Kreativ

ŠTÍTEK: Libeň

Ilustrační foto.

Plynové spotřebiče mohou v těchto dnech zabíjet

Praha - Neskončilo to tragédií - v současných dnech k ní ale nemusí být daleko. Tak zní varování pražských záchranářů v souvislosti se dvěma případy otravy oxidem uhelnatým, které zdravotníci v metropoli zaznamenali během prodlouženého víkendu. Aktuální počasí přitom patří k nejrizikovějším - a snadno by se mohlo stát, že se spaliny z koupelnové karmy, které nedopatřením proniknou do místnosti, stanou zabijákem.

Vlaková zastávka Praha - Podbaba.

Nové železniční linky propojí pražské čtvrti, přejí si radní

Praha - Metrem, tramvají či autobusem MHD se v Praze denně sveze více než milion lidí. Příměstské železniční linky, označované písmenem S, každý den využije „jen" zhruba 117 tisíc cestujících. Vše se ale může změnit ve prospěch železnice. Vlaky S totiž včera, v souladu s celoměstskou dopravní koncepcí, dostaly jistou šanci stát se plnohodnotnou součástí pražské MHD.

Hokejisté Sparty se radují z gólu.

Jak to bude s O2 arenou? Sparta ji 'získá' minimálně na pět let, Slavia končí

Praha - Výměna: kus za kus. I tak může někdo pohlížet na hokejová škatulata v Praze: Sparta bude hrát na místo Slavie v O2 areně. A není to záležitost jedné sezony. Co to znamená? Slavia - pokud by postoupila zpět do extraligy - si bude muset hledat nový stadion, nebo zrekonstruovat chátrající hokejovou arénu v Edenu.

Hokejisté Sparty se radují z gólu.

Jak to bude s O2 arenou? Sparta ji "získá" minimálně na pět let, Slavia končí

Praha - Výměna: kus za kus. I tak může někdo pohlížet na hokejová škatulata v Praze: Sparta bude hrát na místo Slavie v O2 areně. A není to záležitost jedné sezony. Co to znamená? Slavia - pokud by postoupila zpět do extraligy - si bude muset hledat nový stadion, nebo zrekonstruovat chátrající hokejovou arénu v Edenu.

Ilustrační foto

Central Group postaví vedle O2 areny 200 bytů a komerční prostory

Praha – Developerská společnost Central Group koupila od Pražské správy nemovitostí (PSN) pozemek vedle O2 areny a nákupního centra Galerie Harfa na pomezí pražské Libně a Vysočan. Postaví na něm 200 bytů a komerční prostory, informoval developer. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Pro Central Group jde letos už o šestou akvizici, dříve firma uvedla, že na ně má připravenu jednu miliardu korun.

Ilustrační foto

Muž přišel skoro o 12 milionů korun, vylákala je nájemnice

Praha - Chtěl jsem pomoci půjčkou - a další peníze jsem sháněl, protože dotyčná hrozila, že jinak kvůli složitému dědickému řízení nedostanu nic zpátky. Tak vysvětloval své počínání muž z pražské Libně, jenž kvůli o 14 let mladší ženě (která si před třemi lety v jeho domě pronajala byt a rok nato se za něj i provdala) přišel o majetek a ještě se zadlužil.

Správa železniční dopravní cesty se již tradičně připojila k celosvětové kampani II. CAD - Mezinárodního dne bezpečnosti na železničních přejezdech. Letošní ročník byl věnován střetu osobního vlaku s nákladním vozidlem a následné záchraně zraněných.

OBRAZEM: V Libni se střetl příměstský vlak s nákladním vozidlem

Praha - Chvíle nepozornosti, velká rána, ticho a pak nářek desítek zraněných lidí. Tak to v libeňském depu vypadalo po srážce osobního příměstského vlaku s nákladním vozem. Naštěstí bylo vše jen fingované. Simulace vážné nehody byla součástí kampaně u příležitosti Mezinárodního dne bezpečnosti na železničních přejezdech.

Z pokusů o dvě vraždy bezdomovců se před Vrchním soudem v Praze zpovídal 24letý Jan Mokrý. 12. dubna 2014 v noci napadl s nožem v ruce spícího bezdomovce v Libni, 28. června 2014 pak pořezal na ruce spícího bezdomovce v parku před hlavním nádražím.

