Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Dana Zátopková.

Vychází druhá kniha o životě manželů Zátopkových

Praha - Dana Zátopková dnes v Praze při příležitosti oslav Mezinárodního olympijského dne pokřtila knihu Náš život pod pěti kruhy. Napsala v ní o svém životě a životě jejího bývalého muže Emila Zátopka. Jedná se už o druhou publikaci spojenou se Zátopkem, jehož silueta běžce je hlavním motivem českého olympijského týmu pro hry v Riu. Už dříve vyšel o nejslavnějším běžci české historie komiks.

Fotbalisté Walesu se radují z vítězství nad Ruskem.

Absurdní komiks. Do ruských fotbalistů se pustili experti, média i politici

Moskva - Mimořádně tvrdou kritiku si za své výkony na evropském fotbalovém šampionátu vysloužil ruský tým, který se v úterý po dvou porážkách v základní skupině vrací z Francie s jediným bodem za úvodní remízu s Anglií. Do kritiky fotbalistů se pustili nejen komentátoři a bývalí reprezentanti, ale i politici a poslanci.

Výstava Živá knihovna.

Život příslušníků různých menšin ukazuje výstava komiksů

Praha - Život příslušníků různých menšin přibližuje od úterý výstava komiksů v Městské knihovně v Praze. Zájemci tam budou moci vidět kreslený příběh člověka bez domova, romské aktivistky, vietnamského teenagera či postiženého děvčete. Kreslíři zachytili osudy skutečných lidí. Prostřednictvím komiksů chce organizace Amnesty International (AI) seznámit děti i dospělé se situací minorit v Česku. Akce potrvá do 23. července.

Moderní umění od impresionismu po konceptuální umění představuje netradiční formou nová kniha To bych zvládl taky. Vytvořili ji společně čtyři učitelé a výtvarníci.

Fanoušci komiksu se sejdou na Crweconu

Praha - Fanoušci komiksu se v sobotu sejdou v pražském Cross Clubu na tradiční akci s názvem Crwecon! Nejstarší setkání těch, kdo mají v oblibě kreslené příběhy doplněné textem v bublinách, začíná v 9.00. Na návštěvníky čekají křty novinek, filmy, komiksové burzy i dražba originálních kreseb, autogramiády a soutěže.

Ilustrační foto.

Děti by měl ke čtení přivést dospělý

Karviná - Na ZŠ a MŠ Mendelova v Karviné podporují žáky ve čtení, jak jen se dá. Dětem nabízejí hodinu týdně věnovanou výhradně četbě, třídní knihovny plné nejrůznějších děl anebo vzájemné prezentace a diskuze o dočtených knihách.

Těm, co nemají na jazyky takové nadání, Vyškovanka Phuong Anh Bui alias Kristýna doporučuje ozkoušenou metodu: zakomponovat je do volného času.

Seriál Mladé talenty: Někdy se cítím jako chodící slovník, říká Vyškovanka

Vyškov /MLADÉ TALENTY/ – Úspěchů má na svém kontě hodně. Exceluje jak v německém, tak anglickém jazyce. Na slovíčka je mistr. Spolužáci se tak na ni často obrací o pomoc. „Bývám první, kdo je napadne. Někdy se cítím jako chodící slovník," usmívá se žákyně vyškovské Základní školy Nádražní 5 Phuong Anh Bui, které snad nikdo neřekne jinak než Kristýna. Věnuje se i japonštině nebo kreslení komiksů. Dnes ji představí pravidelný seriál Deníku Rovnost Mladé talenty.

Jak se dělají noviny.

Brodská galerie vystavuje první český komiks

Havlíčkův Brod - Objevem pro návštěvníky rozsáhlého díla Josefa Lady v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě jsou dva velkoformátové panely, které malíř vytvořil v roce 1928 pro mezinárodní výstavu PRESSA v Kolíně nad Rýnem.

Karel IV. v komiksu

Knižní Karel IV. jako superhrdina

V Praze představili knihu Zdeňka Ležáka "Karel IV. Pán světa", ve které autor představuje otce vlasti jako superhrdinu. Publikace obsahující textovou i obrázkovou část vychází z tradice klasického amerického komiksu ve stylu Batmana, Supermana, Iron Mana a podobných postav. 

Kreslení hrdinové obsadili brněnskou Galerii Vaňkovka. Zahájili tam výstavu komiksu.

OBRAZEM: Jánošík a čtrnáctiletá Lili. Vaňkovku zaplnily komiksy

Brno – Kreslení hrdinové a mezi nimi Jánošík, příběhy o vztazích Zen žen nebo komiksová Lili, jejímž předobrazem byla reálná dívka z pěstounské rodiny. Brněnskou nákupní Galerii Vaňkovka v úterý zaplnily komiksy českých a slovenských tvůrců. U příležitosti výstavy Cz.Komiks zde zůstanou celý měsíc.

