Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Plavkyně Barbora Seemanová.

Jiná kultura, exotické jídlo. Plavci míří do Číny

Přípravy finišují. Přesně za týden usednou čeští plavci do letadla směr Čína. V desetimilionovém Chang-čou na ně od 11. do 16. prosince čeká mistrovství světa v krátkém bazénu. Výprava bude čítat deset členů (dva muže a osm žen). A její cíle jsou skromné.

Ilustrační foto

Poví o své cestě pěšky přes Kavkaz

Lanškroun – Cestuje nalehko, nízkonákladově a bez letadel. V lanškrounské knihovně bude ve středu vyprávět populární cestovatelka Viktorka Hlaváčková, která se při své sedmiměsíční cestě vydala na přechod Kavkazu od Černého moře v Gruzii ke Kaspickému moři v Ázerbájdžánu.

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air, které spadlo 29. října 2018 i se 189 lidmi na palibě do moře.

Boeing, který se zřítil do Jávského moře, vůbec neměl létat, zjistilo šetření

Boeing 737 letecké společnosti Lion Air, který na konci října spadl se 189 lidmi na palubě, nebyl vhodný k letu. Uvedli to indonéští vyšetřovatelé. O technické závadě stroje se spekulovalo již dříve. Při tragédii zemřeli všichni cestující i posádka. Přesná příčina nehody je však nadále nejasná. Informoval o tom server BBC. 

Že IT není už jen světem mužů, se přesvědčila teprve 16letá Natálie Kurážová(vpravo) z českobudějovického Gymnázia Česká. Do Atén odjela se svým učitele informatiky Miroslavem Kotlasem (vlevo).

Svět informačních technologií objevovala v Aténách

České Budějovice – Jak moc se může změnit pohled na věc, když dostanete možnost věnovat se něčemu intenzivně, by mohla vyprávět Natálie Kurážová, šestnáctiletá studentka z českobudějovického Gymnázia Česká. 

Ba Loua sedí nyní v Africe, kde vyřizuje pracovní vízum pro pobyt v zemích EU.

Ba Loua čeká v Africe na vízum

Karviná – Proti Slavii nebyl a na nejbližší zápas v Mladé Boleslavi nebude rovněž. Ofenzivní záložník MFK Karviná Adriel D'Avila Ba Loua totiž momentálně pobývá v Africe.

Boeing 737 přestavěný na hasičské letadlo.

Australští hasiči nasadili poprvé proti lesnímu požáru upravený Boeing 737

/VIDEO/ V minulosti přepravoval cestující, nyní dostal vysloužilý Boeing 737 šanci na nový život. Hasiči australského státu Nový Jižní Wales ho nechali přestavět na hasicí letadlo, které pojme více než 15 tisíc litrů vody. Svou hasičskou premiéru si odbyl při lesním požáru severně od Sydney. Informoval o tom server BBC.

Martin Šonka se stal mistrem světa

Mistr světa Šonka sní o závodech Air Race v Česku. Snad už za tři roky, říká

Dvůr Králové nad Labem - Ze závěrečných demontáží letadla a zasloužené oslavy se ještě ani pořádně nevyspal, přesto akrobatickému letci Martinu Šonkovi svítily po návratu domů oči. Radostí, pýchou i úlevou. „Sezona pro nás byla velkým příběhem. Co se oslavy týče, většinou si dám jedno pivo a usínám, takže ani ta nebyla kdovíjaká,“ usmál se čerstvý mistr světa v prestižním seriálu Red Bull Air Race.

Martin Šonka se stal mistrem světa

Mistr světa Šonka sní o závodech Air Race v Česku. Snad už za tři roky, říká

Ze závěrečných demontáží letadla a zasloužené oslavy se ještě ani pořádně nevyspal, přesto akrobatickému letci Martinu Šonkovi svítily po návratu domů oči. Radostí, pýchou i úlevou. „Sezona pro nás byla velkým příběhem. Co se oslavy týče, většinou si dám jedno pivo a usínám, takže ani ta nebyla kdovíjaká,“ usmál se čerstvý mistr světa v prestižním seriálu Red Bull Air Race.