Za útoky studenta na bezdomovce soud potvrdil 17,5 roku

Praha /FOTOGALERIE/ - Trest v trvání 17,5 roku odnětí svobody, doplněný ještě zákazem pobytu na území hlavního města Prahy, potvrdil v úterý odvolací senát Vrchního soudu v Praze 24letému Janu Mokrému, který se s hrdostí přiznal k plánovaným a předem připraveným útokům na spící bez přístřeší. Loni 12. dubna v noci napadl s nožem v ruce spícího bezdomovce v Libni.

Ilustrační foto.

Zájem o nízkoenergetické byty stoupá, letos se jich postaví 257

Zájem o nízkoenergetické byty v Česku stoupá. V letošním roce jich developeři postaví 257, tedy o 85 procent více než loni, sdělila realitní poradenská společnost JLL. Z pohledu celého trhu jich je však stále minimum, protože jen loni se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v tuzemsku dokončilo 23.881 nových bytů.

KRÁTCE PO ČINU. Ač se zastupujícího říšského protektora nepodařilo zabít na místě, Heydrich na následky atentátu zemřel za několik dní.

Atentát na Heydricha zkomplikoval zaseklý náboj, tvrdí nově nalezený dokument

Praha – Atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha zkomplikoval v květnu 1942 zaseknutý náboj v samopalu Josefa Gabčíka. Vyplývá to z nově nalezeného konceptu zprávy tehdejší protektorátní policie. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Atentát provedli výsadkáři poslaní z Anglie, Heydricha museli nakonec zlikvidovat bombou.

Ilustrační foto.

Vyhnání squatterů z vily Milada musí soud posoudit znovu

Praha - Možná slaví, možná ne - každopádně by ale slavit mohli. Řeč je o pražských squatterech a jejich příznivcích, kteří dostali nový argument v rámci jejich kritiky postupů pražské policie. Úředně posvěcený argument. Lidem, kteří pod heslem, že bydlení není zločin, obsazují zanedbané budovy, které jejich vlastníci dlouhodobě nevyužívají a ani se o ně nestarají, sice úřady v téhle filozofii za pravdu nedaly - na jejich stranu se nicméně postavil brněnský Nejvyšší správní soud (NSS).

Ilustrační foto

Bezdomovcem se stal i šestiletý kluk

Praha - Velmi smutný příběh vyslechli uprostřed noci na pondělí pražští strážníci poté, co v parku Podviní na rozhraní Vysočan a Libně čtvrt hodiny po půlnoci narazili na otce se synem. Čtyřiačtyřicetiletý muž s malým chlapcem leželi u sloupu veřejného osvětlení - a jak táta vysvětlil, o nějakou hru na dobrodružství se rozhodně nejednalo. Šlo o krutou realitu: stali se z nich bezdomovci.

Tým FCT U16 prožil v Praze penaltové drama a slaví titul MISTRA

Tým FCT U16 prožil v Praze penaltové drama a slaví titul MISTRA

Praha – Tým mladších dorostenců FC MAS Táborsko U16 vyhrál dvě kola před koncem tohoto ročníku skupinu B České ligy mladšího dorostu. Pomohla mu k tomu penaltová výhra a dva body v pražské Libni na hřišti Meteoru. Tam se odehrálo drama, které se jen tak neopakuje.

Po hodinovém úsilí si zloděj odnesl 44 tisíc korun

Do prodejny pečiva se zloděj dobýval desítky minut

Praha /VIDEO/ - Rozhodně nebyl nejšikovnější, zato ale trpělivý - vlastně až úporně tvrdohlavý. To zatím vědí policisté ze III. pražského obvodu o zloději, kterého tým ze služebny v Libni hledá už od začátku dubna. Tehdy se dosud neznámý pachatel vloupal do prodejny pekařství ve vestibulu metra - a bezpečnostní kamera, která tyto prostory monitoruje, prozradila, jakou mu to dal fušku. 

