Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

V Jakutsku sjelo letadlo z ranveje

Letadlo v Jakutsku sjelo z ranvaje, čtyři lidé se zranili. Stroj nepůjde opravit

/VIDEO/ Cestující v letadle při přistání ve městě Jakutsk na ruské Sibiři zažili nepříjemné okamžiky. Letoun při přistání sjel z ranveje a zničil si podvozek. Všech 86 pasažérů a pět členů posádky muselo být evakuováno nafukovacími skluzavkami. Čtyři lidé byli zraněni, nikdo naštěstí vážně. Suchoj Superjet-100 je zničen tak, že pravděpodobně nepůjde vůbec opravit.  

Spoutané ruce. Ilustrační foto.

Češka uklouzla na petrohradském letišti. Skončila v poutech

"Ujela mi noha a ve snaze, aby se nic nestalo mému počítači, jsem pod sebe nepoložila ruce a udeřila se hlavou o podlahu. Rychle jsem se zvedla a pokračovala dál, ale to už se mi udělalo zle od žaludku… Řekli mi, že jsem opilá, a nepustili mě na palubu letadla…" Tím začala anabáze Češky Pavly K. s petrohradskou policií, po níž skončila v poutech a později i v cele. Ruská ambasáda uvedla, že o incidentu nemá informace.

Letadlo Českých aerolinií Airbus A319 v Praze. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Podle referenda má Suchdol bojovat proti hluku z letadel

Nejenom nové zástupce na radnice vybírali voliči o tomto víkendu. Konala se i některá místní referenda, jedno z nich v Praze - Suchdole. Radnice se občanů ptala, zda má „všemi zákonnými prostředky“ bojovat proti hluku z letadel a rozšíření hlukového pásma nedalekého letiště, které plánuje stavbu druhé přistávací dráhy. Téměř dva tisíce lidí (92 procent hlasů) postup radnice schválilo. Referendum platí.

Sídlo Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) nizozemském v Haagu

Nizozemci rozkryli plán kyberútoku ruské rozvědky GRU. Vyhostili čtyři Rusy

Nizozemsko odhalilo akci ruské vojenské rozvědky GRU, která letos na jaře plánovala kybernetický útok na mezinárodní Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se sídlem v Haagu. Nařčení je součástí mezinárodního úsilí vyvinout na Rusko tlak kvůli kybernetickým útokům, které GRU organizuje. Ruskou rozvědku včera také obvinila britská vláda.

Dobová kresba zachycující první vzdušné střetnutí mezi Josephem Frantzem a Wilhelmem Schlichtingem

Po použití kulometů došlo i na pušky. První vzdušný souboj proběhl před 104 lety

Bylo ještě ráno, když si dvoučlenná posádka francouzského dvouplošníku Voisin, pilot Joseph Frantz a střelec mechanik Louis Quenault, všimla německého průzkumného letounu Aviatik. Voisin zahájil útok a vystřílel na Aviatika celý kulometný zásobník. Německý průzkumník se však stále bránil. Quénault proto použil vlastní pušku, jíž zasáhl nepřátelského pilota. Šlo o první vzdušné střetnutí v dějinách.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Černý scénář pro brexit. Letadla v EU nepřistanou, zvířata čeká karanténa

Britská letadla nebudou smět přistávat na letištích v členských zemích EU. Domácí mazlíčky pak čeká při každém vstupu a opuštění do EU čtyřdenní karanténa. Takové černé scénáře pro případ, že Velká Británie neuzavře s EU dohodu o brexitu, nastínil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker na veřejném mítinku v německém Freiburgu.

Modelklub Mělník pořádal na modelářské ploše v Jelenici závody modelů letadel.

OBRAZEM: Nebe bez mraků brázdily barevné větroně

Jelenice - Modelklub Mělník pořádal na modelářské ploše v Jelenici závody modelů letadel. Velmi slunečné a bezvětrné počasí soutěži větroňů řízených rádiem přálo a přilákalo milovníky a fanoušky všech možných modelů letadel.

Gripeny. Ilustrační foto

Rožďalovice bojují proti neúměrnému hluku z nadzvukových letadel

Rožďalovice - Město Rožďalovice se v poslední době postavilo proti neúměrnému hluku z nadzvukových letadel, který musí snášet. Sepsali petici, ke které se připojili obyvatelé. Neúnosné je to i pro lidi z Břístve a dalších obcí kolem Rožďalovic. Petice byla řádně sepsána podle Listiny základních práv a svobod a zákona o právu petičním.

Předání zlatých hodinek Tomáše Baťi v Baťově vile ve Zlíně.

Legendární Baťovy hodinky letěly v papírové obálce

„Tímto předávám hodinky do péče Nadaci Tomáše Bati,“ deklarovala Rosemarie Blyth-Bata. Dědictví po Tomáši Baťovi v podobě zlatých hodinek včera oficiálně převzal z rukou nejmladší dcery Tomáše Bati juniora a vnučky zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati Rosemarie Blyth-Bata v prostorách Nadace Tomáše Bati její ředitel Pavel Velev. „Dokazuje to obrovskou důvěru rodiny Baťových v nadaci a v lidi, kteří v ní pracují,“ uvedl.

Automobil doslova přístál na svodidlech jako letadlo.

Automobil přistál na svodidlech jako letadlo

Janské Lázně - Jako kaskadér z akčního filmu si musel připadat řidič, který v úterý před osmou ráno přistál se svým autem na vrchní části svodidel Krkonošské ulice.

Cvičení složek IZS na nesvačilském letišti.