Návrh letounu, který používá k pohonu iontový vítr.

Revoluce v letectví. Tichá letadla by v budoucnu mohl pohánět iontový vítr

/VIDEO/ Od okamžiku, kdy se před více než stoletím vznesl první stroj těžší než vzduch, mělo každé letadlo motor s pohyblivými částmi. Inženýři z amerického Massachusettského technologického institutu (MIT) nyní postavili a vyzkoušeli letadlo, které se bez nich obejde. Místo vrtule nebo turbíny ho pohání elektricky nabité částice vzduchu.

Moskevské letišti Šeremeťjevo.

Na letišti v Moskvě srazilo letadlo člověka. Stroj pokračoval v cestě

Na největším moskevském letišti Šeremťjevo byla nalezena mrtvola. Jednalo se o deportovaného cizince, kterého na ranveji srazilo letadlo. Stroj nebyl při incidentu poškozen a pokračoval v plánovaném letu do Athén. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na mluvčí letiště.

Martin Šonka se svým týmem.

Martin Šonka má první titul

Praha – „Tak jsme mistři, no a co!“ Přesně těmito slovy při vylézání ze svého stroje zahájil oslavy vysněného titulu mistra světa akrobatický pilot Martin Šonka, jenž v neděli dokonal dlouhou pouť sezonou v prestižním seriálu Red Bul Air Race.

Co bude s tramvajemi, které před volbami využívali pro svoji kampaň lidovci?

Co bude s tramvajemi u bazénu? Majitelé mají velké plány

FOTOGALERIE / Sejdeme se u letadla. Přestože okřídlený stroj Tupolev-104A z Olomouce zmizel už před šesti lety, místní jej stále používají jako orientační bod pro parkoviště u plaveckého stadionu. Brzy se však mohou dočkat nové rarity, letadlo nahradily dva tramvajové vozy.

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) otevřela 19. listopadu 2018 v prostorách Letiště Václava Havla Praha nový hangár S pro kontrolu letadel v rámci tzv. traťové údržby. Při ní se provádí celková kontrola letadla i jeho jednotlivých částí, doplnění p

OBRAZEM: Na pražském Letišti Václava Havla mají nový hangár. Slouží k údržbě

/VIDEO/ Společnost Czech Airlines Technics (CSAT) v pondělí slavnostně zahájila další sezónu údržby a oprav letadel. V areálu Letiště Václava Havla Praha má od letošního roku k dispozici nový hangár pro traťovou údržbu, který představila novinářům. Hangár označený písmenem S je primárně určený pro provádění nižších stupňů údržby letadel.

Na letošní Cheb Model Show byly k vidění více než dvě stovky různých plastikových modelů.

Zručným modelářům se lidé klaněli

Cheb – Jak to vypadá na výstavě plastikových modelů, takzvaných kitů? Většina návštěvníků je v předklonu, někteří dokonce pokleknou. A obdobné scény se odehrávaly i na sobotní mezinárodní soutěžní výstavě Cheb Model Show. Důvod je prostý. Jinak si modely letadel, tanků či lodí a automobilů, než pěkně zblízka, pořádně neprohlédnete.

Andrej Babiš junior během pobytu na Krymu

Synovi Babiše hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu

Adreji Babišovi mladšímu hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu a pokuta za nezákonné překročení hranic. V rozhovoru pro ukrajinskou službu Rádia Svoboda to dnes oznámil Oleh Sloboďan z kanceláře šéfa ukrajinské pohraniční služby. 

