Kreativ

ŠTÍTEK: komiks

Lucerna. Ilustrační foto.

Galerie nabízí Rychlé šípy očima dnešních komiksových tvůrců

V Galerii Lucerna v Praze dnes začala výstava Pocta Rychlým šípům připomínající 80. výročí vzniku tohoto legendárního chlapeckého klubu. Na příznivce komiksu Jaroslava Foglara do 28. června čeká například obří mapa Stínadel výtvarníka Pavla Čecha nebo reprodukce originálu prvního příběhu Rychlých šípů s názvem Černí jezdci řádí… od ilustrátora Jana Fischera. Vstup na výstavu je zdarma.

Batman. Ilustrační foto.

Lidé potkají Batmana i šermíře. Muzejní noc se ponese v duchu komiksů

Blanensko, Vyškovsko – Rychlé šípy, Čtyřlístek nebo Batman. Známé komiksové hrdiny potkají v pátek děti v prostorách Muzea Blanenska. Odpoledne tam začíná tradiční muzejní noc. Program zahájí v pět hodin odpoledne divadelní představení na nádvoří blanenského zámku, kde muzeum sídlí. „Je to parádní akce, na kterou se naše děti moc těší. Dcerka hraje v pohádkovém představení, takže muzejní noc nemůžeme vynechat,“ řekl Petr Novotný z Blanska.

Svět knihy. Ilustrační foto.

Skončil Svět knihy Praha, akce překonala rekordní návštěvnost

Mezinárodní veletrh Svět knihy Praha, který v neděli skončil v metropoli, posunul hranice své každoročně vzrůstající návštěvnosti na rekordních 46 tisíc lidí. Letošní 24. ročník nabídl jako hlavní témata Komiks a Převratné 20. století. Mnoha pořady se prezentoval čestný host veletrhu, stát Izrael. Za pořadatele o tom informovala Jana Chalupová.

Veletrh Svět knihy

Svátek literatury. Na Výstavišti startuje Svět knihy

Komiks, převratné dvacáté století i stát Izrael. Na pražském Výstavišti začíná největší svátek literatury na našem území. Více než čtyři stovky vystavovatelů, 29 národních literatur a tisíce knih. To a mnohem více ode dneška do neděle nabídne 24. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha.

Slavnostní ocenění vítězů okresního kola literární soutěže O poklad strýca Juráša se uskutečnilo ve středu 21. března 2018 v Městské knihovně Rožnov pod Radhoštěm.

Soutěž O poklad strýca Juráša zná své vítěze

Slavnostní ocenění vítězů okresního kola soutěže O poklad strýca Juráša se uskutečnilo v polovině týdne v Městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm. Ceny si přebralo šestatřicet nejlepších soutěžících.

Ilustrační foto

Kája Saudek v Domě umění

Nová rozměrná výstava s názvem Kája Saudek 18+ (od komiksu přes erotiku k pornografii) představí dílo tohoto známého malíře a komiksového kreslíře.

Pět žáků olešnické základní školy společně vytvořilo komiks Marmel. V soutěži komiksů získali druhé místo.

Hrdinou komiksu školáků je kočičí monstrum. Ze soutěže si přivezli druhé místo

Olešnice /FOTOGALERIE/ - Městem se šíří strach. V ulicích řádí monstrum v barvě jahodové marmelády. Naštěstí se najdou odvážlivci, kteří spojí síly a obrovskou příšeru přemůžou. Žáci základní školy v Olešnici na Blanensku nakreslili soutěžní komiks s názvem Marmel a ze slavnostního vyhlášení výsledků v Praze si odvezli druhé místo.

Výtvarnice Vendula Chalánková, která navrhla motivy brněnských vánočních hrnků.

Vánoční atmosféru jsem na hrnku nechtěla, říká výtvarnice Chalánková

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Ilustruje knihy, vymýšlí a kreslí ironické komiksy, maluje plátna a pod značkou Zvrhlý vkus ještě donedávna prodávala ručně šité šperky. Letos dostala výtvarnice Vendula Chalánková nelehký úkol vytvořit design, který bude zdobit speciální edici hrnečků pro Brněnské Vánoce. „Můj záměr bylo vytvořit originální hrnek na punč, ne na něj dostat vánoční atmosféru,“ vysvětluje výtvarnice.  

