výstavy v Domě umění.

Dvojkoncert v Domě umění

V rámci cyklu Pohyby, zvuky, prostory představujícího mezinárodní a českou experimentální hudbu, se v Galerii výtvarného umění v Ostravě uskuteční v pátek 28. února 2020 od 19 hodin dvojkoncert. V prvním vystoupí dvojice Seijiro Murayama & Jean-Luc Guionnet, ve druhém pak kytarista Alan Courtis.

Snímek z výstavy Marty Kolářové v Ostravě.

Marta Kolářová: Je ve mně jistý druh nostalgie, jiná už nebudu

Na svých plátnech vytváří zvláštní poetiku v zapomenutých zákoutích města, které důvěrně zná a kam se občas vrací. Talentovaná umělkyně pozorně, až mnohdy přecitlivěle naslouchá svému vnitřnímu hlasu a tak vzniká její svébytný senzitivní výtvarný rukopis.

Ilustrační fotografie.

Tip na výstavu: Žofka ukazuje Tisíce lidských chorob

Kresby brněnské výtvarnice Ivety Polcarové, používající umělecké jméno Žofka, vystavuje v přednáškovém sále znojemského Domu umění Jihomoravské muzeum. Vystudovaná zubní lékařka se nyní věnuje tatérství.

Pět v jednom, Galerie výtvarného umění v Ostravě znovuotevírá Dům umění, 14.10.2019 V Ostravě.

Dům umění v Ostravě otevře po rekonstrukci hned pět výstav

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) od května rekonstruovala střechu Domu umění v centru města. Památkově chráněná budova se včera odpoledne znovuotevřela vernisáží pěti výstav. K vidění je umění od 16. století až po současnost.

KOMUNIKAČNÍ VRSTVY (Landscape festival), 16. června 2019 v Ostravě.

Landscape sice skončí, ale něco z něho zůstane

Zapomenuté krematorium v Sadu Milady Horákové, Ne-Stabil u Domu umění, Krasohled a Kolos na břehu řeky Ostravice i Velká zeď a Záhon z Ostravy v městské nemocnici. Tyto instalace zůstanou i po skončení festivalu Landscape.  

Ilustrační foto

Výstava hub ze Znojemska provoní Dům umění

Znojmo – Více než tři sta druhů hub si loni mohli prohlédnout návštěvníci tradiční výstavy hub širšího znojemského regionu Živé houby v muzeu. Bude jich letos více než loni? To ještě není jasné.

Ilustrační fotografie.

Přednáška v galerijní knihovně

Až do konce září bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce střechy ostravského Domu umění a je tedy pro veřejnost uzavřen. To ale neznamená, že se v galerii nic neděje. Doprovodný program se přesunul do knihovny v ulici Poděbradově.

Přednáška v galerijní knihovně.

Přednáška v galerijní knihovně

Až do konce září bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce střechy ostravského Domu umění a je tedy pro veřejnost uzavřen. To ale neznamená, že se v galerii nic neděje.

Přednáška v galerijní knihovně.

Přednáška v galerijní knihovně

Až do konce září bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce střechy ostravského Domu umění a je tedy pro veřejnost uzavřen. To ale neznamená, že se v galerii nic neděje.

Po památkách bez vstupenky.

VIDEO: Po památkách bez vstupenky

Znojmo - Dny evropského dědictví otevírají po celé Evropě vždy v září pro veřejnost brány památek, ale i dalších budov, z nichž mnohé jsou pro veřejnost běžně uzavřené. Ve Znojmě se konají od 6. do 11. září.

Znojmo představilo návštěvníkům nově zpřístupněnou část hradebního opevnění za Kapucínskou zahradou.

Tip Deníku: Dny památek otevřou muzeum i věže

Znojmo - Tradiční Dny evropského kulturního dědictví i letos otevřou některé znojemské památky. V pátek se zájemci podívají do Domu umění na Masarykově náměstí. V sobotu a neděli zavítat do Radniční, Vlkovy, Prašné a Nové věže.