Kreativ

ŠTÍTEK: Katolický dům

Ilustrační foto.

Kozlanští vyberou nejlepší štrúdl, jídlo přiveze i Martin

Blanensko, Vyškovsko – Festival vína a gastronomie s košty nebo ochutnávkami specialit. Historický průvod městem. Jarmark, ohňostroj, koncerty. A také prohlídky kostela, zámku a mše. Vítání svatého Martina. Největší kulturní akce v Blansku, na kterou míří tisíce lidí, odstartoval už v pátek. Láká na třídenní nabitý program.

Ke Světovému dni pro fair trade se prostřednictvím Férové snídaně připojí lidé i na Žďársku.

Na Žďársku budou lidé o tomto víkendu snídat férově

Žďársko - Snídat pod širým nebem místní a fairtradové pochoutky budou lidé v sobotu 9. května ve Žďáře. Spolu s více než stovkou dalších obcí po celé republice, které se zapojily do projektu Férová snídaně, tak oslaví Světový den pro fair trade. Vyjádří tím podporu produktům, jejichž výroba nepoškodila životní prostředí, nebyla při ní porušena lidská práva či zneužita dětská práce.

Pokácené stromy dostávala z jezírka těžká technika

FOTO, VIDEO: Vyproštění pokácených stromů z jezírka

Kolín - Stromy pokácené v okolí jezírka u zimního stadionu v Kolíně dostávala v úterý z velmi špatně přístupného terénu těžká technika. Obrovské kmeny musel vysoko přes opocení a další vegetaci přenést jeřáb.

Ilustrační fotografie.

Veřovice chtějí postavit nový obecní úřad

Stísněné a již delší dobu nevyhovující prostory jsou hlavním důvodem, proč se zastupitelé a vedení obce Veřovic rozhodli, že postaví nový úřad obce. Již vzniká projektová dokumentace.

Kdysi hodně zchátralý kostel svaté Barbory v Zábřehu obnovili členové tamního sejnojmenného sdružení. To je ale hodně finančně vyčerpalo. Teď potřebují získat prostředky na opravu střešní krytiny. Město jim přispěje 350 tisíci korunami.

Zábřežská radnice přispěje spolkům na investice

Zábřeh – Občanská sdružení a spolky narážejí často na problémy při získávání dotací. Pokud chtějí investovat do objektů, ve kterých působí nebo o něž se starají, narážejí na podmínku, že k dotacím musejí dodat část svých prostředků. A sehnat je není vůbec snadné.

Katolický dům v Kopřivnici.

Bezdomovci nabídnou netradiční divadlo

Netradiční forma, stejně jako nezvyklí herci. To je charakteristika ostravského spolku nazvaného Divadlo Utlačovaných, který kopřivnickému publiku nabídne k zamyšlení problematiku bezdomovectví.

Ples. Ilustrační foto

Výtěžek plesu použije Charita na nákup zdravotních pomůcek

Zábřeh – Jako každoročně i letos se bude na plese zábřežské Charity tančit pro dobrou věc. Letošní ročník benefiční akce bude v pořadí už čtrnáctý a uskuteční se v pátek 7. února od dvaceti hodin v Katolickém domě v Zábřehu.

Pracovníci Charity Zábřeh v těchto dnech sčítají obsah pokladniček Tříkrálové sbírky.

Tři králové vykoledovali i pětitisícovou bankovku

Zábřeh – Tříkráloví koledníci už obešli všechny domácnosti a nyní pracovníci Charity Zábřeh sčítají, jak štědří letos dárci byli. Musejí odpečetit, vysypat, spočítat a zaevidovat obsah rekordních 345 pokladniček. Koledovalo se ve všech obcích děkanátu.

Výstava v Žebětíně nabídne téměř dvě stovky betlémů.

OBRAZEM: V Žebětíně lidé uvidí dvě stě betlémů. Zadarmo

Brno - Ze dřeva, papíru, keramiky, perníku, cínu i z kynutého těsta jsou betlémy, které mohou lidé obdivovat v brněnském Žebětíně. „Od osmi ráno do šesti večer mohou přijít celý víkend. Vystavujeme v Katolickém domě na Křivánkově náměstí," sdělila organizátorka Vlasta Kozlová.

