Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Angličtina je základ, říká bývalý pilot Vladimír Jelínek.

Vzhůru do oblak. Když už nestačí modelaření, přicházejí kluzáky

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Byl to takový dětský sen. Z lepení modelů letadel to byl jen krok k létání, vypráví se smíchem Antonín Kuba z Aeroklubu Mladá Boleslav. Rekreační létání je v současné době relativně dostupné; leteckých škol není rozhodně málo, doby Svazarmu jako jediného místa pro létání jsou pryč. Oproti autoškole není létání zas až tak drahé, relativně vzato: pilotní průkaz na větroně začíná na 25 tisících korun.

Angličtina je základ, říká bývalý pilot Vladimír Jelínek.

Vzhůru do oblak. Když už nestačí modelaření, přicházejí kluzáky

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Byl to takový dětský sen. Z lepení modelů letadel to byl jen krok k létání, vypráví se smíchem Antonín Kuba z Aeroklubu Mladá Boleslav. Rekreační létání je v současné době relativně dostupné; leteckých škol není rozhodně málo, doby Svazarmu jako jediného místa pro létání jsou pryč. Oproti autoškole není létání zas až tak drahé, relativně vzato: pilotní průkaz na větroně začíná na 25 tisících korun.

Pomník amerických letců v Konopišti.

V Konopišti připomněli pohnutý osud mladých mužů na konci války

Benešov - Do konce druhé světové války v Evropě chyběly jen tři neděle. Devět mladých Američanů z posádek dvou amerických letadel operujících v rámci 8. letecké armády AAF z Velké Británie se toho dne nedočkalo. Obě letadla patřila k 490. bombardovací skupině a napadli je na jih od Prahy, nad Sedlčanskem němečtí stíhači.

Pilot musel nouzově přistát s kluzákem, naštěstí se nehoda obešla bez zranění.

Pilot letadla musel nouzově přistát na louce

Úbislav – Obrovské štěstí měl v pondělí před devatenáctou hodinou pilot sportovního kluzáku OK-3983, který letěl z letiště Hosín u Českých Budějovic přes Rakousko, Kašperské Hory a zpět do Českých Budějovic. Tam se však již nevrátil.

Boeing 737 MAX v barvách společnosti American Airlines

Komplikace kvůli boeingům pokračují. American Airlines ruší další lety

Největší americké aerolinky American Airlines opět prodloužily termín rušení letů kvůli pokračujícím problémům s letadly typu Boeing 737 MAX. Až do poloviny srpna by tak denně nemělo vzlétnout zhruba 115 plánovaných spojů, uvedla firma ve svém nedělním prohlášení. To je zhruba 1,5 procenta denních letů v létě. Původně American Airlines oznámily, že lety svými 24 Boeingy 737 MAX ruší do 24. dubna, poté se hovořilo o začátku června.

Terminál Jana Kašpara na letišti v Pardubicích.

Další rána pro pardubické letiště. Smartwings ruší pravidelné letní linky

Klienti cestovních kanceláří, kteří chtěli odletět na letní dovolenou z Pardubic, musí počítat s dalšími problémy. Kvůli nucenému uzemnění Boeingů 737 Max zrušily aerolinky Smartwings letní lety z tamního letiště. Již na začátku týdne přitom k podobnému kroku přistoupil i Ryanair, který zrušil lety z Pardubic do Londýna. 

Dvojice vědců narazila na zlatý důl archeologických nálezů. Díky snímkům z amerických špionážních letadel

Zlatý důl archeologie. Fascinujícím objevům napomohly fotky z výzvědných letadel

Jak rozluštit tajemství Středního východu? Dvojice pracovníků amerických univerzit použila nečekaný zdroj informací. Tím se totiž staly fotografie, které v padesátých a šedesátých letech minulého století zachytila americká výzvědná letadla Lockheed U-2. Během následujících desetiletí ležely snímky nepovšimnuty v archivech, nyní však poskytly svědectví o netušeném archeologickém bohatství daného regionu. Informoval o tom server Newsweek.

