Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Trenér taekwonda František Macek své svěřence nejen trénuje, ale na  cestách má za ně i zodpovědn

Trenér taekwonda František Macek: Naše kufry nezapomenou na Buenos Aires

Znojmo /ROZHOVOR/– Velkou odolnost proti stresu musel prokázat trenér znojemských taekwondistů a zároveň české reprezentace František Macek na výpravě na mistrovství světa do argentinského Buenos Aires. I přes různé organizační peripetie přivezla národní reprezentace nečekaně bronzovou medaili díky Ondřeji Bernardovi a tři čtvrtá místa, a to v konkurenci více jak čtyř tisíc závodníků z celého světa. „Nebyli jsme tam do počtu,“ říká trenér v rozhovoru.

Aleš Kuchař z Bzence.

Bývalý důstojník: Kdybychom stříleli, v Brně by nepřistálo ani jedno letadlo

Brno /ROZHOVOR/– V armádě se podílel na protiletadlové obraně Brna a o možném vzdušném nebezpečí věděl, už když bylo ve vzdálenosti dva tisíce kilometrů. Přesto mohl jednadvacátého srpna před padesáti lety jen bezmocně sedět se založenýma rukama a na nálet letadel Varšavské smlouvy nedbat. Když měl později se vstupem vojsk na československé území souhlasit, neudělal to. I kvůli tomu ho později vyhodili z armády. „Pár z nás řeklo, že nesouhlasí. Tím jsme si podepsali rozsudek,“ vzpomíná Aleš Kuchař.

Airbus A320 egyptských aerolinek EgyptAir, který Mustafa unesl.

Kypr vydal po tříleté právní bitvě do Egypta únosce letadla

Egypťan, který v roce 2016 na protest proti egyptské vojenské vládě unesl letadlo EgyptAir na lince z Alexandrie do Káhiry s 64 lidmi na palubě a donutil ho přistát na Kypru, byl vydán zpět do vlasti. Sajf Addín Mustafa eskortovaný egyptskými policisty odletěl z Kypru do Káhiry v sobotu večer, informovala agentura AP.

Boeing 737-800 Xiamen Airlines.

Tvrdé přistání v bouřce. Čínský boeing přišel na manilském letišti o motor

/VIDEO/ Boeing 737-800 čínských aerolinek Xiamen Airlines havaroval v noci na pátek na letišti Ninoy Aquino International Airport ve filipínské metropoli Manila. Letadlu, které letělo z čínského z jihočínského města Sia-men, se kvůli silné bouřce nepodařilo přistát na první pokus a při druhém pokusu vyjelo z dráhy. Přitom si utrhlo levý motor a poškodilo obě křídla. Nikdo ze 165 osob na palubě nebyl vážně zraněn.

VELKOLEPÁ PODÍVANÁ. Na Letošní Čmelák model show dorazily opravdové skvosty.

Více než 100 leteckých modelů dorazilo na Čmelák model show

Jubilejní 20. setkání leteckých i jiných modelů a samozřejmě také jejich obdivovatelů Čmelák model show se o víkendu uskutečnilo ve velkém stylu. Předem byla avizovaná účast předních světových, ale i našich pilotů a absolutních špiček tohoto sportu.

Letiště Václava Havla.

Letiště Václava Havla bojuje s hlukem. Chce omezit noční provoz letadel

Letiště Praha s ohledem na současný nárůst leteckého provozu v České republice i v Evropě zavede další preventivní opatření k udržení stavu noční hlukové zátěže v městských částech Prahy a obcích v bezprostředním okolí letiště, které jsou dotčené leteckým provozem. Cílem je snížit celkový počet nočních vzletů a přistání nad letištěm mezi desátou večerní a šestou hodinou ranní a více regulovat provoz ve zmíněném časovém pásmu, včetně zpožděných příletů a odletů z pásem navazujících.

