Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Letecký den tentokrát připomínal také 100. výročí od vzniku Československé republiky.

Nad letištěm defilovalo stoleté české nebe

Rakovník - Za obrovského zájmu diváků proběhl na rakovnickém letišti druhou červnovou sobotu Letecký den 2018 - 100 let na českém nebi, který po úspěchu z roku 2016, kdy letiště v Rakovníku oslavilo úspěšně 70 let své historie, představil letadla od roku 1918 do současnosti. A tak ve čtyřhodinovém programu se bylo na co dívat.

Útok na vesnici Zardana v provincii Idlib. Fotografii pořídili humanitární Bílé přilby

Nálet v Sýrii zabil 44 lidí. Údajně útočila ruská letadla, Moskva to popírá

Nálety na syrskou vesnici v provincii Idlib, kterou ovládají rebelové, si vyžádaly nejméně 44 obětí. Jedná se o letecký útok s nejvyšším počtem obětí za tento rok. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Syrskou observatoř pro lidská práva (SOHR). Podle ní útok provedla ruská letadla, Moskva však svou účast popírá.  

Ilustrační foto

Záchranné složky musí zvládnout všechny maléry po pádu letadla

Střední Čechy – Nebývalé hemžení vozů s modrými majáčky mohou lidé zaznamenat ve čtvrtek dopoledne v blízkosti letiště Dlouhá Lhota na Příbramsku. Mezi letištěm a motoristickým polygonem, známým například školou smyku, budou hasiči, zdravotničtí záchranáři a policisté nacvičovat zásah na místě havárie malého letadla. S ním se pojí i nutnost zajistit pomoc pro větší počet zraněných.

Jaroslav Procházka

Procházka letadlo nemusí, kanadské MS si přesto užije

Kladno - Dvorek u sportovní rodiny Procházků připomínal před pár lety hokejbalovou arénu. Na place ale neřádila jenom nejslavnější kladenská bratrská dvojice Roberta a Jaroslava Procházků (oba vyhráli mistrovský titul), ale i jejich ratolesti. Zejména Jardův syn se dlouho jako malý Jarda nechoval. Už v šestnácti letech mu trenér Drahomír Kadlec dal šanci v A týmu, loni už byl pevným členem kádru a není divu, že ho neminula pozvánka na nadcházející MS juniorů do 18 let v kanadském St. John´s.

Letiště Václava Havla.

Boom pomohl Letišti Praha k rekordu. Z každého cestujícího získalo 298 korun

Končící Český aeroholding završí své působení nejlepším rokem ve své historii. Hrubý zisk firmy, jejímž klíčovým aktivem je Letiště Praha, stoupl meziročně na na 4,6 miliardy korun. Navýšením o patnáct procent v meziročním srovnání se dostal na nejvyšší úroveň v historii. Firmě pomohl hlavně rozmach letecké dopravy.

Havárie letadla mezi Dyjákovicemi a Velkým Karlovem

U Dyjákovic havaroval Čmelák. Pilot vyvázl bez zranění

Dyjákovice – Krátce po poledni mělo při přistání na poli u Dyjákovic na Znojemsku potíže práškovací letadlo Z-37 Čmelák. Podle policie se pilot nezranil. „Pilot nezvládl přistávací manévr při pokusu přistát na poli. Letadlo se převrátilo. Škoda je asi milion korun, pilot vyvázl bez zranění,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Fakulta elektrotechnická ČVUT.

Vědci z ČVUT vyzkoušeli technologii pro řízení letadel u auta

Novinku v řízení automobilů úspěšně otestovali vědci z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT). Pro řízení vyvinuli systém obdobný tomu, který se používá u civilních i vojenských letadel. Pilot při něm neovládá přímo jednotlivé prvky, ale pouze předává impulzy elektronické řídící jednotce, která manévry sama provede s ohledem na další parametry letu. ČVUT to oznámila v dnešní tiskové zprávě.

Rodiny pozůstalých chtějí v pátrání po zmizelém letadle pokračovat.

Pátrání po letu 370 je oficiálně u konce, neuspěly ani soukromé firmy

Neštěstí Boeingu 777, který před více než čtyřmi lety na cestě do Pekingu zmizel ze všech letištních radarů, je od dnešního dne oficiálně nevyřešenou záhadou. Letadlo, na jehož palubu v Kuala Lumpur nastoupilo 239 pasažérů, se nepodařilo najít nejen vládním orgánům Malajsie, Číny a Austrálie, ale ani soukromým specialistům.

Trosky boeingu letu MH17 na východě Ukrajiny.

Raketa, která sestřelila malajsijské letadlo nad Ukrajinou, byla ruské armády

Odpalovací zařízení, jimž povstalci na východě Ukrajiny sestřelili dopravní letoun Malajsijských aerolinek, pocházelo z výzbroje 53. protivzdušné brigády ruské armády. K tomuto závěru dospěl mezinárodní vyšetřovací tým, který řeší okolnosti sestřelení letu MH17 Malaysia Airlines. Informovala o tom agentura Reuters. Rusko svou účast na incidentu, při němž v červenci 2014 zemřelo všech 298 lidí na palubě, trvale popírá.

Zbytky vraku neidentifikovaného stroje, které v sobotu vyplavilo moře na jižním pobřeží Thajska, s vysokou pravděpodobností nepatří pohřešovanému Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines.

