Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Výtvarník Jaromír Švejdík alias Jaromír 99

Jaromír Švejdík: Muži touží po moci a ženy po mocných mužích

Praha /ROZHOVOR/ – Zámek. Jedno z klíčových (nedokončených) děl Franze Kafky, které teď dostalo podobu komiksu. Dal mu ji Jaromír Švejdík, spoluautor komiksu i filmu Alois Nebel a světový křest má 144stránková kniha právě ve středu v Londýně. Tenhle luxus dopřálo Kafkovi i autorům nové verze anglické vydavatelství SelfMadeHero.

Pražská electro-popová kapela Cartonnage se po roce vrátí s velkou audiovizuální show do žižkovského Paláce Akropolis.

Komiks a audiovizuální show ve stylu Tima Burtona? I to slibují Cartonnage

Praha - Pražská electro-popová kapela Cartonnage se po roce vrátí s velkou audiovizuální show do žižkovského Paláce Akropolis. K vystoupení v sobotu 20. dubna si navíc skupina kolem producenta a klávesisty Armina Effenbergera a zpěvačky a herečky Vandy Choco přizvala i zajímavé hosty: držitele dvou letošních hudebních Andělů Borise Carloffa a rappera Kata z Prago Union.

ILUSTRAČNÍ FOTO: Svatý Cyril a Metoděj.

K výročí příchodu Cyrila a Metoděje vytvořili komiks i hru

Uherské Hradiště - V souvislosti s výročím 1150 let příchodu byzantských věrozvěstů připravilo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti novou třídílnou publikaci. Jmenuje se Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje.

Ilustrační, vtipně pojatá koláž k divadelní hře Miloslava Vojtíška Umění kultury. O tom, že je Vojtíšek také úspěšným dramatikem, svědčí letošní Cena Alfréda Radoka. Tu pražský umělec získal za divadelní hru Zátiší ve Slovanu.

Do Brna vykročil Varlén, komiksový antihrdina bez tváře

Brno – Moravská galerie v Brně zahájila výstavu kolážových komiksů a kreseb Miloslava Vojtíška alias S. d. Ch. Varlén, komiksový antihrdina. Jeho jméno odkazuje k někdejšímu představiteli prokletých básníků, ale i k autorskému principu, jakési metodě nahlížející vážná témata s humorem.

Autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček.

Hrdinové z Třeskoprsk baví břeclavské kino

Břeclavsko - /TIP NA VÍKEND/ Po měsíčním zpoždění slavnostní premiéry se v těchto dnech zabydlel Čtyřlístek ve filmu i na plátně břeclavského kina Koruna. Postavy známého komiksu na něm budou bavit malé diváky až do neděle. Ve službách krále se kreslená čtveřice octne v pátek a sobotu od pěti hodin odpoledne a v neděli od tří. V dubnu se dočkají i v Mikulově.

Žáci 5.A jinonické základní školy

Co je trápí na cestě do školy? Žáci z Jinonic to řekli komiksem

Jinonice – Je osm hodin, zvonek zvoní a děti usedají do svých lavic. V úterý ráno mě přivítá veselý ruch Základní školy Tyršova v Jinonicích, ale také všudypřítomné nástěnky s kresbami žáků, diplomy s oceněními, poháry za soutěže i informační panely o projektech, jichž se tato škola, která se pyšní titulem „EKO", účastnila a účastní. Jedním z nich je literární soutěž Udržitelně do školy, do které se jinonická základka letos zapojila už potřetí.

Žáci 5.A jinonické základní školy

Co je trápí na cestě do školy? Žáci z Jinonic to řekli komiksem

Jinonice – Je osm hodin, zvonek zvoní a děti usedají do svých lavic. V úterý ráno mě přivítá veselý ruch Základní školy Tyršova v Jinonicích, ale také všudypřítomné nástěnky s kresbami žáků, diplomy s oceněními, poháry za soutěže i informační panely o projektech, jichž se tato škola, která se pyšní titulem „EKO", účastnila a účastní. Jedním z nich je literární soutěž Udržitelně do školy, do které se jinonická základka letos zapojila už potřetí.

Skupina studentů hodonínské průmyslové školy zvítězila v mezinárodní soutěži eTwinning a získala Evropskou cenu pro rok 2013. Uspěli v konkurenci pěti set dalších skupin

Studenti uspěli se svým komiksem o cestující blešce

Hodonín – Velkého úspěchu se dočkala skupina osmi studentů Střední průmyslové a umělecké školy v Hodoníně. 
V konkurenci pěti set přihlášených soutěžních skupin obsadili první místo v projektu eTwinning.

Šéfredaktor Valašského deníku Miroslav Urubek.