Na Letišti Benešov cvičily složky IZS záchranu lidí po pádu letadla

Bystřice /FOTOGALERIE/ - Hlášením o pádu malého letadla na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje začalo v úterý 25. září na letišti Benešov u obce Nesvačily nedaleko Bystřice cvičení hasičů. „Letadlo podle zadání spadlo mezi diváky při leteckém dni,“ informoval Petr Svoboda, mluvčí HZS Středočeského kraje.

Ruský letoun Iljušin Il-20

Konflikt se vyostřuje. Rusové viní ze sestřelení letounu Izrael

Ruské ministerstvo obrany se pustilo do Izraele. Obvinilo ho ze sestřelení ruského letadla z minulého týdne nad územím Sýrie. Při incidentu zahynulo 15 ruských vojáků. Prezident Vladimir Putin přitom dříve řekl, že šlo o souběh nešťastných náhod s tím, že vinu nese Damašek.

Ilustrační foto

Karlovarské letiště může sloužit k výcviku pilotů civilních letadel

Karlovy Vary – Budoucí piloti civilních letadel se možná budou vzdělávat ve výukovém středisku letecké školy F AIR v Karlových Varech. Tímto záměrem se už zabývalo krajské zastupitelstvo a je mu nakloněno. K výcviku by mělo sloužit mezinárodním letiště v Olšových Vratech a projekt může regionu přinést celou řadu synergických efektů.

Ruský letoun Iljušin Il-20

Izrael viní ze sestřelení ruského letounu Sýrii. Litujeme smrti posádky, vzkázal

Syrská protivzdušná obrana omylem sestřelila nad Středozemním mořem průzkumný letoun Iljušin Il-20 s 15 členy posádky na palubě. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, podle nějž se za ruským strojem kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Rusko proto z incidentu obvinilo Izrael a vyhradilo si právo na odvetu. Izraelská armáda sice lituje smrti vojáků, vinu ale připisuje Sýrii.

Cvičení Aero 2018

Záchranářské manévry v Hradišti

Hradiště - Trosky hořícího letadla, desítky zraněných a mrtví, to byl scénář letošního největšího cvičení nazvaného Aero 2018, které se uskutečnilo ve vojenském prostoru Hradiště.

Čekárna náležející k novému odletovému stání na Terminálu 1 pražského letiště

Pražské letiště je zase o kousek větší. Nové stání funguje ve zkušebním provozu

Letiště Václava Havla Praha v rámci svých krátkodobých rozvojových plánů uvedlo do zkušebního provozu nové letadlové stání s odletovou čekárnou. Rozšířená plocha v rámci Terminálu 1 umožní odbavit buď jedno velké, nebo dvě menší letadla. Podle vedení letiště by se tím mělo urychlit odbavení zejména na dálkových linkách.

Památník obětem letu číslo 93 z 11. září 2001 v Pensylvánii.

Hlasy nikdy neutichnou. V Pensylvánii odhalili pomník obětem 11. září

Let číslo 93, jehož pasažéři zahynuli během útoků z 11. září 2001, má nový pomník v Pensylvánii. Věž hlasů stojí u města Shanksville, kde se letoun zřítil, když cestující a posádka bojovali s únosci o kontrolu nad řízením. Od největších teroristických útoků v moderních dějinách USA dnes uplynulo 17 let. Zahynuly při nich téměř tři tisíce lidí.

Letecký den na letišti v Líních

OBRAZEM: Bitva o letiště i šílené kousky akrobata. U Plzně se lidem tajil dech

Velkolepá oslava 100. výročí československého letectva i plzeňské aviatiky nadchla v Líních u Plzně tisíce diváků. Ti v sobotu i v neděli s napětím sledovali, jak oblohu křižují slavné letouny Junkers Ju-52 nebo spitfire, či kaskadérské kousky Petra Kopfsteina, na jehož autogram se po přistání tvořila fronta desítky metrů.

Fotbalisté České republiky se v úterý ubytovali ve zlínském hotelu Baltaci Atrium. Foto: Deník/Libor Kopl

Reprezentace dorazila do Zlína. Kalas v letadle nestačil vypnout telefon

Přistáli kousek od leteckého muzea, kde je zaparkovaný vládní letecký speciál TU-154M, přezdívaný „Naganský expres“, který v roce 1998 přivezl do Prahy olympijské hokejové vítěze. V úterý dopoledne ale byli na kunovickém letišti hlavními hvězdami čeští fotbalisté.

Letiště Jihlava-Henčov.

Nebe nad Jihlavou křižovala o víkendu letadla

Jihlava – Na jihlavské letiště v Henčově se v sobotu (1. září 2018) při příležitosti Dne otevřených hangárů sjely stovky nadšenců do létání. I přes dopolední obavy z počasí nakonec odpoledne letadla vzlétla a organizátoři uskutečnili většinu z plánovaného programu.

Havárie letadla v Soči

V ruském Soči sjelo letadlo z dráhy a začalo hořet. Zranilo se 18 lidí

Pasažéři Boeingu 737 při přistání v ruském Soči zažili krušné chvíle. Letadlo začalo hořet. Sjelo z přistávací dráhy, prorazilo plot a skončilo v řece. Zraněno bylo 18 lidí, z toho tři děti. Letoun přistával v silném větru a dešti. K incidentu došlo v sobotu brzy ráno.    

Ryanair  Ilustrační foto

Za evakuaci letadla v Eindhovenu mohla kresba bomby třináctiletého chlapce

Obrázek bomby, který zůstal na palubě jednoho z letadel společnosti Ryanair v nizozemském Eindhovenu, vyděsil v první půlce července posádku natolik, že nechala urychleně celý dopravní prostředek evakuovat. Nyní už se ví, co bylo za problém – rozruch způsobil kreativní třináctiletý britský chlapec.