Kreativ

ŠTÍTEK: letadlo

Předání jubilejního airbusu společnosti Delta Air Lines.

Airbus číslo 12 000. Je symbolicky ze zakázky, kterou se snažil zrušit Boeing

Airbus předal včera už dvanáctitisící letadlo, které firma vyrobila. Airbus si jako jubilejní stroj vybral stroj, kterým nenápadně poškádlil i svého rivala Boeing. Jde o Airbus A220-100 z velké zakázky pro Delta Air Lines. Kontrakt se Boeing snažil neúspěšně zrušit. Airbus dnes současně oznámil zlepšení parametrů pro toto letadlo.

Boeing 737 MAX v barvách společnosti American Airlines

Boeing změnil software v 737 Max. Bude nejbezpečnějším letadlem na světě, tvrdí

Výrobce letadel Boeing udělal další krok k návratu letadel 737 MAX na oblohu. Firma oznámila, že dokončila softwarové úpravy v řídícím systému letadla MCAS a čeká na zahájení schvalování změn americkým Federálním úřadem pro letectví (FAA). Firma se ale vyhnula tomu, aby uvedla jakýkoliv termín, kdy by se letadla mohla vrátit do provozu.

Alois Šiška

Mít tak pistoli! Válečný pilot Alois Šiška přežil několikrát vlastní smrt

Nikdy jsem se nebál smrti. Počítal jsem s ní při každém letu. Takhle jsem si ji ale nikdy nepředstavoval. Umírat pomalu a při vědomí – to není pro vojáka, napsal ve své autobiografické knize KX-B neodpovídá Alois Šiška o jedné z nejdramatičtějších chvil, jež během války zažil - když musel přežít s několika spolubojovníky na záchranném člunu v Severním moři. Od narození českého válečného pilota uplynulo 105 let.

SKOČIT z 4200 metrů znamená letět minutu volným pádem rychlostí kolem 200 km/h a poté kolem pěti minut na padáku.

Nejnebezpečnější je cesta na letiště, říká parašutista Martin Cabal

/ROZHOVOR/ Skočit z letadla s padákem je pro někoho zkouška odvahy, pro jiného životní sen a pro dalšího takřka denní rutina. Pro Martina Cabala z Františkových Lázní je to tak trochu ode všeho něco. Ačkoliv je profesionální parašutista a seskočily s ním v tandemu už tisíce lidí, respekt má před každým seskokem.  

Kit show Vysočiny 2019

V Brodě vybírali nejhezčí model tanků a letadel

Havlíčkův Brod – Do havlíčkobrodského AZ Centra se sjeli modeláři nejen z okresu, ale i ze zahraničí. Konal se tady 26. ročník Kit Show Vysočiny 2019, při které návštěvníci vybírali nejhezčí vystavený model tanků a letadel.

Dovolená u moře - Ilustrační foto

Last minute zájezdů ubývá. Vyčkávání se může vymstít

Čekat s výběrem zájezdu na poslední chvíli se podle oslovených cestovních kanceláří nemusí letos vyplatit zejména rodinám s dětmi nebo klientům, kteří požadují konkrétní hotel. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže může nabídka takzvaných last minute pobytů v srpnu meziročně klesnout až o 50 procent, a to hlavně do nejžádanějších destinací, jako je Řecko nebo Baleárské ostrovy. Oproti loňsku mohou podle odhadu CK podražit až o deset procent. Je to kvůli velkému zájmu o first minute zájezdy a odstavení letadel Boeing 737 MAX z bezpečnostních důvodů.

Nehoda větroně v blízkosti drahotušského letiště - 8. května 2019

VIDEO: V Hranicích se zřítil kluzák, pilot zahynul

/FOTO Z MÍSTA/ Lidský život si ve středu 8. května vyžádala nehoda bezmotorového kluzáku, který se po 13. hodině zřítil na kruhový objezd v Hranicích nedaleko drahotušského letiště, kde měl přistát. I přes okamžitou pomoc se pilota nepodařilo zachránit. Muž z Hranicka na místě zemřel. Dopoledne havaroval letoun také v Přerově. Pravděpodobně při přistávacím manévru. Pilot ani pasažér nebyli zraněni.