Ilustrační foto

Nepovedlo se nám skoro nic, kroutí hlavou kouč sestupujícího Meteoru Kopač

Praha /ROZHOVOR/ - Fotbalisty Meteoru čeká v neděli od 10.15 hodin prestižní derby Prahy 8 s Admirou, ale zápas bude mít pro domácí barvy hořkou příchuť. Bez ohledu na výsledek má totiž tým z Libně jistotu sestupu z ČFL do divize. Po porážce 0:3 v Benešově se mužstvo trenéra Františka Kopače už ani teoreticky nemůže v tabulce dostat ze sestupových pozic

Požár zachvátil plochu o velikosti asi 300 metrů čtverečních. Bojovali s ním hasiči ze sedmi stanic

Při likvidaci obřího požáru se zranil jeden z hasičů

Praha /FOTOGALERIE/ - Obrovský požár spojený zřejmě i s obří škodou likvidovali ve čtvrtek odpoledne pražští hasiči v Libni. V tamější ulici Hrdlořezská, celkem nedaleko od místa, kde hasiči už v noci likvidovali mohutný požár ničící opuštěnou halu obývanou bezdomovci, se před půl čtvrtou vznítila střecha firmy objektu dodávající zařízení pro zpracování masa.

Požár opuštěné a zdevastované haly ve Voctářově ulici v pražské Libni.

Obří požár haly s bezdomovci někdo založil

Praha /FOTOGALERIE/ - Bylo to zlé - a mohlo to být ještě horší. Tak lze shrnout obrovský požár, který v noci na čtvrtek zachvátil opuštěnou a zdevastovanou halu ve Voctářově ulici v pražské Libni. Nízká budova dlouhodobě nebyla využívaná, zčásti ji zaplňoval stavební a komunální odpad a usídlili se v ní bezdomovci.

Dopravní nehoda tramvaje a osobního automobilu v Českomoravské ulici v pražské Libni.

OBRAZEM: Po střetu s tramvají v Libni řidiče vyprošťovali

Praha - Ještě relativně příznivě dopadla hrozivě vyhlížející nehoda na tramvajových kolejích, k níž v úterý čtvrt hodiny před polednem došlo v pražské Libni. V Českomoravské ulici nedaleko dějiště hokejového šampionátu se střetla tramvaj s osobním autem. Řidiče, který byl ve voze zaklíněn pod tramvají, museli vyprošťovat hasiči.

Ilustrační foto.

Politici mnoho let ignorovali rady odborníků. Doplatí na to tisíce Pražanů?

Praha - Tisíce obyvatel Břevnova, Střešovic, Libně i dalších čtvrtí hlavního města právem tonou v obavách. Jejich noční můra nese jméno Blanka. Čeho se dočkají poté, co se nejdražší, nejdelší a nejproblémovější městský tunelový komplex v Evropě otevře řidičům? Netuší. A ani tušit nemohou. Nikdo jim nebyl schopen dát relevantní odpověď. Proč? Protože netuší ani ti, kteří by měli vědět.

Ředitel pražských záchranářů Zděnek Schwarz.

Šéf pražské záchranky: Stejný pacient dvakrát za den není výjimkou

Praha - Dvanáct procent pacientů navíc proti loňskému roku. Tak vypadá činnosti pražské záchranky v meziročním srovnání: zatímco loni měla za první tři měsíce 26 583 pacientů, letos se jejich počet vyšplhal na 29 798. Trend enormního nárůstu se objevil již v listopadu.

Ředitel pražských záchranářů Zděnek Schwarz.

Stejný pacient dvakrát za den není výjimkou

Praha - Dvanáct procent pacientů navíc proti loňskému roku. Tak vypadá činnosti pražské záchranky v meziročním srovnání: zatímco loni měla za první tři měsíce 26 583 pacientů, letos se jejich počet vyšplhal na 29 798. Trend enormního nárůstu se objevil již v listopadu.

O2 Aréna v Praze

Hokej ovládne Prahu, chystá se policie, záchranka i pražský DPP

Praha - Hokejoví fanoušci se mohou v Praze těšit na tzv. fanzónu hned u libeňské O2 Areny nebo na velkoplošnou obrazovku na Staroměstském náměstí. Na mistrovství se chystají také restaurace a dokonce i hotel Hilton, který bude pořádat fanouškovské akce. Na Pražany pak čekají v Libni a Vysočanech dopravní omezení a změny v MHD, ty se týkají zejména provozu metra na trase B. Na pořádání turnaje se bude podílet i pražská záchranka nebo městská policie. Hokejový šampionát se v Praze a Ostravě uskuteční od 1. do 17. května.