Petr Nečas

Soud kvůli nákupu letadel CASA: Nečas se zastal Parkanové, zpochybnil obžalobu

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) se dnes jako svědek u soudu, který projednává kauzu nákupu armádních letounů CASA, zastal obviněné exministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09). Sám by prý na jejím místě nepostupoval jinak. Obžaloba podle něj "tvrdí, že voda teče do kopce". Nečas byl v roce 2009, kdy kabinet Mirka Topolánka (ODS) v demisi zakázku schválil, místopředsedou vlády.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu

Můj syn je nemocný, tvrdí Babiš. Ale v době kauzy Čapí hnízdo pilotoval letadlo

Premiér Andrej Babiš (ANO) se brání narčení, že by byl kvůli vyšetřování kauzy ohledně zneužití evropské dotace na luxusní farmu Čapí hnízdo na Benešovsku jeho syn unesen na okupovaný Krym. Podle premiérova vyjádření je Andrej Babiš mladší psychicky nemocný. Ovšem do jara 2015 ještě syn šéfa vládního hnutí ANO mohl řídit boeing. Deník sestavil časovou osu kauzy Čapího hnízda.

Z Domažlického modeláře 2018.

FOTO, VIDEO: Stovky lidí si přišly prohlédnout RC modely

Domažlice – Sportovní halu TJ Jiskra Domažlice zaplnily tanky, zemědělské stroje, kamiony, stavební technika, mimo jiné i letadla a především stovky návštěvníků, kteří se přišli podívat na RC modely každoroční výstavy Domažlický modelář 2018. Konala se v sobotu 10. 11.

Den veteránů a výstava vojenské techniky na náměstí Míru.

Armádní technika, model letadla i kříže. Praha 2 vzdala hold válečným veteránům

/FOTOGALERIE/ Již počtvrté se v pátek od 14 hodin na náměstí Míru slavil Den válečných veteránů. Ale už od rána si návštěvníci mohli prohlédnout vystavenou vojenskou techniku české armády nebo třeba model legendární stíhačky Spitfire, na kterých bojovali českoslovenští letci za druhé světové války ve slubách RAF. Na trávník na západní straně u tramvajových kolejí bylo umístěno třicet křížů se jmény vojáků, kteří padli v novodobých misích, včetně čtyř letošních obětí.

Letiště Václava Havla.

Policie zadržela na letišti ukrajinského poslance. Chtěl platit falešnými eury

Cizinecká policie v pondělí na pražském letišti zadržela ukrajinského poslance Andrije Lozového, který se snažil platit falešnou eurovou bankovkou. Policisté ho vyvedli z letadla a zahájili úkony trestního řízení, řekla dnes ČTK mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Státní zástupce rozhodl o propuštění zadrženého, muž není v pozici podezřelého, uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Doba dreamlinerová. Do Prahy začaly létat Boeingy 787.

OBRAZEM: Fanoušci v Praze vítají dreamlinery. V letadle je více kyslíku

S příchodem zimního letového řádu se Letiště Václava Havla dočkalo dvou pravidelných linek, na které dopravci nasazují Boeing 787 Dreamliner. Už minulou neděli se poprvé v Praze představil dreamliner Qatar Airways, od začátku uplynulého pracovního týdne začal létat i Korean Air. Uvedl to web Zdopravy.cz.

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air, které spadlo 29. října 2018 i se 189 lidmi na palibě do moře.

Zřícený indonéský boeing byl úplně nový. Noc před letem měl ale problém

Přesnou příčinu zřícení Boeingu 737 MAX 8 nízkonákladových aerolinek Lion Air ukážou teprve černé skříňky. Dokud nebudou nalezeny, indonéské úřady nebudou spekulovat. Na sociálních sítích však kolují údajné snímky z letového deníku z noci před nehodou, podle nichž se údaje z výškoměrů neshodovaly. Podle serveru Airways, který na ně upozornil, ale není možné potvrdit jejich pravost.

NEJVĚTŠÍ LETECKÉ KATASTROFY ZA POSLEDNÍCH DESET LET. Trosky ruského airbusu v sinajské poušti po teroristickém bombovém útoku, který 31. října 2015 zabil všech 224 lidí na palubě.

