Kreativ

ŠTÍTEK: Dům umění

Spolek přátel Hroznové kozy v pestrém průvodu vynesl Hroznového kozla do vinic.

Hroznový kozel je už ve vinicích. Vítaly ho děti s papírovými kůzlaty

Znojmo /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Lidové melodie poletují v slunečném sobotním odpoledni nad dolním koncem znojemského Masarykova náměstí. Vchod do Domu umění se na chvíli mění na vrata vesnické hospody. Před ní postává shluk hotařů, strýců a tet a kolem nich zvědaví přihlížející, někteří se sklenkami na vino v rukou.

Návštěvníci si prohlédli i Loucký klášter ve Znojmě.

Znojmo jako ráj okurek? Podle historky měly město ochránit před morem

Znojmo /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Skupinka rodičů s dětmi stojí před Domem umění na Masarykově náměstí a naslouchá vyprávění průvodkyně, která se snaží zaujmout zejména malé návštěvníky. „Půjdeme po barevných stopách našeho skřítka. Nezkusí někdo z dospělých přečíst tento nápis? A víte, v jakém je jazyce,“ zkouší pozornost příchozích muzejní pedagožka Eliška Šťastná. Účastníci pomocí poutavého vyprávění pronikají do minulosti Znojma a děti se baví skládáním puzzlů.

Ilustrační foto.

Nové knihy o Podyjí srovnají současnost s historií

Znojmo - Dvě nové knihy o Podyjí představili jejich tvůrci na konci minulého týdne. Jedna přibližuje v jedenácti kapitolách práci a cíle v ochraně přírody a krajiny národního parku. Druhá ukazuje ve srovnávacích fotografiích na sto osmdesáti místech, jak se Podyjí za posledních sto let proměnilo. Kniha Co ještě nevíte o Národním parku Podyjí ani po 25 letech od jeho vyhlášení? se zaměřuje na různé stránky krajiny a historie Podyjí. Zájemci se v ní například dozví více o místech, která jsou ponechána přirozenému vývoji i o lokalitách, potřebujících i nadále pravidelnou péči.

Ilustrační foto

Kája Saudek v Domě umění

Nová rozměrná výstava s názvem Kája Saudek 18+ (od komiksu přes erotiku k pornografii) představí dílo tohoto známého malíře a komiksového kreslíře.

Podyjí. Ilustrační foto.

Podyjí přiblíží dvě nové knížky. Ukazují proměny za sto let

Znojmo – Dvě nové knihy vydala na sklonku loňského roku Správa Národního parku Podyjí. Jedna přibližuje v jedenácti kapitolách její práci a cíle v ochraně přírody a krajiny národního parku. Druhá ukazuje ve srovnávacích fotografiích na sto osmdesáti místech, jak se Podyjí za posledních sto let proměnilo.

Vydat se po stopách brněnské meziválečné architektury mohou lidé již několik let i s odborným výkladem díky projektu Brněnský architektonický manuál. Od čtvrtka je v prodeji druhé vydání knižní verze internetové databáze www.bam.brno.cz.

Brněnský architektonický manuál rozšíří o Janáčkovo divadlo a všechna sídliště

Brno - Vydat se po stopách brněnské meziválečné architektury mohou lidé již několik let i s odborným výkladem díky projektu Brněnský architektonický manuál. Od čtvrtka je v prodeji druhé vydání knižní verze internetové databáze www.bam.brno.cz. „Knihu lidé seženou v Domě umění a Domě pánů z Kunštátu za tři sta osmdesát korun,“ zmínila mluvčí Domu umění Petra Fujdlová.

Petr Lazárek ze Správy Národního parku Podyjí.

Před sto lety a dnes. V Podyjí ubylo pastvin

Znojmo - Až do korun stromů zavedla Petra Lazárka ze Správy Národního parku Podyjí na Znojemsku příprava výstavy a knížky o proměnách tohoto vzácného území za poslední stovku let. Na vyhledávání a dokumentování míst, která kdysi zvěčnili fotografové a malíři, pracoval více než dva roky.

Dušan Chládek

Odešel výtvarník Dušan Chládek

Ve svých sedmdesáti letech opustil náš hmotný svět, aby nastoupil cestu do výtvarného nebe opavský minimalista Dušan Chládek. Vystudovaného architekta a někdejšího žáka Miloše Kačírka zastihla smrt 4. ledna vprostřed příprav na svou velkou výstavu.

Retrospektivní výstava Sedmičky Josefa Lady.