Pátrání po zmizelém malajsijském letadle skončí 29. května. Po čtyřech letech

Hledání malajsijského letadla, které v roce 2014 zmizelo i s 239 lidmi na palubě během letu z Kuala Lumpur do Pekingu, skončí bez výsledku příští týden. Po víc než čtyřech letech, nákladech ve výši desítek milionů dolarů a bez jakéhokoli náznaku, co se vlastně s nešťastným letounem stalo. Z letu MH370 se tak stala jedna z největších leteckých mystérií na světě. Informuje o tom agentura AFP. 

Otevírání lomnického nebe.

OBRAZEM: Po nebi se honily mraky s letadly

Královéhradecko, Lomnice nad Popelkou /FOTO/ - Otevírání lomnického nebe zavřely bouřkové mraky. Podstatná část sobotního setkání přátel létání se však uskutečnila včetně seskoku parašutistů z jičínského Aeroklubu.

Vyšetřovatelé na místě havárie letadla

Kubánští vyšetřovatelé již našli černou skříňku zříceného letadla

Kubánský tým vyšetřující pád dopravního letadla, které se zřítilo krátce po startu z havanského letiště, už našel jednu ze dvou černých skříněk, tedy zapisovačů letu, jež by mohly pomoci objasnit příčinu havárie. Při katastrofě zahynulo 110 lidí včetně jedenácti cizinců. Přežily tři ženy, které zůstávají v nemocnici s vážnými popáleninami a v kritickém stavu.

V Havaně se po startu z letiště Josého Martího zřítil letoun Boeing 737

Zřícení letadla na Kubě přežily jen tři ženy. Jsou v kritickém stavu

/VIDEO/ Páteční nehodu dopravního letadla, které se zřítilo krátce po startu z havanského letiště na Kubě a na jehož palubě bylo 110 lidí včetně posádky, přežily pouze tři ženy. Většinu cestujících tvořili Kubánci, mezi oběťmi neštěstí jsou ale i dva Argentinci a tři Mexičané. 

Pietní vzpomínka na tragické bombardování Dalešic na samém konci druhé světové války.

OBRAZEM: Dalešice si připomínají tragédii z konce války

Dalešice - Pouze hodiny dělily Evropu od skončení války, když Dalešice na Třebíčsku postihla tragédie mimořádných rozměrů. Na obec shodila bomby ruská letadla. Při bombardování 7. května 1945 bylo poškozeno 45 domů, 27 občanů městečka při něm zahynulo.

Letadlo American Airlines z Filadelfie na pražském letišti.

Z Filadelfie přímo do Prahy. Na Ruzyni poprvé přistálo letadlo American Airlines

/FOTOGALERIE/ Na pražské letiště dnes po půl deváté dosedlo letadlo American Airlines pravidelné linky pensylvánské Filadelfie. Největší světové aerolinie tak zahájily přímé spojení s Prahou, které budou provozovat během letní sezony. Lety zajistí Boeing 767-300. Ten převeze 209 pasažérů ve třech cestovních třídách.

Letadlo L 410 NG firmy LET Aircraft Industries na letišti v Kunovicích.

Aircraft Industries chybí přes sto zaměstnanců

Ozvěny finanční krize, která postihla kunovického výrobce letadel Aircraft Industries (AI) na sklonku roku 2015 stále silně ovlivňují chod této společnosti, vyrábějící především modely L-410 a L-410 NG v areálu bývalého LETu.

Letoun L-159 a L-39

Aero podepsalo dohodu. Na letounech L-159 bude spolupracovat s Izraelci

Největší český výrobce letadel Aero Vodochody podepsal smlouvu s izraelskou společností Aerospace Industries (IAI). Světový lídr ve vojenských technologických systémech bude s českou firmou spolupracovat na letounu L-159. Společnost Aero o tom informovala ve své tiskové zprávě.

Záchranná služba. Ilustrační snímek.

Záchranné složky si vyzkoušejí zásah u havárie letadla

Střední Čechy – Vážný malér, který důkladně prověří činnost záchranných složek, se v úterý odehraje na letišti rakovnického aeroklubu. Předem se ví, že se letecký den neobejde bez dopolední nehody v podobě pádu malého sportovního letadla. Neštěstí to přitom bude jak v pátek třináctého: éro se zřítí na další stroj připravený odstartovat s pasažéry k vyhlídkovému letu – a trosky zasáhnou i do davu přihlížejících diváků. Pomoc tak bude potřebovat hned 15 zraněných!

Unikátní letoun Spitfire AR501

Češi z jeho kulometů pálili na nepřátele. Unikátní spitfire opět vzlétl

Po více než desetileté důkladné renovaci se v Británii do vzduchu opět vznesl unikátní stíhací letoun Supermarine Spitfire AR501. Podle expertů jde tak o jediný letuschopný spitfire na území Evropy, který za války sloužil v RAF u československé jednotky. Tento stroj si později také zahrál v slavných filmech Bitva o Británii nebo Pearl Harbor.

BRIGÁDNIČILI. Dobrovolníci pomáhali o víkendu v Leteckém muzeu Kunovice.

V Leteckém muzeu Kunovice umývalo 170 dobrovolníků aeroplány

Do Leteckého muzea v Kunovicích přicházím o druhé dubnové sobotě vybavený fotoaparátem a diktafonem, ale také jako dobrovolník s vědrem, hadry, kartáčem rýžákem, čističem skel, jelenicí a rukavicemi s tím, že ze čtvrtého ročníku Akce U aneb Velké umývání letounů napíši nejen reportáž, ale že v rámci mé víkendové služby budu umývat ten největší letoun v muzeu.