Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Velký sál Regionálního muzea Mělník je plný krásných a velkých letadel, tedy ne samozřejmě skutečných, ale modelů. Výstava s příznačným názvem Chlapi si zase hrajou přitahuje nejen milovníky leteckých modelů, ale i děti či obdivovatele práce rukou.

OBRAZEM: Stavění modelů není jen hra, je to práce s detailem

Mělník - Velký sál Regionálního muzea Mělník je plný krásných a velkých letadel, tedy ne samozřejmě skutečných, ale modelů. Výstava s příznačným názvem Chlapi si zase hrajou přitahuje nejen milovníky leteckých modelů, ale i děti či obdivovatele práce rukou.

Sergej Baranov na letišti Václava Havla.

Orli vyrukují na Lvy i s Baranovem!

Kladno - Kladenský volejbalový fanoušek se konečně dočká. Ruský univerzál Sergej Baranov přistál v sobotu 26. ledna v 9.37 hodin na pražském letišti Václava Havla a na vlastní přání nastoupí už do podvečerního extraligového souboje s Lvem Praha, který vypukne v kladenské hale úderem osmnácté hodiny.

Jiří Dvořák ve filmu Narušitel

Herec Jiří Dvořák: Každé vzlétnutí je vzrušující, je v něm kus adrenalinu

Do kin přichází film Narušitel. Jde o příběh armádního leteckého esa, které se v době vlády Státní bezpečnosti rozhodne překročit československé hranice vzduchem a za svobodou uletět na svém historickém stroji. Hlavní roli inspirovanou skutečným příběhem pilota Vladislava Baldy hraje Pavel Neškudla, jeho mentora a celoživotního přítele Jiří Dvořák. Právě s ním jsme si povídali o natáčení, ale i o vinohradském divadle, kde působil, a o taneční soutěži StarDance, kterou vyhrál.

Škoda Muzeum vystavuje letecký motor z roku 1926.

Škoda Muzeum vystavuje letecký motor z roku 1926

Mladá Boleslav – Fanoušci techniky mají příležitost vidět neobvyklý exponát; Škoda Muzeum totiž vystavuje letecký motor Laurin & Klement W12. Unikátní 24,4litrový motor s označením L&K-Lorraine-Dietrich 450 pochází z roku 1926. Exponát zapůjčený ze sbírek Národního technického muzea tak ukazuje méně známou kapitolu z historie společnosti Škoda Auto.

Den otevřených dveří v památníku Tomáše Baťi ve Zlíně.

Památník T. Bati má pravidelné otevírací hodiny

Památník Tomáše Bati bude mít od 2. února pravidelné otevírací hodiny. V sobotu bude možné si jej prohlédnout od 14 do 18 hodin, ve středu od 10 do 12 hodin nebo od 13 do 17 hodin. Prohlídky budou probíhat každou hodinu.  

Argentinský fotbalista Emiliano Sala

Mizivá šance na přežití. Pátrání po zmizelém fotbalistovi bylo ukončeno

Záchranáři ukončili pátrání po argentinském fotbalistovi Emilianu Salovi, jenž byl na palubě letadla, které v pondělí večer zmizelo nad Lamanšským průlivem. Podle policie z ostrova Guernsey, v jehož blízkosti se stroj s pilotem a hráčem na palubě ztratil z radarů, je naděje na objevení přeživších mizivá.  

Vizualizace potopeného Boeingu 747 v bahrajnském podvodním tématickém parku

Letadlo jako korálový útes. Bahrajn láká potápěče na nevšední podvodní atrakci

Netradiční podívanou spatří nadšenci potápění v jednom z bahrajnských podvodních parků. Na dně Perského zálivu totiž vládní experti nechají vysadit několik neobvyklých objektů a soch, k nímž se budou moci zájemci z řad široké veřejnosti ponořit. Součástí expozice bude také 70metrový Boeing 747, který jinak za normálních okolností na místo temných hlubin brázdí spíše modré nebe nad hlavou. Informovala o tom Bahrajnská zpravodajská agentura.

Výstava Legendy v miniatuře v jihlavském Muzeu Vysočiny.