Lada patří k oblíbencům sběratelů, nejdražší dílo je za 3,5 milionu korun

Jedním z nejvyhledávanějších autorů českých aukcí je dlouhodobě Josef Lada. Letos prošlo tuzemskými dražbami 39 jeho děl, 25 z nich našlo kupce. Jen na listopadové aukci Galerie Kodl se prodalo pět Ladových děl za 4,7 milionu korun, včetně aukční provize za 5,64 milionu korun. Nejdražším dílem Josefa Lady, které se na aukcích v Česku kdy prodalo, je soubor osmi velkoformátových kolorovaných kreseb na kartonu Jak se dělají noviny z roku 1928. Nový majitel za ně před rokem zaplatil přes 3,5 milionu korun.

Na vernisáži výstavy ženy z patchworkového klubu předaly primáři dětského oddělení znojemské nemocnice Petru Bloudíčkovi ušité zavinovačky.

OBRAZEM: Patchworkový klub pomáhá už roky nemocnici. Šije zavinovačky

Znojmo /FOTOGALERIE/ - Nové zavinovačky, přebalovací podložky, prostěradla do inkubátorů a potahy na mantinely do postýlky získalo novorozenecké oddělení znojemské nemocnice. Desítky potřebných věcí v hodnotě přibližně padesáti tisíc korun ušily ženy z Patchworkového klubu.

20 nejvíce sexisticky hodnocených reklam z ankety Sexistické prasátečko.

Sexistické prasátečko: anticenu získal vtip se souložícím párem na stole

Brno /FOTOGALERIE/ – Vítězný vtip, který ponižuje ženy. Anticenu Sexistické prasátečko organizace Nesehnutí letos získal facebookový příspěvek Free Radia, který označila za nepřijatelný naprostá většina hlasujících. „Dvaadevadesát procent lidí označlo za nepřijatelný obrázek souložícího páru na pracovním stole, který hlásal větu Cesta k úspěchu nemusí být složitá,“ popsala za organizátory Kristýna Pešáková.

Pátá výstava živých hub v Domě umění začala v pondělí odpoledne. Potrvá do čtvrtka.

OBRAZEM: Rekordní výstava hub ukazuje 250 druhů včetně vzácného hřibu borového

Znojmo – Tradiční výstavu živých hub hostí od pondělního odpoledne mázhaus Domu umění na znojemském Masarykově náměstí. „Výstavu letos pořádáme už popáté a díky spolupráci ochotných pomocníků představujeme také rekordní množství druhů hub, celkem dvě stě padesát,“ řekl spoluautor výstavy, botanik pořádajícího Jihomoravského muzea ve Znojmě, Radomír Němec.

13. ročník akce Tattoo Session Silesia v kostele sv. Václava v Opavě.

Opava ve víru tetování aneb Jak vzniká kérka? Nahlédněte přímo pod ruce tatérů!

/FOTOGALERIE/ Kérky, kam se podíváš. I tak by se ve zkratce dalo nazvat páteční dění v kostele sv. Václava v Opavě. Dostaveníčko si zde dali příznivci tetování, protože zde začal už 13. ročník akce Tattoo Session Silesia. Své umění budou v Opavě předvádět nejlepší tatéři z Česka, Slovenska a Polska ještě i během dneška.

Abstraktní dílo současné sochařky a grafičky Moniky Immrové vystavuje českobudějovický dům umění. Autorka se soustředí 
na elementární tvary.

Abstraktní dílo Moniky Immrové nepotřebuje názvy

České Budějovice – Abstraktní umění lounské rodačky, čtyřiceti sedmi leté sochařky a grafičky Moniky Immrové, která v letech 2008 a 2009 dostala ocenění Grafika roku, nyní vystavuje českobudějovická Galerie současného umění a architektury Dům umění.

Velké kino ve Zlíně. Uzavření z důvodů havarijního stavu.

350 sedaček z Velkého kina míří na Slovensko

Celkem 350 sedaček z hlediště Velkého kina míří na Slovensko. Koupila je společnost Darton z Komárna, jeden kus za 18 EUR. "Sedačky budou novému majiteli předány po zaplacení kupní ceny,“ prohlásil náměstek primátora Jiří Korec.

Ilustrační foto.

Pohádkové léto: Dům umění láká na loutkovou Zlatovlásku

Znojmo – Předposlední odpolední pohádkové představení nabídne ve čtvrtek Pohádkové léto v Domě umění Jihomoravského muzea ve Znojmě. „Nabídneme Zlatovlásku, klasickou loutkovou pohádky podle Erbenovy předlohy Spolu s loutkami mohou diváci prožít strastiplnou cestu Jiříka za zlatovlasou pannou,“ uvedl Emil Navrátil z Divadla Emillion.

Přehlídka Sochy v ulicích – Brno Art Open 2017. Svá díla kolemjdoucím představuje třináct autorů z České republiky i zahraničí.