Novým přírůstkem se chlubí Air Park Zruč.

Letadlo dojelo do Zruče

Zruč-Senec – Novým přírůstkem se chlubí Air Park Zruč. Letadlo Tu-134, které ve Zruči právě renovují, je jediným exponátem v republice.  

Trosky boeingu 737 Max 8 etiopských aerolinek

Vyšetřování havárie Boeingu: Piloti se řídili pokyny, kontrolu získat nedokázali

Piloti havarovaného Boeingu 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines, na jehož palubě 10. března zahynulo 157 lidí, postupovali podle předepsaných pokynů, ale kontrolu nad strojem přesto nezískali. Vyplývá to z předběžných výsledků vyšetřování, o kterých na dnešní tiskové konferenci podle agentury AP informovala etiopská ministryně dopravy Dagmawit Mogesová. Společnost Boeing uvedla, že si předběžnou zprávu prostuduje.

Slavnostní otevření nové letecké linky Brno - Berlín

Letadlem odletěli do Berlína. Z brněnského letiště vůbec poprvé

Brno /FOTOGALERIE/ – Od úterý spojuje Brno s Berlínem nová letecká linka. Do hlavního města Německa se tak vůbec prvním letadlem vypravila například studentka Anna Yevsová. „Ani jsem nevěděla, že je to nová linka, ale jsem moc ráda, že do Berlína můžu letět přímo a nemusím předtím jet do Prahy.“ řekla.

Letecké muzeum Metoděje Vlacha patřilo modelářům

Muzeum Metoděje Vlacha patřilo modelářům

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - Víkend patřil v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha modelářům. Ti se sem v sobotu sjeli, aby sestavili letadlo, které potom v neděli mohli vyzkoušet.

Boeing 737 Ethiopian Airlines

Boeing upravil software u letounů 737 Max. Změnu musí posvětit úřady

Společnost Boeing ve středu oznámila, že upravila software pro svá letadla 737 Max, změny mají zabránit chybné aktivaci stabilizačního systému. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) softwarové změny prozatím neprověřil a neschválil, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.  

Dobrovolníci pomáhali o víkendu v Leteckém muzeu Kunovice čistit letecké exponáty.

Sto šedesát dobrovolníků se vrhlo na umývání letounů

FOTOGALERIE / Letecké muzeum v Kunovicích otevře své brány do nové muzejní sezony o poslední březnové sobotě. Aby bylo jednadvacet letadel na sezonu umyto, vyčištěno a vycíděno zvenčí i zevnitř, uspořádalo letecké muzeum o předposledním březnovém víkendu pátý ročník Akce U aneb Velké umývání letounů.

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air, které spadlo 29. října 2018 i se 189 lidmi na palibě do moře.

Piloti nevěděli, jak udržet kontrolu nad indonéským boeingem. Hledali v příručce

Piloti letounu Boeing 737 MAX indonéské společnosti Lion Air, na jehož palubě při říjnovém neštěstí zahynulo 189 lidí, krátce před pádem stroje hledali v letové příručce, jak udržet nad letadlem kontrolu. Posádka měla problémy s výškou a rychlostí letu. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli indonéští vyšetřovatelé na základě údajů z hlasového záznamníku hovorů z kokpitu boeingu.  

Ještě v roce 2018 se nalezly díly zříceného Junkerse u Velkého Oseka. O tragické události se nedochovalo moc faktů.

Zbytky německého letadla lze ještě u Velkého Oseka nalézt

Kolínsko - Ačkoliv na konci druhé světové války se pohybovalo nad Kolínem hodně letadel, poslední ze čtyř velkých náletů podnikli Američané 18. dubna 1945 a prvního dubna kotláři ze svých Mustangů pálili na vlak u Starého Kolína, mnoho letadel poblíž Kolína neztroskotalo. Zprávy máme o dvou německých letounech.

