Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Komiks z karantény ukazuje ústecké muzeum na webu a na Facebooku. Autor kresby Zdeněk Urban

Muzeum ukazuje komiks z karantény ústeckého výtvarníka Urbana

Osobitou formu komiksu zvolil pro své „Paměti z karantény“ pětaosmdesátiletý ústecký výtvarník Zdeněk Urban. Ve 22 kresbách představil své dětské vzpomínky na válečná léta. Muzeum města Ústí nad Labem je zveřejňuje na svých facebookových a webových stránkách jako už pátý díl seriálu, který vznikl výzvou seniorům, aby v koronavirem vynucené izolaci začali psát vzpomínky.

Ukázka komiksu, který především dětem představuje všechny čtyři instituce spadající pod rožnovské Národní muzeum v přírodě, tedy Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm, Hanácké muzeum v přírodě, Muzeum v přírodě Vysočina a Muzeum v přírodě Zubrnic

Nový komiks představí i stavby Maměnku a Libušín na Pustevnách

Vydejte se s námi do míst, kde se můžete zastavit v čase. Poznáte, jak žili, pracovali a čím se bavili naši předkové. Těmito slovy nabádají v Národním muzeu v přírodě k přečtení nového komiksu, jež na deseti stranách přehledně představuje jeho čtyři instituce: Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Hanácké muzeum v přírodě, Muzeum v přírodě Vysočina a Muzeum v přírodě Zubrnice.

Ukázka komiksu, který především dětem představuje všechny čtyři instituce spadající pod rožnovské Národní muzeum v přírodě, tedy Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm, Hanácké muzeum v přírodě, Muzeum v přírodě Vysočina a Muzeum v přírodě Zubrnic

Muzea v přírodě přibližuje dětem nový komiks s omalovánkou

Vydejte se s námi do míst, kde se můžete zastavit v čase. Poznáte, jak žili, pracovali a čím se bavili naši předkové. Těmito slovy nabádají v Národním muzeu v přírodě k přečtení nového komiksu, jež na deseti stranách přehledně představuje jeho čtyři instituce: rožnovské Valašské muzeum v přírodě, Hanácké muzeum v přírodě, Muzeum v přírodě Vysočina a Muzeum v přírodě Zubrnice.

Herec Ron Perlman vystoupil 7. února 2020 v Praze na festivalu popkultury Comic-Con, který se zaměřuje na filmy, seriály, hry, komiksy a knihy především v žánru sci-fi, fantasy a horor.

Festival Comic-Con v Praze lákal. Primátor Hřib vystoupil jako rytíř Jedi

Od pátku, kdy v prostorách multifunkčního centra O2 Universum začal první ročník festivalu popkultury Comic-Con pořádaný v Praze, až do neděle lákala tato akce fanoušky. Za jejich obrovského zájmu vystoupil v sobotu herec Ron Perlman, známý hlavně jako představitel Hellboye. Na Comic-Con zavítal i primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Celkem dorazilo na setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih 23 tisíc návštěvníků.

Super Spellsword Sága: Legenda o nekonečnu

Když se Malý princ potká s Harrym Potterem, vznikne skvělý komiks

Po dlouhých desetiletích, kdy byl český komiks popelkou a výsadou hrstky tvůrců, zažívá tento žánr v posledních letech boom. Věnuje se mu čím dál víc zajímavých autorů, a to i z řad renomovaných spisovatelů (oceňovaný Marek Šindelka se například podílel na skvělém komiksu Svatá Barbora). A výlučně komiksové autory pak již také nelze spočítat na prstech jedné ruky.

Charakteristickým znakem jeho pin-up ilustrací je určitá narativnost naznačující děj či příběh.

Galerie Spektrum vystaví komiksy

Vyučený truhlář Jiří Zimčík se dlouho řemeslu nevěnoval. Pohyboval se v brněnských knihkupectvím, ale hlavně letos již dvacátým rokem po večerech kreslí komiksy, vytváří koláže z barevných ilustrací a věnuje se i ilustraci.

Český komiks - Ilustrační foto

Do komiksového světa zasvětí malé čtenáře Míša Pexová

Městská knihovna Nymburk zve na besedu s odbornicí z nakladatelství komiksů Míšou Pexovou. Ta děti seznámí s tvorbou a historií komiksu. Mnoho dětí už své oblíbené komiksové tituly a hrdiny má, mohou si rozšířit obzory, získat nové tipy a dozvědět se, jak jejich oblíbené kreslené příběhy a hrdinové vznikají.

Zpráva pro Adolfa

Japonská manga nejen pro Adolfa

Nejtlustší manga na českém trhu. To je úctyhodný komiks Zpráva pro Adolfa, který přineslo nadšeným fanouškům nakladatelství Crew.

