Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Ukázka z knihy Ferko

Český komiks o Romech vyšel ve Francii

Praha – Na pulty francouzských knihkupectví vstupuje česká komiksová trilogie O přibjehi, která pojednává o osudech tří Romů z Česka a Slovenska. Na vzniku třech komiksů se podílely absolventky antropologie a romistiky Markéta Hajská a Máša Bořkovcová společně s komiksovým scenáristou a výtvarníkem Vojtěchem Maškem. ČTK o tom za nakladatelství Lipnik informovala Karolina Voňková.

Filmová adaptace kultovního komiksu Alois Nebel

Nebel přijede vlakem v září

Praha – Kultovní komiks Alois Nebel, respektive jeho filmový přepis, je hotov. Tajemný příběh autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 evokující náladu filmů Sin City nebo Valčík s Bašírem natočil režisér Tomáš Luňák, který k jeho výrobě použil poprvé v české kinematografii unikátní technologii kombinující hraný a kreslený film.

Výstava Příběh Brněnské přehrady/Prygl story v Brně.

OBRAZEM: Historii přehrady přiblíží komiks

Brno - Jak se podařilo hráznému Františku Šikulovi zachránit obyvatele Brna před protržením hráze nacistickými náložemi? Jak se nyní čistí Brněnská přehrada? Odpovědi na tyto otázky dá Brňanům komiks Příběh Brněnské přehrady/Prygl story kreslíře Jana Duchoně.

V muzeu ve Šlapanicích probíhá nová výstava Rychlé šípy – Vzhůru do Stínadel!

Rychlé šípy usilují o ježka v kleci. V muzeu

Brněnsko /FOTOGALERIE/ - Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka. Legendární pětice známá z knih a komiksů Jaroslava Foglara se vrací. U příležitosti nové výstavy Rychlé šípy – Vzhůru do Stínadel!, kterou ve středu zahájilo Muzeum ve Šlapanicích.

Seriál 4teens: Hlavní hrdinkou prvního dílu je Míša Turková v podání Lucie Šteflové

4teens poprvé: Svět jako prkno

Praha - Nový rodinný seriál České televize o sedmi novopečených gymnazistech, jejich profesorech, rodičích, kamarádech a tajemném autorovi komiksů ve školním internetovém časopise v režii Pavla Jandourka začíná prvním dílem v pátek 13. května. Jeho hlavní hrdinkou je Míša Turková, skejťačka, která by si své prkno brala nejraději i do postele…

Účastníci festivalu Animefest 2010.

Brno ožije japonskou kulturou. Na týden

Brno /UVNITŘ PROGRAM/ - Druhý ročník Týdne japonské kultury dnes zahájí přehlídka Animefest – setkání fanoušků japonského komiksu. Program láká také na čajový obřad, ikebanu nebo origami.

Část komiksu o Hulocovi a Kačence.

Vulgární komiks kladenské divadlo poněkud přepísklo

Kladno - Komiks o Hulecovi a Kačence uveřejněný na zadní straně dubnového čísla měsíčníku Kultury pro Kladno vyvolal u veřejnosti pobouření. „Je vulgární,“ vyjádřila se ředitelka kladenské školy, jejíž žáci si brožuru vzali ze stojanu v aquaparku.

Zpěvák Priessnitz Jaromír Švejdík

Kapela Priessnitz: Něco z Aloise Nebela uvidí i AniFest

Ústí nad Labem /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Na sever Čech se po letech vrátili zahrát jesenicko – pražští Priessnitz. Kultovní rocková kapela zpěváka Jaroslava Švejdíka a kytaristy Petra Kružíka, která od roku 1990 rozdává radost smutnými písničkami, vystoupila v sobotu 9. dubna v Činoherním studiu. V rozhovoru, který se odehrál ještě před koncertem, odpovídal Jaromír Švejdík (Jaromír 99), kreslíř slavného komiksu Alois Nebel. Mimochodem, koncem dubna ochutná Nebela i Mezinárodní festival animovaných filmů AniFest 2011 na konci dubna v Teplicích v Čechách

Koncert Priessnitz v Jazz Tibet Clubu

Priessnitz: Něco z Aloise Nebela uvidí i AniFest

Ústecko - Je to velká radost i sláva! Na sever Čech se po letech vrací zahrát jesenicko – pražští Priessnitz. Kultovní rocková kapela zpěváka Jaroslava Švejdíka a kytaristy Petra Kružíka, která od roku 1990 rozdává radost smutnými písničkami, hraje v sobotu 9. dubna od 20.00 v Činoherním studiu. Vstupné je 190/220 Kč.

Ve vsetínské Masarykově veřejné knihovně skončilo městské kolo literární soutěže pro dětské autory O poklad strýca Juráša. Na snímku jsou nejlepší dětští spisovatelé jednotlivých kategorií.

Děti soutěžily o poklad strýca Juráša

Vsetín – Literární soutěž O poklad strýca Juráša zná své vítěze v městském kole ve Vsetíně. Nejúspěšnější malé literáty v jednotlivých kategoriích ocenila za jejich texty Helena Gajdušková, ředitelka vsetínské Masarykovy veřejné knihovny, která soutěž pořádá.

