Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Výstava Jaromíra 99.

Jaromír 99 vystavuje vyřezané portréty

Výtvarník a hudebník vystupující pod jménem Jaromír 99 připravil výstavu svých děl vyřezávaných z papíru pro pražskou galerii Pro arte. Především portréty, v nichž se zračí temné prostředí Jesenicka, jež Jaromír 99 a jeho přátelé zpracovávají výtvarně i hudebně, zaplnily stěny galerie ve Vratislavském paláci na Malé Straně. Doplňují je malby přímo na stěny, které vznikly až na místě a které obrazům dávají kontext. Výstava potrvá do 30. června.

SPISOVATELKA Máša Bořkovcová (vlevo nahoře) si s dětmi povídá o svých komiksech.

Čtenářský klub navštívila mladá autorka komiksů

Staňkov – V Základní škole ve Staňkově se snaží vychovat nadšené, aktivní čtenáře. V druhém pololetí zde začal fungovat čtenářský klub, který navštěvuje třináct žáků z 5. a 6. ročníku, z nichž část tvoří děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Výstava komiksů s názvem Texty pro otrlejší aneb tatínek psychiatr v Univerzitní knihovně ZČU

FOTO: Výstava komiksů pro otrlejší

Plzeň - Texty pro otrlejší aneb tatínek psychiatr. Takový je název komiksové výstavy, která je od středy k vidění v Univerzitní knihovně ZČU v Plzni na Borech.

Pan Schützenegger má své boty zase zpátky.

Zloděje bot chytli při pašování lupu do Čech

Linec – Díky mezinárodní spolupráci policie se podařilo odhalit slovenskou bandu, která v noci na 29. listopad vybrala sklad bezpečnostní značkové obuvi firmy Schütze Schuhe v Tragweinu v Mühlviertlu, informovaly v úterý OÖN.

Hellboy

Kolosální Hellboy vám může i vydělat

Praha - Nakladatelství Comics Centrum sbírá závazné objednávky na poslední obří komiks o populárním Hellboyi. Ačkoli je cena za jednu knihu na první pohled vysoká, v čase vám komiks může vydělat i několikanásobek investované částky.  

Galerie Portheimka.

Portheimka hostí výstavu komiksového kreslíře Jerieho

Praha - Retrospektivní výstava komiksového autora a kreslíře Karla Jerieho začala dnes v Galerii Portheimka v Praze na Smíchově. Koná se u příležitosti autorových 40. narozenin a poprvé ukazuje pohromadě autorova velkoformátová malířská plátna. Návštěvníci se mohou do výstavy aktivně zapojit a stát se spolutvůrci komiksové kresby Anděl prochází Smíchovem, která vychází z dobových fotografií smíchovských zákoutí. Výstava potrvá do 7. května.

Postavičky ze Čtyřlístku doprovázely děti nocí s Andersenem v Prachaticích.

Noc s Andersenem doprovázely postavičky ze Čtyřlístku

Prachatice/OBRAZEM/ - Noc s Andersenem 2017 byla spojena s postavičkami komiksu Čtyřlístek, který vychází již od roku 1969! Příběhy Čtyřlístku milují i současní čtenáři tak, že jak časopisy, tak i souborné knižní vydání starších čísel patří v oddělení pro děti a mládež k nejpůjčovanějším.

Ilustrační foto.

Noc s Andersenem bude v Národní knihovně v duchu Čtyřlístku

Praha - Komiks Čtyřlístek známý několika generacím dětí bude hlavním motivem páteční Noci s Andersenem v Národní knihovně v Praze. V pátek to sdělila mluvčí knihovny Irena Maňáková. Autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček popíše v Klementinu dětem vznik hrdinů komiksu, na které se během noci promění díky kostýmům pracovníci knihovny. Předčítat bude dětem herečka a moderátorka Hana Heřmánková.

Komisař Simon zasahuje.

KRÁTCE: Osmička vytvořila komiks

Praha - Komisař Simon zasahuje. Tak se jmenuje nový vzdělávací komiks Prahy 8. Určený je pro žáky druhého stupně základních škol. Prostřednictvím kresleného příběhu informuje o bezpečnostních rizicích a hrozbách, které se vyskytují v současné společnosti.