OBRAZEM: V muzeu teď mají miniauturní tanky a letadla

Jihlava - Návštěvníci jihlavského muzea se aktuálně mohou potěšit pohledem na ikonické prostředky bojové techniky, které se zrodily v průběhu 20. století. A to na nové výstavě s názvem Legendy v miniatuře.

Argentinský fotbalista Emiliano Sala

Policie přerušila pátrání po letadle s fotbalistou Salou. Naděje je malá

Záchranáři ve středu večer přerušili pátrání po jednomotorovém letadle, které před dvěma dny zmizelo z radarů nad Lamanšským průlivem a na jehož palubě byl argentinský útočník Emiliano Sala. Zda se bude v hledání pokračovat, rozhodnou policisté ve čtvrtek ráno. Informoval o tom server CNN. Osmadvacetiletý argentinský fotbalista mířil do nového působiště v Cardiffu. 

Usain Bolt na fotbalovém tréninku

Fotbalový sen v nefotbalové zemi. Bolt na Maltě hrát odmítl

Den co den tady přistává letadlo z Dubaje. Bývá plné movitých Arabů, kteří na Maltu jezdí utrácet peníze. Fascinace ostrovem ve Středozemním moři dokonce došla tak daleko, že si zde pořídili fotbalový klub. Jmenuje se Valletta FC. Že jej neznáte? Není divu.

Fotbalista Emiliano Sala

Letadlo se rozpadá, napsal argentinský útočník Sala. Pátrání stále pokračuje

U francouzských břehů pokračuje pátrání po jednomotorovém letadle, které před dvěma dny zmizelo z radarů nad Lamanšským průlivem a na jehož palubě byl argentinský útočník Sala. Posila velšského fotbalového klubu Cardiff City v pondělí večer poslala přes aplikaci Whats App hlasovou zprávu, ve které uvedla, že se letadlo rozpadá.  

Letadlo ČSA.

Vzdušný prostor nad Českem žije. Loni vzrostl na rekordních 912 tisíc letů

Letový provoz nad Českem byl v roce 2018 opět rekordní. Počet vzletů, přistání a přeletů letadel proti předchozímu roku vzrostl o 6,9 procenta na 912 815. Tuzemský vzdušný prostor tak každý den využilo průměrně 2500 letadel. Sdělilo to Řízení letového provozu (ŘLP). Čeští dispečeři loni v létě převzali řízení části letů z Německa.

Momentky z natáčení filmu Narušitel.

Režisér Balda: „Mrzí mě, že vrstevníky nezajímá historie"

Hradec Králové /ROZHOVOR, FOTO/ - Je mu teprve 18 let a na place už mu naslouchali bardi českého, potažmo československého filmu. Student hradecké jazykové školy David Balda si splnil svůj sen a natočil celovečerní film Narušitel. Ten sám napsal, natočil, zrežíroval a coby producent i zafinancoval.

Letoun Airbus společnosti EasyJet - ilustrační foto

Mladík se nechtěl setkat s rodiči, a tak ohlásil bombu na palubě letadla

Vcelku bizarní situace se odehrála minulý pátek během letu na vnitrostátní lince z francouzského Lyonu do Rennes. Letadlo Airbus A319 společnosti EasyJet se muselo neplánovaně vrátit na letiště v druhém největším městě Francie poté, co byla na jeho palubě ohlášena přítomnost bomby. Po důkladné kontrole všech cestujících a zavazadel v Lyonu policie zjistila, že pasažérům žádné nebezpečí nehrozilo. Telefonát varující před výbušninou v letadle zinscenoval třiadvacetiletý mladík, který se bál vlastních rodičů. Informoval o tom web Aerotime.aero.

Boeing 737 společnosti Aeroflot.

Silně opilý Rus se pokusil unést letadlo. Chtěl do Afghánistánu

Komando ruské policie dnes zadrželo na letišti na západě Sibiře muže, který se pokusil unést letadlo společnosti Aeroflot do Afghánistánu. Oznámili to federální vyšetřovatelé. Ukázalo se, že dotyčný cestující nebyl ozbrojen, jak vyhrožoval, ale byl silně opilý. Za únos letadla pod pohrůžkou násilí hrozí jednačtyřicetiletému Rusovi až 12 let vězení.

