Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Pilot Stanislav Čejka je před startem v klidu.

Pilot Stanislav Čejka. Jeho kanceláří je Gripen a nekonečná dálava nebe

/ROZHOVOR/ - Narodil se ve Dvoře Králové nad Labem, žije v Hradci Králové, ale většinu svého času je světoobčan. Kdybyste se Stanislava Čejky zeptali, kde má kancelář, odvětí, že v kokpitu letadla. Jeho profesní i soukromý život je úzce spjatý s vůní leteckého benzínu. Jeho hlavní prací je létání v armádě na stroji Jas 39 Gripen. Volný čas pak tráví za kniplem akrobatického speciálu. Je totiž lídrem světoznámé akrobatické skupiny Flying Bulls Aerobatics Team.

Dokumenty uvádějí, že se letadlo s Tomášem Baťou krátce po startu při plánovaném letu do Curychu brzy ráno za snížené viditelnosti v údolí řeky Moravy zřítilo do prostoru pomocných závodů továrny necelý kilometr od letiště. Tragédie velmi silně dolehla ne

Baťovo letadlo se vrátí do Památníku

Přesná replika osudového letadla vrátí obnovujícímu se Památníku Tomáše Bati původní atmosféru. Maketa do skleněného krystalu přibude na jaře roku 2019.

Stavba Baťova památníku ve Zlíně.

Průsvitný krystal již osazují skleněnými tabulemi

Balíky s betonem, mnoho nejrůznějšího nářadí a čilý pracovní ruch. Tak to v tuto chvíli vypadá v budově bývalé filharmonie. Stavba se pomalu mění v monumentální Památník Tomáše Bati. Náklady přesáhly částku 50 milionů korun.

Nad Ivančicemi na Brněnsku v sobotu létaly tři desítky modelů letadel za několik stovek tisíc korun. Podívat se na jejich kousky přišlo okolo tisícovky lidí.

Oblohu nad Ivančicemi křižovaly tři desítky letadel. Jedno z nich v ceně auta

Ivančice /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ve výšinách miniaturní, na zemi několikametrové, přesto však stále menší než jejich předlohy. Blankytně modrou oblohu bez mráčků nad Ivančicemi na Brněnsku v sobotu zcela ovládají modely letadel při šestnáctém ročníku letecké show Jets over Czech. Z posezení v trávě i na lavičkách je sleduje tisícovka nadšených diváků.

Aktivisté demonstrují proti hromadnému deportování afghánských běženců z mnichovského letiště

Německo deportovalo do Afghánistánu bezmála 70 migrantů. Porušilo dohodu?

Do Afghánistánu dorazila ve středu ránu skupina 69 migrantů, jimž Německo odmítlo žádost o azyl. Jde o dosud největší skupinu od zahájení přímých deportačních letů z Německa v prosinci 2016. Letadlo německých námořních sil přistálo s odmítnutými žadateli v Kábulu v 8:40 místního času (po páté ráno středoevropského času). Uvedla to agentura DPA s odvoláním na nejmenované imigrační úředníky.

Ilustrační foto

Airshow vyvrcholí akrobacií

Žamberk - Letiště v Žamberku zažije po čtyřech letech znovu jeden z největších leteckých dnů na východě Čech a pořadatelé chystají, tak jako v předchozích ročnících, pestrý program. Airshow se uskuteční v sobotu 30. června od 13 hodin.

Ilustrační foto.

Na stodolu spadlo malé letadlo

Havlíčkobrodsko - Malé letadlo spadlo v pátek odpoledne na stodolu u rodinného domu v obci Klokočov na Havlíčkobrodsku.

Den s dračí letkou ve Volanově.

Ve Volanově přistanou desítky ultralehkých letadel

Trutnov - Hlavním tahákem víkendu bude sobotní, v pořadí už 13. slet ultralehkých letadel ve Volanově označovaný jako Den s Dračí letkou. Na travnatém letišti přistanou desítky strojů. Akce s bohatým čtyřhodinovým programem začne ve 13.00.

