Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Přivítání severokorejského vůdce Kim Čong-una ve vietnamském pohraničním městě Dong Dang, kam přijel svým speciálním vlakem.

Vlak vůdce KLDR Kima dorazil do Vietnamu. Trump přiletěl letadlem

Vlak se severokorejským vůdcem Kim Čong-un dnes ráno místního času (v noci na dnešek SEČ) přijel do vietnamského pohraničního města Dong Dang. Kim následně vozem odjel do Hanoje, kde ve středu začne dvoudenní summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten do Hanoje dorazil leteckým speciálem Air Force One dnes okolo 21:00 místního času (15:00 SEČ), uvedla agentura Reuters.

Výroba letounů L-39 ve Vodochodech

Aero Vodochody slaví sto let. Specialitou byly vždy vojenské i cvičné letouny

Krátce po Československu oslavil století od založení také jeden z jeho symbolů: letecký výrobce Aero Vodochody. Během deseti dekád Aero postavila kolem 11 tisíc letadel. Většina z nich měla společné dvě charakteristiky – byla vojenská a určená pro výcvik. Budoucnost firmy by pak měl zajistit nový letoun L-39NG, jenž absolvoval svůj první let v prosinci loňského roku. A úspěšně.

Boeing 737 společnosti Biman Bangladesh Airlines. Ilustrační snímek

Mladý muž chtěl nad Bangladéší unést letadlo. Policie ho zastřelila

Ozbrojený muž se v neděli pokusil unést dopravní letadlo typu Boeing 737 bangladéšských aerolinek Biman na trase z Dháky do Dubaje. Letadlu se však podařilo nouzově přistát na letišti a všichni pasažéři byli evakuováni. Útočníka, který se odmítl vzdát, zastřelila zásahová jednotka. 

Panavia Tornado GR4 v barvách britského královského letectva

RAF se loučí s ikonou. Nadzvuková tornada čeká poslední slavnostní průlet

Téměř čtyřicet let se podílela na ochraně britských zájmů a hodnot v nejrůznějších koutech světa, nyní však odcházejí do výslužby. Posledních 17 letadel typu Panavia Tornado GR4 bude z řad tamního letectva vyřazeno během příštího měsíce. Ještě předtím ale musejí dokončit svoji úplně poslední misi. Tou je slavnostní přelet nad místy, s nimiž byla historicky spjata. Jeho poslední etapa je naplánována na čtvrtek. Informovaly o tom oficiální stránky Britského královského letectva (RAF).

Boeing 787 Dreamliner společnosti Virgin Atlantic. Ilustrační foto.

Boeing 787 Dreamliner Virgin Atlantic zlomil rychlostní rekord. Pomohl mu vítr

Britská letecká společnost Virgin Atlantic ustanovila nový rychlostní rekord pro Boeingy 787 Dreamliner. Stalo se tak během letu VS8 z Los Angeles na londýnské letiště Heathrow, kdy letadlo dosáhlo v jednom okamžiku ve výšce 10 668 metrů na Pensylvánii rychlosti 1289 kilometrů v hodině. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Pohřeb tragicky zesnulého Emiliana Saly

Sbohem, Emiliano. Argentina se rozloučila s tragicky zesnulým fotbalistou

V ulicích argentinského města Progreso v provincii Santa Fé se v sobotu odpoledne shromáždily tisíce lidí, kteří se přišli naposledy rozloučit s místním rodákem Emilianem Salou. Osmadvacetiletého fotbalistu, který tragicky zahynul při pádu letadla nad Lamanšským průlivem, přišli na poslední cestu vyprovodit také někteří bývalí spoluhráči z francouzského klubu FC Nantes i funkcionáři velšského Cardiffu, kam Sala krátce před neštěstím přestoupil.

Airbus A380 společnosti Qatar Airways

Konec obra, dvoupodlažní Airbus A380 se neuchytil. Čím je letoun výjimečný?

I když čistě z technologického úhlu pohledu se jedná o letadlo, kterému se žádné jiné na světě nevyrovná, z ekonomického hlediska je projekt Airbus A380 zklamáním. Aerolinky upřednostňují spíše menší dvoumotorové stroje, které méně spotřebují a jsou snadnější na údržbu. Výroba tohoto dnes již legendárního dopravního letounu proto skončí po pouhých šestnácti letech. Do dějin letectví se však „třistaosmdesátka“ i díky následujícím faktům zapíše nesmazatelně již navždy.

