Kreativ

ŠTÍTEK: Dům umění

Dům umění. Ilustrační foto.

Přemek v nesnázích

Opava - Vinárna U Přemka dluží městu peníze na nájemném. Provozovatel Dušan Hájek říká, že chce vše splatit a restauraci udržet.

Ilustrační foto.

Topná sezona skončila. Průměrná rodina Brně ušetřila 2500 korun

Brno – Nadprůměrně teplá zima, která ale definitivně skončila až tento týden. Tak charakterizují právě ukončenou sezonu představitelé Tepláren Brno. Průměrná rodina tak letos ušetří asi dva a půl tisíce korun. Naopak teplárny mají o 138 milionů nižší tržby. Přesto letos nebude městská společnost zdražovat.

Ilustrační foto.

Topná sezona skončila. Průměrná rodina Brně ušetřila 2500 korun

Brno – Nadprůměrně teplá zima, která ale definitivně skončila až tento týden. Tak charakterizují právě ukončenou sezonu představitelé Tepláren Brno. Průměrná rodina tak letos ušetří asi dva a půl tisíce korun. Naopak teplárny mají o 138 milionů nižší tržby. Přesto letos nebude městská společnost zdražovat.

Obraz výtvarnice Simony Dunglové.

OBRAZEM: Výstava Dunglové láká k zastavení

Znojmo - Barevné obrazy plné teplých barev, které mnohým návštěvníkům připomenou léto, dovolenou a sladký čas nicnedělání, jsou až do třetího července k vidění v mázhausu znojemského Domu umění. Výtvarnice a členka výtvarné skupiny Meandr Simona Dunglová nazvala svou samostatnou výstavu Dělání příliš mnoho a ne dost.

Ludmila Padrtová, Příslib jara (Průsaky), 2013.

České a slovenské umělkyně starší 65 let vystavují v Brně

Brno – Přibližně před padesáti lety předznamenaly uměleckou tvorbu na české a slovenské scéně. V současnosti patří k autorkám respektovaným, stále tvořícím, avšak někdy neprávem opomíjeným. Díla devatenácti žen-umělkyň od pětašedesáti let výš představuje nová výstava v Domě umění města Brna. Má název Grey Gold a její součástí jsou doprovodné programy určené hlavně generačně starším návštěvníkům.

První patro minoritského kláštera zaplnily obrazy i neobvyklé sochy a plastiky mladých výtvarníků.

Kabelka ozdobená cédéčkem? Klášter ukazuje práce mladých výtvarníků

Znojmo – Plastiky, barevné obrázky, portrétní kresby tužkou nebo originální kabelky ozdobené pomocí CD pomohou obdivovat ještě do konce května všichni, kdo navštíví minoritský klášter ve Znojmě. V jeho prostorách totiž vystavují žáci výtvarného oboru znojemské základní umělecké školy.

Obecní dům

V sobotu se otevírá turistická sezona, pořadatelé zajistili i hlídání dětí

Opava /POZVÁNKA/ - Chcete na chvíli vypnout, odpočinout si od svých ratolestí a užít si v klidu zajímavého programu v rámci Otevírání turistické sezony v Opavském Slezsku, které se koná již v sobotu v Opavě? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Pořadatelé akce přišli na tento den se speciální službou, kterou bude hlídání vašich dětí.

Bořivoj Srba.

Bořivoj Srba: Ten, kdo všechno založil

Brno - Vzal člověk husu a uvázal ji na provaz. I vykročila husa a vzala člověka na procházku. Pojď! Tento úryvek z knihy libret Jiřího Mahena vetkl název divadlu, u jehož zrodu stál v roce 1967 Bořivoj Srba. A předurčil tím, že je třeba „navázat". Navázat kontakt mezi divadlem a divákem, vybídnout k cestě do světa fantazie. Vytvořit zcela specifický básnický jevištní styl. Bořivoj Srba byl „otcem" Husy na provázku. Zemřel náhle v sobotu večer, bylo mu dvaaosmdesát let.

Zdenek Primus, kurátor výstavy

Dům umění zaplní fenomén hudební scény

Opava /POZVÁNKA/ - Výstava Psychedelia ve vizuální kultuře beatového věku 1962-72 je největší výstavní projekt letošního roku a zaplní od středy 7. května všechny prostory Domu umění.

