Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Airbus A350 společnosti Cathay Pacific

Tuze drahá chyba. Dopravce nabízel prémiové letenky se slevou 95 procent

Rezervační portál Hongkonkgských aerolinek Cathay Pacific lákal během Nového roku své potenciální zákazníky na nabídku, která se nedala odmítnout. Na trasách mezi Vietnamem a několika americkými městy totiž nabízel zpáteční letenky první třídou za „pouhých“ 675 dolarů (zhruba 15 tisíc korun). Druhý šok pro překvapené zákazníky přišel poté, co společnost na svém twitterovém účtu uvedla, že všechny zakoupené letenky zůstávají nadále v platnosti.

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air, které spadlo 29. října 2018 i se 189 lidmi na palibě do moře.

Rok 2018 létání příliš nepřál, mrtvých bylo dvanáctkrát víc než předloni

Letadla zůstala i loni bezkonkurenčně nejbezpečnějším dopravním prostředkem, proti roku 2017 ale výrazně stoupl počet tragických nehod a usmrcených lidí. I přes růst provozu a havárií byl podle statistik loňský rok třetím nejbezpečnější podle počtu nehod v historii. Ve dvou tragických haváriích figurovala česká letadla L410. Vyplývá to ze statistik serveru Aviation Safety Network, které na svých stránkách zveřejnil portál Zdopravy.cz. Do statistik jsou započítávány pouze osobní a nákladní dopravci, nikoliv vojenská letadla.

Poslední den v roce řešili středočeští hasiči poměrně kuriózní zásah, kdy operátoři tísňové linky přijali informaci o pádu velblouda do rybníka v obci Hulín na Příbramsku.

Hasiči byli voláni k velbloudovi v rybníce. A nešlo o fór

Střední Čechy /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Konec roku nebyl nijak zvlášť mimořádný – alespoň z pohledu hasičů. Napovídají tomu alespoň informace Petra Svobody z Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje. „Poslední den roku 2018 zaznamenali středočeští hasiči průměrný počet zásahů,“ konstatoval. S dodatkem, že příchod nového roku je vždy spojen se zvýšeným počtem zásahů – především v prvních hodinách po půlnoci – nicméně se opět potvrdilo, že většinou jde jen o menší požáry v souvislosti s odpalováním zábavní pyrotechniky. Ty prozatím největší maléry tak mají stále ještě loňské datum.

Airbus A350 WB

Budoucnost letecké dopravy? Klíčem jsou 3D tiskárny

Díky technologii 3D tisku se cestování letadly stane cenově dostupnějším a o poznání přívětivějším k životnímu prostředí. Letouny předních světových hráčů v odvětví včetně amerického Boeingu a evropského Airbusu již několika součástkami vyrobenými touto metodou disponují, zatím se však jedná jen o relativně malý podíl. V budoucnu proto plánují obě firmy počet takto vyrobených dílů razantně navýšit.

Budova americké burzy na Wall Street.

Wall Street je ochromena érou MeToo. Ženám to komplikuje životy i kariéry

Už žádné obědy s kolegyněmi. Nesedejte si vedle nich v letadle. Rezervujte hotelové pokoje na různých patrech. Vyvarujte se individuálních jednání. Muži po celé Wall Street přijímají kontroverzní strategie pro éru #MeToo… a ženy budou mít život ještě těžší. Napsal to server agentury Bloomberg.

Miroslav Sázavský.

Miroslav Sázavský: Letecká akrobacie bývala velkým a známým sportem

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – Ve vzduchu strávil tisíce hodin. Liberecký pilot Miroslav Sázavský má zkušenosti nejen s akrobacií, ale pracovně pilotuje proudové letadlo a ve volném čase létá s válečným letounem. „Nalétáno mám přes 10 tisíc hodin. Přitom při mém způsobu létání, kdy nedělám žádné osmihodinové lety přes oceán, je to relativně dost,“ říká mistr republiky v akrobatickém létání.

Letiště v Hannoveru zastavil muž, který vjel na plochu.

Zdrogovaný muž přerušil provoz na letišti v Hannoveru. Vjel autem na dráhu

Letiště v severoněmeckém Hannoveru dnes přerušilo provoz kvůli vozu, který vjel na vzletovou plochu. Řidič automobilu byl pod vlivem drog, informovala s odvoláním na spolkovou policii agentura DPA. Policisté se nedomnívají, že by měl čin teroristický motiv. Plný provoz letiště byl obnoven krátce po osmé hodině.

Pohled z rozhledny Havran v Českém lese

OBRAZEM: Jako v letadle nad mraky, Havran nabídl úchvatnou podívanou

Změna počasí v podobě slunečného dne a inverze držící mraky nízko nad zemí umožnila v pátek zajímavé pozorování z rozhledny na Havranu. Bývalá vojenská věž přestavěná na rozhlednu tak skýtá nevšední zážitky také v zimě. Navíc zde i letos drží služby horští záchranáři z Royal Rangers.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen s vojáky Bundeswehru

Německé armádě chybí odborníci. Zvažuje nábor zájemců z Evropy

Od chvíle, kdy spolková vláda zrušila v Německu uplatňování branné povinnosti, uplynulo sedm let a německá armáda se začíná potýkat s nedostatkem kvalifikovaného personálu. Ministerstvo obrany proto zvažuje, že by se po vhodných odbornících mohlo poohlédnou za hranicemi.