Nejen Indonésie. Smrtí končí nejčastěji červnové lety v Nepálu a v Rusku

/PŘEHLED LETECKÝCH KATASTROF/ Dnešní indonéské letecké neštěstí se zařadilo na páté místo smutného žebříčku deseti největších leteckých katastrof za posledních deset let. Ze statistik vyplývá, že výrazně nebezpečnější než lety s velkými stroji jsou regionální asijské a africké linky provozované nerenomovanými společnostmi pomocí menších letadel.

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air, které spadlo 29. října 2018 i se 189 lidmi na palibě do moře.

V Indonésii spadlo letadlo do moře. Na palubě bylo 189 lidí

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air se v pondělí krátce po startu v Jakartě zřítilo do moře. Letoun měl namířeno na Sumatru a na palubě bylo 189 lidí, včetně tří dětí. Podle záchranářů nikdo nepřežil, počet obětí ale zatím nebyl oficiálně potvzen. Aerolinky Lion Air již v minulosti čelily několika aférám ohledně bezpečnosti, do Evropy létat nesměly.

Jas-39 Gripen.

ČT: Kvůli počasí nad přehlídkou přeletí jen gripeny a vrtulníky

Přelet letadel během dnešní vojenské přehlídky v Praze armáda podle agentury ČTK kvůli počasí zrušila. Jak ale uvedla Česká televize, přelet uskuteční stíhačky a vrtulníky, nepřiletí bitevníky L-159, dopravní stroje airbus a CASA nebo slovenský stíhací Mig-29. V Praze je dnes od rána oblačno a silně prší. Podle plánů mělo při přehlídce ke 100. výročí vzniku Československa přeletět nad diváky deset formací letadel české a slovenské armády.

Paní Jaroslava Koubková oslavila své 96. narozeniny v historickém letadle.

Jaroslava Koubková oslavila své 96. narozeniny v historickém letadle

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - V sobotu 20. října navštívila paní Jaroslava Koubková z Mladé Boleslavi v doprovodu své rodiny Letecké muzeum Metoděje Vlacha. Právě ten den slavila své 96. narozeniny a rodina jí připravila překvapení v podobě vyhlídkového letu v historickém letadle Klemm L25.

Výstava leteckých modelů v Sázavě.

OBRAZEM: Výstava leteckých modelů v Sázavě

Sázava - 100 let letectví v naší republice je téma výstavy, kterou uspořádali letečtí modeláři z Posázaví. Kromě modelů letadel, mnohdy propracovaných do nejmenších detailů, je v Kulturním a informačním centru v Sázavě možnost vidět řadu fotografií, obrázků, nebo knih s leteckou tematikou.

Iljušin Il-2 neboli Šturmovik je bitevní letadlo, které nasadila sovětská armáda také do Ostravské operace. Místo dopadu Šturmoviku se podařilo objevit na trase budoucího obchvatu Krnova díky vzpomínkám Jiřího Nálepy.

Poznámka Fidela Kuby: Kam hlásit sestřelené letadlo?

Rád naslouchám pamětníkům. V roce 2012 mě navštívil pan Jiří Nálepa a dlouho jsme si povídali. Třeba jak se jako myslivec toulal po lesích u Roudna, Krasova a Karlovic. Jak v roce 1947 s kamarádkou přešli hranice do Polska, aby zkusili něco koupit.

Na dům v Arizoně spadlo jednomotorové letadlo.

Na dům v Arizoně spadlo jednomotorové letadlo. Pilot zemřel

Jeden lidský život si vyžádala sobotní nehoda v arizonském Paysonu. Tehdy z dosud neznámých příčin spadlo jednomotorové letadlo na rodinný dům. Na palubě byl pouze pilot, který nehodu nepřežil. Muž, který byl v té době v domě, vyvázl bez zranění. Informoval o tom server ABC15 News.com.