Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Den pozemního vojska v areálu tankodromu Bahna u Strašic.

Vojáci na bojišti, děla i letadla. Brdy hostily Den pozemního vojska

Brdy /FOTOGALERIE/ - Proudy lidí mířily do Brd. Byly to dlouhé fronty; spousta cestujících měla na sobě alespoň jeden kus maskáčového oblečení. Mělo to svůj důvod. Bývalý Vojenský újezd Brdy hostil další Den pozemního vojska - Bahna. Armáda na něm představila veřejnosti svoji činnost. Řekl to generálmajor Josef Kopecký.

Den pozemního vojska v areálu tankodromu Bahna u Strašic.

Vojáci na bojišti, děla i letadla. Brdy hostily Den pozemního vojska

/FOTOGALERIE/ Proudy lidí mířily do Brd. Byly to dlouhé fronty; spousta cestujících měla na sobě alespoň jeden kus maskáčového oblečení. Mělo to svůj důvod. Bývalý Vojenský újezd Brdy hostil další Den pozemního vojska Bahna. Armáda na něm představila veřejnosti svoji činnost. Řekl to generálmajor Josef Kopecký.

Airbus A380 v tradičních barvách společnosti Airbus

Boeing na aerosalonu u Paříže zaostal v objednávkách za Airbusem

Letošní mezinárodní aerosalon u Paříže ovládl evropský výrobce letadel Airbus, který získal více než dvojnásobek zakázek než jeho americký rival Boeing. Podle analytické firmy IBA.iQ společnost Airbus od pondělí do čtvrtka podepsala pevné objednávky a předběžné dohody na 595 letounů, zatímco Boeing na 234 strojů, z toho překvapivá zakázka skupiny IAG je na 200 letadel 737 MAX.  

Americký prezident Donald Trump

Američané plánovali útok na Írán. Trump jej nakonec odvolal, píše tisk

Spojené státy se chystaly v noci na dnešek zasáhnout několik cílů v Íránu v odplatě za sestřelení amerického dronu íránskými revolučními gardami. Vojenské údery schválil americký prezident Donald Trump, ale nakonec je sám na poslední chvíli odvolal, vyplývá z dnešních informací deníku The New York Times (NYT). Podle íránských vládních zdrojů Trump prostřednictvím Ománu na hrozící útok Íránce předem upozornil.

Kolemjdoucí si zkoušeli nasednout do letadla, které bylo upevněné na českobudějovickém náměstí.

Kluzák se usadil na náměstí

České Budějovice - Ve středu odpoledne „přistálo“ na českobudějovickém náměstí bezmotorové letadlo. Nešlo však o nouzové přistání, ale o náborovou akci aeroklubu Hosín, jehož členové letadlo přivezli transportérem.

Letoun Boeing 737 MAX v barvách Smartwings - Ilustrační foto

První obchod po nehodách. Boeing získal objednávku na letouny 737 MAX

Americký výrobce letecké techniky Boeing získal první objednávku na svá letadla 737 MAX od doby, kdy byl kvůli dvěma nehodám nucen tento typ letadel odstavit z provozu. Firma na mezinárodním aerosalonu u Paříže oznámila, že podepsala se skupinou International Airlines Group (IAG) předběžnou dohodu o nákupu 200 těchto letadel.

Pardubické letiště se na den přeměnilo na letiště pražské. Točil se na něm film Vysoká hra.

V Pardubicích točili pražské letiště

Před pardubickým letištěm se začínají ve čtvrtek ráno shlukovat lidé s kufry. Že by nedočkaví cestující? První letadlo ale odlétá až v poledne. Kolem se to navíc hemží auty České televize. Filmaři si totiž terminál Jana Kašpara vybrali jako místo pro natáčení scén do televizního snímku Vysoká hra.

Tank T-72M4 CZ - Ilustrační foto

Modernizace tanků a nová letadla. Armáda chystá investice do techniky

Ministerstvo obrany zmodernizuje tanky české armády. Za více než 900 milionů korun vymění u 33 tanků T-72M4CZ zastaralé systémy a součástky. Informaci o zakázce, kterou dostane na starost státní podnik VOP CZ, dnes vládě předkládá ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vláda dnes také dostane informaci o plánovaném nákupu dvou nových transportních letounů CASA C-295MW asi za 2,3 miliardy korun bez DPH, sdělil ČTK Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Havarovaný letoun Suchoj Superjet 100 (SSJ 100) na moskevském letišti Šeremeťjevo

Piloti bez viny. Za havárii letadla v Moskvě mohl blesk, zjistili vyšetřovatelé

Letoun Suchoj Superjet 100, na jehož palubě při květnové havárii zahynulo 41 lidí, zasáhl blesk, který vyřadil autopilota. Uvádí to předběžná zpráva ruských vyšetřovatelů, která byla dnes zveřejněna v Moskvě. Posádku stroje, který havaroval na moskevském letišti Šeremeťjevo, zpráva vyšetřovatelů neviní.