Nehoda větroně v blízkosti drahotušského letiště - 8. května 2019

VIDEO: Dvě nehody letadel v regionu. V Hranicích se zřítil kluzák, pilot zahynul

Lidský život si ve středu 8. května vyžádala nehoda bezmotorového kluzáku, který se po 13. hodině zřítil na kruhový objezd v Hranicích nedaleko drahotušského letiště, kde měl přistát. I přes okamžitou pomoc se pilota nepodařilo zachránit. Muž z Hranicka na místě zemřel. Dopoledne havaroval letoun také v Přerově. Pravděpodobně při přistávacím manévru. Pilot ani pasažér nebyli zraněni.

Nehoda větroně v blízkosti drahotušského letiště - 8. května 2019

VIDEO: V Hranicích se zřítil kluzák, pilot zahynul

/FOTO Z MÍSTA/ Lidský život si ve středu 8. května vyžádala nehoda bezmotorového kluzáku, který se po 13. hodině zřítil na kruhový objezd v Hranicích nedaleko drahotušského letiště, kde měl přistát. I přes okamžitou pomoc se pilota nepodařilo zachránit. Muž z Hranicka na místě zemřel. Dopoledne havaroval letoun také v Přerově. Pravděpodobně při přistávacím manévru. Pilot ani pasažér nebyli zraněni.

Suchoj v plamenech na moskevském letišti.

Selhání lidského faktoru. Za zkázu ruského letadla může posádka, tvrdí tisk

Hlavní vyšetřovací verzí nedělní katastrofy letadla Suchoj Superjet 100 ruské společnosti Aeroflot je chyba pilota a pozemního personálu. Napsal to dnes moskevský list Kommersant s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování. Při neštěstí uhořelo nebo se udusilo 41 ze 78 lidí na palubě, dosud se za nejpravděpodobnější příčinu neštěstí označoval úder blesku.  

Havarovaný letoun Suchoj Superjet 100 (SSJ 100) na moskevském letišti Šeremeťjevo

Nehoda ruského letounu: Záchranáři vyprostili těla všech 41 obětí

Ruští záchranáři vyprostili z havarovaného letadla Suchoj Superjet 100 (SSJ 100) těla všech obětí nedělní katastrofy na moskevském letišti Šeremeťjevo, při níž zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě. Stroj letící do Murmanska se krátce po startu pokusil o nouzové přistání, při němž vzplály motory a shořela zadní část letadla. O příčinách neštěstí se stále jen spekuluje, většina ruských médií hovoří o úderu blesku.

Boeing 737 MAX v barvách společnosti American Airlines

Boeing věděl o softwarových problémech letounů 737 rok. Nikomu to ale nesdělil

Americký výrobce letadel Boeing věděl o softwarovém problému letounů 737 Max zhruba rok, neinformoval o tom ale ani letecké společnosti, ani regulační orgány. Částečné a nekonzistentní objasnění situace poskytl až po pádu indonéského stroje tohoto typu. Vyplývá to z nedělního prohlášení společnosti, o němž informovala světová média. Boeing nicméně trvá na tom, že tato věc nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Při nouzovém přistání ruského dopravního letadla na moskevském letišti Šeremeťjevo 5. května 2019 zahynuly desítky lidí.

Do letounu v Rusku udeřil blesk. Zemřelo 41 lidí. Kondolenci poslal i Zeman

Ruští záchranáři vyprostili z havarovaného letounu Suchoj Superjet 100 (SSJ 100) těla všech obětí nedělní katastrofy na moskevském letišti Šeremeťjevo, při níž zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě. Stroj letící do Murmanska se krátce po startu pokusil o nouzové přistání, při němž vzplály motory a shořela celá zadní část letadla. O příčinách neštěstí se stále jen spekuluje, většina ruských médií hovoří o úderu blesku.

Suchoj v plamenech na moskevském letišti.

