Kreativ

ŠTÍTEK: Dům umění

Dům umění města Brna.

Dům umění v Brně má novou šéfku, na Koryčánkovu židli usedne Petišková

Brno – Z výstavní síně dostal umění do brněnských ulic a stojí za úspěšným projektem architektonických stezek. Nyní však ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek končí. Radní na jeho místo vypsali výběrové řízení, ve kterém však ve středu neuspěl. Ve funkci ho vystřídá od března vystřídá Terezie Petišková.

Dům umění města Brna.

Dům umění má novou šéfku, na Koryčánkovu židli usedne Petišková

Brno – Z výstavní síně dostal umění do brněnských ulic a stojí za úspěšným projektem architektonických stezek. Nyní však ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek končí. Radní na jeho místo vypsali výběrové řízení, ve kterém však ve středu neuspěl. Ve funkci ho vystřídá od března vystřídá Terezie Petišková.

Nová kavárna (na snímku) možná už příští rok vznikne z chátrající funkcionalistické zastávky Obilní trh u stejnojmenného parku poblíž centra. Brňané o její podobě hlasovali v anketě.

Lidé rozhodli. U Obilního trhu bude nová kavárna

Brno /VIDEO/ - Nová kavárna možná už příští rok vznikne z chátrající funkcionalistické zastávky Obilní trh u stejnojmenného parku poblíž centra. Brňané o její podobě hlasovali v anketě.

Fotograf Vojta Dukát.

Vojta Dukát, v Česku dosud neznámý, vystavuje fotografie z krabičky

Brno /FOTOGALERIE/ - Vystavoval v Curychu, Paříži i v Amsterdamu, byl nominovaným fotografem prestižní agentury Magnum Photos. Přesto je v České republice jméno Vojty Dukáta téměř neznámé. Tvorbu tohoto brněnského rodáka nyní blíže představuje Dům umění na výstavě s příznačným názvem Fotografie z krabičky.

Fotograf Vojta Dukát.

Vojta Dukát vystavuje fotografie z krabičky

Brno - Vystavoval v Curychu, Paříži i v Amsterdamu, byl nominovaným fotografem prestižní agentury Magnum Photos. Přesto je v České republice jméno Vojty Dukáta téměř neznámé. Tvorbu tohoto brněnského rodáka nyní blíže představuje Dům umění na výstavě s příznačným názvem Fotografie z krabičky.

Koupaliště na Kraví hoře v Brně.

Su Brňák, hlásí kartička. Brňané díky ní získají slevy na kulturu a sport

Brno – Výhodnější vstupenky do městských sportovišť a kulturních zařízení? Ano, ale pouze pro Brňany. Starosta Brna-středu Libor Šťastka v pondělí představil Kartu Brňana, která držitelům od příštího roku zaručí slevy až dvacet procent do divadel, galerií, zoologické zahrady nebo bazénů. Stačí, aby měli trvalé bydliště na území města.

Laco Deczi

Trumpetista Laco Deczi navštíví klub Art

Opava /POZVÁNKA/ - Klub Art nabízí tento týden skutečně našlapané koncerty pro všechny věkové kategorie. Ve středu 21. listopadu, se zde ve 20 hodin představí legendární jazzový trumpetista a hudební skladatel Laco Deczi. Již přes pětadvacet let žije v Americe, přesto nezapomíná na Československo, ve kterém se narodil.

Vladimír Vopalecký, hlavní iniciátor pomníku letcům v Českých Budějovicích, stojí na Senovážném náměstí v místech, kde má vyrůst pomník.

Pomník letcům zná porotce soutěže

České Budějovice - Kdysi býval u hlavní pošty v Českých Budějovicích památník legionářům, kteří bojovali za svobodu Čechoslováků za 1. světové války. Teď by u hlavní pošty měl vzniknout pomník, který by připomněl hrdinství letců, kteří bojovali za Československo na frontách 2. světové války.

Kino Kotva. Ilustrační foto.

Kotva prodlouží současnou smlouvu s radnicí

České Budějovice - Další obrat provedla českobudějovická radnice ohledně kina Kotva. Biograf bude ještě nejméně rok působit v současném režimu. Radnice zrušila výpověď, kterou původně dala ke konci roku 2012 dosavadnímu nájemci Janu Turinskému. Teď je výpověď připravena na konec roku 2013.

VI. Zlínský salon mladých 2012 v Domě umění ve Zlíně.

Příští Zlínský salon mladých se koná v nových prostorách

Zlín - Šestý Zlínský salon mladých, výtvarná přehlídka nejvýraznějších autorů do třiceti let, po několika měsících končí. Derniéra proběhla ve čtvrtek v Domě umění. Právě tradiční místo salonů, zlínský Dům umění, byl dějištěm přehlídky naposledy. Příště už se umělecká díla představí v nových prostorách 14|15 Baťova institutu.

