Kreativ

ŠTÍTEK: Libeň

Harfa

Cesta na JA EXPO 2024 Praha OC Harfa

Ráno v 6:02 jsme jako firma Čaj o šesté vyjeli z České Třebové abychom se zavčasu dostavili na nádraží Praha - Libeň. Naše věci, které nám dovezlo auto, již čekalo na parkovišti v OC. Okolo 8-10 hodiny jsme zdobili a připravovali náš stánek, aby byl připraven k tomu abychom mohli začít prodávat. Naše kolo štěstí bohužel skončilo na začátku tak, že se nám trošku rozbilo. Naštěstí jsme ho zpravili s naším řidičem, který nám dovezl veškeré věci.

Začátek cyklostezky a Povltavská promenáda - současný stav

Cyklisti se perou s auty. V rámci Povltavské promenády vznikne nová cyklostezka

Na trase z Libně k mostu Barikádníků denně projedou stovky až tisíce cyklistů. První část cyklostezky je bez komplikací, problém nastává při napojení na ulici Povltavská. Zde je intenzivní automobilová doprava a na úzký cyklopruh se cyklistům mezi auta příliš nechce. Místo se má ale změnit k nepoznání. Vznikne tu takzvaná Povltavská promenáda s rozšířenou cyklostezkou.

Zahájení hlavních bouracích prací uzavřené části Libeňského mostu.

Pražští silničáři začali bourat uzavřenou část Libeňského mostu

Pražští silničáři ráno začali bourat uzavřenou část Libeňského mostu blíže k Palmovce. Takzvaný inundační most je v havarijním stavu a od letošního ledna na něj nesměla auta, tramvaje ani pěší a cyklisté. Na místě je těžká technika, která konstrukci strhává z Boudníkovy ulice

Pábitel Bohumil Hrabal

Sedm zastavení s Bohumilem Hrabalem. Letos uplyne 110 let od jeho narození

Bohumil Hrabal. Ani 27 let po jeho pádu z okna nemizí zájem o úctyhodné dílo autora, jenž svůj otisk zanechal i na stříbrném plátně, divadelních prknech, televizní obrazovce či v rozhlase. Na přání rodičů vystudoval práva, ale nikdy se jimi neživil. Zato byl dělostřelcem u koní, pojišťovákem, výpravčím, dělníkem v hutích, číšníkem i baličem starého papíru. A především spisovatelem, pábitelem a milovníkem života. Po Jaroslavu Haškovi a Karlu Čapkovi je nejpřekládanějším autorem své doby.

Pražská hala O2 universum bude dějištěm mistrovství světa, Evropy a ČR v halovém veslování.

Na veslování do haly. V Libni se bude bojovat o medaile na trenažerech

Možná to je pro někoho překvapením, ale veslaři mají šampionáty i v zimě. A o víkendu bude Praha dějištěm mistrovství světa a Evropy na trenažéru. Konkrétně v pátek a v sobotu bude v libeňské hale O2 universum veslovat na suchu v různých věkových kategoriích a několika disciplínách včetně paraveslování téměř 1800 závodníků. Rozděleno bude 450 medailových sad.

Zakladatel akce Sokolská kapka krve Vít Jakoubek.

Sokolská kapka krve běží už desátým rokem. Jsem spokojený, říká zakladatel akce

Už před deseti lety přišel s nápadem, aby sokolové společně udělali dobrou věc a darovali krev. Od té doby už uběhlo deset ročníků akce Sokolská kapka krve a letos se rozeběhl ten jubilejní desátý. „Nejdůležitější je, že se povědomí o potřebě darovat krev šíří napříč republikou. To je můj hlavní cíl,“ říká doktor Vít Jakoubek, který je sám hrdým členem Sokola Praha Libeň. Letos chce hlavně zapojit do dárcovství mladé lidi.

Dynamo Express se 17. ledna valí na Prahu.

Mohli přistoupit v Kolíně. Dynamo Express si chceme užít z Pardubic, říká Karel

ROZHOVOR/Láska až za hrob… Je mu dvaapadesát a pro své Dynamo by Roman Karel udělal všechno. Stejně jako dva jeho synové Filip a Matěj. Jejich byt připomíná muzeum pardubického hokeje. Samozřejmostí jsou návštěvy domácích a pokud to čas dovolí i venkovních zápasů. Teď se chystá jeden speciální. Respektive doprava k němu. Zítra se pardubičtí fanoušci vydají k extraligovému duelu na Spartu (18:30) vlakem, který nese název Dynamo Express.

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze?

