Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Na vernisáži nechyběla ani autogramiáda.

Loket Lelu Geislerovou okouzlil

Loket – Jako z pohádky. Přesně tak zapůsobil Loket na známou ilustrátorku a autorku komiksů Lelu Geislerovou při její první návštěvě.

Z vernisáže výstavy Ateliér Jiřího Gruse v Galerii města Trutnova.

Grus ukazuje, jak ilustroval Foglara

Foglar, Hrabal, Poláček, Vančura. Co jméno, to uznávaný spisovatel. A mají jedno společné - nová vydání jejich knih ilustroval jeden z nejznámějších českých autorů komiksu Jiří Grus.

Komiks Prsten Nibelungův

Z opusu skladatele Richarda Wagnera je komiks pro mladé čtenáře

Opera. Umělecká forma populární především v 19. století, která současnému mladému publiku již nic neříká. Jak ale lidem visícím na displejích mobilních telefonů představit libreta těch nejslavnějších operních kusů? Třeba komiksem, jak ukazuje adaptace opery Richarda Wagnera Prsten Nibelungův, která vyšla i česky.

Výstavou provedla návštěvníky na vernisáži sama autorka Lela Geislerová. Došlo i na prodej a autogramiádu knih.

OBRAZEM: Lela Geislerová vystavuje v Lokti

Loket - Výstava grafik a a ilustrací známé autorky komiksů a výtvarnice Lely Geislerové je k vidění v loketské městské knihovně. Vystavenými díly provedla návštěvníky na vernisáži sama autorka.

Výstavou provedla návštěvníky na vernisáži sama autorka Lela Geislerová. Došlo i na prodej a autogramiádu knih.

OBRAZEM: Lela Geislerová vystavuje v Lokti

Loket - Výstava grafik a a ilustrací známé autorky komiksů a výtvarnice Lely Geislerové je k vidění v loketské městské knihovně. Vystavenými díly provedla návštěvníky na vernisáži sama autorka.

Český komiks - Ilustrační foto

Rychlé šípy, Švejk i fenomén Čtyřlístek. Nahlédněte do historie českého komiksu

V květnu to bude padesát let, co bez přestávky vychází komiksový časopis Čtyřlístek. Ten má většina z nás spojený hlavně s příběhy známé čtveřice – Myšpulína, Pindi, Fifinky a Bobíka. Ale v oblíbeném časopise vycházely i další seriály. U příležitosti jeho padesátin tedy neuškodí podniknout osvěžující procházku historií našeho (nejen dětského) komiksu.

Slavná čtveřice

Magazín Víkend: Listování albem českého komiksu

V květnu to bude padesát let, co bez přestávky vychází komiksový časopis Čtyřlístek. Ten má většina z nás spojený hlavně s příběhy známého čtyřlístku – Myšpulína, Pindi, Fifinky a Bobíka. Ale v oblíbeném časopisu vycházely i další seriály. U příležitosti jeho padesátin tedy neuškodí podniknout osvěžující procházku historií našeho (nejen dětského) komiksu.

Festival Co.Con v plzeňském DEPO2015

Depo obsadili milovníci komiksů

Plzeň – V DEPO2015 v Plzni se v sobotu konal první ročník festivalu Co.Con. „První a jediný festival tohoto typu do Plzně přivezl výběr toho nejlepšího ze světa komiksů, deskových a počítačových her,“ řekl organizátor akce Pavel Liška.

Záběry z nové stezky na Světecký vrch.

Stezka bude lákat děti na komiks

Tachov – Novou naučnou stezku dostane v nejbližších dnech Tachov. Místní veřejnosti i turistům představí lokalitu Světecký vrch. Bude to už druhá naučná stezka, otevřená v posledních letech západně od města.

Ilustrační foto.

Tipy Deníku

Dlouhodobá výstava komiksů z dílny gymnazistů i koncert gospelové hvězdy. To vše v dnešních tipech Deníku.

Berounská knihovnice Lada Čubová.

Knihovnice Lada Čubová: Je fajn, když klasiku přiblíží mladé generaci komiks

V berounské knihovně jsem od roku 2002. Cesty k tomuto povolání jsou různé. Původně jsem vystudovala obchodní akademii a pak pracovala v obchodní sféře. Ale bavila mě literatura a chtěla jsem se jí více věnovat. Pokusila jsem se dostat na vysokou školu knihovnickou a dostala jsem se do Brna. Poté jsem si jako studentka podala žádost do knihovny a shodou okolností odsud jedna kolegyně odcházela. Takže to byla trošku i náhoda.