Boeing 787-10 Dreamliner

Další problémy boeingů. Piloty Dreamlineru znepokojuje protipožární systém

Piloti leteckých společností se obávají o bezpečnost Boeingu 787 Dreamliner, neboť klíčový protipožární systém je náchylný k poruchovosti. S odvoláním na nejmenované piloty to uvedl nedělník The Observer. Společnost Boeing aerolinky na záležitost upozornila a americký Federální úřad pro letectví (FAA) rozhodl, že provoz těchto letounů nezakáže, přestože připustil, že tento problém existuje, napsal list.  

Model AlbatrossOne

Inspirace albatrosem. Airbus vyvinul nová křídla, potlačují účinky turbulence

/VIDEO/ Výrobce letadel Airbus poprvé vyzkoušel model letadla s novým typem zakončení křídel. Ta jsou inspirována křídly albatrosů, přičemž jejich špičky se mohou pohybovat i za letu. Firma tvrdí, že jde o revoluci v designu letadel, protože sníží odpor vzduchu a potlačí účinky turbulence a nárazů větru.

Ilustrační foto

Uzbekové zase přilétají

Karlovy Vary – Letecký most opět spojil uzbeckou metropoli Taškent a Karlovy Vary. Společnost Uzbekistan Airways počítá s devíti charterovými lety.

Ilustrační foto

Uzbekové zase přilétají

Karlovy Vary – Letecký most opět spojil uzbeckou metropoli Taškent a Karlovy Vary. Společnost Uzbekistan Airways počítá s devíti charterovými lety.

Cesta na dovolenou. Ilustrační foto.

Cestovní kanceláře hlásí nárůst prodaných zájezdů. Odstávce boeingů navzdory

Odstavení letadel Boeing 737 MAX mírně zpomalilo prodej zájezdů, přesto však některé cestovní kanceláře hlásí až o čtvrtinu více prodaných zájezdů než loni. Zhruba o deset procent kvůli kauze s letadly podražily last minute pobyty, kterých bude o prázdninách v nabídce méně. Vyplývá to z odpovědí cestovních kanceláří, které oslovila ČTK.  

Mistr světa elitní letecké série Red Bull Air Race, mistr Evropy a vicemistr světa v letecké akrobacii kategorie unlimited - freestyle, člen reprezentace České republiky se představil v Táboře.

Martin Šonka: Guláš se šesti si před startem raději nedávám

Tábor /VIDEO/– V sobotu 8. června bylo v areálu Komora u Lužnice opravdu živo. V rámci 3. ročníku Dne s integrovaným záchranným systémem se zde sjeli policisté, hasiči i záchranáři a další partneři. Nechyběly akční ukázky z jejich činnosti. Perličkou bylo však setkání s pilotem se srdcem na pravém místě.

Letečtí modeláři z celé Evropy závodili v Jízdárně.

Pod stropem jízdárny létaly nejlehčí modely letadel

Tachov – Modeláři z patnácti evropských zemí v uplynulých dnech soutěžili v Jízdárně v Tachově Světcích. Konalo se zde totiž Mistrovství Evropy halových modelů mezinárodní kategorie F1D, tedy modelů, které váží přibližně 1,4 gramu.  

Ilustrační foto

Kraj chce nad Vary bezletovou zónu

Karlovy Vary - Bezletovou zónu chtějí vytvořit nad Karlovými Vary zástupci kraje. Vedou je k tomu negativní zkušenosti z uplynulých dnů, kdy letadla létala nad centrem města a rušila lidi.

Havárie cessny na letišti v Letňanech.

Na letišti v Letňanech havarovalo malé letadlo. Pilot se lehce zranil

K další nehodě došlo v pondělí odpoledne na letišti v pražských Letňanech. Při přistání zde havarovalo letadlo typu Cessna 152. Na místě zasahovaly všechny jednotky Integrovaného záchranného systému. K podobné nehodě došlo na stejném místě na konci května.

Aviatická pouť na pardubickém letišti, kde součástí programu bylo i Red Bull Air Race Demo poprvé v České republice.