Ilustrační foto.

Železnice z pražských Malešic do Libně se má dočkat přestavby

Praha - Železniční trať z pražské Hostivaře přes Malešice do Libně by se mohla dočkat na území Prahy 9 nedaleko libeňského nádraží přestavby a výstavby mimoúrovňového křížení. Na jednání magistrátního výboru pro dopravu to řekli zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Cílem stavby je zkapacitnění trati, denně tu projedou desítky nákladních vlaků, které mají problém se na trať vejít.

Koňskou čerpací stříkačku obsluhují dobrovolní hasiči z Braníka v historických stejnokrojích.

Braničtí hasiči hlídají divadlo, hasili i hořící šálu na premiéře

Praha - Pokud se nějaký sbor může chlubit délkou svého fungování, je to bezesporu Sbor dobrovolných hasičů Braník. „Jsme nejstarší sbor na území hlavního města Prahy," prozradil místostarosta branických „dobráků" Josef Nitra. V příštím roce oslaví hasiči ze čtvrté městské části už 145 let své existence.

Ilustrační foto.

Mezi Krejcárkem a hotelem Step se chystá stavba pěti domů

Společnost Bistroff a Johnson chce v pražské Libni mezi Krejcárkem a hotelem Step na území bývalé zahrádkářské kolonie postavit pět domů s desítkami bytů. Stavbu plánuje zahájit, podle databáze EIA, ve třetím čtvrtletí příštího roku. Součástí projektu je veřejný park a mateřská školka.

Koňskou čerpací stříkačku obsluhují dobrovolní hasiči z Braníka v historických stejnokrojích.

Braničtí hasiči hlídají divadlo, hasili i hořící šálu na premiéře

Praha - Pokud se nějaký sbor může chlubit délkou svého fungování, je to bezesporu Sbor dobrovolných hasičů Braník. „Jsme nejstarší sbor na území hlavního města Prahy," prozradil místostarosta branických „dobráků" Josef Nitra. V příštím roce oslaví hasiči ze čtvrté městské části už 145 let své existence.

Ilustrační foto.

Mezi Krejcárkem a hotelem Step se chystá stavba pěti domů

Praha - Společnost Bistroff a Johnson chce v pražské Libni mezi Krejcárkem a hotelem Step na území bývalé zahrádkářské kolonie postavit pět domů s desítkami bytů. Stavbu plánuje zahájit, podle databáze EIA, ve třetím čtvrtletí příštího roku. Součástí projektu je veřejný park a mateřská školka.

Z pokusů o dvě vraždy bezdomovců se před Městským soudem v Praze zpovídal 24letý Jan Mokrý. 12. dubna 2014 v noci napadl s nožem v ruce spícího bezdomovce v Libni, 28. června 2014 pak pořezal na ruce spícího bezdomovce v parku před hlavním nádražím.

Vysokoškolák útočil na bezdomovce, dostal 17,5 roku vězení

Praha - Na 17,5 roku do vězení poslal v úterý odpoledne Městský soud v Praze 24letého Jana Mokrého, kterého uznal vinným z pokusu o vraždy dvou spících bezdomovců. Obžalovaný se přiznal - a lítost vyjádřil jen nad tím, že jeho oběti přežily a netrpěly víc. Poprvé napadl s noži v ruce muže ve spacáku před rokem v Libni; o čtvrt roku později, kdy byl propuštěn z psychiatrické léčebny, vážně pořezal spícího muže v parku u hlavního nádraží.

Jan Mokrý se svojí obhájkyní.

Za dva pokusy o vraždy bezdomovců dostal vysokoškolák 17,5 roku vězení

Praha - Za dva pokusy o vraždu pražských bezdomovců dnes soud uložil vysokoškolskému studentovi Janu Mokrému 17,5 roku vězení v nejpřísnějším typu věznice se zvýšenou ostrahou. Mladík, který se u soudu vyznal z obdivu k Adolfu Hitlerovi, se k činům přiznal a litoval, že muži přežili. Chtěl je prý mučit. Podle znalců netrpí žádnou duševní chorobou a za své činy je plně odpovědný.