Dobrý den, Valašsko

Je to prosté. Do komiksů se zamilujete jako děcko, pak na ně v tom života shonu na pár let zapomenete, a nakonec vás znovu pohltí. Moc se mi za mlada líbily ty v ábíčku.

Příprava na otevření comics centra v knihovně ve Vsetíně.

Comics clubu U mouchy CC slavnostně otevírá

Vsetín - Brány do světa komiksů v pátek 18. ledna čtenářům otevřou pracovníci Masarykovy knihovny ve Vsetíně. V 17 hodin se zde koná slavnostní zahájení provozu Comics clubu U mouchy CC.

V pátek se čtenářům ve Vsetíně otevřou brány do světa komiksů.

V knihovně otevřou komiksový klub

Vsetín – Skvělá zpráva pro všechny příznivce komiksů. Pracovníci Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně v pátek zprovozní komiksový koutek nazvaný Comics club U mouchy CC.

Počítačová hra Lego Marvel Super Heroes.

Kostičkový svět Lega s hrdiny z komiksu Marvel

Trvalo dlouhé roky, ale nakonec se hráči dočkají kostičkové podoby oblíbených hrdinů z komiksu Marvel. Společnost Warner Bros, která v minulosti vydala například Lego Batman, Lego Harry Potter či Lego Star Wars pověřila studio TT Games novým projektem.

V Doksech má Čtyřlístek i vlastní muzeum - v půdních prostorách Městské knihovny.

Filmový Čtyřlístek uvidí jako první lidé v Třeskoprskách

Doksy - První filmové zpracování oblíbeného komiksu Čtyřlístek, který se v kinech objeví na konci ledna, bude mít předpremiéru v kině Máj v Doksech. Kde taky jinde. Vždyť Fifinka, Pinďa, Myšpulín a Bobík jsou v Doksech, tedy v Třeskoprskách, doma.

Francouzský týdeník Charlie Hebdo vydal komiks o životě Mohameda

Francouzský týdeník Charlie Hebdo vydal komiks o životě Mohameda

Paříž – Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo dnes vydal komiks o životě proroka Mohameda, který podle redakce listu vychází z textů muslimských kronikářů, uvedl francouzský zpravodajský server Huffingtonpost.fr. Přes ujišťování listu, že se nejedná o provokaci, se očekávají kritické reakce ze strany některých muslimů.

Dánské noviny otiskly kontroverzní karikatury proroka Mohameda.

Francouzský týdeník vydá komiks o životě Mohameda

Paříž - Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo ve středu vydá komiks o životě proroka Mohameda, který vychází z textů muslimských kronikářů. Oznámil to šéfredaktor týdeníku Charb, podle něhož komiks v žádném případě není snahou o provokaci.

Kurátor hodonínské galerie Jan Buchta ukazuje novou výstavu komiksu.

Hodonínská galerie nechce jen nudu na podstavcích

Hodonín – Tvorba osmadvaceti umělců v jediné výstavní síni. A k tomu dvě vernisáže najednou. Takovou nabídku připravili pro návštěvníky hodoníští galeristé. Z umění chtějí udělat zážitek. Ve středu tak představí práce členů a hostů Svazu výtvarných umělců moravských i mladého autora komiksů.

Na obrázku je scénárista Petr Pláteník tak, jak ho do jeho prvního komiksu ztvárnil kreslíř Tomáš Kopřiva.

Břeclavan sklízí úspěch s komiksem z vesmíru

Břeclav – Třicetiletý Petr Pláteník z Břeclavi objevil své tvůrčí možnosti v komiksu. Spolu s výtvarníkem Tomášem Kopřivou začal pracovat na kresleném příběhu z vesmíru. První úspěchy jejich díla se už dostavily. Část připravovaného grafického románu vystavili v pražské kavárně během Komiksfestu a ve vídeňské galerii, která nikdy neotvírá, ani nezavírá.

V PROSTORÁCH KNIHOVNY si mohli návštěvníci zakoupit dětské knihy vybraných nakladatelství za zvýhodněnou cenu.

U dětí vede komiks Vrťapka

Liberec - Stovky dětí přišly včera do Krajské vědecké knihovny v Liberci na Festivalový Den dětské knihy. Ten nahradil původní veletrh, který kvůli nedostatku financí nemohl být letos uspořádán v takové míře a velikosti jako v předchozích ročnících.

Národní galerie a KomiksFEST! představují švýcarského umělce a komiksového autora Thomase Otta. Malá dvorana Veletržního paláce bude hostit jeho soubor obrazů mafiánské rodiny La grande famiglia, desítky stran komiksů a obrazy rozpitvaných těl.

Noční můra a berlínské panorama. I to je komiks

Praha /VÝBĚR Z PROGRAMU/ - Architekturu i hororová témata nabízí již sedmý ročník přehlídky komiksové tvorby KomiksFest. Žánr, který balancuje na pomezí výtvarného a literárního umění, představuje pražskému publiku současné trendy, ale i historii prostřednictvím výstav, worshopů, filmových projekcí nebo divadelního představení.