Na výrobě preventivních fotoseriálů spolupracují s vedením  obvodu Mariánské Hory a Hulváky žáci osmých tříd Základní školy Gen. Janka.

Školáci z Ostravy vyrábí s radnicí komiksy o šikaně

/FOTOGALERIE/ Žáci osmých tříd Základní školy Gen. Janka v Ostravě-Mariánských Horách spolupracují s vedením obvodu na výrobě preventivních fotoseriálů. Projekt s názvem Focené komiksy jako moderní a atraktivní preventivní materiál pro děti radnice realizuje v rámci prevence kriminality a rizikového chování dětí.

Druhý ročník Festivalu ilustrace a komiksu proběhne o víkendu v Ústí nad Labem.

Hraničář bude tři dny patřit světu komiksů

Ústí nad Labem - Veřejný sál a Galerie Hraničář se po celý prodloužený víkend stane místem setkání nejzajímavějších ilustrátorů a komiksových tvůrců z Čech, Německa i Slovenska. 

Obálka knihy o dějinách komiksu Milana Krumla.

Češi si oblíbili komiks, milují mangu i příběhy známých osobností

/ANKETA/ Nejen Batman nebo Superman, ale také Emil Zátopek, Kafkův Josef K. či brzy bratři Mašínové jsou hrdiny komiksové literatury. Od fanouškovských počátků 90. let se komiks v Česku tak rozšířil, že je součástí edičních plánů většiny nakladatelství. Zatímco na různé subkultury míří klasický superhrdinský komiks či japonská manga, současná autorská tvorba cílí na širší publikum.

z filmu Thor

Co v kinech zabírá? Hlavně komiksové filmy

/TRAILER/ Stojí stovky milionů dolarů, vydělávají i miliardu. Filmy natočené podle populárních komiksů se navíc v posledních letech snaží vyprávět i hlubší dramata než kdysi.

Ilustrační foto

Komiks na VŠPJ připomene legendárního fotbalistu

Jihlava – Ve vstupních prostorách Vysoké školy polytechnické (VŠPJ) si veřejnost bude moct od úterý prohlédnout výstavu komiksového románu Hugo Meisl a Papírák, jejíž autorem je Sascha Dreier.

VYMEZENÍ SE PROTI REŽIMU. Sjednocujícím tématem prvních svobodných voleb v roce 1990 bylo vymezení se proti dříve vládnoucímu režimu. Komunistickou stranu v kampaních jejich konkurentů symbolizovala stranická rudá barva.

Historie politických kampaní: nahá osmnáctka ve vodě či komiksy pro voliče

Jižní Morava - Od předvolebního guláše ke koblize. Kampaně politických stran za desetiletí prodělaly změny. Zatímco za první republiky strany zvaly pomocí velkých a výrazných plakátů na politické schůze a protestní shromáždění, třeba v sedmdesátých letech se propagace přesunula do výloh. V současnosti jsou v módě blízká setkání politiků s voliči.

Vratislav Ebr na Častoboři.

Bývalý knihkupec Vratislav Ebr komiksům nefandí

Příbramsko /FOTOGALERIE/ – Vratislav Ebr je bývalý pražský knihkupec, rozhlasový moderátor, archivář kuriozních knížek a klípků, recesista a jeden z nejvěrnějších obdivovatelů půvabů Častoboře na Příbramsku, kde každý rok na stejném místě na vltavském břehu stanuje.

Známý český kreslíř komiksů a autor oblíbeného seriálu Zelený Raoul Štěpán Mareš výstavu svých prací v Galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou

Nepletete si mě s Leošem Marešem? Autor Zeleného Raula bavil v Lipníku

VIDEO / Většina z nás ho zná jako autora skvělého komiksu Zelený Raoul, který baví generace čtenářů už více než dvacet let. Český kreslíř komiksů, malíř a ilustrátor knih Štěpán Mareš na sebe ale prozradil, že kdyby měl více času, pustí se znovu i do olejomaleb a akrylů.