Klesající letadlo několik okamžiků před nárazem

Vtipný a pracovitý, popisují lidé muže, který spáchal sebevraždu nárazem letadla

/VIDEO/ "Je to pro nás naprostý šok, tyto události nás zničily. Jediný, kdo nyní drží tuto rodinu skutečně pohromadě, je Ježíš," uvedla ve svém prohlášení rodina Richarda Russella. Devětadvacetiletého zaměstnance letecké společnosti Alaska Airlines, který v pátek ukradl na letišti v Seattlu dopravní letadlo, aby s ním vzlétl a spáchal sebevraždu tím, že je nechal úmyslně zřítit. 

Letecký den ve Strunkovicích nad Blanicí ukončil pád historického letadla.

U Strunkovic nad Blanicí spadl dolnoplošník z I. republiky

Strunkovice nad Blanicí – K letecké nehodě došlo v sobotu 11. srpna krátce před třetí hodinou odpoledne ve Strunkovicích nad Blanicí. Letecký den, kde bylo zhruba dva tisíce diváků, byl okamžitě ukončen. Pilot před pár minutami svým zraněním podlehl.

Klesající letadlo několik okamžiků před nárazem

V Seattlu havarovalo letadlo, nehoda není spojena s terorismem

/ VIDEO / Nedaleko Seattlu ve státě Washington havarovalo prázdné letadlo s pilotem - mechanikem letecké společnosti, který je ukradl z mezinárodního letiště Seattle-Tacoma. Podle místního šerifa nešlo o teroristický incident. Pilot se zřejmě rozhodl spáchat sebevraždu. K letadlu ve vzduchu zamířily dvě stíhačky F-15, na jeho havárii však neměly vliv.

Boeing 737-800 společnosti Travel Service v barvách SmartWings - Ilustrační foto

Letadlo Travel Service létá dva týdny níže než ostatní. Firma tají, proč

Část cestujících na středomořských linkách z Prahy se společností Travel Service zažívá v posledních dnech nezvyklý průběh letu. Zatímco většinou se stroj vznese do nejméně deseti kilometrů, jeden létá o 2,5 kilometru níže. Firma důvody nevysvětlila. Podle úřadů ale nejde o nic nebezpečného. Informaci zveřejnil server Zdopravy.cz.

Druhá replika Marcela Sezemského – Avia BH-5

Marcel Sezemský: Svoje letadlo jsem si postavil, aby mi do létání nikdo nekecal

Letadla, létání – fenomén, který přitahuje mnoho lidí, ale různou intenzitou. Někdo jen rád zaklání hlavu za stroji na obloze, jiný aktivně létá, ale stačí mu pár „skoků“ za rok. Někdo je ve vzduchu víc než na zemi. Ovšem jsou i tací, kteří letadla raději stavějí, přičemž se do jejich vášně promítá ještě láska k historii, a o to je celá věc pozoruhodnější a náročnější.

Naganský expres, tedy letadlo, které dopravilo vítezný hokejový tým z olympijského Nagana, dokončil svůj Velký přelet a otevřel svůj interiér veřejnosti v Leteckém muzeu v Kunovicích.

Naganský expres zakončil Velký přelet i se svojí posádkou

/FOTOGALERIE/ Létal s prezidenty Václavem Havlem, Václavem Klausem i Milošem Zemanem. Řeč není jen o vládním leteckém speciálu TU-154M přezdívaném „Naganský expres“, protože s ním přiletěli i vítězní hokejisté olympiády v Naganu, ale také o palubním inženýrovi, dnes šedesátiletém Karlovi Burgerovi.

Naganský expres, tedy letadlo, které dopravilo vítezný hokejový tým z olympijského Nagana, dokončil svůj Velký přelet a otevřel svůj interiér veřejnosti v Leteckém muzeu v Kunovicích.

Naganský expres zakončil Velký přelet i se svojí posádkou

FOTOGALERIE / Létal s Václavem Havlem, Václavem Klausem i Milošem Zemanem. Řeč není jen o vládním leteckém speciálu TU-154M přezdívaném „Naganský expres“, protože s ním přiletěli i vítězní hokejisté olympiády v Naganu, ale také o palubním inženýrovi, dnes šedesátiletém Karlovi Burgerovi.

Letadlo Junkers Ju-52.