Letadla airbus společnosti EasyJet

Účet za drony nad Gatwickem? Zavření letiště přišlo EasyJet na 435 milionů

Okolo 15 milionů liber, tedy v přepočtu zhruba 435 milionů korun stála v celkovém součtu nízkonákladové aerolinky EasyJet prosincová odstávka na londýnském letišti Gatwick, které muselo být uzavřelo kvůli přeletu dronu. Společnost to uvedla ve svých finančních výkazech zohledňujících závěrečný kvartál roku 2018.

Fotbalista Emiliano Sala po podpisu smlouvy s Cardiff City

Letadlo s milionovou fotbalovou posilou Cardiffu zmizelo. Pátrání je neúspěšné

Velšský fotbalový klub Cardiff City, hrající slavnou anglickou Premier League, se v zimním přestupovém období odhodlal k nejdražšímu nákupu ve své historii. Za 17 milionů eur (přibližně 425 milionů korun) z francouzského FC Nantes přivedl argentinského útočníka Emiliana Salu. O šťastnou investici se však zřejmě nejedná. Osmadvacetiletý fotbalista pravděpodobně seděl v malém letadle, které v noci zmizelo z radarů nad Lamanšským průlivem.  

Režisér David Balda se svým dědečkem, pilotem Vladislavem Baldou

Režisér David Balda a jeho dědeček: Svoboda je křehká, je třeba si jí vážit

/ROZHOVOR/ Film Narušitel, který přijde do kin koncem ledna, slibuje poutavou podívanou. A to nejen proto, že vychází z leteckého prostředí, ale jak název napovídá – jeho velká část se odehrává v období spuštěné „železné opony“, kterou se čas od času některý z letců snažil v cestě za svobodou protrhnout. Někdo úspěšně, jiný ne. Snímek je pozoruhodný už tím, že jej natočil teprve osmnáctiletý režisér David Balda podle příběhu svého dědečka, bývalého armádního letce. Přinášíme tedy rozhovor s Davidem i Vladislavem Baldovými.

Zamlčovaná havárie vojenské stíhačky nad Dolním Němčím

Zamlčovaná havárie vojenské stíhačky nad Dolním Němčím

V polovině ledna 1979 panovaly ve střední Evropě třeskuté mrazy. Teploty ve dne padaly až deset stupňů pod nulu, Slovácko pokrývala desítky centimetrů silná sněhová peřina a děti si užívaly třítýdenních uhelných prázdnin. Onoho 17. ledna opět celý den mrzlo, což s dostatečnou sněhovou nadílkou přichystalo dětem velmi dobré podmínky pro saňování.

Ilustrační foto

Lasery oslňovaly piloty letadel ze dvou míst naráz

Střední Čechy – Opakované zaměřování výkonných laserů na letadla v blízkosti ruzyňského letiště řešili ve středu vpodvečer středočeští policisté. Ve čtvrtek o tom informovala Eva Hašlová z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ, podle jejíchž slov se „oslnění barevným laserem týkala nejednoho pilota“.

Letoun L-410 výrobce Aircraft Industries v barvách aerolinek Zhetysu v Kazachstánu na letišti Taldykorganu.

Kazachstán koupil české letouny L-410. Budou pomáhat lidem v odlehlých regionech

Kazašské regionální aerolinky Zhetysu Airlines převzaly dva letouny L-410 od kunovického výrobce Aircraft Industries. České stroje, které jsou konstruovány pro provoz v extrémních klimatických podmínkách, budou zajišťovat spojení odlehlých oblastí s velkými městy Kazachstánu. Tato středoasijská země je zhruba čtyřikrát větší než Francie.