V DDM Benešov je výstava modelů letadel, vláčků a lodí

OBRAZEM: Vystavují modely letadel, vláčků a lodí

Benešov - Plastikové a balsové modely letadel, modely vláčků a lodí a jiné výtvory přinesené dětmi jsou vystaveny ve výstavní síni Domu dětí a mládeže Benešov a budou k vidění do 22. února vždy v pracovní dny od devíti hodin do 16.30. Modely, které žáci nosili do prvního února, jsou označené jejich jménem, věkem, školou. Ty nejlepší budou pak po ukončení expozice vyhlášeny a jejich majitele čeká odměna.

Ilustrační foto.

Pražští celníci našli v letadlech tři tuny látky na výrobu drog. Dorazily z Číny

Pražští celníci zadrželi v letadlech z Číny ve dvou zásilkách tři tuny látky na výrobu drog. Oficiálně byla zásilka označena jako celulóza, ale následná prohlídka odhalila, že o celulózu nejde. ČTK to řekla mluvčí pražského celního úřadu Ivana Kurková. Podle ní se nalezená látka používá k výrobě amfetaminů, ke kterým patří například droga zvaná speed.

Protest taxikářů v Praze 8. února

Cesty s Taxify. Do letadla nám uhodil blesk a potřebujeme z Prahy do Benátek

Většina lidí má cestu taxíkem spojenou s nočním návratem domů třeba z večírku. Ale důvody, proč lidé chytají na ulici auta se žlutou „lucerničkou“ nebo si volají taxi, bývají různé. Pražský deník získal některá statistická data od společnosti Taxify, která v metropoli poskytuje alternativní taxislužby přes mobilní aplikaci. Příběh nejdelší cesty zní velmi zajímavě.

Ilustrační foto

Do Ruska se vrátilo 27 dětí teroristů, kteří v Iráku bojovali za Islámský stát

Skupina 27 ruských dětí, jejichž matky jsou v Iráku zatčeny kvůli příslušnosti k Islámskému státu (IS) se v neděli vrátila zpět do Ruska. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na ministerstvo pro krizové záležitosti. Jejich otcové byli zabiti v bojích s IS v Iráku, uvedl mluvčí ministerstva. Letadlo s dětmi odletělo z Bagdádu a večer přistálo na letišti Ramenskoje.  

Mladými modeláři se stali žáci mělnických základních škol na programech se členy Modelklubu Mělník, které probíhaly na výstavě Chlapi si zase hrajou v mělnickém muzeu.

FOTO: Muzeum bylo plné letadel

Mělník - Mladými modeláři se stali žáci mělnických základních škol na programech se členy Modelklubu Mělník, které probíhaly na výstavě Chlapi si zase hrajou v mělnickém muzeu. 

Výstava plastikových modelů Kitfest ve Stodě

FOTO: Stod ovládl tradiční Kitfest. Již potřicáté

Stod – Jižní Plzeňsko v sobotu ožilo. Na jubilejním třicátém ročníku výstavy plastikových modelů ve Stodu se sešly stovky návštěvníků z celé republiky. Festival, který byl založen stodským klubem plastikových modelářů, přinesl letos speciální program.

Letadlo se zřítilo v lesích asi kilometr od Stráže pod Ralskem u vrchu Lipka. Po pádu začalo hořet.

Vyšetřování tragédie u Stráže, kdy zemřeli dva lidé: Letadlu se zastavil motor

Stráž pod Ralskem – Tragický pád malého sportovního letadla u Stráže pod Ralskem, při němž v září 2017 zemřeli dva lidé, zavinila závada levého motoru. Podle závěrečné zprávy komisařů z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) si 46letý pilot naplánoval cestu v nezpůsobilém stroji. S létáním s daným typem letounu navíc neměl dostatek zkušeností.

Výstava modelářů Kitfest ve Stodě

Modeláři se opět sejdou ve Stodu

Stod - Soutěžní výstava plastikových modálářů, která každý rok přiláká do Stodu na jižním Plzeňsku stovky návštěvníků z celé republiky, je na programu v tamním kulturním domě v sobotu 9. února.