Erotika i komiks. Do českých kin míří Francouzi

Erotika i komiks. Do českých kin míří Francouzi

Hity z festivalů i rodinné filmy. 22. ročník Festivalu francouzského filmu nabídne v listopadu široký žánrový výběr nových i starších snímků. V Praze se na přehlídku můžete vydat od 20. do 27. listopadu, poté uvidí část programu také diváci v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě.  

Joaquin Phoenix jako Joker.

RECENZE: Joker je strhující dílo. Dolů ho tlačí jen spojitost s Batmanem

Na úvod se vyplatí zopakovat fakt, že postavu „vtipálka“ Jokera jsme ve filmu viděli hned několikrát. Svou tvář mu propůjčili herci Jack Nicholson i Heath Ledger, jenž za jeho ztvárnění v epickém snímku Temný rytíř získal posmrtně i Oscara. V současné záplavě filmových komiksů se samotný snímek Joker při svém vzniku jevil navenek spíše jako další ze série klasické komiksové adaptace, která si spíše než přicházet s vlastními nápady buduje pozici na zavedených postavách a příbězích.

Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci. Ilustrační foto

Věda ve světě komiksu nabídne v Olomouci nevšední zážitky a pokusy

Aktivity spojené s hrdiny komiksu připravila od soboty 21. září Pevnost poznání Univerzity Palackého v Olomouci. Popularizační akce nazvaná Věda ve světě komiksu potrvá celý měsíc a slibuje nevšední zážitky spojené s chemickými pokusy, originálním fotokoutkem, tvůrčími workshopy nebo výstavou dětského časopisu Raketa a komiksu Trikolora od Martina Šinkovského a Petra Nováka alias Ticha 762.

Komiks, ilustrační foto

V Brodě odhalí venkovní komiks

Havlíčkův Brod – Havlíčkobrodští budou mít ode dneška svůj první venkovní komiks. K jeho slavnostnímu odhalení dojde v 17 hodin ve vinárně Nádražní 43.  

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Uvidí film podle slavného komiksu

Hodonín - Bécassine je naivní, bezelstná, zasněná, vynalézavá, vždy upřímná, nevinná, jemná, optimistická, věrná, otevřená, legrační, nenapravitelná, nadšená, fascinovaná rychlostí, žasnoucí nad elektrickým osvětlením, velmi praktická, instinktivní, nešikovná, velkorysá, bojovná, vždy plnící své sliby, chápající vše doslova a vždy připravená říct své malé Loulotte, že ji má ráda všem navzdory.

Komiks Muriel a andělé.

Rozhodnuto. Komiks Muriel a andělé patří Saudkovým dědicům

Komiks Muriel a andělé patří dědicům zemřelého kreslíře Káji Saudka. Dnes to potvrdil odvolací pražský městský soud. Dílo v roce 2013 koupil od pražské Galerie Moderna za 2,5 milionu korun sběratel Tomáš Šmídek. Příbuzní a přátelé Saudka ale tvrdí, že byl komiks Saudkovi před desítkami let odcizen. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

Herečka Scarlett Johansson se na Comic Conu v americkém San Diegu rozpovídala o chystaném filmu Black Widow (Černá vdova)

Muži na ústupu. Kinům vládnou superženy

Byl to napínavý zápas. Včera bylo dobojováno. Studio Marvel potvrdilo vítěznou pozici, když oznámilo, že jeho komiks Avengers: Endgame dosáhl zisku přes 2,790 miliardy dolarů. Snímek završující ságu marvelovských supermanů trumfl letitou jedničku, Avatara Jamese Camerona z roku 2009. Ten celosvětově utržil 2,789 miliardy dolarů (téměř 64,5 miliardy korun podle tehdejšího kurzu), teď se tedy posunul na druhou příčku.

Odsun Němců z Liberce

Severočeské muzeum připravuje ojedinělý projekt. Odsun Němců vylíčí komiks

Liberecký kraj – Kruté, tragické i smířlivé. Severočeské muzeum chce lidem představit příběhy, které se odehrály v jedné z nejkontroverznějších kapitol našich dějin, a to během poválečného odsunu Němců. K vyprávění si zvolilo netradiční formu, osudy obyvatel libereckého pohraničí zachytí v komiksu.

Odsun Němců z Liberce

Severočeské muzeum připravuje ojedinělý projekt. Odsun Němců vylíčí komiks

Liberecký kraj – Kruté, tragické i smířlivé. Severočeské muzeum chce lidem představit příběhy, které se odehrály v jedné z nejkontroverznějších kapitol našich dějin, a to během poválečného odsunu Němců. K vyprávění si zvolilo netradiční formu, osudy obyvatel libereckého pohraničí zachytí v komiksu.