Z unikátní výstavy Zelený Raoul, politická satira a další tvorba Štěpána Mareše aneb Dvacet let života ufona v českých podmínkách na Chvalském zámku v Praze.

V Konírně vystaví svá díla Štěpán Mareš

Kreslíř komiksů, ilustrátor řady knih a obalů. Nejen to je náplní práce Štěpána Mareše, kterého veřejnost zná především z časopisu Reflex a Lidových novin. Vernisáž výstavy jeho děl se uskuteční v pátek 11. srpna od 16 hodin v galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou.

KOSTÝMŮM se meze nekladou ani letos.

Svět fantazie čeká na OstroFconu

Ostrov - Událost, kterou si každý fanoušek komiksů zvýraznil ve svém diáři, je tady. Druhý ročník OstroFconu začíná už 4. a trvá do 8. srpna.

Renesanční hudba, zpěv i tanec zněly v sobotu tišnovským Náměstím Míru. Zvuky starých nástrojů dělaly kulisu stánkům s rozličným zbožím na historické trhové slavnosti. Tu potom zakončil průvod s odsouzencem po nově otevřené Cestě hrdelního práva.

Tišnovské náměstí se vrátilo v čase o stovky let. Lidé se vydali i k šibenici

Tišnov /VIDEO/ - Renesanční hudba, zpěv i tanec zněly v sobotu tišnovským Náměstím Míru. Zvuky starých nástrojů dělaly kulisu stánkům s rozličným zbožím na historické trhové slavnosti. Tu potom zakončil průvod s odsouzencem po nově otevřené Cestě hrdelního práva až k šibenici na Klucanině. Na slavnosti také Tišnovští pokřtili unikátní komiks, ve kterém autoři zaznamenali největší historické zločiny v okolí.

Hugh Jackman ve filmu Logan: Wolverine

Dejte si jiného Wolverina. Dejte si ho noir!

Který fanoušek komiksů od značky Marvel by neznal Wolverina? Populární hrdina James Howlett (jehož přezdívka znamená česky Rosomák) je známý také jako Logan. S Hulkem, Spider-Manem a Iron-Manem patří k nejslavnějším komiksovým postavám Marvelu a připomeňme, že se již od mládí liší od ostatních, je totiž jedním z prvních mutantů-lidí s mutagenem X. Poprvé se objevil v komiksu The Incredible Hulk (1968), kde svedl bitvu právě proti Hulkovi.

Historie Jihlavy v poutavém komiksu se dvěma ježky.

OBRAZEM: Radnice vydala dějiny Jihlavy jako komiks

Jihlava – Historie může být zábavná. To dokazuje nová publikace, kterou vydala jihlavská radnice. Minulost a přítomnost města popisuje jako příběh dvou ježků Kamila a Marie formou komiksu. Kniha je k mání v turistickém informačním centru za 50 korun.

Kreslíř a karikaturista Štěpán Mareš.

Autor Zeleného Raoula vystaví svá díla v Konírně

Český kreslíř komiksů, veřejnosti známý především z časopisu Reflex a z Lidových novin, ale také ilustrátor řady knih a obalů Štěpán Mareš představí své práce v Galerii Konírna v Lipníku nad Bečvou. Vernisáž výstavy se uskuteční v pátek 11. srpna v 16 hodin.

Výstavu mnoha komiksových originálních i přetištěných komiksových stripů najdete do 29. září v prvním poschodí Knihkupectví Fryč.

Expozice komiksů u Fryče barvitě popisuje historii

Liberec – V přetlaku libereckých výstav stojí za pozornost ještě jedna: „České století v komiksu“ v Knihkupectví Fryč. Výstavu mnoha komiksových originálních i přetištěných komiksových stripů najdete do 29. září v prvním poschodí knihkupectví.

komiksová Lara Croft

Lara Croft slaví dvacetiny a vychází jako obří komiks

Dvacetiny legendární archeoložky slaví Comics Centrum vydáním původního komiksu Tomb Raider. Své vítězné tažení zahájila hra Tomb Raider už v roce 1996. Superstar se z ní stala stejně rychle, jako z archeoložky Lary Croft akční hrdinka.