Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Velkou knihu komiksů Bohumila Bimby Konečného představuje propagátor jeho díla a spolutvůrce knihy Jan Hosnedl.

Kniha komiksů připomene malíře Bimbu, ilustroval plakáty i foglarovky

Velká kniha komiksů znovuobjevovaného plzeňského rodáka Bohumila Konečného přezdívaného Bimba vychází v těchto dnech. Křest se uskuteční v sobotu 15. října při druhém ročníku akce Krajem Bohumila Konečného na tábořišti Kobylka u Liblína na Rokycansku. Do tohoto kraje na soutoku řek Střely a Berounky jezdil Bimba tvořit od 40. let minulého století.

Autorkou a manažerkou přeshraničního projektu, jehož výstupem je kniha komiksů Neobyčejné příběhy z Podpálaví a Weinviertelu, je Ilona Salajková.

Kniha s komiksy přiblíží neobyčejné příběhy z Podpálaví a Weinviertelu

/UKÁZKY/ Přiblížit méně známé zajímavé historické události ze dvou sousedících příhraničních regionů odlehčenější formou a motivovat čtenáře, aby si o nich přečetli více. S takovou motivací posílají čeští, rakouští, ale i dva polští autoři v těchto dnech do tisku publikaci Neobyčejné příběhy z Podpálaví a Weinviertelu.

Miloslav Pleskač a jeho kamarádi tak dlouho snili o svém klubu a prodejně komiksů i deskových her, až ho manželka postrčila kupředu a pomohla mu si sen splnit.

Snili o své prodejně komiksů. V Ústí fanouškům nabídnou i hernu

Pro někoho jsou komiks a deskové hry jen dětská záležitost, pro jiné vášeň na celý život. Ústečan Miloslav Pleskač chce dokázat, že jsou komiksy součástí moderní popkultury západního světa. S kamarády z původního sci-fi klubu Kraken založili vlastní klub a prodejnu těchto grafických skvostů. Od srpna tak budou nejen Ústečanům nabízet vhled do této neustále rostoucí celosvětové komunity.

Miloslav Pleskač a jeho kamarádi tak dlouho snili o svém klubu a prodejně komiksů i deskových her, až ho manželka postrčila kupředu a pomohla mu si sen splnit.

ROZHOVOR: Snili o své prodejně komiksů. V Ústí fanouškům nabídnou i hernu

Pro někoho jsou komiks a deskové hry jen dětská záležitost, pro jiné vášeň na celý život. Ústečan Miloslav Pleskač chce dokázat, že jsou komiksy součástí moderní popkultury západního světa. S kamarády z původního sci-fi klubu Kraken založili vlastní klub a prodejnu těchto grafických skvostů. Od srpna tak budou nejen Ústečanům nabízet vhled do této neustále rostoucí celosvětové komunity.

Kde je Anne Franková

Anna Franková stále dojímá. Zájem o její příběh mají i dnešní děti

Byl 12. červen 1932, Anna Franková sfoukla na dortu tři svíčky a svět se zdál být krásný. Šest měsíců nato se stal Adolf Hitler německým říšským kancléřem. Zbývalo devět let do chvíle, kdy začne židovská dívka psát svůj slavný deník. V neděli tomu bude už 80 let. Má její příběh co říct i dnešním dětem?

Jozef Kováč a jeho komiks

Život českého šlechtice představuje Jozef komiksem. Nápad předvede na soutěži

Znáte českého šlechtice Kristiána Kryštofa Clam – Gallase? Muže, který se narodil v roce 1771 a byl nejvyšším maršálkem Českého království a také velkým podporovatelem a příznivcem umění a hudby? Pokud jste o něm ještě neslyšeli a nechce se vám studovat knihy o historii, může pro vás být řešením komiks.

Kniha Příběhy ze Šumavy v komiksech byla pokřtěna v Kašperských Horách. Jejími autory jsou Radek Drahný a David Škodný.

