Kreativ

ŠTÍTEK: Katolický dům

V blanenském Katolickém domě zvolili v pátek na ustavujícím zastupitelstvu nové vedení města. Na snímku blanenští radní.

V Katolickém domě zvolili nové vedení Blanska. Starostou zůstává Jiří Crha

/FOTO/ Po Boskovicích má oficiálně nové zastupitele a vedení města také sousední Blansko. Páteční ustavující zastupitelstvo v Katolickém domě stvrdilo koaliční smlouvu ODS, ANO, Volby pro Blansko a ČSSD. Toto spojení, jak už Deník Rovnost informoval, má čtrnáct mandátů z pětadvaceti. Blanenským starostou zůstává krajský radní pro dopravu, občanský demokrat Jiří Crha.

Mámo, táto, koukni na to nabídla přehlídku  činnosti dětí z kroužků Domu dětí a mládeže Blansko.

Podívejte, co vaše děti umí. Blanenský domeček představil činnost dětí z kroužků

Předposlední květnová neděle patřila v Blansku šikovným dětem a přehlídce jejich uměleckého a sportovního umu. Po dvou letech měly děti z kroužků Domu dětí a mládeže Blansko opět možnost vystopit před publikem. Na návštěvníky, kterých se sešlo v hojném počtu čekaly zajímavé ukázky nabízených kroužků, výstava modelů a obrazů, minikoutek se zábavnými hrami a stavebnicemi a jako doplněk ke skvělé zábavě i vybrané občerstvení v podobě jednohubek a zákusků. Děkujeme panu Kostkovi za dnešní příspěvek. 

Plesová sezona? Opět odpískaná. Problém je ale hlubší, mění se trendy

Vybrat si večerní šaty, kabelku a šperk, dát sako do čistírny, uvázat kravatu, nakrémovat lakýrky. Přípravy, které předchází plesům, už druhým rokem většinu lidí minou. I letošní plesovou sezonu, už druhou v řadě, prakticky vymazal covid. Lednové a únorové bály pořadatelé zrušili, z menší části přesunuli na jaro. Problém je ale hlubší. Lidé si za kulturou odvykli chodit obecně.

Momentky z letošní rekonstrukce katolického domu.

Sociální byty v Dědicích: ožijí už příští rok

/FOTO/ Již před dokončením je šestice nových sociálních bytů v katolického domu ve vyškovských Dědicích. Nastěhují se do nich nájemníci. „Jeden bude v mezipatře, zatímco dalších pět v půdním prostoru. Velikost mají od osmadvaceti do čtyřiceti metrů čtverečních, dva jsou upraveny bezbariérově a jsou dostupné výtahem. Uzavření nájemních smluv tady předpokládáme nejdříve příští rok v lednu po odstranění všech vad a nedodělků,“ ujistil předseda Katolického domu Dědice František Adamec.

Autobusová zastávka dozná rekonstrukce.

Zastávka a kontejnerové stání v Lubině doznají změn

V Lubině právě startují stavební práce, jejichž cílem je rekonstrukce autobusové zastávky a kontejnerového stání poblíž mostu. Projekt, který vzešel z podnětů obyvatel této místní části, přispěje k vyšší bezpečnosti, bezbariérovosti i estetizaci místa.

Děti si užily zábavu na tradičním karnevalu.

Dětské plesání: kosmonaut drží za ruku vlka, vlk princeznu a princezna kostlivce

/REPORTÁŽ/ Zatímco krajina se přes noc ze soboty na neděli převlékla do bílého hávu, sál Katolického domu v Bučovicích hraje v nedělní odpoledne všemi barvami. Plesová sezóna je v plném proudu, ale to neznamená, že si zábavu v zimním období budou užívat jen dospělí. Užít si spoustu legrace tak dnes do Katolického domu přišlo na dvě stovky dětí.

Korálky, vlna, papír, dřevo i ruličky od toaletního papíru. Pod heslem „Dárky od srdce potěší nejvíce“ z rozličných materiálů tvořili příchozí  v sobotu dopoledne v Katolickém domě v Blansku.

Betlém, svícen, obrázek. Vyráběli vánoční dárky, jeden dostanou osamělí důchodci

V sobotu dopoledne je v Katolickém domě v Blansku rušno. Sál i přísálí zaplňuje dvaadvacet stanovišť. U každého stolu vyrábí příchozí jeden druh dárků – od závěsných ozdob přes svícny či bambulky z vlny až po složitější výrobky, jako je například dřevěný betlém. Přicházejí rodiče s dětmi, prarodiče s vnoučaty. Všichni mají společný cíl: vyrobit vánoční dárky pro svoje blízké.

Svatomartinské putování v Zábřehu

Děti si zavolaly na Martina. Přivezl i sníh

Zábřežské předškolní děti přivolávaly zimu. A to při svatomartinském putování s vlastnoručně vyrobenými lucerničkami. V úterý 12. listopadu, v prostoru za Katolickým domem, na Martina společně s rodiči zavolaly. Přijel na koni a přivezl sníh.

V Blansku zahrají Zeppelinians - Tribute Band

Tip na víkend: Koncerty, vycházka krasem i pouštění draků

Blanensko - Polské uskupení Zeppelininans vystoupí v Dělnickém domě v Blansku, aby tak muzikanti s návštěvníky oslavili padesát let od založení legendárních Led Zeppelin. V sobotu pořádají hudební večer také v blanenském Katolickém domě. Hlavně pro děti je pak určená sobotní vycházka do pohádkového lesa v Moravském krasu neb drakiáda na sídlišti Zborovce. 

