Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Komiksová proměna s Markem Rubcem pro Labyrint.

Středočeskou knihovnou otřásl komiks, nakládání s odpadky i Kafkova Proměna

/FOTOGALERIE/ Středočeská vědecká knihovna uspořádala ve spolupráci s AVE tematický týden o komiksu, během nějž vzniklo mimo jiné přes 30 autorských komiksů a soutěžní přehlídka. Na jevišti návštěvníci shlédli besedy s místními komiksovými tvůrci Ivanem Kubátem a Emblemou. Týden završila diskuze se známými osobnostmi Štěpánkou Jislovou, Markem Rubcem, Ivanem Kubátem a Michaelou Šerou z nakladatelství CREW.

Spolumajitel Komixárny Dmitri Harkusha

Chtěli jsme, aby Ústí nebylo jen o hospodách, vzkazují majitelé vzácné Komixárny

/VIDEO, FOTO/ Deskové hry, figurky, modely, nespočet komiksů, pohodová atmosféra. Trio Ústečanů se před dvěma lety rozhodlo splnit si sen a otevřít ve své domovině prodejnu komiksů a her. Neotáleli, bouchli do stolu a dnes provozují kromě samotné jedinečné prodejny pod názvem Komixárna řadu kroužků a projektů s cílem přispět k lepšímu Ústí. Daří se jim to.

Středočeská vědecká knihovna v Kladně připravila pro své návštěvníky tematický týden věnovaný komiksu.

Jarní prázdniny ve vědecké knihovně budou ve znamení komiksu

Středočeská vědecká knihovna v Kladně připravila pro své návštěvníky tematický týden věnovaný komiksu. Od pondělí 26. února do pátku 1. března čekají návštěvníky známé osobnosti českého komiksu, výstavy, besedy a mnoho dalšího. Mluvit se bude nejen o komiksu jako takovém, ale také o kreslířském umění a čtenářské gramotnosti. Pozvání přijali hosté Ivan Kubát, Štěpánka Jislová či Marek Rubec.

Školáci z Trutnovska budou tvořit regionální komiksy

Školáci z Trutnovska budou tvořit regionální komiksy

Čtenářství lze podporovat různými způsoby. Rozšířenou a velmi oblíbenou formou je komiks. Realizátoři projektu na podporu vzdělávání Místní akční plán (MAP) Trutnovsko IV proto připravují tvorbu komiksů na regionální téma na základních školách. První aktivitou v tomto směru byl seminář pro učitele ZŠ nazvaný Tvoříme komiks.

Komiksy na téma mělnické zastupitelstvo baví tamní obyvatele.

Komunální politika s vtipem a nadhledem. Tajemný autor komiksu baví Mělník

/FOTOGALERIE/ Že to na Mělníku mezi zastupiteli vře, není žádným tajemstvím. Naopak se z toho stala dlouhotrvající tradice. Nekonečné dohady na jejich zasedáních jsou pro mnohé občany na místě i sledující přímé přenosy z domova dost únavné. Někteří se tam ale naopak královsky baví. A když se k tomu přidá grafický talent, vtip a nadhled, zprostředkuje to i ostatním. Už sedmý díl komiksu představil na sociální síti tajemný autor vystupující pod pseudonymem Občan Mělnický. Co svěřil Deníku? 

Životopis úvalenského rodáka Hanse Kudlicha byl převeden do komiksové podoby ve spolupráci obce s firmou ArtBlock. Zdroj: Obec Úvalno

Hans Kudlich slaví narozeniny jako komiksový hrdina v Úvalně

/FOTOGALERIE/ Rozhledna nad Úvalnem byly postavena jako mauzoleum slavného rodáka Hanse Kudlicha. Oslavy Kudlichových dvoustých narozenin provází vydání komiksu, jak se z potomka úvalenského sedláka stal významný politik, lékař a osvoboditel sedláků.

Ukázka z knihy Příběhy z Orlických hor v komiksech.

Orlické hory v komiksu: od prvních osídlenců, přes sklářské pece až k Jawě

„Je to poprvé, co budou mít Orlické hory komiks a já jsem se stal komiksovou postavou,“ prozradil mi s úsměvem při jednom z nedávných setkání archeolog a zakladatel uhřínovského archeologického muzea v přírodě Bohumír Dragoun, který je mimo jiné také vedoucím deštenského muzea. Autory zbrusu nových komiksových příběhů z Orlických hor jsou Radek Drahný a Tomáš Chlud, ilustrátor, ale také kostýmní výtvarník a držitel Českého lva.