FOTO: Leteckou show v Pardubicích zhlédlo 35 tisíc lidí

Aviatickou pouť v Pardubicích o víkendu navštívilo rekordních třicet pět tisíc lidí. Hlavním tahákem bylo umění pilotů světového šampionátu Red Bull Air Race (RBAR) Martina Šonky a Petra Kopfsteina, kteří se svými speciálními letadly proletěli trať mezi nafukovacími pylony. Tahle show byla v Česku k vidění vůbec poprvé. A zřejmě i naposledy, protože série RBAR po letošní sezoně 2019 skončí.

Airbus A380 v tradičních barvách společnosti Airbus

Emirates mají unikát. Od července nabídnou nejkratší let obřího Airbusu A380

Relativně levná ropa vedla světové aerolinky v minulosti k neoficiálním závodům – předháněly se, kdo poletí nejdelší let. Opačnou cestou se nyní vydala letecká společnost Emirates. Chce svým zákazníkům nabídnout nejkratší let na světě, který obslouží největší komerční letadlo světa – dvoupatrový Airbus A380.  

Martin Šonka

Poprvé a naposledy doma. Šonka předvede v Pardubicích Air Race

Zvláštní situace a smutný paradox. Oblíbený seriál Air Race o tomto víkendu dorazí do Pardubic. Fanoušci na Aviatické pouti ocení umění Martina Šonky či Petra Kopfsteina, kteří se svými speciálními letadly proletí „demo“ trať. Tahle show je v Česku poprvé. A také naposledy.

Suchoj Superjet 100

Ruský letecký průmysl má vážné potíže. Doprava nesplňuje bezpečnostní požadavky

Katastrofa ruského letadla Suchoj Superjet 100 z počátku května odhalila závažné problémy v ruském leteckém průmyslu. Při slyšení v ruském parlamentu to dnes uvedl generální prokurátor Jurij Čajka. Letoun společnosti Aeroflot se krátce po startu do Murmanska pokusil na moskevském letišti Šeremeťjevo o nouzové přistání, při němž vzplály motory a shořela zadní část letadla. Zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě.

Hana Matelová

Stolní tenistka Matelová oslavila mistrovský triumf sklenkou vína v letadle

Svou premiérovou sezonu v nejlepší lize v Evropě proměnila v pohádkový happyend v podobě zisku mistrovského titulu. Stolní tenistka a rodačka z Jankovic nedaleko Holešova Hana Matelová je součástí francouzského týmu Etivalu, který porazil ve finále Méty. „Fakt nemám slov,“ zářila štěstím Matelová už z Číny, kam bezprostředně po zisku titulu odletěla.

Slavnostní otevření památníku T. Baťi  ve Zlíně.

Baťa ve Zlíně stále žije. Letadlo dodalo budově další rozměr

Model letadla Junkers F-13, se kterým Tomáš Baťa havaroval v roce 1932, minulý týden hrdě rozepjal svá 18 metrů dlouhá křídla a pomyslně se vznesl v prostoře Památníku. Tím uzavřel téměř dvacetiletou cestu k znovuotevření Památníku v jeho původní podobě. Architekt František Lydie Gahura ho před pětaosmdesáti lety koncipoval jako skleněný krystal, pietní místo vhodné pro rozjímání.

Slavnostní otevření památníku T. Baťi  ve Zlíně.

Baťa ve Zlíně stále žije. V jeho Památníku se vznesl model letadla Junkers F-13

Model letadla Junkers F-13, se kterým Tomáš Baťa havaroval v roce 1932, minulý týden hrdě rozepjal svá 18 metrů dlouhá křídla a pomyslně se vznesl v prostoru zlínského Památníku. Tím uzavřel téměř dvacetiletou cestu k znovuotevření Památníku v jeho původní podobě. Architekt František Lydie Gahura ho před pětaosmdesáti lety koncipoval jako skleněný krystal, pietní místo vhodné pro rozjímání.

Cvičení hasičů a záchranářů na letišti Macerka u Žatce

FOTO: Velké cvičení v Žatci: Padesát zraněných po srážce letadel

Žatec – Více než stovka hasičů, zdravotníků a policistů se dnes, v pondělí 27. května, v Žatci zúčastnila velkého cvičení. Námětem byla srážka ultralightu s nouzově přistávajícím malým dopravním letadlem, po které bylo v okolí žateckého letiště Macerka padesát zraněných.

Havárie cessny na letišti v Letňanech.

Na letišti v Letňanech havarovalo malé letadlo. Jeho pilot se lehce zranil

Všechny složky Integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí odpoledne na letišti v pražských Letňanech. Při přistávacím manévru zde došlo k nehodě letadla typu Cessna 152. To se převrátilo na střechu a skončilo v nedalekém poli. Na místo původně letěl vrtulník, ten však byl odkloněn k zasypanému člověku ve výkopu u Mnichovic.