Zpěvák, skladatel a textař Bob Frídl.

Doležalův festival vzdá poctu Bobu Frídlovi

Bučovice - S novinkou v podobě přesahu doprovodného programu a také už tradičním představením jednoho souboru za večer také letos lákají pořadatelé Ochotnického festivalu Miroslava Doležala na bučovická divadelní prkna. Už posedmé do města zavítá několik ochotnických souborů a také osobnosti zvučných jmen.

Krasohled.

Dům dětí žije v nejistotě. Stále neví, kam se přestěhuje

Zábřeh – Dům dětí a mládeže Krasohled v Zábřehu žije dál v nejistotě, kde bude v příštím školním roce působit. Zastupitelé ani na druhý pokusil neschválili jeho nové sídlo. Dům dětí se měl přitom podle původních plánů stěhovat už v červnu.

Základní umělecká škola v Blansku prošla od svého založení do dnešního dne řadou změn a proměn na cestě hudebního, tanečního, 
výtvarného i literárně dramatického vzdělávání žáků a studentů z Blanska a okolí.

Základní umělecká škola v Blansku má cenu za kulturu

Blansko /CENY MĚSTA ZA KULTURU/ – Druhou Cenu města Blanska (už počtvrté od založení v roce 1993) převzala Základní umělecká škola Blansko 15. března 2003. Z rukou místostarosty Blanska Ivo Poláka ji za celý kolektiv pedagogů převzal ředitel ZUŠ Jiří Žerníček.

Ilustrační fotografie.

Otničtí letos investují čtrnáct milionů. Ušetří na energiích

Otnice - Investice za čtrnáct milionů korun plánuje v letošním roce vedení Otnic. Zateplí třeba mateřinku. „Nechali jsme si vypracovat projektovou dokumentaci na zlepšení jejích energetických vlastností a na jejím základě jsme rozhodli o zateplení. Podařilo se nám uspět s žádostí o dotaci u Státního fondu životního prostředí, která nám pokryje polovinu z potřebných pěti a půl milionu korun. Mateřskou školu zateplíme v létě, proto bude zavřená," poznamenal starosta Otnic Pavel Prokop.

Ilustrační foto

Na Blanensku se rozjíždí plesová sezóna

Blanensko - Valčík, mazurka, polka či waltz. Společenské tance, které si mnozí nyní opět opráší. Plesová sezóna na Blanensku se roztáčí na plné obrátky a nabídne plno zábavy.

 Příběhy, které si běžný člověk ani neumí představit, byly ke slyšení v neděli večer  v Katolickém domě v Kopřivnici. Konalo se tam představení bezdomoveckého divadla DivaDno.

OBRAZEM: Neuvěřitelné osudy v podání DivaDna

Kopřivnice - Příběhy, které si běžný člověk ani neumí představit, byly ke slyšení v neděli večer v Katolickém domě v Kopřivnici. Konalo se tam představení bezdomoveckého divadla DivaDno.

Ilustrační foto.

Bezdomovci budou hlavními hvězdami divadelního představení

Kopřivnice - Dát vánočnímu času opravdový rozměr se rozhodli členové Občanského sdružení Máš čas? z Kopřivnice. První adventní neděli, tedy 2. prosince, se ve městě automobilů uskuteční divadelní představení. To by asi nebylo nic až tak výjimečného, kdyby se kopřivnickému publiku nepředstavili členové bezdomoveckého divadla DivaDno.

Katolický dům v Bučovicích.

Vleklý spor o Katolický dům v Bučovicích město ukončilo

Bučovice – Tečku za letitým sporem kvůli Katolickému domu v Bučovicích udělali na svém posledním zasedání městští zastupitelé. Na úplném začátku kauzy vedla radnice a Společnost Katolického domu spor o to, komu stavba patří. Záležitost se dostala k soudu a ten po dlouhých peripetiích přiklepl vlastnictví spolku. Poté se rozhořely diskuse o bezdůvodném obohacování ze strany města a proplácení ztrát spolkem.