Ve Švýcarsku havaroval historický letoun, dvacet lidí zemřelo

Švýcarsko zasáhla druhá letecká tragédie během jediného dne. V sobotu se při vyhlídkovém letu nad Alpami zřítilo letadlo Junkers Ju-52, na jehož palubě bylo dvacet lidí. Nepřežil nikdo. Společnost Ju-Air, která je v dané oblasti provozovatelem vyhlídkových letů, až do odvolání všechny další cesty pozastavila.

Kříž na Nákle od Františka Zelinky.

Třímetrové tělo Krista má černofialový krk. Od střepin při sestřelení letadla

Hodonínsko – Kříž je úžasný symbol středu a počátku všeho. Je spojený se smrtí na kříži, vzkříšením a pokračováním, což přestavuje to nejdůležitější pro život na zemi. Tak shrnuje význam dřevěného monumentu třiasedmdesátiletý rodák z Ratíškovic na Hodonínsku František Zelinka. Právě on vytvořil velký kříž pro jeden z nejvyšších vrcholů Dolnomoravského úvalu, Náklo.

Požár, který ve švýcarském lese vznikl poté, co u něj havarovalo menší letadlo.

Ve Švýcarsku po pádu letadla hořel les. Zemřela čtyřčlenná rodina

V sobotu dopoledne se ve středním Švýcarsku zřítilo menší letadlo, přičemž pád nepřežila čtyřčlenná rodina. Stalo se tak v kantonu Nidwalden, neštěstí údajně způsobilo i požár v přilehlém lese. Na místo se sjeli záchranáři a vyšetřovatelé, kteří se snaží dopátrat příčiny havárie.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Na letišti v Helsinkách museli evakuovat let ČSA. Mohl za to kouř na palubě

Na letišti ve finských Helsinkách muselo být evakuováno letadlo ČSA, jež mělo mířit do Prahy a následně do Bruselu. Na vině byl, z neupřesněného důvodu, kouř na palubě. Pasažéři se dostali ven za pomoci gumových skluzavek, do Česka by se měli dostat náhradním způsobem. Zmíněný letoun nyní kontrolují technici.

Mistrovství světa v bezmotorovém létání na Hosíně.

Bez motoru uletí i stovky kilometrů

Hosín – Hosínské letiště na Českobudějovicku organizuje v těchto dnech světový šampionát v bezmotorovém létání. Atraktivní podívaná zaujme malé i velké fanoušky leteckých sportů. „Chcete-li vidět letadla přímo v akci, dorazte kolem poledne, kdy se startuje,“ vzkazuje do celého Jihočeského kraje ředitel MS 2018 Tomáš Rendla.

Nehoda letadla na severu Mexika

Cestující natočil pád letadla v Mexiku. Vidět je start, hrozivý dopad i panika

/VIDEO/ Úterní havárie letadla v mexickém Durangu dopadla – i přes četná zranění – nakonec dobře, přežilo všech 101 lidí. Den po incidentu se na internetu objevilo video, v němž jeden z pasažérů zachytil na mexickém letišti nejen start letounu, ale rovněž i jeho nešťastný dopad. Slyšet je také panika, jež následně ovládla ostatní cestující.

Airbus, ilustrační foto

K letadlům i piloty. Airbus začne nově vychovávat i letecké začátečníky

Výrobce letadel Airbus rozšířil svůj byznys o dodávku letadel i o výchovu výuku budoucích pilotů. Vede ho k tomu především obava z jejich budoucího nedostatku. Firma odhaduje, že kvůli nárůstu letecké dopravy bude potřeba v příštích dvaceti letech až 540 tisíc nových pilotů. Už dnes jich je nedostatek.

Za únos Trinha Xuana Thanha (na snímku) padl v Německu trest

Německý soud poslal českého Vietnamce do vězení. Za únos dostal čtyři roky

Sedmačtyřicetiletý česko-vietnamský státní příslušník dostal ve středu u německého soudu v Berlíně téměř čtyři roky vězení za svou účast v "nestoudném únosu" bývalého vietnamského politika z berlínského parku, který nařídila vietnamská vláda. Do únosu byla zapojena česká dodávka a možná i slovenské vládní letadlo.