Největší evropské skladiště letadel

Trochu jiné skladiště. Letadla zde čekají na nové majitele či až budou rozebrána

/FOTOGALERIE/ Na východě Španělska zhruba 150 kilometrů severozápadně od Valencie se nachází letiště, z něhož žádná pravidelná linka nelétá, přestože letadel tu mají požehnaně. Jeho oficiální název zní Aeropuerto de Teruel. Spíše než jako vzdušný přístav slouží především k uskladnění letounů, pro něž v současné době aerolinky zkrátka nenalezly využití či které v budoucnu poslouží jako cenný zdroj náhradních dílů.

Kontrola hygieny v restauraci, ilustrační foto.

Restaurace nemile překvapila. Chyběl i vodovodní kohout

Příbramsko – Nařízení důkladného úklidu – a uložení pokuty. To byla reakce středočeských hygieniků na odhalení, jež provázela jejich kontrolní návštěvu restaurace na Příbramsku; v obci na březích vodní nádrže Slapy. Provozovna sice zažívá hlavní frmol především v letní sezoně, nicméně v omezeném režimu funguje i během zimy.

Letadlo typu ATR 42 v barvách ČSA.

Velké škrty v ČSA. Končí pravidelné spojení z Prahy do Ostravy i Bratislavy

České aerolinie zruší od 11. ledna tři dlouhodobé linky. Skončí přímé letecké spojení Prahy do Ostravy a Bratislavy a současně zruší i vnitrostátní linku z Bratislavy do Košic. Vyplývá to z údajů v rezervačním systému, zrušení potvrdily i zdroje z ČSA a bratislavského letiště. Firma dnes konec obou linek potvrdila oficiálně.

Letadlo SmartWings

ČSA zrušila leteckou linku z Prahy do Ostravy

Praha, Ostrava - České aerolinie zruší od 11. ledna tři dlouhodobé linky. Skončí přímé letecké spojení Prahy do Ostravy a Bratislavy a současně zruší i vnitrostátní linku z Bratislavy do Košic. Vyplývá to z údajů v rezervačním systému, zrušení potvrdily i zdroje z ČSA a bratislavského letiště. Firma oficiálně rozhodnutí nechce zatím komentovat. Informaci přinesl server www.zdopravy.cz.

Japonské vrtulníkové nosiče třídy Izumo budou přestavěny na letadlové lodě.

Poprvé od II. světové války. Japonsko se vrací k letadlovým lodím

Japonsko je připraveno znovu zařadit do své výzbroje letadlové lodě. Stalo by se tak poprvé od skončení druhé světové války. Vyplývá to z nového desetiletého plánu obrany, který v úterý schválila japonská vláda. Země vycházejícího slunce plánuje pro své letadlové lodě koupit od Spojených států 42 letadel F-35B Lightning II se zkráceným vzletem a vertikálním přistáním. Informovala o tom televize CNN.

Nanterre - BK Opava

Těžká porážka v Nanterre

Výjezd do Paříže opavským basketbalistům pořádně zhořkl. Jako by Slezané veškerou energii nechali v letadle a druhou část Ligy mistrů odstartovali porážkou 110:64. Nanterre tak Czudkově družině vrátilo prohru z úvodního kola i s úroky. 

Suchoj Superjet 100

Íránu chybí dopravní letadla, ve hře jsou ruské suchoje

Íránské aerolinky se potýkají s nedostatkem letounů. Dle informací agentury Reuters aktuálně postrádají až 500 strojů. Řešení by mohla nabídnout ruská firma Suchoj. Vzhledem k platným sankcím, které na Teherán uplatňuje administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa, ale bude nucena pozměnit vlastní výrobní postupy.

Basketbalový los pro Českou republiku

Kovačevičová posadila Češky na letadlo do Rigy

Srbsko - Dvě možnosti: Lotyšsko nebo Srbsko? Rébus už zodpovězen. Středeční los mistrovství Evropy 2019 v Bělehradě rozhodl o tom, že se české basketbalistky vydají na konci června do Pobaltí. Ve skupině B se střetnou s obhájcem stříbra Francií, Švédském a Černou Horou.

Basketbalový los pro Českou republiku

Kovačevičová posadila Češky na letadlo do Rigy

Dvě možnosti: Lotyšsko, nebo Srbsko? Rébus už zodpovězen. Včerejší los mistrovství Evropy 2019 v Bělehradě rozhodl o tom, že se české basketbalistky vydají na konci června do Pobaltí. Ve skupině B se střetnou s obhájcem stříbra Francií, Švédském a Černou Horou.

Karlovarské letiště.