A tohle je nejtěžší část celého letu. Stíhačka se musí zaparkovat podle "boomera". Ten řídí celé tankování.

FOTOGALERIE: Nejrychlejší benzínka? Létající tanker KC 135

Zvlášť upravený Boeing 707 poprvé vzlétl na počátku šedesátých let. Studená válka se rozbíhala na plné obrátky, napětí mezi západem a východem by se dalo krájet. Nastala éra proudových letadel, která jsou hladovější, a s nimi přišla potřeba tankerů. Zrodily se létající benzínové stanice.

Vladimír Handlík se synem Petrem u repliky Caudronu G.3

Výpravu boleslavských letců do Francie korunoval úspěch

Mladá Boleslav – Nádherný kousek se podařil Vladimíru Handlíkovi – v unikátní replice dvouplošníku Caudron G.3, jediné ze dvou v celé Evropě, se v doprovodu syna Petra, který pilotoval historický Polikarpov, vypravil do Francie a zpět. Pro stroj, který poprvé vzlétnul vloni, představoval tento let dosud největší zkoušku.

Airbus A350

Airbus hrozí odchodem z Británie, pokud se země nedohodne s EU

Společnost Airbus varovala, že odejde z Velké Británie, pokud ostrovní země opustí jednotný evropský trh a celní unii bez řádné dohody. Výrobce letadel v 25 britských městech zaměstnává na 14 tisíc lidí a dalších 110 tisíc prostřednictvím dodavatelských firem. Britský parlament totiž tento týden schválil klíčový zákon o podobě brexitu.

Obří modely akrobatických letadel mají rozpětí 3 metry, váží 20 kg a létají až 220 km/h. Nebe nad Poličnou zaplní v sobotu a neděli 23. a 24. černva 2018

Nebe nad Poličnou zaplní obří modely letadel

Nevšední podívanou nabídne víkendové nebe nad letištěm v Poličné u Valašského Meziříčí. V sobotu krátce před devátou ranní odstartuje další část soutěže seriálu Mistrovství České republiky obřích akrobatických modelů letadel kategorie F3M a RCAS.

Húsíové, Íránem podporovaní rebelové, mají město pod kontrolou už několik let.

Bitva o Hudajdá pokračuje. Civilisty děsí letadla, OSN pomáhá jen omezeně

Pravděpodobně klíčová bitva války v Jemenu pokračuje u přístavu Hudajdá už druhým dnem. Letouny a válečné lodě koalice, vedené Saúdskou Arábií, i nadále bombardují pozice šíitských povstalců, zatímco civilisté bojují s hladem a všudypřítomným strachem. Nejvíce postižené je v současné době pobřeží u letiště, kde koalice operuje s americkými vrtulníky Apache.

Prvního ročníku soutěže O zlatou olovnici se v pondělí 11. června 2018 na valašskomeziříčské Střední průmyslové škole stavební zúčastnilo devět chlapců a dvě dívky ze základních škol.

Školáci vyráběli letadla a zdobili motýly, soutěžili o Zlatou olovnici

Chlapci měli za dvě a půl hodiny vyrobit podle plánku dřevěné letadlo, dívky se zapojením vlastní fantazie vymalovat dva plošné modely motýla. Tak znělo zadání prvního ročníku soutěže o Zlatou olovnici, kterou v pondělí 11. června pro žáky základních škol uspořádala valašskomeziříčská stavební průmyslovka.

Boeing 767 United Airlines. Ilustrační foto.

Výhrůžka bombou na toaletě. Letadlo směřující do USA přistálo v Irsku

Let UA-971 amerických aerolinek United Airlines směřující z Říma do Chicaga musel neočekávaně přistát v Irsku poté, co byl na jedné z toalet nalezen načmáraný vzkaz, že na palubě se nachází bomba. Policie si vyžádala vzorky rukopisu od všech cestujících. Informovala o tom agentura Reuters.