Ilustrační foto

Superman je bez práce, dolehla na něj krize v médiích

Los Angeles - Krize v médiích doléhá i na superhrdiny. Clark Kent, tedy Supermanovo "uhlazenější" alter ego, v posledním vydání slavného komiksu přijde o práci v deníku Daily Planet. Informuje o tom americký deník Los Angeles Times.

Komiksový hrdina Gaston baví francouzské čtenáře již více než padesát let. Vymyslel si jej belgický kreslíř André Franquin a nyní bude vycházet i u nás.

Festival komiksu přilákal hosty na besedy, přednášky i dílny

Praha – Desítky lidí v dnešním nevlídném počasí zavítaly do smíchovské MeetFactory, kde začal sedmý ročník festivalu KomiksFEST! Program začal už dopoledne dílnami pro děti, pro dospělé se naplno rozjel odpoledne. Lidé naslouchali přednáškám o americkém komiksu, vydávání legend evropského komiksu v Česku nebo o verzi japonských komiksů manga pro dospělé. Program doplňují autogramiády a prodej knih i dalších předmětů komiksem inspirovaných.

Lvíček Míra dětem vypráví i o tom, že děti v Afghánistánu musí chodit denně pro vodu.

Lvíček v komiksu vypráví o životě dětí i vojáků v Afghánistánu

Vlkoš – Kompletní komiks už má lvíček Míra z vlkošského Military muzea. Kreslenou formou zpřístupňuje dětem, jak žijí jejich vrstevníci v Afghánistánu, ale také to, co tam dělají naši vojáci. Komiks se rodil několik měsíců a nyní bude kromě jiného v kompletní formě na třech školách regionu, kde bude trvale přístupný tamním dětem.

Petra Kurowski: Fragen nach und an Karel Hubáček.

Ještěd změnil autorce komiksů život

Liberec /FOTOGALERIE/ - Nová výstava v Radničním sklípku liberecké radnice představuje komiksy Petry Kurowski. Výtvarnici Petru Kurowski Ještěd fascinuje, a jak sama říká, od té doby, co ho poznala, dostal její život nový směr. K Ještědu si utvořila silné pouto.

Počítačová hra LEGO Batman 2: DC Super Heroes.

Po útoku v kině v Denveru bylo odloženo vydání komiksu s Batmanem

Los Angeles - Nejnovější komiks ze série s Batmanem vyjde o měsíc později, než se plánovalo. Nakladatelství DC Entertainment se rozhodlo vydání odložit po střelbě při premiéře posledního filmu z batmanovské série Temný rytíř povstal v kině v coloradském Denveru, napsala agentura Reuters.

První pokropení má kalendář za sebou. Své poprvé zažila i  výstava 13 komnat komiksu, která bude otevřená do konce září.

Zámeckou procházkou od pohádky až k erotice

Kostelec nad Orlicí - Je jich přesně třináct a otevřely se nedávno. Emoce z nich prýští a oči se nemohou odtrhnout. Výstava 13 komnat komiksu, jež je dosud nejrozsáhlejší svého druhu, od soboty zdobí kostelecký Nový zámek.  A zůstane tady až do konce září.

Finiš. Instalace panelů s díly autorů se blíží ke konci. Sobotní vernisáž už klepe na dveře.

Svět komiksu otevře v Kostelci nad Orlicí svých třináct komnat

Kostelec nad Orlicí - Jsou mladí, nadaní a na svět se dívají jinýma očima. K tomu trochu zralosti, vzpomínek z dob minulých a nadhledu. Když se vše smíchá dohromady vzejde z toho jedinečná výstava 13 komnat komiksu. Ty se otevřou již v sobotu v Galerii Kinský v Novém zámku Kostelec nad Orlicí.

Finiš. Instalace panelů s díly autorů se blíží ke konci. Sobotní vernisáž už klepe na dveře.

Svět komiksu otevře svých třináct komnat

Kostelec nad Orlicí - Jsou mladí, nadaní a na svět se dívají jinýma očima. K tomu trochu zralosti, vzpomínek z dob minulých a nadhledu. Když se vše smíchá dohromady vzejde z toho jedinečná výstava 13 komnat komiksu. Ty se otevřou již v sobotu v Galerii Kinský v Novém zámku Kostelec nad Orlicí.

Ilustrační fotografie.

Pověsti Svitav přibližuje originální komiks

Svitavy – Sedmero svitavských pověstí. Jak vznikl název města Svitavy, o svitavském Prušákovi a dalších pět pověstí, jsou obsahem jedné malé publikace, kterou těsně před prázdninami vydal muzejní historický klub Záviš.