Na sto padesát dětí všech věkových kategorií se vystřídalo na pódiu Katolického domu v Blansku. Pedagogové z Domu dětí a mládeže připravili tradiční Jarní akademii, na které děti předvedly, co se za rok naučily.

Malí tanečníci a muzikanti vystoupili na Jarní akademii

Blansko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Tanec, hra na hudební nástroje i karate. Na pódiu Katolického domu v Blansku se střídají děti všech věkových kategorií a tančí, cvičí na trampolínkách, hrají a zpívají. Vystupují před svými rodiči, sourozenci, prarodiči a dávají do toho vše.  

Ilustrační fotografie.

Týden pro rodinu nabídne řadu akcí pro malé i velké

Osm dní nabitých zajímavými sportovními, naučnými i tvořivými aktivitami pro děti i dospělé. Takový je letošní třetí ročník zábavného souboru akcí nazvaný Týden pro rodinu, který v Kopřivnici po úspěších z minulých let i letos zorganizovalo Zdravé město Kopřivnice ve spolupráci s Moravskoslezským krajem.

Soutěžní přehlídka Moravský vrabec 2018 v Zábřehu

Zábřehem zněl folk a country. Podívejte se

Už po třiadvacáté se v sobotu 5. května konala postupová soutěž Moravský vrabec, Zábřehem se tak nesla hudba ve stylu folku a country. Letos se na pódiu v zahradě Katolického domu vystřídalo patnáct kapel. Z nich pět postoupilo do druhého kola, které se bude konat v červnu v Karviné. Finalisty pak čeká pozvání na velké hudební festivaly, jako je například Mohelnický dostavník či Porta.

Sál Katolického domu v Bučovicích provoněla sekaná. Lidé si pochutnali i na kapustové.

S česnekem, kapustou i olivami. V Bučovicích hledali recept na nejlepší sekanou

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Na první pohled obyčejné jídlo. Když se však použijí ty správné ingredience, třeba majoránka přímo ze zahrádky, je to lahoda. Jak se shodují snad všichni návštěvníci sobotního bučovického koštu sekané, ta správná musí být dozlatova vypečená na povrchu a zároveň šťavnatá uvnitř. Pak je jako od maminky.

Včelařská výstava ve vyškovských Dědicích nabídla například zdobení medových perníčků, ukázku včelařských pomůcek, výrobu svíček z včelího vosku, vzdělávací panely i třeba dvě poutavé přednášky o životě včel. Zájem lidí byl velmi slušný.

Výstava s vůní medu zve do Dědic. Včelaření je o pokoře, tvrdí organizátor

Vyškov – Například z výcviku psa nebo pedagogické praxe je zvyklý na to, že co si naplánuje, to také klape. Že on je šéfem a tahounem. „U včel ale lídr nejsem, tam to takhle nefunguje. Udělám něco a myslím si, že je to tak nejlepší, ale včely a práce kolem nich mě přesvědčí o opaku. Se včelami se dá spolupracovat, ale nedají se řídit," směje se včelař a předseda dědického osadního výboru Jiří Wasserburger s tím, že podstatnou roli hraje i samotná příroda. Právě on stojí za Včelařskou výstavou, která po čtyři dny až do neděle trvá v Katolickém domě ve vyškovských Dědicích.

Ilustrační foto.

K 10. výročí ochotnického festivalu připravili autorskou hru

Bučovice – Do Paříže na konci 17. století, do roku 1670, se přesunou za necelé dva týdny lidé v sále Katolického domu v Bučovicích. Na jeho prkna vstoupí snad nejproslulejší lakomec všech dob a vtáhne diváky do děje jedné z nejslavnějších her francouzského dramatika Moliéra. Komedii v podání herců Divadelního spolku Slavkov u Brna, kterou zahrají na bučovickém Ochotnickém festivalu Miroslava Doležala, uvede komik a bavič Josef Alois Náhlovský.

Rekonstrukce z velké části odstraní z centra města nevhodný a hlučný povrch, takzvané kočičí hlavy.

Z centra Kopřivnice zmizí „kočičí hlavy"

Jeden z hlavních silničních tahů v Kopřivnici, ulici Štramberskou, obsadili v těchto dnech dělníci. Její rekonstrukce, která začala v pondělí 19. září, odstraní z centra města nevhodné a hlučné žulové kostky.

V Katolickém domě v Dubicku, který prochází rekonstrukcí, vzniká dvanáct malometrážních bytů určených pro seniory.

V Katolickém domě v Dubicku budou bydlet senioři

Dubicko – Katolický dům v centru Dubicka najde už brzy nové využití. Promění se na komunitní bydlení pro seniory. Rekonstrukce je v plném proudu. Hotová už je hrubá stavba a dělníci nyní pracují uvnitř budovy na jednotlivých bytech.

Sokolovna v Zábřehu

Zábřežské sokolovně se má vrátit její historická podoba

Zábřeh – Hned několik akcí, které povedou k modernizaci sportovišť, připravuje Tělovýchovná jednota Sokol v Zábřehu. Jednou z nich je i zateplení čelní fasády sokolovny. Po ní by se měl změnit i vzhled tohoto historického objektu.