Katolický dům v Bučovicích.

Dohoda o Katolický dům je na spadnutí

Bučovice – Jsou to už dva roky, co Ústavní soud definitivně přiklepl vlastnictví Katolického domu v Bučovicích Společnosti katolického domu. Město, které ho do té doby spravovalo, jeho členům předalo klíče a budova vzkvétá. Stále však není vyřešený zásadní problém, kde hlavní roli hrají peníze.

Ilustrační foto.

Svatováclavské akce v regionu

Jesenicko – Svatováclavské mezinárodní setkání hostí o prodlouženém víkendu Jesenicko. Třináctý ročník akce odstartuje už dnes dopoledne vlastivědný seminář v zimní zahradě Priessnitzova sanatoria jesenických lázní na téma Slezská lidová kultura a kultura lidu na Jesenicku.

Ochotnický festival v Bučovicích.

Divadelníci už znají termín ochotnického festivalu

Bučovice – Divadelníci budou po několik dní opět závidět Bučovicím. Ochotnický festival, nazvaný podle zasloužilého umělce a herce činohry Národního divadla Miroslava Doležala, už zná termín konání letošního ročníku. Josef Bouda ze správy kulturních a sportovních zařízení potvrdil, že se uskuteční od neděle 21. do soboty 27. října.

ilustrační foto

Do Zábřehu se sjedou dálkoví chodci

Zábřeh – Čtrnáctý ročník turistického a dálkového pochodu Podhůřím Jeseníků se blíží. Vytrvalci mohou vyzkoušet své síly v pátek 13. a v sobotu 14. července na několika různých tratích.

Kruhový objezd v kopřivnické lokalitě u Katolického domu by měl být hotov do konce října.

Výstavba křižovatky začne dříve

Kopřivnice - O měsíc dříve než se původně plánovalo začne výstavba nové okružní křižovatky v Kopřivnici u Katolického domu. Důvodem posunu jsou přeložky inženýrských sítí, jejichž realizace bude komplikovanější.

Rekonstrukce ulice Štefánikovy v Kopřivnici.

Řidiči, pozor! Rekonstrukce změní směr přednosti

Kopřivnice - Na změnu dosavadního směru dopravy se musí připravit řidiči v Kopřivnici. Rozsáhlá rekonstrukce ulice Štefánikovy způsobila, že se na křižovatce u Katolického domu bude jezdit jinak než doposud.

Bučovické gymnázium.

Oslav gymnázia se zúčastní i slavní absolventi

Bučovice – Velké oslavy chystá bučovické gymnázium. Letos je tomu totiž sto deset let od zahájení prvního školního roku. Většina významných osobností s městem spojených studovala právě na této škole.

Sedm lidí se zranilo při nehodě autobusu, která se stala v úterý 22. května v 8.20 ráno na silnici mezi Rovenskem a Postřelmůvkem. Autobus skončil mimo silnici, kde se převrátil na bok.

Nehoda polského autobusu u Rovenska: Vyšetřování potrvá týdny

Rovensko/Postřelmůvek – Cestující z polského autobusu, který havaroval v úterý 22. května kolem půl deváté ráno mezi Rovenskem a Postřelmůvkem, jsou už doma. Do příjezdu náhradního autobusu našli azyl v Katolickém domě v Zábřehu, kde se o ně postaral lékař a zdravotní sestry a další pracovníci místní Charity.

Sedm lidí se zranilo při nehodě autobusu, která se stala v úterý 22. května v 8.20 ráno na silnici mezi Rovenskem a Postřelmůvkem. Autobus skončil mimo silnici, kde se převrátil na bok.

Nehoda polského autobusu u Rovenska: vyšetřování potrvá týdny

Rovensko/Postřelmůvek – Cestující z polského autobusu, který havaroval v úterý 22. května kolem půl deváté ráno mezi Rovenskem a Postřelmůvkem, jsou už doma. Do příjezdu náhradního autobusu našli azyl v Katolickém domě v Zábřehu, kde se o ně postaral lékař a zdravotní sestry a další pracovníci místní Charity.