Prohlídky běžně nepřístupných objektů jsou oblíbené.

Dny evropského dědictví se blíží, přijďte se podívat na památky

Opava /POZVÁNKA, PROGRAM/ - V sobotu 15. září máte ojedinělou možnost obdivovat celkem deset zajímavých budov a památek. Ve Dnech evropského dědictví se představí nejen stálice této akce, jako je například Švédská kaple nebo Slezské divadlo, ale také několik novinek.

Ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek.

Koryčánek chce post ředitele Domu umění obhájit

Brno – Další ředitelská židle je volná. Radní totiž ve středu pokračovali ve vypisování výběrových řízení na ředitele městských příspěvkových organizací. Na řadě bylo místo v Domě umění města Brna.

Tok Dunaje sledoval Müller-Pohle v letech 2005 a 2006. Postupoval od západu k východu, od pramene v Německu až do delty řeky v Rumunsku. Cyklus fotografií The Danube River Project patří k jeho nejznámějším z posledních let.

Fotograf Müller-Pohle zachycuje tok Dunaje

Brno - Od západu k východu, od pramene toku až k jeho ústí. Řeku Dunaj sledoval Andreas Müller-Pohle dva roky a v současnosti patří cyklus těchto snímků k jeho nejznámějším. S tvorbou fotografa a mediálního umělce žijícího v Berlíně seznamuje nová výstava brněnského Domu umění. Má název Codes & Waters a hostí ji Galerie Jaroslava Krále.

Tok Dunaje sledoval Müller-Pohle v letech 2005 a 2006. Postupoval od západu k východu, od pramene v Německu až do delty řeky v Rumunsku. Cyklus fotografií The Danube River Project patří k jeho nejznámějším z posledních let.

Fotograf Müller-Pohle zachycuje tok Dunaje

Brno - Od západu k východu, od pramene toku až k jeho ústí. Řeku Dunaj sledoval Andreas Müller-Pohle dva roky a v současnosti patří cyklus těchto snímků k jeho nejznámějším. S tvorbou fotografa a mediálního umělce žijícího v Berlíně seznamuje nová výstava brněnského Domu umění. Má název Codes & Waters a hostí ji Galerie Jaroslava Krále.

První místo získala práce FruiTea od Matěje Picka ze Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Mladí designéři z Brna v letošním ročníku neuspěli.

Co inspiruje designéry? Čajové lístky

Brno - Čaj. Tato tři písmena zastřešují téma letošního ročníku mezinárodní soutěže obalového designu Mladý obal 2012. Výstavu nejlepších prací od včerejška hostí prostor Leporelo+ v brněnském Domě umění.

Oprava parku na Moravském náměstí.Ilustrační foto

Park Koliště bude zavřený až do května. Stěhují se do něj dělníci

Brno – Několik stovek metrů dlouhý kovový plot od začátku týdne brání lidem ve vstupu do parku v brněnské ulici Koliště. Park je uzavřený v úseku u Janáčkova divadla i u pomníku Rudé armády. Město totiž tyto části začalo opravovat. Dělníci práce dokončí až příští rok v květnu.

Napříč krajinou nese název současná výstava v ostravském Domě umění. Potrvá do 16. září.

OBRAZEM: Napříč krajinou v Domě umění

Ostrava - Zhlédnout opravdové skvosty Františka Kupky, Emila Filly, Antonína Slavíčka, Jana Zrzavého, Ferdiše Duši a mnoha dalších autorů mohou návštěvníci současné výstavy v ostravském Domě umění nazvané Napříč krajinou.

Daniela Pekárková

'Je krátkozraké, když jsou šéfové odvoláváni kvůli pomluvám'

Opava /ROZHOVOR/ - Za dobu zhruba dvou let, kdy opavské radnici šéfují sociální demokraté a bývalí členové SOS pro Opavu, dnes nestraníci, stihli odvolat z ředitelského postu OKO dvě ředitelky. Nejdříve Irenu Šindlerovou, nyní Danielu Pekárkovou. Tu radní odvolali 31. července 2012.

Zámek v Hradci nad Moravicí

Co táhne turisty na Opavsko? Nejvíce zámky

Opavsko - V létě většina Opavanů sbalí kufry a opustí město. Přesto centrum nezůstává prázdné. Každý rok zde zavítá spousta návštěvníků nejen ze všech koutů České republiky, ale také ze zahraničí.