Pavel Sehnal, cesta na jižní pól

Miliardář Sehnal o cestě na jižní pól: Vyčerpání vám postupně vypíná mozek

/ROZHOVOR/ Ty dva okamžiky od sebe dělí necelé dva roky. Jsou odlišné a přitom jsou si podobné. Miliardář Pavel Sehnal si splnil svůj další sen. Ve středu 12. dubna 2017 se ocitnul na severním pólu. Uplynulo 21 měsíců a jeden den a Pavel Sehnal dobyl i opačný pól. Jižní. Psal se 13. leden 2019, tentokráte to byla neděle. Stal se tak prvním Čechem, který stanul na obou pólech.

Záchranáři prohledávají trosky zříceného Boeingu Ethiopian Airlines.

Pád etiopského boeingu: Data z černých skříněk vykazují podobnost s Indonésií

Francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví (BEA) již stáhnul data z letových zapisovačů zříceného Boeingu 737 Max 8 společnosti Ethiopian Airlines. List The Wall Street Journal s odvoláním na etiopského ministra dopravy napsal, že analýza těchto dat ukazuje "jasnou podobnost" s havárií letounu indonéských aerolinek Lion Air, k níž došlo loni v říjnu. Celkem při obou nehodách zemřelo 346 lidí. 

Ilustrační foto.

Přistávající letadlo zavadilo o jedoucí vůz

Třebíč – Přistávající letadlo se v Třebíči střetlo s automobilem. Pilot přistával na letišti u Kožichovic a přitom kolem letadla zachytil o střešní nosič osobního auta, které projíždělo po silnici u letiště.

Boeing 737 Ethiopian Airlines

Boeing slíbil nový software pro letadla 737 MAX. Dodá ho do deseti dní

Společnost Boeing plánuje během jednoho týdne až deseti dnů dodat novou verzi softwaru pro své stroje 737 MAX. S odvoláním na zdroj obeznámený se situací to uvedla agentura Reuters. Boeing tak reaguje na dvojici havárií letadel tohoto typu, k nimž došlo minulý týden v Etiopii a loni v Indonésii. Celkem při nich zemřelo 346 lidí.  

Záchranáři prohledávají trosky zříceného Boeingu Ethiopian Airlines.

Stejně jako u předchozí nehody. Boeing v Etiopii měl klapky ve zvláštní poloze

Vyšetřovatelé havárie Boeingu 737 MAX 8 Ethiopian Airlines objevili v troskách kus stabilizátoru s klapkami v nezvyklé poloze. V takové byly i klapky u boeingu stejného typu indonéských aerolinek Lion Air, který se zřítil loni na konci října. S odvoláním na dva zdroje obeznámené s případem o tom v pátek informovala agentura Reuters.  

Letoun Boeing 737 MAX v barvách Smartwings - Ilustrační foto

Smartwings ztrácí kvůli odstavení boeingů miliony denně. Budou žádat odškodné

Letecký dopravce Smartwings bude jednat s americkým výrobcem letadel Boeing o kompenzacích za komplikace způsobené odstavením letounů Boeing 737 Max. Společnost kvůli případné náhradě škody zváží i právní kroky. Nahrazování odstavených letadel, kterých společnost v současné době vlastní sedm, stojí několik milionů korun denně. ČTK to řekla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. O odškodné již požádaly norské aerolinky Norwegian Air Shuttle a další žaloby budou podle expertů následovat.

Letoun Boeing 737 MAX v barvách Smartwings - Ilustrační foto

Zákaz je zastihl ve vzduchu. Dva boeingy mířící do Prahy musely přistát mimo EU

Dvě letadla typu Boeing 737 MAX 8 české společnosti Smartwings, která v úterý večer mířila do Prahy, musela přistát v Tunisu a turecké Ankaře. Během letu totiž oba boeingy zastihlo rozhodnutí Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) o zastavení provozu tohoto typu letounů kvůli obavám o bezpečnost. Dopravce pro cestující poslal stroje jiného typu.

Ilustrační foto.