Britská policie prověřuje případ otravy dvou lidí na jihu Anglie. Ilustrační snímek

Osvědčená praxe? Ruský agent z kauzy Skripal údajně použil novičok i dříve

Otravu významného bulharského podnikatele Emiliana Gebreva a jeho syna z roku 2015 mohl způsobit muž, který figuruje coby třetí podezřelý v kauze Skripal. Informoval o tom investigativní web Bellingcat. Pětačtyřicetiletý agent ruské vojenské rozvědky GRU používající jméno Sergej Fedotov se v Bulharsku pohyboval jen několik dnů před tím, než byli muži otrávení neznámou látkou převezeni do nemocnice.

Přeprava obřího Boeingu 747

Z Jumba se stane hotelová atrakce. Na poslední cestu se vydává po silnici

Ještě do listopadu loňského roku brázdil tento obří Boeing 747-400 v barvách společnosti KLM nebe. Nyní z něj bude turisty hojně vyhledávaná atrakce. Ještě před tím, než se tak stane, však musí absolvovat relativně krátkou, avšak o to náročnější a pro letadlo poněkud nezvyklou cestu – po silnici na speciálně navrženém nákladním vozíku a vcelku.

Argentinský fotbalista Emiliano Sala

Potvrzeno. Tělo ve vraku ztroskotaného letadla patří argentinskému fotbalistovi

Britská policie potvrdila, že ve vraku letadla v Lamanšském průlivu bylo nalezeno tělo argentinského fotbalisty Emiliana Saly. Informovala o tom agentura AP. Letoun zmizel z radarů 21. ledna nad Lamanšským průlivem nedaleko jednoho z Normanských ostrovů. Sala letěl z Nantes do Cardiffu, který ho koupil za 17 milionů eur. 

Vrak letadla, ve kterém letěl fotbalista Emiliano Sala

Záchranáři vyzvedli tělo z vraku Salova letadla. O koho jde, zatím není jasné

Pátrací tým vyzvedl tělo z vraku letadla, v němž cestoval fotbalista Emiliano Sala společně s pilotem Davodem Ibbotsonem. Informovala o tom televize Sky News s odvoláním na úřad vyšetřující nehodu. Letoun byl objeven v neděli na dně Lamanšského průlivu a tělo v něm našla dálkově řízená ponorka. Dosud nebylo oficiálně identifikováno. Celek z Nantes, odkud Sala přestoupil do velšského Cardiffu, nyní požaduje uhrazení první splátky.

Airbus A330 společnosti Hawaiian Airlines - ilustrační foto

Třikrát a dost. Letadlo na Havaj se muselo opakovaně vracet, do cíle nedoletělo

Doslova nekonečnou se pro 207 pasažérů letu HA33 stala jejich cesta z amerického Los Angeles na tropický ostrov Maui, který je součástí Havajského souostroví. Letoun Airbus A330 patřící společnosti Hawaiian Airlines se hned třikrát musel vrátit zpět na kalifornské letiště a do cílové destinace nakonec vůbec nedoletěl. Na vině byly technické problémy. Informoval o tom web aerotime.aero.

Letoun Boeing 737 MAX v barvách Smartwings - Ilustrační foto

Sedm maximálních. Smartwings zařadil do flotily již sedmý nový Boeing 737 MAX 8

Největší česká letecká společnost Smartwings (donedávna Travel Service) do své flotily zařadila již sedmý Boeing 737 MAX 8. Nový moderní letoun s imatrikulační značkou OK-SWM přistál v sobotu před polednem na pražském letišti poté, co absolvoval desetihodinový přímý let z amerického Seattlu. A v neděli už letěl i s cestujícími do Kodaně.

Vrak letadla, ve kterém letěl fotbalista Emiliano Sala

Pátrací tým objevil v troskách Salova letadla tělo. Zatím není jasné, komu patří

Tým záchranářů, který prozkoumává na dně Lamanšského průlivu vrak letounu, jímž cestoval argentinský fotbalista Emiliano Sala, objevil na záběrech z podvodní kamery jedno tělo. Komu patří, však není v tuto chvíli jasné. Informoval o tom britský úřad zabývající se vyšetřováním leteckých nehod AAIB. Trosky zříceného letadla se podařilo najít během včerejšího večera.