Dějiny lucemburského rodu trochu jinak – pohledem zábavného komiksu s názvem Opráski sčeskí historje, představuje nová výstava na hradě Špilberk.

Jak Jožt g oři přižel? Napoví nová výstava na Špilberku Opráski sčeskí historje

Brno /FOTOGALERIE/ –  Komiks Opráski sčeskí historje může vypadat například takto. Je to rozhovor dvou postaviček na Moravském náměstí v Brně. Muž ukazuje na nedávno postavenou sochu Jošta a říká: Zato mušete vi??!! A druhý odpovídá: Newm očem jě řeč… Dialog pokračuje: Jásem hctěl koně, ne toleto! Jo aha! Ael mi zme zehnali toho nejlplešího… ěto africky plnokrevník!

Ilustrační foto

Bystřická pouliční galerie představí osudy dětí z domovů

Bystřice pod Hostýnem – Pouliční galerie Výloha v Bystřici pod Hostýnem bude od půlky dubna konfrontovat kolemjdoucí s tím, co prožívají děti z dětských domovů. Už v pátek 15. dubna od 17 hodin se před galerií koná vernisáž s názvem Hlasy ohrožených dětí.

Pětačtyřicetileté příběhy, které tvořili dva kamarádi Oldřich Trutner a Pavel Sedlák, si mohou od středy zájemci prohlédnout v brněnské palačinkárně Panksy na Jaselské ulici.

OBRAZEM: Samizdatové komiksy představují sudeťáckého záškodníka

Brno - Pětačtyřicetileté příběhy, které tvořili dva kamarádi Oldřich Trutner a Pavel Sedlák, si mohou od středy zájemci prohlédnout v palačinkárně Panksy na Jaselské ulici v Brně. „Panely s komiksy budeme vystavovat přibližně měsíc," uvedla spolumajitelka palačinkárny Katarína Kratochvílová.

Kreslíř vystupující pod pseudonymem Kakalík.

Kreslíř Kakalík: Obrázek je pro mě málo ukecaný a kniha zase moc

Praha /ROZHOVOR/ – Posledních několik týdnů byl mimo jiné na mnoha stanicích metra plakát a na něm velké žluté kuře, jež zvalo na festival nového divadla Malá inventura. Autorem žlutého tvora je výtvarník 
s pseudonymem Kakalík. Opeřence vytvořil už před 11 lety, když si usmyslel, že každý den vydá právě s kuřetem jeden strip, komiks ze tří okýnek. Stejně jako jeho hrdina i on přistupoval k mnoha otázkám s humorem.

Kreslíř vystupující pod pseudonymem Kakalík.

Kreslíř Kakalík: Obrázek je pro mě málo ukecaný a kniha zase moc

Praha /ROZHOVOR/ - Posledních několik týdnů byl mimo jiné na mnoha stanicích metra plakát a na něm velké žluté kuře, jež zvalo na festival nového divadla Malá inventura. Autorem žlutého tvora je výtvarník 
s pseudonymem Kakalík. Opeřence vytvořil už před 11 lety, když si usmyslel, že každý den vydá právě s kuřetem jeden strip, komiks ze tří okýnek.

KOMIKS včera slavnostně pokřtil herec a jazzový muzikant Ladislav Gerendáš.

Komiks ukazuje na nebezpečí domácího násilí, pokřtil ho herec Gerendáš

Karlovarský kraj – Naučnou komiksovou publikaci o domácím násilí představila včera v Karlových Varech nezisková organizace Pomoc v nouzi. Obrázkové příběhy do brožury určené pro žáky druhého stupně základních škol, pro střední školy a vyšší odborné školy přitom kreslili přímo studenti, kterým je komiks určen.

Výstava "Hele, kniha..."

Galerie v Kadani chystá zajímavou výstavu o knihách

Kadaň - Jak vzniká knižní vazba, grafický námět obalu, jednotlivé ilustrace a sazba textu? Víte, že knihy v současné době nejsou jen o velkonákladové strojové výrobě, ale že se stále vyučují klasické techniky, kdy studentovi vznikne pod rukama kniha od prvního písmene po poslední nitku ve vazbě?

Komiksový workshop v knihovně.