Titulní strana knihy.

Orlické hory v komiksu: od prvních osídlenců, přes sklářské pece až k Jawě

„Je to poprvé, co budou mít Orlické hory komiks a já jsem se stal komiksovou postavou,“ prozradil mi s úsměvem při jednom z nedávných setkání archeolog a zakladatel uhřínovského archeologického muzea v přírodě Bohumír Dragoun, který je mimo jiné také vedoucím deštenského muzea. Autory zbrusu nových komiksových příběhů z Orlických hor jsou Radek Drahný a Tomáš Chlud, ilustrátor, ale také kostýmní výtvarník a držitel Českého lva.

Sedmdesátá léta jsou aktuálně obrovským trendem. Hodnotu může mít cokoliv

Chystáte se vyhodit nepotřebné věci? Pozor, klidně doma můžete mít poklad

Rozhodli jste se vyklidit půdu, sklep nebo jen chcete pročistit svůj domov od nepotřebných věcí? Nejrychlejší cestou je se jich nekompromisně zbavit. Než je ale odnesete do kontejneru, podívejte se pořádně, zda mezi nimi nejsou některé z věcí vyjmenovaných v tomto článku. Skutečnou hodnotu totiž mohou mít úplně obyčejné předměty a nemusí to být zrovna starožitný porcelán.

Na výstavě měla velikou expozici sběratelka Jarmila Straková. Přivezla ukázat mezi sběrateli ceněný unikát, panenku Pepinu Rejholcovou, tedy postavičku z prvního českého komiksu z roku 1929.

Sběratelé panenek vystavovali i unikáty, také Pepinu Rejholcovou z komiksu

Panenky doslova z celého světa, z Rakouska, Rumunska, Bulharska, Španělska, z bývalého Sovětského svazu, ale také ze zámoří jako je Kuba a Amerika, a také z Číny, byly k vidění v oranžérii Lesního mlýna v Mariánských Lázních. O víkendu se tam konala výstava pro malé i velké návštěvníky a vystavovatelé připravili i některé vzácné unikátní kousky.

Z předávání cen výtvarné soutěže Komiks - Ze života zvířátek a rostlin.

Ceny putovaly do MŠ Jugoslávská. Zaujal dětský komiks a výtvarné ztvárnění

Vyhodnocení výtvarné soutěže Komiks - Ze života zvířátek a rostlin Lounského středohoří přineslo skvělou zprávu do Teplic Děti z Mateřské školy Jugoslávská Teplice se umístily na vítězných pozicích. 3. místo (kategorie MŠ) s komiksem představujícím život Otakárka ovocného získal Miroslav Denk. Výtvarné ztvárnění Rosničky zelené v kategorii Speciální cena za výtvarné zpracování znamenalo 2. místo pro Editu Havlovou. 

Muzikant a výtvarník Jaromír Švejdík neboli Jaromír 99 vystavil v krnovské galerii Edel své grafiky a plakáty. Květen 2023

Jaromír 99 v Krnově vystavil Zátopka, Havla, Čáslavskou i Aloise Nebela

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Muzikant a výtvarník Jaromír Švejdík podepisuje své grafiky Jaromír 99. Uplatnil svůj osobitý výtvarný styl nejen v knižních ilustracích a na plakátech, ale především v komiksu. Švejdík se často inspiruje skutečnými osobnostmi, takže v krnovské galerii Edel můžeme vidět jeho výtvarné pojetí Emila Zátopka, Václava Havla nebo Věry Čáslavské.

Pálení čarodějnic na Palavě v Blansku.

Tipy na víkend na Blanensku. Na Palavě vzplane vatra s čarodějnicí

V Blansku to ožije čarodějnicemi. V rekreační oblasti Palava se uskuteční další ročník této tajuplné akce. Návštěvníci se při pohledu na hořící vatru s čarodějnicí rozloučí se zimou a nad rozpáleným ohněm opečou špekáčky. V Boskovicích se bude konat program pro všechny milovníky sci-fi nebo fantasy. Další ročník festivalu BozaCon nabídne i známé hosty - malíře Pavla Čecha nebo tvůrce komiksů Dana Černého.

Knihovnu Ústeckého kraje ovládnou komiksy, RPG a fantasy.