Na předměstí kalifornského Los Angeles se zřítilo malé letadlo

Na předměstí Los Angeles se zřítilo malé letadlo. Trosky zabily lidi v domě

V kalifornském Los Angeles došlo během nedělního odpoledne místního času k tragické letecké nehodě, která si vyžádala životy pěti lidí. Malé dvoumotorové letadlo typu Cessna 414A se krátce po vzletu zřítilo na obytnou čtvrt v oblasti Yorba Linda v okrsku Orange County jihovýchodně od centra města. Informovaly o tom tamní úřady.

Pražští pamětníci vzpomínají. Ondřej Kocourek.

Pražští pamětníci vzpomínají: Na Expo 58 mě ocenila belgická královna

/FOTOGALERIE/ Když spojenci na konci války bombardovali Prahu, bylo pražskému pamětníkovi Oldřichovi Kocourkovi 14 let. „Někteří lidé vylezli na střechy a pozorovali letadla. Netušili, jak je to nebezpečné,“ vypráví. Jeho rodina tehdy bydlela na Letné, při náletech se všichni běželi schovat do krytů ve sklepě.

Fotbalista Emiliano Sala

Nalezli ztracený vrak letadla, ve kterém cestoval fotbalista Sala

Záchranáři v kanále La Manche nalezli trosky ztraceného letounu, ve kterém byl i argentinský fotbalista Emiliano Sala. Informoval o tom server BBC. Letoun zmizel zhruba před dvěma týdny. V neděli vyšetřovatelé zahájili podmořský průzkum, při kterém si vzali na pomoc sonary. Původně mělo hledání trvat ještě následující tři dny. 

Papež František

První papež v historii. František navštívil Arabský poloostrov

Papež František dnes přicestoval do Spojených arabských emirátů. Jako první hlava římskokatolické církve tak stanul na půdě Arabského poloostrova, kde se zrodil islám. František od nástupu do funkce před téměř šesti lety vyzývá k dialogu mezi islámem a křesťanstvím.

Plastikoví modeláři si dali v sobotu dostaveníčko v Litoměřicích. Hodnotili modely, které vznikly v loňském roce.

FOTO: Plastikoví modeláři hodnotili svá letadla

Litoměřice - Pochlubili se kolegům z klubu modely letadel, vzájemně si je ohodnotili. Řeč je o litoměřických plastikových modelářích, kteří se ve městě sešli v sobotu, aby vyhodnotili „domácí úkol“.

Některé lety na pražské letiště byly vinou sněžení zpožděny, jiné odkloněny.

Sníh komplikoval provoz pražské MHD, problémy mělo i letiště

Přesně podle předpovědí meteorologů zasáhlo v noci na neděli Čechy silné sněžení. Bílá nadílka způsobuje potíže v provozu Pražské integrované dopravy. Dopravní podnik hlásil zpoždění spojů v celé autobusové síti, omezení se dotklo i tramvají a Letiště Václava Havla.

Argentinský fotbalista Emiliano Sala

Pátrání po fotbalistovi Salovi pokračuje. Záchranáři zahájili podmořský průzkum

Vyšetřovatelé znovu obnovili pátrání po ztraceném letadle s argentinským fotbalistou Emilianem Salou. To zmizelo zhruba před dvěma týdny nad Lamanšským průlivem. Minulý týden pak bylo u francouzského pobřeží objeveno polstrování sedadel, které velmi pravděpodobně pochází z tohoto stroje. Podmořský průzkum pomocí sonaru bude trvat pravděpodobně následující tři dny. Informoval o tom server BBC.

Nový letoun L-39NG, který Aero Vodochody představilo 12. října ve svém areálu v Odolené Vodě u Prahy. Stroj je nástupcem legendárního cvičného letounu L-39 Albatros. Sériová výroba začne v roce 2020.