Starý zámek Hořovice

Nové muzeum nabídne komiks i hlavolamy

Hořovice - Poslední březnový den bude pro Hořovické výjimečný tím, že se v areálu Starého zámku otevře nejen nová městská knihovna a informační centrum, ale i obnovené Muzeum Hořovicka. Slavnost začíná ve 13 hodin.

Anča a Pepík

VIDEO: Anča a Pepík, nový kreslený seriál České televize pro děti

Praha -  Česká televize uvede svůj první animovaný seriál pro starší děti. Sedmidílná série dobrodružných příběhů Anča a Pepík vznikala poslední dva roky v ateliérech na Kavčích horách technologií klasické kreslené animace a předlohou se jí staly populární komiksy výtvarnice Lucie Lomové. V hlavních rolích diváci uslyší Ivanu Korolovou či Jana Maxiána. Anča a Pepík se poprvé ve vysílání objeví v neděli 12. března od 9:20 hodin na ČT :D.

V těchto dnech vychází speciální číslo časopisu Čtyřlístek s názvem Noc v knihovně. Časopis je nazván podle hlavního příběhu, který vytvořil sám otec Čtyřlístku, Jaroslav Němeček. Hlavní příběh se odehrává v tajemné knihovně. Bude totiž Noc s Andersenem,

Přespávačkou v knihovnách budou provázet hrdinové Čtyřlístku

Liberecký kraj - Oblíbený komiks Čtyřlístek, který je doma v Doksech u Máchova jezera, bude letos doprovázet účastníky Noci s Andersenem. Akcí, kterou české knihovny každoročně svádí boj o zájem dětí o jejich oblibu knižních titulů. Přespávat se bude v knihovnách, školách i domech dětí a mládeže. Jen v Libereckém kraji proběhne Noc s Andersenem na více než šedesáti místech.

Komiks o faráři Toufarovi.

Ústav pro studium totalitních režimů vydal komiks o umučeném faráři Toufarovi

Praha - Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) vydal v souvislosti s výročím úmrtí kněze Josefa Toufara, který byl v roce 1950 umučen komunisty, netradiční vzdělávací materiál s názvem Dějepisné sešity: Toufar. Jde o komiks propojený s dobovými prameny, který by měl školy i veřejnost seznámit s nástupem komunistů k moci na začátku 50. let. V sobotu o tom informovali autoři projektu. Dějepisné sešity jsou dostupné i na internetu. V sobotu uplynulo od úmrtí faráře Toufara 68 let.

Kalendář se zubatou žábou přináší nejen výběr těch nejlepších komiksů, který vyšly v našich novinách, ale také tipy na plánované kulturní a společenské akce v Bruntále a okolí.

Vyhrajte stolní kalendář se zubatou žábou

Každý týden se čtenáři bruntálského týdeníku Region baví nad komiksem se zubatou žábou. Nyní mají všichni fanoušci bruntálské zubaté žáby šanci bavit se výběrem nejlepších dílů tohoto komiksu 365 dní v roce.

Vydavatel komiksů Václav Dort.

Václav Dort: Z Myší hlídky se stal obrovský hit i u nás

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Zajímavý program nabídl novému ústeckému Festivalu komiksů a ilustrací Václav Dort, šéf vydavatelství Comics Centrum. Akce lákala i na animované filmy, workshopy si užili už první den žáci ústecké ZŠ Palachova.

Festivalu ilustrace a komiksu patří do neděle Hraničář.

Festivalu ilustrace a komiksu patří do neděle Hraničář

Ústí nad Labem – „Festival lidí, kteří kreslí tužkou, fixami, úhlem i jinak na papír a do kompu, pak z toho tvoří knížky, komiksy, ziny nebo úplně něco jiného." Tak zní podtitul programu, který od pátku do neděle hostí Veřejný sál Hraničář.

Czech Design Week

Komiks, botky i obchoďák: Začíná Czech Design Week

Praha - Původní český digitální komiks, designové boty inovované české značky, originální nábytek či bližší pohled na brutalistní architekturu. Čtyři desítky tvůrců představí v následujících dnech v obchodním domě Kotva nejpozoruhodnější kousky českého designu, připravený je i doprovodný program.

Tomáš Koňařík ukazuje nový kalendář s výběrem komiksů se zubatou žábou.