Daniela Pekárková

Radnice odvolala šéfku OKO

Opava - Několikaměsíční vyhrocený spor mezi ředitelkou Opavské kulturní organizace (OKO) Danielou Pekárkovou a jejími podřízenými smete nejspíš obě strany. A v této chvíli už ani není podstatné, která z nich měla větší díl pravdy.

Ilustrační foto.

Příběh sklíček se dostal i do Opavy

Opava, Odry - Výstava neobvyklých fotografií s neobvyklým příběhem je k vidění v těchto dnech v Domě umění v Pekařské ulici v Opavě. Nebýt oderského podnikatele Zdeňka Mateiciuca, asi by snímky již nikdo nikdy nespatřil.

Fotografie zachycují každodenní život sudetských Němců v jejich původním domově.

Výstava v Opavě: Fotografie vyprávějí dávné příběhy

Opava - Jiří Siostrzonek, zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, a Opavská kulturní organizace zprostředkovali Opavanům, a nejen jim, výstavu velmi neobvyklých fotografií. Snímky, které si můžete prohlédnout v Domě umění v Pekařské ulici, jsou mimo jiné unikátní příběhem, který se skrývá za jejich nalezením.

Jiří Siostrzonek (vlevo) a Zdenek Mateiciuc v Domě umění při zahájení výstavy nazvané Gustav Ulrich: Altvaterland.

Fotografie vyprávějí dávné příběhy

Opava /POZVÁNKA/ - Jiří Siostrzonek, zástupce vedoucího Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, a Opavská kulturní organizace zprostředkovali Opavanům, a nejen jim, výstavu velmi neobvyklých fotografií. Snímky, které si můžete prohlédnout v Domě umění v Pekařské ulici, jsou mimo jiné unikátní příběhem, který se skrývá za jejich nalezením.

Obrazem „přelomeným“ v půli autorka upozorňuje na horizontální rozměr výtvarných děl. Citace klasických děl zase odkazuje k významu galerijního prostoru.

Díla Petry Feriancové prostupují zdmi galerie

Brno /FOTOGALERIE/ - Když Petra Feriancová vstoupila do Galerie Jaroslava Krále v Domě umění, upoutalo ji okno směřující do parku. Jako by si architekt neuvědomil, že pohled ven bude vždy atraktivnější než vystavená díla uvnitř. A nebo to udělal schválně? napadlo mladou slovenskou autorku. Tato myšlenka se nakonec stala výchozím námětem její první výstavy v Domě umění, kterou pojmenovala Studie k druhému plánu. „Divák vstupující do výstavy se ocitne v prostoru svého zájmu, tedy v prvním plánu. Ten ho však intenzivně odkazuje k druhému plánu k prostoru za oknem," přibližuje vznik názvu kurátor František Kowolowski.

Výstava Dech pětičlenné umělecké skupiny Rafani odkazuje k základním principům.

OBRAZEM: Rafani sledují, jak sport a umění zápasí o přízeň mas

Brno /FOTOGALERIE/ - Dokonalost těla i ducha, vítězství nebo prohra. A také nastolování ideálů, měření úspěšnosti a grotesknost toho všeho snažení. Nová výstava skupiny Rafani v brněnském Domě umění staví do souvislosti krásné umění a sportovní disciplíny. Expozici dotváří retrospektiva, což je pro Rafany útvar zcela mimořádný. „Rafani v tomto postupují zcela konstruktivně a metaforicky. Sledují pole umění a sportu, jež od dob sametové revoluce nesouměřitelně zápasí o přízeň sponzorských firem," říká kurátorka výstavy Edith Jeřábková. A poukazuje na základní společenskou kategorii na pravidla a jejich naplňování.

Výstava Dech pětičlenné umělecké skupiny Rafani odkazuje k základním principům.

Rafani sledují, jak sport a umění zápasí o přízeň mas

Brno - Dokonalost těla i ducha, vítězství nebo prohra. A také nastolování ideálů, měření úspěšnosti a grotesknost toho všeho snažení. Nová výstava skupiny Rafani v brněnském Domě umění staví do souvislosti krásné umění a sportovní disciplíny. Expozici dotváří retrospektiva, což je pro Rafany útvar zcela mimořádný.

Ocelová konstrukce výrobní haly Ausys IT kontrastuje s bílou kancelářskou budovou.

V soutěži o stavbu kraje Opava znovu bodovala

Opava - Na slavnostním galavečeru byli oznámeni vítězové a další ocenění účastníci soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2011. Kategorie Průmyslové stavby vynesla opavskému architektonickému Atelieru 38 čestné uznání za stavbu výrobně-správního objektu Ausys IT v Ostravě-Vítkovicích.