Otok na chodníku nebo čas na přání. Centrum Brna zdobí nové sochy

Brno - Hodiny na Malinovského náměstí, jejichž správný chod určují kolemjdoucí. Pokud ale čas neurčí, nastane bezčasí odkazující k myšlence, že čas je iluze. Anebo vzedmutá terénní vlna na Římském náměstí, která není důsledkem stavebních prací, ale dílem slovenského umělce Martina Kochana. Tyto a další objekty si mohou lidé prohlédnout v centru Brna, kde začal šestý ročník přehlídky Sochy v ulicích – Brno Art Open 2017.

Expozice znojemského muzea ožily v pátek stovkami návštěvníků třinácté Muzejní noci.

OBRAZEM: Znojemské muzeum slavilo svou noc. Potřinácté

Znojmo – Několik tisíc návštěvníků prošlo v pátek večer znojemským hradem, Domem umění a minoritským klášterem, kde pro ně Jihomoravské muzeum připravilo třináctou znojemskou Muzejní noc. „I díky příjemnému počasí byl zájem návštěvníků podobný jako v minulém roce, kdy jsme ve všech třech objektech zaznamenali celkem šest a půl tisíce příchozích," sdělila ředitelka muzea Vladimíra Durajková.

Hotaři vynesli kozla, do kraje zazářila nová boží muka.

OBRAZEM: Hotaři vynesli kozla, do kraje zazářila nová boží muka

Znojmo – Ze znojemského Masarykova náměstí jsou v brzkém odpoledni slyšet lidové melodie, před Domem umění se zvětšuje hlouček lidí. Jedni ve větrovkách, druzí v krojích hotařů nebo venkovských tet se chystají k tradičnímu vynášení hroznového kozla do vinohradu. „Hroznová koza se svou rodinou patří k celé řadě božstev, které odedávna pečovaly o úrodu. V různých krajích mají různé podoby a jména, u nás je to právě kozí rodina, která pečuje o vinice, střeží je, pomáhá poctivým vinařům a ty zlé trestá," vysvětluje úvodem v roli obecního učitele Jiří Svoboda, president spolku. Členové mu jen napůl žertem říkají otec zakladatel.

Ilustrační foto.

Piano na ulici je i v Opavě

Celosvětový fenomén, který je v posledních letech stále viditelnější také v Česku, dorazil už i do Opavy.

Rekonstrukce domu umění ve Zlíně.

OBRAZEM: Dům umění se mění na Památník T. Bati. Podívejte se

Zlín – Začala přestavba Domu umění ve Zlíně na Památník Tomáše Bati. Objekt znovu získá podobu, kterou mu vtiskl slavný architekt František Lydie Gahura v roce 1933. Památník by mohl být dokončen na podzim roku 2018. Objekt patří k nejcennějším v krajském městě.

Jane Neal, britská kurátorka, v ostravském Domě umění na výstavě Narušená imaginace. Na snímku vpravo malíř Jonathan Wateridge.

Narušená imaginace v Ostravě. Jane Neal pro Deník přiznává: Nejraději mám malbu

V ostravském Domě umění je až do 26. března k vidění výstava nazvaná Narušená imaginace, která prezentuje umělecká díla pozoruhodných umělců mladší výtvarné generace z Evropy. Deník při této příležitosti hovořil exkluzivně s Britkou Jane Neal, kurátorkou, která zde v pondělí v komentované prohlídce odůvodnila a přiblížila výběr malířů a jejich prezentovaných pláten.

Výstavu snímů z fotopastí z Národního parku Podyjí a dalších chráněných území si mohou prohlédnout návštěvníci znojemského Domu umění.

Zachyceno fotopastmi. Výstava ukazuje soukromí divočiny v národních parcích

Znojemsko – Pohledy do života divokých zvířat v národních parcích Podyjí a Šumava nabízí nová výstava ve znojemském Domě umění. „Návštěvníci uvidí dokumentární fotografie pořízené při výzkumech divoce žijících zvířat. Snímky ukazují šelmy a další zvířata v přirozeném prostředí a zároveň nerušené přítomností fotografa," popsal Ivo Žák ze spolupořádajícího Jihomoravského muzea ve Znojmě. Fotografie doplňují videosekvence natočené pastmi v Podyjí.

Tvůrci nové výstavy Domu umění Janek Rous (vlevo) a Aleš Čermák přicházejí do Českých Budějovic s neotřelou myšlenkou.

Výstava, kterou (ne)vydýcháte

České Budějovice – Loni šokovali, teď se o překvapení postarají znovu. Po expozici Vnímání, která vzbudila bouřlivé ohlasy veřejnosti, přicházejí zástupci českobudějovického Domu umění opět s netradiční výstavou, která nemá v jihočeské metropoli obdoby.