Knihovnu v Ústí ovládnou komiksy, RPG a fantasy. Besedovat bude Kotleta

Dvacet čtyři hodin hraní deskových RPG her, turnaj v Pokémonech nebo Buláncích, stánky s komiksy i fantasy workshopy, hraní Warhammeru, malování modelů, tematické přednášky, komiksová dílna Marka Rubce nebo beseda s úspěšným českým spisovatelem Františkem Kotletou, to vše čeká na návštěvníky akce Fankom: 24 hodin fantasy a komiksu, která se uskuteční v Knihovně Ústeckého kraje 24. až 25. března.

Výstava Svět podle Jaromíra 99 na Staré radnici v Hranicích.

Svět podle Jaromíra 99. Hranickou galerii ozdobila díla rodáka z Jeseníku

Jaromír Švejdík alias Jaromír 99, je známý český výtvarník, zpěvák, skladatel a textař. Zejména jeho komiksy zaznamenaly značnou popularitu. Vernisáž výstavy se uskutečnila ve čtvrtek 16. února v muzeu na Staré radnici v Hranicích. K vidění je zde do 12. března. Za fotoreportáž velice děkujeme.

Policejní preventisté přišli s komiksem na téma šikany a kyberšikany.

Komiks na téma šikany. Zvyšme bezpečnost dětí hravou a zábavnou formou

V poslední době výrazně stoupá agresivita mezi dětmi či mladými lidmi. Šikana se ve větší či menší míře vyskytuje všude, a to i tam, kde by ji třeba vůbec nikdo nepředpokládal. Policejní preventisté proto chtějí hravou a zábavnou formou zlepšit povědomí dětí o protiprávním jednání v souvislosti s šikanou a kyberšikanou.

Plzeňský Comic Con–svátek všech obdivovatelů komiksů, sci-fi a fantasy.

OBRAZEM - Fantasy komiks a sci-fi festival v Plzni

Plzeňský Comic Con–svátek všech obdivovatelů komiksů, sci-fi a fantasy. V sobotu v Depu 2015 nabídl stovkám fanoušků těchto žánrů kolektivní hraní PC her a deskovek, cosplay, výstavu komiksů, PokéTour, přednášky, workshopy a samozřejmě kostýmy.

V komiksovém průvodci Jan Zrzavý hravou formou ukazuje čtenářům významné památky a místa.

Malíř Zrzavý provádí Krucemburkem. V zábavném komiksu, podívejte se

Hravou formou ukazuje nejdůležitější místa v Krucemburku, na Starém Ransku a v Hluboké Komiksový průvodce. Jeho hlavním hrdinou je malíř Jan Zrzavý, jehož život je s Krucemburkem neodmyslitelně spjatý. V komiksu provází čtenáře po památkách i zajímavou přírodou, komentuje, vysvětluje i baví. Za komiksem stojí grafik Ondřej Janda ve spolupráci s městysem Krucemburk v čele se starostou Otto Kohoutem. Na výběr obrázků se můžete podívat i v naší galerii, děkujeme za možnost zveřejnění. 

Agama připomíná známého superhrdinu Spider-mana

Ještěrka agama vypadá jako Spider-Man. Má i vlastní superschopnost

Skáče z mrakodrapu na mrakodrap, hází pavoučí sítě a zachraňuje celý svět. A zná ho každý. Ať už jste Spider-Mana viděli ve filmu, nebo třeba četli komiks, tohoto superhrdinu asi není potřeba dlouze představovat. Možná ale neznáte agamu mwanzae, neboli agamu spiderman.

Václava Jandečková a Michal Kocián a ukázky z komiksu Kámen..

Akce Kámen se stala námětem komiksu, výstava odstartuje v Klatovech

Akci Kámen bude mít nyní možnost snáze pochopit i mladší generace. Místopředsedkyně a badatelka Společnosti pro výzkum zločinů komunismu Václava Jandečková společně s kreslířem Michalem Kociánem připravila komiksovou knihu. Ta poutavou a populárně naučnou formou přibližuje téma komunistických zločinů typu akce „Kámen“.

Učitelé i studenti ze zahraničí se v Ivančicích učili vytvářet komiksy.

Učitelé i studenti ze zahraničí se v Ivančicích učili vytvářet komiksy

První část mezinárodního školicího kurzu Let´s make a story se konala v listopadu v Ivančicích. Pracovníci s mládeží, učitelé i studenti, kteří byli vysláni zahraničními partnerskými organizacemi, se ve Středisku volného času Horizont vzdělávali v tvorbě komiksů. Během sedmi dnů se učili, jak vytvořit příběh a jak tento příběh namalovat ve formě komiksu.