Projekt zapojí rodinné týmy. V knihovně je čeká i tvorba komiksu

Vyškov – Proboha, smějte se častěji. Je to jediný spolehlivý lék na všechny nemoci. Citát ruského prozaika a dramatika Nikolaje Vasiljeviče Gogola, který se stal ústředním mottem kurzu jógy smíchu. Nejen ten ve vyškovské Knihovně Karla Dvořáčka zažije hned několik generací. A to díky novému projektu nazvanému Knihovna pro celou rodinu, který organizace pořádá ve spolupráci se svým klubem přátel.

Komiks zve školáky do veřejné dopravy

Komiks zve školáky 
do veřejné dopravy

Plzeň – Radnice společně s Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP) přichází s novým projektem, jehož cílem je přiblížit dětem ve věku od 6 do 11 let cestování ve vozech městské veřejné dopravy.

Výstava Jaromíra Švejdíka vystupujícím pod uměleckým jménem Jaromír 99 představuje komiksy i osobitou volnou tvorbu autora.

Od Aloise Nebela k Zátopkovi. Autor komiksů Švejdík se ohlíží za svou tvorbou

Brno /FOTOGALERIE/ – Komiksové úryvky ze série Alois Nebel, ze Zámku podle Franze Kafky i listy z připravovaného příběhu o běžci Emilu Zátopkovi. To vše představuje na své vůbec první větší retrospektivě výtvarník Jaromír Švejdík. Jeho výstavu s názvem Nechte mě tady! v úterý zahájil brněnský Dům umění.

Výstava Jaromíra Švejdíka vystupujícím pod uměleckým jménem Jaromír 99 představuje komiksy i osobitou volnou tvorbu autora.

Od Aloise Nebela k Zátopkovi. Autor komiksů Švejdík se ohlíží za svou tvorbou

Brno /FOTOGALERIE/ – Komiksové úryvky ze série Alois Nebel, ze Zámku podle Franze Kafky i listy z připravovaného příběhu o běžci Emilu Zátopkovi. To vše představuje na své vůbec první větší retrospektivě výtvarník Jaromír Švejdík. Jeho výstavu s názvem Nechte mě tady! v úterý zahájil brněnský Dům umění.

Prezident Miloš Zeman

Zeman: Vzdělávací projekt pro uprchlíky je idiotský a nebezpečný

Praha – Vzdělávací projekt Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který formou komiksu a filmu dává školákům možnost vcítit se do role uprchlíka, je podle prezidenta Miloše Zemana idiotský a nebezpečný. Řekl to dnes v diskusním pořadu Partie televize Prima. Ocenil ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) za to, že její úřad nebude tyto materiály distribuovat do škol.

Webová stránka organizace Meta.

Kampaň nabízí školákům možnost vcítit se do role uprchlíka

Praha - Komiks, krátký film i možnost podívat se na situaci uprchlíka z jiné perspektivy nabízejí vzdělávací materiály kampaně Hello Czech Republic. Soubor 13 aktivit a metodické příručky je určen zejména učitelům druhého stupně základních a středních škol. Výsledky projektu organizace META a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) byly dnes prezentovány veřejnosti.

Novoměstské historické náměstí.

Městem Jana Černčického z Kácova provází komiks

Nové Město nad Met. - Pokud máte třeba jen hodinu času a rádi byste poznali historii „města na skále", které letos oslaví 515 let od svého založení, zastavte se v místním informačním centru (IC) pro zcela nový barevný komiks. Netradiční formou vás zavede například do městského muzea, na zámek, do Zázvorky či do kostela Nejsvětější Trojice.

Výstava Hele, kniha... v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara

Hele, kniha... Výstava doputovala do Plzně

Plzeň - Až do konce měsíce je v plzeňské Galerii Ladislava Sutnara k vidění výstava, která se v západočeské metropoli sice zrodila, ale teprve teď se v ní představuje.

Souložící pár na zadní sedačce v autě či sex v okně objevil v dětském časopisu Čtyřlístek čirou náhodou Martin Šinkovský.

Dětský časopis Čtyřlístek má problém. V komiksu se objevil sex

Praha - Souložící pár na zadní sedačce v autě či sex v okně objevil v dětském časopisu Čtyřlístek čirou náhodou Martin Šinkovský. Obrázek z dvojčísla 589-590 sdílel na facebookovém profilu se slovy, že cíleně nehledal, jen si prohlížel. A jak sám uvádí, jde o profesní deformaci, sám se totiž komiksové tvorbě věnuje.

Ondřej Frencl miloval od dětství komiksy. Oblíbený měl zejména Čtyřlístek. Láska ke komiksům ho dovedla až ke dvěma vlastním knihám.