Aero propustí desetinu zaměstnanců, firma přišla o zakázku

Výrobce letadel Aero Vodochody bude od února propouštět, protože přišel o jednu z důležitých zakázek, kde figuruje jako subdodavatel. Počet interních zaměstnanců firma sníží o desetinu. Vyplývá to z dopisu generálního ředitele firmy Giuseppa Giordoa zaměstnancům, který mají k dispozici Hospodářské noviny (HN). Aeru vypadla zakázka na dodávku kopkitů pro vrtulníky UH-60M Black Hawk americké společnosti Sikorsky, napsal dnes server Ihned.cz.

Letoun Suchoj Su-27

Nebezpečný manévr? Ruská stíhačka nad Baltem vytlačovala americký letoun

/VIDEO/ Ruská stíhačka Su-27P se nad Baltským mořem nebezpečně přiblížila ke stroji Severoatlantické aliance (NATO), který v mezinárodním vzdušném prostoru držel hlídku. Podle videa, které se objevilo na sociálních sítích, se ruský letoun snažil agresivním manévrem vytlačit americkou stíhačku F-15. Přesný datum incidentu není znám.  

Daneš Zátorský u Krajského soudu v Ostravě, který je spolu s Davidem Rusňákem 31. ledna 2019 zprostil obžaloby z podílu na vytunelování ostravské záložny Unibon.

Soud osvobodil podnikatele Zátorského

Nevinen. Takový verdikt si ve čtvrtek u Krajského soudu v Ostravě vyslechl podnikatel a bývalý kriminalisty Daneš Zátorský (50 let), který ještě před několika roky patřil k nejbohatším a nejvlivnějším lidem v Moravskoslezském kraji.

Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Ilustrační foto.

Budoucnost Mošnova? Unucka nevyloučil, že by ho kraj mohl pronajmout

Jak si představuje Moravskoslezský kraj další rozvoj ostravského mezinárodního letiště? Proč se zatím nedaří soutěže na nové linky a starší linky končí? Náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka má jasno: „Ideální by bylo spojení do jednoho z německých letišť, jako je třeba Mnichov, Düsseldorf, Frankfurt nad Mohanem.

Fotbalista Emiliano Sala

Konec nadějí. Záchranáři našli pozůstatky letadla pohřešovaného fotbalisty

Pátrání po ztraceném letadle, na jehož palubě byl argentinský fotbalový útočník Emiliano Sala, přineslo první výsledky.  U francouzského pobřeží byly objeveny pozůstatky sedadel, které pravděpodobně pochází právě z tohoto stroje. Jakmile se v oblasti umoudří počasí, zahájí vyšetřovatelé i podmořský výzkum, napsal britský list The Telegraph.

Řádění tornáda v Havaně na Kubě

Havanu zasáhlo tornádo. Zanechalo za sebou tři mrtvé a stovky zraněných

Ulicemi Havany, hlavního města Kuby, se v pondělí ráno prohnalo tornádo. Řádění přírodního živlu, který nebyl v této lokalitě spatřen dlouhá desetiletí, si vyžádalo tři oběti na životech a dalších 172 zraněných. Vítr o rychlosti dosahující 100 kilometrů za hodinu vyvracel stromy a zpřetrhal elektrická vedení. Informaci přinesla zpravodajská agentura AFP.

Emoční selhání kapitána. Úřady zveřejnily příčinu letecké havárie v Káthmándú

Nepálská komise pro vyšetřování leteckých nehod v pondělí zveřejnila oficiální zprávu popisující průběh a příčiny loňského neštěstí na letišti v Káthmándú. Během něho přišlo na palubě letounu společnosti US-Bangla Airlines o život 51 ze 71 cestujících. Podle komise nehodu způsobilo „emoční selhání“ kapitána v kritické fázi letu.

Marie Boháčová-Lhotáková.

Pražští pamětníci vzpomínají. Nemohla Rusy střílet, tak je aspoň fotila

Bylo jí tehdy 22 let. V noci z 20. na 21. srpna sloužila noční. Psal se rok 1968. „Ve dvě ráno jsem se zadívala na oblohu. Tolik letadel jsem snad ještě nikdy neviděla. Říkala jsem si, že je to zvláštní vojenské cvičení. A pak jsem si k ránu pustila rádio a pochopila jsem, co se děje,“ vzpomíná pražská pamětnice Marie Boháčová-Lhotáková.