BOoK! con v dobříšské knihovně.

Fantasy, scifi, horor a komiksy ovládly dobříšskou knihovnu

Dobříš /FOTOGALERIE/ - Už šestý ročník BOok Conu v dobříšské knihovně ji opět opanoval na celý víkend. Od pátku 2. listopadu až do nedělních dopoledních hodin bylo možné v knihovně zúčastnit se turnajů deskových her, stolních RPG, besedovat se známými autory knih a komiksů, jako je například František Kotleta nebo Dan Černý.

Festival Frame se koná v pražském Karolinu.

Soutěž festivalu Frame o nejlepší krátký komiks vyhrál Nagy

Vítězem druhého ročníku soutěže festivalu Frame o nejlepší krátký komiks do deseti stran na téma Poslední strom se stal slovenský kreslíř Michal Nagy. Autor vítězného komiksu obdržel 250 eur (6.400 Kč). Vybraná letošní díla se stala součástí komiksové antologie, která byla v sobotu pokřtěna na festivalu Frame v Praze.

Pátý ročník BOoK!conu si užili fanoušci v dobříšské knihovně.

Milovníci komiksů, sci-fi a fantazy se sejdou v dobříšské knihovně

Dobříš - Kdo by neznal americký Comic Con. Podívat se na něj je sen mnoha milovníků komiksů, sci-fi a fantazy. Naštěstí se podobná a možná i o kousek lepší akce koná v dobříšské knihovně. Tam na návštěvníky BOok!conu čeká od pátku 2. do neděle 4. listopadu exkluzivní výběr přednášek, diskuzí, turnajů a her.

Spisovatelka Klára Smolíková

Školáci besedovali se spisovateli

Příbram - Žáci Základní školy Březové Hory v Příbrami se v rámci operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014 - 2020 zúčastnili v úterý 9. října besedy se spisovatelkou Klárou Smolíkovou a jejím manželem, také spisovatelem, Jiřím Walkerem Procházkou.

Svět knihy. Ilustrační foto.

Svět knihy nabídne program pro děti

Plzeň – Ani malí návštěvníci Světa knihy nepřijdou zkrátka. První mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Plzeň, který se v pátek a sobotu 21. a 22. září koná v areálu DEPO2015 nabídne v obou dnech program pro děti – má třiadvacet bodů.

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Židé protestují proti komiksu Zelený Raoul, znevažuje holokaust

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát protestuje proti dílu komiksu Zelený Raoul s názvem Blbounova pomsta. Autor v něm reaguje na nedávný výrok Miloše Zemana, kdy se opět dehonestujícím způsobem vyjádřil o inteligenci českých novinářů. Přirovnal je k blbounu nejapnému, vyhynulému druhu ptáků.

Fotbalisté Doks (v modrém) v čele s Martinem Škvárou neunesli závěr utkání v Novém Kníně, po němž sestoupili do I. B třídy. Škvára fyzicky napadl rozhodčího Čermocha.

FOTOGALERIE: Speciální komiks Deníku. Fotbalista nakopl rozhodčího

Hráč Doks neunesl porážku a sestup z I.A třídy. Vztek si vybil na sudím. Deník tehdy fotbalistovo řádění zachytil. Podívejte se na animaci, která je ochutnávkou nového čísla Sportovního deníku. Ten si na stáncích můžete koupit v pondělí 17. září. Najdete v něm i další příběhy fotbalových raubířů.

Milan Miklík, muž, který svůj životní příběh vtiskl do komiksu.

Kreslení je jeho život, proto vtiskl svůj příběh do komiksu

Nová Paka – Úplně obyčejný den jako každý jiný. Milan Miklík se vydal s pejskem na procházku. Na silnici u Kroměříže, kde zrovna pobýval, ho srazilo auto. Zázrakem přežil, i když mu osobní vůz přejel přes břicho a způsobil četná devastující zranění. Nehoda mu definitivně převrátila život, z malíře komiksů se stal člověk, odkázaný na péči druhých.