Buď lázně, nebo piloti

Karlovy Vary – Ani utajená návštěva karlovarské primátorky Pffefer Ferklové (ANO) na základně letecké školy F-AIR u Benešova, ani snaha kraje vysvětlit prestižní i ekonomický přínos školy pro region, ale ani ukázky vzletu a přistání letadel, na nichž se mají čínští piloti od září učit základům létání na karlovarském letišti, nerozptýlily obavy a nechuť lidí.

Boeing 777-9

Bez mezipřistání kam chcete. Boeing odhalil letoun s nejdelším doletem na světě

Americký výrobce dopravních letadel představil novinku, díky níž se stane opětovným vládcem nebe. Tedy alespoň co se týče maximální délky letu bez nutnosti doplnění paliva. Tuto pozici mu mají zajistit jeho nejnovější letouny BBJ 777X, které budou schopny dopravit cestující na trase mezi jakýmikoli dvěma městy na světě. Cena jednoho takového stroje vychází na 620 milionů dolarů (v přepočtu asi 14 miliard korun).

Letadlo společnosti British Airways

Pražské letiště zvolilo nejtiššího dopravce. Zvítězily britské aerolinky

Pražské letiště Václava Havla vyhlásilo výsledky soutěže o nejtiššího dopravce. Třináctý ročník soutěže, která má motivovat aerolinky k nasazování moderních a tišších letadel, ovládla poprvé britská společnost British Airways. Odborníci hodnotili nejen hladinu hluku, ale také dodržování letových tratí či obsazenost letadel.

Ilustrační foto

Policejní manévry. Spadlé letadlo hledal i vrtulník

Jaroměř - Téměř policejní manévry zažili v úterý odpoledne obyvatelé Jaroměře. Nad město přilétl vrtulník, několik pozemních hlídek policistů a jaroměřských městských strážníků hledalo havarovaný větroň, rogalo či letadlo. A proč?

Pohřeb bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího

USA se loučily s Georgem Bushem starším. Smuteční obřad vyvolal slzy i smích

Ve Spojených státech amerických vrcholí pieta za bývalého prezidenta George Bushe staršího. Poslední rozloučení začalo krátkou ceremonií před budovou Kapitolu, smuteční obřad pak pokračoval ve washingtonské katedrále. Účastnili se jej bývalí američtí prezidenti, dorazil ale třeba i britský princ Charles. Letadlo s rakví už přiletělo do Bushova domovského Houstonu.

Bývalý americký prezident George Bush starší.

Rakev s pozůstatky Bushe staršího je ve Washingtonu. Trump poskytl letadlo

Na Andrewsově letecké základně nedaleko Washingtonu přistál prezidentský speciál, na jehož palubě je rakev s pozůstatky někdejšího republikánského prezidenta George Bushe staršího. Ode dneška až do středy, kdy bude v americké metropoli státní pohřeb, zůstane rakev vystavena v rotundě Kapitolu, tedy sídle Kongresu Spojených států. Bush zemřel v pátek ve věku 94 let.

Protestní akce u karlovarského letiště.

FOTO, VIDEO: Svérázný protest za hluku deseti motorových sekaček

Karlovy Vary – Svérázně se rozhodli protestovat odpůrci letecké školy F-Air, která by měla působit na karlovarském letišti v Olšových Vratech. Před terminál včera přivezli deset motorových sekaček a postupně je všechny nastartovali. Pak se s nimi projeli sem a tam.

Ilustrační foto

Piloti vzlétnou kvůli lidem

Karlovy Vary - Už v pondělí 3. prosince se vedení letecké školy F Air, která hodlá na letišti v Olšových Varech od příštího roku cvičit dopravní piloty, bude snažit rozptýlit obavy místních lidí z hluku a znečištění ovzduší, které vyjádřili v petici.

Modelářský košt v Uherském Hradišti 2018

Modeláři v Hradišti “koštovali“ 330 vzorků. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Merlot, Rulandské bíle, Ryzlink rýnský či Sauvignon nahradily letadla, tanky, bojiště či vlaky. Namísto ochutnávek a popíjení pak návštěvníci pouze pohledem zkoumali a obdivovali každý detail. V pořadí už třetí Modelářský košt v Uherském Hradišti nabídl fanouškům zmenšených a do podrobnosti zdokonalovaných replik na 330 soutěžních vzorků.

Modelářský košt v Uherském Hradišti 2018

Modeláři v Hradišti “koštovali“ 330 vzorků. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Merlot, Rulandské bíle, Ryzlink rýnský či Sauvignon nahradily letadla, tanky, bojiště či vlaky. Namísto ochutnávek a popíjení pak návštěvníci pouze pohledem zkoumali a obdivovali každý detail. V pořadí už třetí Modelářský košt v Uherském Hradišti nabídl fanouškům zmenšených a do podrobnosti zdokonalovaných replik na 330 soutěžních vzorků.

Německá kancléřka Angela Merkelová

Letadlo s Merkelovou mělo technickou závadu. Muselo se vrátit

Letadlo s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která mířila do Argentiny na summit G20, muselo nedlouho po startu neplánovaně přistát. Letoun už se nacházel nad územím Nizozemska. Airbus letící z Berlína do Buenos Aires tak přistál kolem 21:00 v Kolíně nad Rýnem.