Šumava má svůj komiks, ukáže její historii i slavné osobnosti

Jak byla osídlena Gabreta? Jakou sílu měl legendární Rankl Sepp? Kudy převáděl přes hranice Král Šumavy? A jaké bylo soužití Čechů a Němců v mnohdy nelítostných horách? Na tyto i další otázky odpovídá nová kniha Příběhy ze Šumavy v komiksech. Jak už název napovídá, autor textu Radek Drahný a ilustrátor David Škodný se rozhodli pro komiks, který má lákavou formou seznámit mládež s minulostí, ale i současností Šumavy.

Výstava v Kopřivnici - komiksové zpracování významné části života Emila Zátopka.

OBRAZEM: Když nemůžeš, přidej. Zátopkovy úspěchy připomíná komiks na panelech

Každý den běhal plným tempem 5 krát 200 metrů, 20 krát 400 metrů a nakonec ještě 5 krát 200 metrů. Mezi intenzivními sprinty jen vyklusával, aby zahnal únavu. Takto popisuje jeden z obrázků komiksu autorů Jana Nováka a Jaromíra Švejdíka, známého spíše jako Jaromír 99, intenzivní přípravu Emila Zátopka před olympijskými hrami v Londýně v roce 1948.

Křest komiksové knížky Lenky Sadvarové Malá máma 2 proběhl v libereckém knihkupectví.

Mateřství se dá zvládnout s laskavostí a tabulkou čokolády, říká autorka komiksu

/ROZHOVOR/ Občas dezorientovaná, protože nosí brýle s vysokými dioptriemi, v některých oblastech se orientuje skvěle. Třeba v on-line nakupování. A co je důležité, je to maminkou syna Lojzíčka. Tak zní stručná charakteristika postavy komiksu Malá máma, kterou stvořila Lenka Sadvarová z Liberce, která je nyní nominována na Cenu čtenářů v soutěži Kniha roku Libereckého kraje 2022.

BozaCon, to bylo dvoudenní setkání fanoušků sci-fi, fantasy, komiksů, her a filmů.

Duna, Legie i elfové na BozaConu. Boskovice zaplnili příznivci her a fantasy

Fanoušci sci-fi se téměř po 30. letech vrátili do Boskovic. Ve dnech 18. a 19. března 2022 tam uspořádalo Kulturní zařízení města Boskovice v budově Sokolovny dvoudenní setkání fanoušků sci-fi, fantasy, komiksů, her a filmů s názvem BozaCon. Děkujeme paní Šindelkové za dnešní příspěvek.

Pecka! Fanoušci sci-fi, fantasy, her a komiksu si v Boskovicích na Blanensku rozbalili luxusní dárek. Dvoudenní setkání BozaCon, které od pátku do soboty ovládlo tamní sokolovnu.

Fantasy naživo! Boskovická sokolovna tepala hrami a komiksy, podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Pecka! Fanoušci sci-fi, fantasy, her a komiksu si v Boskovicích na Blanensku rozbalili luxusní dárek. Dvoudenní setkání BozaCon, které od pátku do soboty ovládlo tamní sokolovnu. Hlavní lákadla kromě deskových a počítačových her? Návštěva známých literárních autorů, komiksových kreslířů, projekce, záplava knih a spousta dílen pro děti.

Jedna z účinkujících, Kateřina Šardická.

Loutkové Star Wars, hry, komiksy a knihy. BozaCona nabídne zábavu všem generacím

BozaCon je dvoudenní unikátní festival sci-fi, fantasy, deskových her a komiksu, který v širokém okolí nemá obdoby. Akce organizovaná společně boskovickým kinem, knihovnou i kulturou bude v pátek 18. a sobotu 19. března v boskovické Sokolovně. Dorazí řada slavných českých sci-fi a fantasy literárních autorů, několik deskoherních společností, Star Wars loutkové představení, projekce filmů a spousta dalšího. Děkujeme panu Liznovi za dnešní příspěvek.