Letadlo v Moskvě začalo po nouzovém přistání hořet. Zemřely desítky lidí

Necelé dva roky staré dopravní letadlo Suchoj Superjet 100-95B společnosti Aeroflot skončilo v plamenech poté, co muselo nouzově přistát společnosti na ranveji moskevského letiště Šeremětovo. Podle nejnovějších informací přežilo pouze 37 lidí. Na palubě bylo celkem 73 pasažérů a pět členů posádky.   

Letadlo na Floridě sjelo do řeky

Boeing 737 sjel na Floridě mimo dráhu a skončil v řece. Zranilo se 21 lidí

Dopravní letoun Boeing 737 sjel v noci na dnešek SELČ na vojenském letišti poblíž amerického města Jacksonville z přistávací dráhy a skončil v blízké řece. Nehoda si podle policejního velitele vyžádala 21 zraněných, ale jejich život není ohrožen. Stroj měl na palubě 136 pasažérů a sedmičlennou posádku. Všechny lidi se podařilo ze stroje evakuovat. Příčina nehody zatím není objasněna.

Letoun Airbus A319 OK-MEL s polepem SK Slavia Praha.

Airbusy ČSA mizí ve šrotu nečekaně brzy. Důchodový věk přitom ještě nemají

Ještě před dvěma měsíci ho polepili do barev fotbalového klubu Slavia Praha kvůli zápasu Evropské ligy v Genku. Dvanáct let starý Airbus A319 registrace OK-MEL ukončil nakonec svůj provoz ještě dříve než Slavie v evropských soutěžích. Je mezi trojicí devět až dvanáct let starých letadel, která létala pro ČSA a končí nečekaně brzy ve šrotu.

Mladý americký pilot u svého letounu.

Pohlednice z minulosti: Z poškozeného letadla pilot vyskočil do lánských lesů

Lány /FOTOGALERIE/ - Psalo se 18. dubna roku 1945, když provedla americká osmá letecká armáda řadu bombardovacích útoků na železniční cíle v Bavorsku a v Čechách. Ten den po třinácté hodině dorazila 357. stíhací skupina také nad ruzyňské letiště v Praze. Její cíl byl jasný zabránit vzletu německých stíhačů Luftwaffe. Jednoho z amerických letounů, Mustang P 51D 44-14 789 „G4 E“ „Sad Sack“ ze stavu 362. stíhací perutě a 357. stíhací skupiny, si ovšem našla střela německého protiletadlového dělostřelectva.

Předseda Aeroklubu Plasy Vladimír Dlouhý

Do Plas vletí opět i Šonka

Plzeňsko - Největší letecká show na západě Čech láká na vystoupení mistra světa Red Bull Air Race 2018 Martina Šonky a jeho kolegy Petra Kopfsteina.  

Angličtina je základ, říká bývalý pilot Vladimír Jelínek.

Vzhůru do oblak. Když už nestačí modelaření, přicházejí kluzáky

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Byl to takový dětský sen. Z lepení modelů letadel to byl jen krok k létání, vypráví se smíchem Antonín Kuba z Aeroklubu Mladá Boleslav. Rekreační létání je v současné době relativně dostupné; leteckých škol není rozhodně málo, doby Svazarmu jako jediného místa pro létání jsou pryč. Oproti autoškole není létání zas až tak drahé, relativně vzato: pilotní průkaz na větroně začíná na 25 tisících korun.

Angličtina je základ, říká bývalý pilot Vladimír Jelínek.

Vzhůru do oblak. Když už nestačí modelaření, přicházejí kluzáky

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Byl to takový dětský sen. Z lepení modelů letadel to byl jen krok k létání, vypráví se smíchem Antonín Kuba z Aeroklubu Mladá Boleslav. Rekreační létání je v současné době relativně dostupné; leteckých škol není rozhodně málo, doby Svazarmu jako jediného místa pro létání jsou pryč. Oproti autoškole není létání zas až tak drahé, relativně vzato: pilotní průkaz na větroně začíná na 25 tisících korun.