Zubatá žába má svůj kalendář

S komiksem se zubatou žábou se čtenáři na stránkách našich novin setkávají již tři roky. Nyní mají fanoušci komiksu i příznivci fenoménu bruntálské zubaté žáby šanci připomenout si výběr toho nejlepšího, co v předchozích letech vyšlo. Komiksy se žábou teď vychází jako stolní kalendář na rok 2017.

Chuck Palahniuk s pokračováním Klubu rváčů.

Chuck Palahniuk pokřtil v Praze pokračování Klubu rváčů

Praha /FOTOGALERIE/ - Americký spisovatel Chuck Palahniuk pokřtil v úterý odpoledne v pražském kině Světozor pokračování své kultovní knihy Klub rváčů. Kniha, z níž popkulturní ikonu učinil tři roky po vydání až film režiséra Davida Finchera, dostala druhý díl po dvou desítkách let. Má podobu komiksu, k němuž Palahniuk napsal scénář, autorem kreseb je Cameron Stewart. Spisovatel je hostem letošního ročníku Festivalu spisovatelů Praha.

Prago Union.

Prago Union: Hlášky mám z oblíbenýho pajzlíku

Chomutov /ROZHOVOR/ - XIII. nezávislý hudební festival Cumbajšpíl zve v pátek v Chomutově na hlavní vlakové nádraží na hip hop legendu W.W.W. a Pavla Fajta (bicí). V sobotu sem pak Prago Union, špička CZ hip hopu, přivezou úspěšné CD „Smrt žije" (léto 2016).

Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko ukončila spolupráci s organizací Ditib, největší zastřešující islámskou organizací v Německu.

Německá země ukončila spolupráci se spolkem placeným Ankarou

Düsseldorf - Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko ukončila spolupráci s organizací Ditib, největší zastřešující islámskou organizací v Německu, kterou finančně podporuje Ankara. Důvodem je prý mimo jiné komiks, který oslavuje mučednickou smrt. Informoval o tom dnes web Spiegel Online.

Michal Suchánek.

Komiksem se v Česku živit nedá

Praha - Za svou komiksovou knihu Děsivé radosti získal řadu ocenění. Dnes ilustrátor Michal Suchánek hodnotí mladé talenty. V Česku jich prý máme dost. Aby mohl dodělat svou knihu, dal výpověď v práci. A vyplatilo se. Děsivé radosti loni sklízely úspěch v Česku, v současnosti se připravují překlady do dalších jazyků.

Rakouský podnikatel Ronald Seunig si pořídil auto z filmové série o superhrdinovi Batmanovi. Vystaveno bude na Hatích v chystaném muzeu jukeboxů a flipperů s tematikou superhrdinů.

Nákupní areál na Hatích nabízí novou atrakci. Batmobil ze slavného filmu

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Milovníci komiksů a příběhů o superhrdinech by si v mapách měli tučně zakroužkovat bývalý hraniční přechod Hatě u Znojma. V tamním nákupním a zábavním areálu Excalibur City mají totiž novou výstřední atrakci. Majitel komplexu, rakouský podnikatel Ronald Seunig, si pořídil auto z filmové série o superhrdinovi Batmanovi, takzvaný Batmobil. Stvořen byl pro film z roku 1989, kde hlavní role legendárního komiksu ztvárnili Michael Keaton, Jack Nicholson a Kim Basinger. Režie se tehdy ujal Tim Burton a film nesl prostý název Batman.

Kafé Patriot jako první představilo Uherskému Hradišti komiksové kresby Káji Saudka.

Kresby Káji Saudka poprvé v Uherském Hradišti vystavuje Kafé Patriot

Uherské Hradiště – Nezaměnitelná tvorba krále českého komiksu Káji Saudka vůbec poprvé zavítala do Uherského Hradiště, aby v srdci Slovácka představila dvanáct kreseb komiksů Muriel a andělé či Muriel a oranžová smrt, vedle nichž tam lze spatřit také čtveřici filmových plakátů i ukázky z animované práce na populárním českém filmu Čtyři vraždy stačí drahoušku.

Vernisáž komiksu Odtemnění.

OBRAZEM: Vernisáž komiksu Odtemnění

Praha - Na vernisáži komiksu Odtemnění proběhlo ve čtvrtek slavnostní a symbolické spuštění testovacího provozu zákona o registru smluv, podle kterého musí stát zveřejnit na internetu všechny svoje nákupy a prodeje. Komiks představila jeho autorka Lucie Lomová.