Křest komiksu o životě Joy Adamsonové proběhl v neděli 27. února 2022 v Opavě. Zprava: scénáristka Zuzana Beranová, kreslíř Oldřich Hyvnar, vedoucí kanceláře primátora Jana Foltysová a primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Nové dílo učitele z Nového Jičína, Joy Adamsonová a lvice Elsa jako komiks

Další zářez na své pomyslné komiksové pažbě udělal kreslíř a učitel novojičínského gymnázia Oldřich Hyvnar. V neděli 27. února v Opavě pokřtil spolu s autorkou scénáře Zuzanou Beranovou za účasti primátora Tomáše Navrátila životopisný příběh opavské rodačky Joy Adamsonové s názvem „Dlouhé safari z Opavy do Keni“, zpracovaný čtivou komiksovou formou.

Muzikálový soubor plzeňského Divadla J. K. Tyla uvede v české premiéře Fun Home, další světové, cenami ověnčené dílo. Na snímku Viktorie Vítová, Kateřina Tafatová.

Divadlo uvede premiéru muzikálu Fun Home. Jeho předlohou byl komiks

Další světové, cenami ověnčené dílo, představí poprvé v sobotu 26. února publiku muzikálový soubor plzeňského Divadla J. K. Tyla. Emotivní tragikomický muzikál Fun Home vznikl podle autobiografického komiksového bestselleru kreslířky Alison Bechdel, u nás vydaného pod názvem Rodinný ústav.

Ocenění nejlepších autorů soutěže O poklad strýca Juráša - městské kolo.

O poklad strýca Juráša. Děti psaly a nejlepší postoupily do okresního kola

I letos byli vyhodnoceni nejúspěšnější autoři dětské literární soutěže O poklad strýca Juráša, kterou každoročně vyhlašuje Masarykova veřejná knihovna Vsetín. Motto pro letošní rok bylo „Aby ze světa nevymizela radost". Tvůrci ve svých pracích použili témata jako: Příběh o jedné šťastné planetě (jak to tam vypadá), Velké překvapení (Jak mě někdo překvapil nebo naopak jak jsem překvapil/a já), Jak někomu vykouzlit úsměv na tváři (umím ostatní rozesmát, potěšit?), Moje hezká vzpomínka (co hezkého se mi stalo). Ztvárnili je formou prózy, poezie či komiksu.

Ukázka z knihy Štefánik

Komiksem roku je Štefánik. Nejlepší kresbu vytvořil Janíček

Porota komiksových cen Muriel vyhlásila v úterý večer vítěze. Nejlepším dílem roku je Štefánik Michala Baláže, Gabriely Kyselové a Václava Šlajcha, kniha o slovenském cestovateli, politikovi a vynálezci, jež má zároveň i Cenu České akademie.

Spider-man.

Sběratelský skvost. Jedna stranu komiksu Spider-mana vyšla na téměř 71 milionů

Jednostránkový černobílý komiks Spider-Mana vydražili v aukci v přepočtu za 71,9 milionů korun. Originální dílo umělce Mika Zecka zobrazuje zcela poprvé oblíbeného hrdinu v černém obleku symbionta známého jako Venom. Stránku z komiksu z roku 1984 prodali nejvyšší nabídce na dražbě v Texasu. Na této akci ale nebyl jediným rekordmanem. Mezi nejvyšší dražby se zařadil i debutový komiks Supermana.

Joy Adamson se svou Elsou.

Z Opavy do Keni. Město chystá komiks o životě Joy Adamson

/FOTOGALERIE/ Jaký vliv měl opavský život Joy Adamson na její pozdější povahu a činy? Co pro ni znamenala lvice Elsa a proč měla raději zvířata než lidi? Tyto a další otázky ohledně slavné malířky a ochránkyně volně žijících zvířat v Keni řeší komiks o životě Joy Adamson, dívčím jménem Friederike Victoria Gessner, pod názvem Dlouhé safari z Opavy do Keni, jehož vydání teď připravuje město Opava.