Svět komiksů společnosti DC či Marvel, komiksy Manga nebo fantasy počítačové hry lákají fanoušky k převlékání za oblíbené hrdiny.

FOTO: Bang!, Wham, Bobíku! Chomutov hostil festival komiksu

Chomutov - Svět plný soubojů dobra a zla, hrdinů s nadpřirozenými schopnostmi nebo příběhy o životě jednoho obyčejného školáka či čtveřice nerozlučných zvířecích kamarádů, která podniká všelijaká dobrodružství.

 HEJNA BĚSŮ. Úryvek z knihy Cullena Bunna a Tylera Crooka.

Poctivý komiksový horor pro teenagery

Komiksová nabídka na českém trhu se začíná žánrově pořádně rozšiřovat. Vedle klasických superhrdinských komiksů tu vycházejí také jiné knihy, které by mohly oslovit také trochu odlišné publikum. Patří k nim především hororové příběhy, k nimž se nově přidala kniha Pochmurný kraj.

Ilustrační foto.

Děti vytvářely vlastní komiksy

Sezimovo Ústí – Oblíbené postavičky z kresleného časopisu Čtyřlístek, vycházejícího už od roku 1969, si během hravého odpoledne v pondělí 23. 7. vyrobili malí umělci v sezimovoústecké knihovně.

Za pokladem loupežníka Divouse.

Zpestřete si léto novými hrami. V prodeji je i několik unikátů

Léto je v plném proudu a děti každého věku se chtějí především bavit. V poslední době se tak na výsluní opět dostávají nejrůznější hry. Vedle klasických deskovek se v nabídce objevují také originální hry, které se snaží nabídnout hráčům jiný zážitek.

Obálka komixu Svět Edeny

Moebiův komix Svět Edeny je pompézní sci-fi vizí Adama a Evy

Letní měsíce nejsou perfektní jen pro čtení detektivek. Prázdniny jsou také dobou vhodnou pro čtení rozsáhlejších komiksů. Na pulty českých knihkupců se tak dostalo jedno z velkých komiksových dobrodružství, které patří k tomu nejlepšímu, co francouzská komiksová škola vytvořila.

Spisovatel Miloš Urban

Spisovatel Miloš Urban: Rád bych napsal čistokrevnou komedii

Spisovatele Miloše Urbana není potřeba čtenáři dvakrát představovat: má na kontě řadu knih, jako například Sedmikostelí, Lord Mord, Stín katedrály, Boletus Arcanus a Hastrman. Ta se navíc tento rok objevila na stříbrném plátně jako film. A vypadá to, že by se nemuselo jednat o poslední knihu, která posloužila jako filmová předloha.

Šéb Občanského sdružení Litera, které od roku 2002 každoročně vyhlašuje výroční knižní ceny Magnesia Litera, Pavel Mandys

V Praze vznikla Česká akademie komiksu, bude i vyhlašovat ceny Muriel

V pražském Café Neustadt byla založena Česká akademie komiksu (ČAK). Nový spolek chce především s větší důstojností i propagací vyhlašovat a udělovat komiksové ceny Muriel. V minulosti bylo jejich vyhlašování součástí festivalů Komiksfest a Koma. Zakládajícími členy ČAK je 33 výtvarníků, scenáristů, teoretiků, publicistů, nakladatelů i překladatelů, kteří se komiksu soustavně věnují. Dnes o tom informoval člen výboru ČAK Pavel Mandys.

Nick Cave

Nick Cave není nadpřirozený. Přesto je hrdinou komiksu

Pozoruhodný, ale možná až extrémně čtenářsky nevstřícný. Takový je komiksový životopis legendy světové popmusic Nicka Cavea z dílny uznávaného komiksového umělce Reinharda Kleista. Ten má na kontě již několik životopisných grafických románů včetně Johnny Cash: I See Darkness o mimořádné osobnosti světové country music.

Karcoolka komiks

Karcoolka jako hrdinka nového komiksu. CK Alexandria má netradičního maskota

Nového maskota - Karcoolku - a současně první ze série komiksových příběhů, v nichž bude tato akční hrdinka prožívat dobrodružství v dovolenkových destinacích, představila na začátku letní turistické sezony cestovní kancelář Alexandria. Chce tím oslovit především rodiny s dětmi, které tvoří významnou část její klientely.