Ilustrační foto.

Uspokojili jsme se, litoval florbalista Fuchs po úterní prohře

Brno – Co se jim povedlo, ve dvou víkendových zápasech na domácí palubovce, nedokázali v úterý v Praze zopakovat. Florbalisté Bulldogs Brno vyrovnali v pátém čtvrtfinále play off proti Bohemians dvoubrankovou ztrátu a zdálo se, že si dojdou pro čtvrté vítězství v sérii, a tím pádem pro postup do semifinále.

Jan Mokrý se svojí obhájkyní.

Bez lítosti. Vysokoškolák u soudu řekl, že v násilnostech bude pokračovat

Praha – Vysokoškolák Jan Mokrý, který se podle obžaloby i podle vlastního přiznání pokoušel vraždit pražské bezdomovce, netrpí žádnou duševní chorobou a za své činy je plně odpovědný. U soudu to dnes uvedli znalci z oboru psychologie a psychiatrie Jiří Klose a Petr Kubej. Možnost mladíkova opětovného začlenění do společnosti označili za takřka vyloučenou, je prý prodchnut nenávistnou ideologií.

Ilustrační foto.

Student vraždil „bezdomovce s velkým B“. Chtěl, aby umírali pomalu

Praha /FOTOGALERIE/ – Ubližovat chtěl – a to ubližovat hodně. S takhle šokujícím přiznáním vyrukoval 24letý Jan Mokrý, který se od pondělka zpovídá před Městským soudem v Praze z pokusů o vraždu dvou bezdomovců. Lítost, kterou v souvislosti se svým skutkem vyjádřil, zní otřesně: svého skutu nelituje; pouze toho, že oba napadení přežili, protože mu v dokonání jeho záměrů zabránili svědci. A netají se tím, že kdyby ho po druhém skutku nedopadli městští strážníci a on neskončil ve vazbě, v útocích by pokračoval.

Cestující z osobních vlaků přestupují při výlukách do autobusů ve Střezimíři, z rychlíků už v Olbramovicích.

S jarním počasím začíná více výlukových prací

Benešovsko – V souvislosti s rekonstrukcí železniční tratě u Úval nezajíždí osobní vlaky linky S9 Benešov – Praha hl.n. – Praha-Horní Počernice s odjezdy z Prahy hl.n. v 6.02, 7.02, 8.02 a 9.02 až na konečnou. Odřeknuté jsou také čtyři vlaky v opačném směru z Horních Počernic do Prahy hl.n. Opatření platí až do 29. června.

Přestože zůstala ze škodovky hromada zmuchlaných plechů, dvacetiletý řidič vyvázl s lehkým zraněním.

Řidič, který pil a kouřil trávu, přecenil na plné čáře své síly

Byšice - Muž ve voze Škoda Fabia mířil v úterý večer od Vysoké Libně směrem k Mělníku. Asi měl dojem, že mu patří svět. V Mělnické ulici v Byšicích se pustil do nebezpečného předjíždění na plné čáře. A nezvládl ho. Podle policejního mluvčího Václava Tichého řidiče nezajímalo vodorovné dopravní značení, když se na přímém úseku silnice snažil předjet nákladní vůz s návěsem. Přecenil totiž své síly.

Povodeň v červnu roku 2013 nadělala největší škody na severním a jižním okraji Prahy a na vltavských přítocích Rokytka a Botič. V centru 
až na výjimky obstály mobilní zábrany.

Ochrana před velkou vodou bude stát Prahu miliony korun

Praha - V letošním roce pokračuje vedení Prahy v rozšiřování protipovodňových opatření a na rok 2015 počítá magistrát s částkou přesahující 134 milionů korun. Navíc na modernizaci stávajícího systému, který se po bleskových povodních v červnu 2013 ukázal na některých místech jako nedostatečný, půjde přes 93 milionů korun.

Milan Macek na svém remorkéru. Na Vltavě ji používá jako pracovní loď, obytnou má ale trvale ukotvenou. Nutná péče o obě lodě prý vyžaduje velkou časovou oběť. Odměna je pak aspoň relaxační projížďka.