Ilustrační foto

Letní škola umění ohlásila jako novinku kurz komiksu

Plzeň - Malbu, kresbu, ilustraci, ale i design či obor digitální fotografie budou moci začátečníci i pokročilí opět studovat na mezinárodní letní škole umění ArtCamp v Plzni. Její sedmý ročník uspořádá Ústav umění a designu Západočeské univerzity od 11. do 29. července.

Literárně-výtvarná soutěž Studijního centra Basic Čáslav.

Ideální by byl komiks, radí organizátorka soutěže

Čáslav /ROZHOVOR/ - Literárně-výtvarnou soutěž na téma "Co bych mohl udělat pro svého kamaráda?" vyhlásilo Studijní centrum Basic Čáslav. Cílovou skupinou jsou žáci 1. i 2. stupně základních škol. Čas na zpracování mají do 5. dubna.

Karel Jerie maluje na vernisáži svých obrazů

Při vernisáži namaloval Karel Jerie část komiksu o Trutnovu

Trutnov /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/ – Galerie města útočí v posledních měsících na milovníky výtvarného umění jednou výbornou výstavou za druhou. Nyní si mohou až do března prohlédnout tvorbu mladého autora komiksů a obrazů Karla Jerie. Středeční vernisáž nabídla i netradiční zážitek, když přímo před diváky namaloval Jerie komiksový výjev, který byl navíc inspirován Trutnovem.

Studenti ateliéru obalového a knižního designu Fakulty umění Ostravské univerzity vystavují v těchto dnech svá díla v pobočce Knihovny města Ostravy v Kutuzovově ulici ve Vítkovicích.

OBRAZEM: Studenti designu vystavují svá díla

Ostrava - Designové obaly na knihy, komiksy i celé knížky. Studenti ateliéru obalového a knižního designu Fakulty umění Ostravské univerzity vystavují v těchto dnech svá díla v pobočce Knihovny města Ostravy v Kutuzovově ulici ve Vítkovicích.

V kroměřížské kavárně Slávia se v úterý 11. ledna konala vernisáž výstavy Mix Komiks Venduly Chalánkové.

Kavárnu oživily pestré komiksy

Kroměříž /FOTOGALERIE/ -S hudbou, o kterou se postarali členové Jazz Clubu Kroměříž, u vína a dobrého občerstvení zahájili v úterý výstavu Venduly Chalánkové v kroměřížské kavárně Slávia.

Komiksfest byl oficiálně zahájen v sobotu

V Praze začala největší přehlídka komiksu Komiksfest!

Praha - Vernisáž německé výtvarnice Moki doplněná o prohlídku dvou graficko-designérských značek známých ve sféře komiksu a počítačových her Amanita Design a DRAWetc v sobotu v pražském klubu MeetFactory zahájila pátý ročník největší tuzemské přehlídky komiksu. Týdenní festival Komiksfest! nabídne na 16 místech po celé Praze výstavy, filmy, divadelní představení, autogramiády a besedy. Party ve smíchovském MeetFactory doplnil doprovodný program.

Mezinárodní festival Komiksfest zahájila 30. října v MeetFactory v Praze mladá německá výtvarnice Moki.

V Praze odstartoval festival komiksu

Praha - Týdenní festival KomiksFEST! nabízí na 15 místech po celé Praze výstavy, filmy, divadelní představení, autogramiády a besedy.

Obří panely s obrázky a textem přibližující osudy patrona země české svatého Václava byly v úterý 28. září k vidění v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě-Přívoze.

OBRAZEM: Svatováclavská legenda v komiksu

Ostrava - Obří panely s obrázky a textem přibližující osudy patrona země české svatého Václava byly v úterý 28. září k vidění v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě-Přívoze.

Obří panely s obrázky a textem přibližující osudy patrona země české svatého Václava byly v úterý 28. září k vidění v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě-Přívoze.

OBRAZEM: Svatováclavská legenda v komiksu

Ostrava- Obří panely s obrázky a textem přibližující osudy patrona země české svatého Václava byly v úterý 28. září k vidění v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě-Přívoze.

David Vacke v redakci Slováckého deníku.

David Vacke: Jsme kluci, kteří právě vyskočili z kresleného komiksu

Uherské Hradiště /ON-LINE ROZHOVOR/ -Do redakce Slováckého deníku přišel ve středu 29. září David Vacke alias Mirek Dušín z Rychlých šípů a za oba dva odpovídal na otázky čtenářů, týkajících se zejména blížícího se 10. narozenin nejúspěšnější komedie Slováckého divadla.

Pestré obrazy poděbradských výtvarníků a hostů jsou abstraktní i s prvky komiksu

Výstava volné tvorby přinesla abstrakci i komiks

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Výstava volné tvorby zaplnila vznikající galerii v žižkovských Otevřených ateliérech OPIO v sobotu 11. září. Druhé a třetí patro bývalého hotelu Paříž v těchto dnech oživily obrazy profesionálních výtvarníků i studentů uměleckých škol. Nechybí ani plastiky.

Petra Paroubková

Ringier se za karikaturu Paroubkové omluvit nemusí

Praha - Vydavatelství Ringier se s definitivní platností nemusí omluvit Petře Paroubkové za zveřejnění její karikatury v časopisu Reflex. Rozhodl o tom odvolací pražský vrchní soud, který tak potvrdil prvoinstanční verdikt Městského soudu v Praze.