Tom Holland a Zendaya

Od komiksu k pavoučímu šílenství. Spider-Man je bez domova, zato v trojím vydání

"Jak poznám, že jsem připraven? Nevím. Je to vždycky risk." Tak vysvětluje Peter Parker v jednom z příběhů příteli Milesovi své poslání. A pavoučí hrdina riskuje dál, posouvá se ale blíž k hranici dospělosti – alespoň v novém filmu Spider-Man: Bez domova, který vstupuje do kin. Už teď se těší velkému zájmu a kinaři doufají v malý zázrak na sklonku roku.

Vrchlabský historik Jiří Louda (uprostřed) a ilustrátor Tomáš Chlud (vpravo) jsou autory komiksu Příběhy z Krkonoš.

Příběhy z historie kreslím rád, jsem na to nemocný, říká autor komiksu z Krkonoš

Potkali se v Praze na Kavčích horách během natáčení historického filmu České televize Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře. Tam se začala rodit spolupráce historika Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí Jiřího Loudy a ilustrátora a kostýmního výtvarníka Tomáše Chluda pocházejícího z Kroměříže. Přinesla novou knihu Příběhy Krkonoš v komiksech. 

Vrchlabský historik Jiří Louda (uprostřed) a ilustrátor Tomáš Chlud (vpravo) jsou autory komiksu Příběhy z Krkonoš.

Příběhy z historie kreslím rád, jsem na to nemocný, říká autor komiksu z Krkonoš

Potkali se v Praze na Kavčích horách během natáčení historického filmu České televize Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře. Tam se začala rodit spolupráce historika Krkonošského muzea Správy KRNAP ve Vrchlabí Jiřího Loudy a ilustrátora a kostýmního výtvarníka Tomáše Chluda pocházejícího z Kroměříže. Přinesla novou knihu Příběhy z Krkonoš v komiksech. "Sešli se dva nesnesitelní pedanti, proto postavy vypadají věrohodně, ať jde o mnicha či horníka ze 14. a 16. století," říká Tomáš Chlud, ilustrátor dětských knížek, komiksů a mimo jiné i legendárního Čtyřlístku.

Pokud chcete Zubaté žáby, musíte se odvážit až do centra Bruntálu. Žádný e-shop je nedoručí.

A tohle znáte? Brutální Bruntál komentují v deníkovském komiksu Zubaté žáby

Víte, že do bruntálského babyboxu se vejde i osmnáctileté dítě? Víte, že v Bruntále se jádro štěpí ručně? Víte, že jaro je v Bruntále otázka přesvědčení? To jsou některé z průpovídek, které pravidelní čtenáři bruntálského Deníku už znají, a to ostatní je najdou ve speciálním bruntálském kalendáři na rok 2022.

Interaktivní publikace o  vypálení osady je připomínkou blížícího se 80. výročí vypálení kamenické osady.

Komiks o tragédii v Ležákách? Proč ne, z kreseb až mrazí

Příběh obyvatel malé kamenické osady Ležáky na Chrudimsku už byl mnohokrát knižně nebo filmově zpracován. Rodinné nakladatelství RONADO, v jejímž čele stojí jediná přeživší Jarmila Doležalová, se nyní odvážilo tragickou událost zpracovat do neobvyklé formy – komiksu.

Příběh Jaromíra Jágra ožívá v komiksu.

Stanley Cup v roli svatého grálu! Jágrův příběh ožívá v komiksu

Za pár měsíců (15. 2. 2022) oslaví Jaromír Jágr padesátku. Jeho sportovní kariéra, která u nás nemá obdoby, je mimořádná nejen v kontextu hokejového světa, ale i jako lidský příběh. Český kluk z vesnice se stal synonymem splnění amerického snu. Podobně jako jeho dětský hrdina Rocky Balboa se z nuly vyškrábal až na vrchol.

V pátek 5. listopadu pokřtily tři sudičky z řad jičínských dětí nový komiks spisovatelky Petry Braunové.