Náměstí Svobody v Brně, jak jej roku 1949 zachytil Karel Otto Hrubý.

Dům umění představuje fotografickou tvorbu brněnské „šuřky"

Brno – Záběr a téma fotografické výstavy Retrospektiva je víc než široký: jsou zde snímky žánrově různorodé, mezi autory se vyjímají desítky jmen. Jedná se totiž o zatím největší výstavu představující čtyřiašedesátiletou éru oddělení fotografie. To působí při brněnské Škole uměleckých řemesel, známé jako „šuřka". Výstavu Retrospektiva připravil brněnský Dům umění, a to v Domě pánů z Kunštátu v Dominikánské u­lici.

V České republice se na začátku tohoto měsíce konala volba nového krále olašských Romů. Zástupci Olašů jím v Hradci Králové zvolili podnikatele Roberta Beneše z Brna.

Na Slovensku korunovali nového romského krále Róberta I.

Košice - V Košicích na východě Slovenska dnes korunovali nového krále slovenských Romů, kterým byl v únoru zvolen košický podnikatel Róbert Botoš. Podobná ceremonie se konala poprvé v dějinách Slovenska, napsal slovenský web cas.sk. Nový král Róbert I. za svou hlavní prioritu považuje sjednocení všech Romů. Chce rovněž spolupracovat s vládou při odstraňování chudoby a řešení sociálních problémů.

Ondřej Žižka vypráví příběh s názvem Monika a skrze cyklus fotografií rozkrývá nitro této mladé ženy.

Láskyplně pozorují své nejbližší. V Brně, a nyní také v New Yorku

Brno /FOTOGALERIE/ – Pocit důvěrné blízkosti objektiv zpravidla téměř vždy roztříští. Tato „blízkost" pak ustrne na fotografii, na kousku papíru a blízké se v očích druhých mění v cosi odlišného, tak trochu méně niterného. Téma vyobrazení těch, kteří jim do srdcí vryli nesmazatelnou stopu, si pro novou výstavu zvolili Gabriela Kolčavová, Vojtěch V. Sláma, Roman Franc a Ondřej Žižka. Čtveřice názorově souznících fotografů přitom tentokrát nevystavuje ve svém domovském Brně, ale v Českém centru v New Yorku.

Opava i Hlučín se přidají k Hodině Země

Opava, Hlučín - Na celou hodinu potemní v tentýž okamžik nejedna budova v Opavě i Hlučíně. Obě města se totiž přidají k celosvětové akci s názvem Hodina Země.

Ondřej Žižka vypráví příběh s názvem Monika a skrze cyklus fotografií rozkrývá nitro této mladé ženy.

Láskyplně pozorují své nejbližší. V Brně, a nyní také v New Yorku

Brno – Pocit důvěrné blízkosti objektiv zpravidla téměř vždy roztříští. Tato „blízkost" pak ustrne na fotografii, na kousku papíru a blízké se v očích druhých mění v cosi odlišného, tak trochu méně niterného. Téma vyobrazení těch, kteří jim do srdcí vryli nesmazatelnou stopu, si pro novou výstavu zvolili Gabriela Kolčavová, Vojtěch V. Sláma, Roman Franc a Ondřej Žižka. Čtveřice názorově souznících fotografů přitom tentokrát nevystavuje ve svém domovském Brně, ale v Českém centru v New Yorku.

Svetr od Andrey Vonkomerové z kolekce „Oversize“ se stal pro letošek i symbolem celé přehlídky.

Móda zahájí slovenské dny

České Budějovice – Více temná bude letos česko-slovenská módní přehlídka, která oficiálně zahájí letošní českobudějovické Dny slovenské kultury. Je už tradicí, že módní přehlídku pro tuto příležitost připravuje Martina Mládková se svým Boutiquem Mata Hari.

Fotografie Elfride Mejcharové.

Fotografka Elfride Mejcharová zachycuje, co se vytrácí

Brno - Brněnský Dům umění hostí vůbec první výstavu rakouské fotografky Elfriede Mejcharové v České republice, dále představuje velkou retrospektivu současného českého umělce Jiřího Kovandy a tvorbu výtvarníka Pavla Tichoně.

Ilustrační foto

Filmový festival bude letos na zámku

Zlín – Čtyřiapadesátý ročník zlínského filmového festivalu se bude konat netradičně částěčně i v prostorách zlínského zámku. Do této historické budovy s číslem popisným 1 bude soustředěn veškerý doprovodný a částečně i filmový program pro nejmenší publikum.