Náš domov je loď a svět, kde se nespěchá, říkají nadšenci

Praha - Svůj počáteční vztah k vodě testoval na malé lodi. Po několika letech si pořídil loď, na které nyní bydlí. Pražský byt přenechal synovi a hladina Vltavy je jeho trvalou adresou. Řeč je o Milanu Mackovi, předsedovi spolku vodních motoristů na Libeňském ostrově.

Ilustrační foto.

Prosecké skály čekají úpravy, na centrum v podzemí ale chybí peníze

Praha - Přírodní památku Prosecké skály čekají úpravy, proto na ně bude Praha 9 žádat dotaci z evropských fondů. Podzemí skal ale zatím revitalizovat nebude, sdělil místostarosta Tomáš Portlík (ODS). Městská část dotaci na jeho úpravy nedostala. Zpřístupnění podzemí mělo vyjít na více než 33 milionů korun.

Ilustrační foto.

Dálkové vlaky mezi Kolínem a Prahou budou odkloněny

Kolínsko – Zatímco dosud způsobovala výstavba železničního koridoru v Úvalech co do změn v dopravě vlastně jen déle spuštěné závory, od zítřka začnou všechny vlaky projíždět přes Úvaly po jedné koleji. Správa železniční dopravní cesty totiž začíná další fázi modernizace hlavního železničního koridoru, která potrvá až do 29. června.

Ilustrační foto

Mezi Prahou a Kolínem budou do června výluky na trati

Úvaly (u Prahy) - Správa železniční dopravní cesty začne v úterý 3. března s modernizací hlavního železničního koridoru ve stanici Úvaly nedaleko Prahy. Práce, které potrvají přibližně do konce června, značně omezí provoz na železnici mezi Prahou a Kolínem. Řada vlaků bude v tomto období odkláněna přes Lysou nad Labem a odjezdové a příjezdové časy některých vlaků budou posunuté. Zároveň budou vlaky zastavovat místo Libně ve Vysočanech, informoval dnes Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah (ČD).

Ilustrační foto.

Noční požár poznamenal celé nákupní centrum

Praha - Mimořádně rušnou noc na úterý zažívali pražští hasiči. Zásah u hořícího útočiště osob bez přístřeší ve strašnické ulici U Nákladového nádraží, který se nad ránem neobešel bez asistence záchranářů pomáhajících popálenému bezdomovci, byl jen jedním z celé řady výjezdů, připomněla Pavlína Adamcová z centrály pražských hasičů.

Slavia - Třinec: Dominik Furch zasahuje před Tomášem Plíhalem

Otloukánek překvapil. Slavia i bez trenéra zdolala lídra z Třince

Praha - Povzbuzení, které asi nečekal ani ten největší optimista z Vršovic a Libně. A na straně druhé trapas, o němž se Ocelářům nezdálo ani v tom nejčernějším snu. Je to tak: hokejisté Slavie ve středeční předehrávce 50. kola extraligy zdolali lídra z Třince. Pražané vyhráli 2:1, i když tentýž den přišli o trenéra Dušana Gregora, který odstoupil.

Ilustrační foto.

Na čtyřech železničních tratích v okolí Prahy budou příští týden výluky

Praha - Cestující v pražské příměstské dopravě čekají až do konce února výluky na čtyřech železničních tratích. Důvodem je jejich údržba. Po oba následující víkendy bude omezen provoz na tratích z Prahy do Benešova u Prahy a z Roztok do Prahy-Hostivaře. Několik výluk bude od soboty i mezi hlavním městem a Berounem a příští týden na trase Praha, Kralupy nad Vltavou a Vraňany.

Ilustrační foto

České dráhy za 120 milionů zmodernizují patrové vagony

Praha - České dráhy plánují zmodernizovat celkem 12 patrových vagonů. Hodnotu zakázky dopravce odhadl na 120 milionů korun. Vozidla, která ČD plánují po rekonstrukci nasadit zejména na pražské příměstské linky, by měly zcela nahradit dosluhující pantografy, nazývané též lidově "žabotlamy." V tiskové zprávě to dnes uvedly České dráhy.