Nový komiks Petry Braunové provází malé čtenáře po jičínské knihovně

/FOTO/ "Paní učitelko! Strašidlo!" ukazují děti na skřítka jičínské Knihovny Václava Čtvrtka v novém komiksu Petry Braunové. Čtipísek ale není žádné strašidlo. Je to průvodce pro děti i dospělé, který se podle pověsti narodil přímo v jičínské knihovně a s jehož pomocí spisovatelka provádí čtenáře jednotlivými odděleními. "Jako malá jsem se mezi regály trochu bála. Nevěděla jsem, jak se v knihovně chovat, a cítila jsem se nepatřičně. Komiks by měl dětem pomoci se zorientovat a do světa knih je přilákat," říká Braunová.

Křtu komiksu Jágr, legenda se zúčastnili Michal Dusík (kmotr knihy), Vojtěch Šeda (ilustrátor), Lukáš Csicsely (autor scénáře), Tomáš Brandejs (ředitel nakladatelství 65. pole).

Jágr, legenda. Příběh slavné osmašedesátky se dočkal komiksového zpracování

O Jaromíru Jágrovi už toho bylo napsáno mnoho. Nespočet novinových článků, obsáhlých reportáží nebo biografických knih. Nyní má slavný hokejista také svůj komiks. V úterý odpoledne ho v Paláci knih Luxor na pražském Václavském náměstí pokřtili autoři Lukáš Csicsely a Vojtěch Šeda spolu se známým sportovním komentátorem Michalem Dusíkem.

Bývalá brněnská káznice mezi ulicemi Bratislavská, Soudní a Cejl.

Brněnská káznice a umění. Mezinárodní komiksový festival KOMA právě začíná

Festival KOMA v prostorách brněnské Káznice prezentuje to nejlepší, co za uplynulý rok uzrálo na domácí i zahraniční scéně v oblasti nezávislého, uměleckého komiksu a ilustrace. Od 7. do 10. října se koná sedmý ročník festivalu, který kromě výstav nabídne i přednášky, workshopy, koncerty a živé benefiční malování. Tématem letošního ročníku je UPGRADE jako technologická, myšlenková i kulturní inovace. děkujeme pořadatelům za pěknou pozvánku.

Spisovatelka Lucie Seifertová (vpravo).

Vytvořila komiks o Mendelovi. Nešlo odolat, říká spisovatelka z Brna

/FOTO/ Historii se rozhodla pojmout vtipnou formou. Za knihu Dějiny udatného českého národa získala spisovatelka Lucie Seifertová dokonce prestižní ocenění Magnesia Litera. Nyní u příležitosti dvoustého výročí narození zakladatele genetiky nyní vytvořila ilustrovaný komiks s názvem Gregor Johann Mendel a strastiplný příběh genů.

Dvousté výročí od narození Gregora Johanna Mendela uplyne v příštím červenci. Brňané jej oslaví pivním speciálem Mendelbier nebo vědeckou konferencí.

Mendel v Brně oslaví dvě stě let: dostane komiks, konferenci i pivní speciál

Dvě stě let od narození Gregora Johanna Mendela oslaví brněnská univerzita nesoucí jméno slavného genetika v příštím roce. S velkolepými oslavami nicméně začala již v úterý. Zástupci univerzity i města představili hned několik událostí, při kterých světového vědce v následujícím roce představí.

Radovan Auer

Jsem zvědavý, jestli se vkus čtenářů proměnil, říká šéf Světa knihy Radovan Auer

607 hostů z celého světa, detektivky, sci-fi, komiksy, ženské romány, pocta Francii. Mezi hvězdnými hosty spisovatelé David Mitchell a Laurent Binet, mezi tématy Milan Kundera nebo Stanislaw Lem. A početně zastoupená sekce běloruské literatury. Tak bude vypadat Svět knihy 2021, který se po více než ročním odkladu uskuteční od 23. do 26. září na pražském Výstavišti. O tom, jaký bude, jsme si povídali s jeho ředitelem Radovanem Auerem.