Letadla se vznesou po kontrole letové dráhy

Planá – Stavební práce na modernizaci letiště by měly být ukončeny v květnu. Vzletová a přistávací dráha je již hotova, kraj ji převzal a může být uvedena do provozu ještě před dokončením ostatních prací.

Letoun Boeing 737 MAX v barvách Smartwings - Ilustrační foto

Nad Evropou nesmí po nehodě létat nový Boeing 737 Max. Včetně Česka

Letecké společnosti Velké Británie, Brazílie, Mexika či Singapuru jsou dalšími v řadě zemí, které se v posledních hodinách rozhodly kvůli nedělní nehodě dočasně vyřadit z provozu stroje Boeing 737 Max 8. Uzavřít vzdušný prostor těmto strojům nařídila taktéž Evropská agentura pro bezpečnost letectví. Již předtím se k tomuto kroku rozhodly samostatně také Německo, Francie, Irsko, Rakousko, Norsko, Nizozemsko, Polsko či Itálie. Česko vyčkávalo na pokyny.

Trosky boeingu 737 Max 8 etiopských aerolinek

Černé skříňky z etiopského boeingu objeveny. Pomohou objasnit příčiny tragédie?

Vyšetřovatelé už našli obě černé skřínky z Boeingu 737 Max 8 etiopských aerolinií, který se zřítil v neděli krátce po startu z Addis Abeby. Tedy zapisovač hovorů v pilotní kabině i záznamník s technickými údaji o letu. Uvedla to dnes etiopská státní televize. Při havárii letadla společnosti Ethiopian Airlines na cestě z etiopské metropole do keňského hlavního města Nairobi zahynulo všech 157 lidí na palubě, mezi nimi i čtyři Slováci.

Záchranáři prohledávají trosky zříceného Boeingu Ethiopian Airlines.

Tragické nehody boeingů budí obavy. Čína a Etiopie zakázaly start strojů 737 Max

Nedělní tragická nehoda Boeingu 737 Max 8 společnosti Ethiopian Airlines vedla k prvním reakcím leteckých úřadů a a aerolinek. Až do odvolání nesmí létat letadla tohoto typu u čínských dopravců, etiopské aerolinky a Cayman Airways je odstavily samy. V praxi opatření znamená, že dnes nevzlétne celkem 101 boeingů 737 Max. Informoval o tom server Zdopravy.cz.  

Trosky zříceného Boeingu Ethiopian Airlines.

Na palubě zříceného letounu byli čtyři Slováci, včetně rodiny poslance

Pád letadla etiopské letecké společnosti Ethiopian Airlines nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Informovaly o tom etiopské sdělovací prostředky. Letadlo se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šest minut po startu. Podle aerolinek v něm bylo 149 cestujících a osmičlenná posádka, dohromady lidé ze 35 zemí. České ministerstvo zahraničí podle svého mluvčího Roberta Řeháka zatím nemá zprávy, že mezi cestujícími byli Češi. Podle aerolinií jsou ale mezi oběťmi čtyři Slováci.

V Kolumbii havarovalo letadlo

V Kolumbii havarovalo letadlo. Zemřelo dvanáct lidí

V kolumbijském departementu Meta se zřítilo menší letadlo. Na palubě bylo dvanáct lidí, nikdo nepřežil. S odkazem na policejní zdroj o tom informovala agentura Reuters. Letoun DC-3 havaroval u města San Carlos de Guaroa dopoledne místního času.

Letoun L-410

Aircraft Industries prodá tři letouny do Číny. Budou sloužit regionální dopravě

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries (AI) připravuje prodej tří letounů L 410 do Číny. Létat s nimi bude společnost Yingan General Aviation. Nová letadla využije pro regionální leteckou dopravu. Kontrakt už je podepsaný, k uskutečnění prodeje však ještě společnosti AI chybí ověření potřebné certifikace. Firma by je ráda získala letos. Informovala o tom generální ředitelka společnosti Ilona Plšková.