Potápěči našli druhou černou skříňku zříceného boeingu

Potápěči našli druhou skříňku indonéského boeingu. Ležela pod vrstvou bahna

Indonéští záchranáři objevili hlasový záznamník hovorů z kokpitu Boeingu 737 společnosti Lion Air, který se loni v říjnu zřítil do Jávského moře. Při neštěstí tehdy zahynulo 189 lidí. Společně s druhou černou skříňkou byly nalezeny také další pozůstatky některých obětí. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační foto

Izraelská letadla útočila na cíle Hizballáhu v Sýrii. Zasáhla letiště

/VIDEO/ Izraelské letectvo provedlo nálet na cíle šíitské militantní skupiny Hizballáh v syrském hlavním městě Damašku. Syrská státní zpravodajská agentura uvedla, že izraelské bojové letouny vypálily v pátek několik raket do oblasti Damašku. Syrská protivzdušná obrana měla většinu z nich sestřelit. Informovala o tom agentura Reuters.

Letadlo DHC-6 společnosti Trans Maldivian Airways

Létání naboso? V případě pilotů na Maledivách nic neobvyklého

O práci pilota sní kde kdo. Pilotovat obří boeingy či airbusy je splněným snem hrstky šťastlivců z milionů lidí po celém světě. Je vůbec možné křižování nebes z jednoho kontinentu na druhý v kokpitu supermoderních tryskáčů něčím překonat? Ano, je! Své o tom vědí například piloti Trans Maldivian Airways, kteří přepravují turisty v tropickém ráji Malediv z ostrovu na ostrov a od zbytku svých kolegů se v mnohém odlišují, informoval web CNN. 

Poslední let mezi Ostravou a Prahou provozovaný leteckou společnosti ČSA, 11. ledna 2019 v Mošnově

Poslední let do Prahy. České aerolinie zařízly Ostravu

Letiště Leoše Janáčka Ostrava si v pátek odpoledne zapsalo smutný historický milník. Odpoledne totiž měli cestující poslední možnost cestovat do hlavního města pravidelnou linkou Českých aerolinií. Linka do Prahy skončila po dlouhých 83 letech!

Transonic Truss-Braced Wing koncept v podání Boeingu

Budoucnost letecké dopravy? Boeing představil hornoplošník s ultratenkými křídly

Americký výrobce Boeing odhalil včera v kalifornském San Diegu svoji představu letounu, jehož křídla jsou umístěna nad trupem a zároveň i nezvykle vyztužena vzpěrami. Díky tomuto takzvanému „Transonic Truss-Braced Wing“ konceptu (TTBW), na němž firma spolupracuje společně s inženýry z NASA, by mohl stroj ušetřit až 60 procent paliva ve srovnání s letadly, které společnost produkovala v roce 2005.

Nový vyhlídkový val u obce Kněževes.

Pozorujete rádi letadla? Vyhlídkový val u obce Kněževes je opět otevřen

Letiště Praha otevřelo u obce Kněževes nový val určený pro pozorování letadel. Ten původní musel být v květnu loňského roku zrušen, jelikož bránil stavbě produktovodu leteckých pohonných hmot a plánovanému rozšíření perimetru letiště. Nový val je vyšší o téměř dva metry a oproti původnímu byl posunut o 51 metrů dále od přistávací dráhy.

Letiště Heathrow v Londýně, ilustrační foto.

Po Gatwicku i nejrušnější britské letiště. Kvůli dronu zastavilo lety i Heathrow

Londýnské letiště Heathrow zastavilo dnes večer zhruba na hodinu všechny odlety letadel. Reagovalo tak na zprávy, že v jeho okolí byl spatřen bezpilotní letoun. Po půl osmé večer středoevropského času obnovilo provoz. Už před Vánocemi svědectví o dronech nad letištěm zastavilo na více než 36 hodin provoz na letišti Gatwick jižně od Londýna. 

Přívaly sněhu v Bavorsku

Přívaly sněhu v Bavorsku si vyžádaly jednu oběť, v Rakousku hrozí laviny

Husté sněžení na jihu Bavorska neustávalo ani během neděle, další sníh meteorolové očekávají v noci na pondělí. V Chiemgauských Alpách na jihovýchodě Německa zemřela po sesuvu sněhové masy na hoře Teisenberg dvecetiletá žena. O nic lepší není situace ani v sousedním Rakousku, kde horská služba vydala varování před lavinami.