Fotografie Elfride Mejcharové.

Fotografka Elfride Mejcharová zachycuje, co se vytrácí

Brno - Brněnský Dům umění hostí vůbec první výstavu rakouské fotografky Elfriede Mejcharové v České republice, dále představuje velkou retrospektivu současného českého umělce Jiřího Kovandy a tvorbu výtvarníka Pavla Tichoně.

Josef Němý

Rozhovor s ředitelem zlínské filharmonie Josefem Němým

Zlín - /ROZHOVOR/ Je 14. ledna roku 2011 a stovky lidí aplaudují strhujícímu výkonu mexického tenoristy Davida Lomelliho, kterého doprovodila zlínská Filhamornie Bohuslava Martinů. Je to poprvé, co vystoupila ve svém novém sídle v nově postaveném Kongresovém centru.

Ostravské muzeum hostí výstavu Albrecht Dürer a jeho současníci

Kam na výstavu v únoru? Podívejte se na několik tipů

Ostravské muzeum hostí výstavu Albrecht Dürer a jeho současníci, Dům umění nabízí umění mladé generace, v Galerii Mlejn je dnes na programu vernisáž Karola Hercíka, Intimní interakce se dějí v Gongu a Dům u šraněk vystavuje Vítkovické návraty Lenky Kocierkové.

Ilustrační foto.

Hledá se kupec na varhany z Domu umění

Zlín – Varhany z bývalého Domu umění ve Zlíně jsou na prodej. Nástroj není vhodný k převezení a užívání v Kongresovém centru, které se stalo novým sídlem zlínské filharmonie.

Výstava zapůjčená z Náprstkova muzea zaplnila první patro znojemského Domu umění.

OBRAZEM: Dům umění přiblíží tajuplný život gejš a samurajů

Znojmo – Zavítat do Japonska a seznámit se s tajuplným životem gejš i samurajů mohou již od pátku návštěvníci znojemského Domu umění. První patro zaplnila úspěšná výstava pražského Náprstkova muzea nazvaná Gejša a samuraj. Na návštěvníky čekají dobové exponáty připomínající atmosféru starého Japonska.

Vernisáže se uplynulý čtvrtek zúčastnilo nebývalé množství lidí. Jejich počet se odhaduje okolo tří set. Kromě Drtikola se přišli podívat i na tři další výstavy. Zasloužená pozornost patřila malířce a sochařce Ivě Mrázkové a její výstavě Mosty.

František Drtikol: v Domě umění jsou k vidění Akty z let 1923-1929

Opava - František Drtikol: Akty z let 1923-1929. Tak zní název výstavy, která až do 23. února 2014 probíhá v druhém patře Domu umění v Pekařské ulici. Otevřeno je denně od 10 do 17 hodin. Výstavu připravil Institut tvůrčí fotografie FPF SU ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací.

V Domě umění v Pekařské ulici budete mít možnost zhlédnout dílo fotografa světového formátu Františka Drtikola. Jeho Akty z let 1923-1929 budou instalovány ve druhém patře.¨

Nenechte si ujít akty Františka Drtikola v Domě umění

Opava /POZVÁNKA/ - Opravdová kulturní lahůdka se od čtvrtku 9. ledna chystá v Domě umění v Pekařské ulici. Budete zde mít možnost zhlédnout dílo fotografa světového formátu Františka Drtikola. Jeho Akty z let 1923-1929 budou instalovány ve druhém patře.

RUČNĚ VYROBENÉ. Naučit se vyrobit tradiční vánoční ozdoby ze slámy, pedigu nebo včelího vosku mohou zájemci již v sobotu od půl čtvrté odpoledne v Domě umění.

Znojemský dům umění připomene výrobu ozdob

Znojmo – Vyrobit si vánoční ozdoby nebo si vyzkoušet, jak těžkou měly práci přadleny na kolovrátku, jak funguje stav nebo pomůcka na navíjení provazů si mohou zájemci již dnes na interaktivní výstavě v Domě umění na Masarykově náměstí. Výstavu pořádá Jihomoravské muzeum ve Znojmě, nese název Za dlouhých zimních večerů a potrvá až do jedenáctého ledna příštího roku.