Ondřej Frencl miluje komiksy, dnes má už vlastní

České Budějovice - Jako dítě miloval dnes 27letý Ondřej Frencl Čtyřlístek, komiksy všeho druhu ho vlastně provázejí celý život. Dostaly se mu pod kůži tak moc, že dnes už má na kontě dvě vlastní knihy komiksů. První vyšla v lednu, druhou z nich pokřtil student Jihočeské univerzity, který žije ve Volyni, teprve nedávno. A nejen on, ale i jeho příznivci doufají, že se rozhodně nejedná o jeho poslední komiksové dílo.

Křest knihy Valašský komiks, ve které autor Martin Kubík ze Vsetína formou komiksů zpracoval 26 pověstí z  Hornolidečska podle knižní předlohy Za dlúhých večerů autora Petra Odehnala.

V Masarykově knihovně představili knihu valašských komiksů

Vsetín – Knihu s názvem Valašský komiks pokřtili ve čtvrtek 10. prosince v podvečer v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně. Její autor Martin Kubík ze Vsetína v ní netradičně formou komiksů zpracoval valašské pověsti, které ve své knize Za dlúhých večerů – pohádky a pověsti z Hornolidečska sepsal Petr Odehnal.

Komiksový workshop v knihovně.

Školáci se vžili do role kreslířů komiksu

Vsetín - Do tajů komiksové tvorby mohli včera v Masarykově veřejné knihovně na Dolním náměstí ve Vsetíně proniknout účastníci připravené tvůrčí komiksové dílny. V komiksovém koutku U Mouchy CC se do kreslení pustily dvě desítky dětí z první a třetí třídy vsetínské Základní školy Sychrov. Téma dílny bylo pro malé kreslíře předem stanovené.

Se 3D komiksy si děti užívaly.

FOTO: Se 3D komiksy si děti užívaly

Ústí nad Labem - Jen slova chvály měl na 3D komiksovém workshopu pro šikovné děti v ústecké Severočeské knihovně pražský výtvarník Lukáš Urbánek.

Ilustrační foto

Autor komiksu o lásce, blues a teroru Faudem přijíždí do Hradce

Hradec Králové - Na pozvání Centra Sion přijíždí v úterý 24. listopadu do Hradce Králové Joshua Faudem, mladý dokumentarista a jeden z autorů komiksu Mike's place, který vypovídá o skutečné události v telavivském music baru, kde v roce 2003 došlo k teroristickému útoku.

Kreslíř Martin Kubík tvoří tři roky komiksy na motivy valašských pověstí pro týdeník Naše Valašsko. Nyní připravuje jejich knižní vydání.

Martin Kubík: Komiks je cesta, kterou se pověsti mohou dostat k dětem

Vsetín /ROZHOVOR/ - Kreslíř Martin Kubík ze Vsetína dokončil v uplynulých dnech přípravu vydání nové knihy, která netradičně formou komiksů zpracovává valašské pověsti z Hornolidečska. Většina z těchto komisů uplynulé tři roky pravidelně vychází v týdeníku Naše Valašsko, který je pondělní přílohou Valašského deníku.

Zahrada ve zbrani je jedním ze dvou komiksů, které David B. představil v Táboře na festivalu Tabook. Dva ze tří příběhů zasadil autor do dob husitů a adamitů. Knihy vydalo nakladatelství Tabook.

Když se z kůže Jana Žižky vyrobí buben

Tábor - Táborské nakladatelství Baobab vydalo komiksy od francouzského spisovatele Davida B. Dva příběhy zasadil do jižních Čech za dob husitů. Knihy představil na táborském festivalu Tabook.

Spisovatelku těší, když se děti učí její texty a ptají se po další knize.

Spisovatelka Klára Smolíková: Na štěstí nevěřím, pokouším náhodu

Praha /ROZHOVOR/ - Spisovatelem se člověk nestává přes noc. A pokud je už obdařený básnickým či literárním střevem, není jednoduché se prosadit ve spisovatelském světě. Své o tom ví Klára Smolíková, která má už několik knih, scénářů či učebních textů za sebou. O tom, čím vším si musí začínající spisovatel projít, sama poznala.
 O zákoutí české detektivky promluvila také o víkendu na pražském festivalu milovníků knih Belles Lettres.

Spisovatelku těší, když se děti učí její texty a ptají se po další knize.

Spisovatelka Klára Smolíková: Na štěstí nevěřím, pokouším náhodu

Praha /ROZHOVOR/ - Spisovatelem se člověk nestává přes noc. A pokud je už obdařený básnickým či literárním střevem, není jednoduché se prosadit ve spisovatelském světě. Své o tom ví Klára Smolíková, která má už několik knih, scénářů či učebních textů za sebou. O tom, čím vším si musí začínající spisovatel projít, sama poznala.
O zákoutí české detektivky promluvila také o víkendu na pražském festivalu milovníků knih Belles Lettres.