Fotokvíz: Poznáte místo v Praze? Ověřte si, jak dobře znáte naši metropoli

Všímáte si svého okolí? Pokud ano, tak právě pro vás přinášíme další díl našeho seriálu, ve kterém vám budeme ukazovat fotografie ulic, budov či zajímavých míst v metropoli. Poznáte místa v Praze podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším fotokvízem.  

Poetický večer v The Most café, kde 23letý básník T. H. Abraham představil svou sbírku Prasklé bubliny.

VIDEO: Nůžky a pak bublinky. Kavárna v Mostě hostila netradiční křest knihy

/FOTOGALERIE/ V kulturní kavárně The Most café se v sobotu 25. listopadu konala takzvaná obřízka nové básnické sbírky s názvem Prasklé bubliny. Příznivcům poezie představil svou prvotinu 23letý básník a student činoherního herectví Tomáš Henry Abraham z Mostu. Při recitaci ho na klávesy doprovázel jeho kamarád Martin Rufer.

Matěj Cígl zdolal dlouholetý světový rekord ve šplhu o laně.

Padl světový rekord. Pardubice hostily republikové mistrovství ve šplhu o laně

Sváteční víkend. Někteří si ho zpříjemnili prodlouženým víkendem a jiní sportem. Konkrétně Pardubice se staly dějištěm hned několika událostí. Jednou z nich bylo i mistrovství České republiky ve šplhu o laně. Mohlo by se zdát, že se nejedná o příliš navštěvovanou akci, ale opak je pravdou. Diváci v Paláci Pardubice byli ohromeni výkonem všech lezců a byli svědky překonání světového rekordu či srdceryvného příběhu.

Karel Müller a Jakub Helebrant (vpravo) alias Pastoral Brothers

Bůh se v Bibli proti sexuálnímu násilí vymezuje, říká farář z Pastoral Brothers

Jakub Helebrant je farář v pražské Libni a zároveň hvězda internetu. Spolu s dalším farářem Českobratrské církve evangelické Karlem Müllerem tvoří populární youtuberské duo Pastoral Brothers, které vtipně prezentuje křesťanskou víru. Helebrant se nedávno účastnil konference v Senátu, jež podpořila přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, známé také jako Istanbulská úmluva. „Zdaleka ne všichni duchovní nebo křesťané jsou proti Úmluvě či proti sexuálním menšinám,“ říká.

Zásahové vozidlo Pražské zvířecí záchranky provozované Českým svazem ochránců přírody.

Po úhynu ptáků ve Stromovce se smrt přestěhovala do Libně

Smrt obchází slepé rameno rameno Vltavy v Libni. Ve větším měřítku tam hynou kachny. Zjistila to Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody, když na místo přijela jako zasahující člen Pražské zvířecí záchranky. Tu starostliví svědci původně přivolali na pomoc jiným kachnám; živým.

Zahájení provozu barokního Velkého (Löwitova) mlýna.

Dlouho opuštěný Velký Mlýn se dočkal obnovy. Je v něm kavárna i knihovna

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Barokní Velký (Löwitův) mlýn v Libni byl dlouhé roky prázdný. V roce 2022 uzavřela městská část Praha 8 smlouvu se Spolkem Velký mlýn, který opuštěný mlýn proměnil v kulturní centrum s knihovnou a kavárnou. V pondělí 24. července byl zahájen letní zkušební provoz. 

Soud, soudce - Ilustrační foto

Za ubodání spolubydlícího v Libni potrestal soud dívku podmíněným trestem

Dvaadvacetileté Marii Čukardové uložil dnes soud tříletý podmíněný trest za to, že v pražském bytě zabila nožem spolubydlícího. Obžaloba pro dívku žádala 13 let vězení za předem naplánovanou vraždu. Mladá žena se k činu přiznala, popírala ale, že si ho připravovala. Soud jí uvěřil, že se muže bála, protože měl násilnickou trestní minulost. Verdikt není pravomocný - státní zástupkyně se proti němu na místě odvolala a obhajoba si ohledně podání odvolání ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Farmářský prodej v Holešovické tržnici. Na snímku Pražská produkce.

Jídlo ze sousedství: pochoutky z hlavního města představí Pražská produkce

/FOTOGALERIE/ Jahody z Kunratic, gin z Holešovic – nebo třeba veganské chlebíčky z Libně či croblihy z Vinohrad. To patří k nabídce, s níž zve v sobotu k návštěvě Holešovická tržnice. Před Halou 22 se uskuteční Pražská produkce: trh „se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze“. A doplní sobotní nabídku trhu přímo v hale, kde většinou prodávají své produkty malí farmáři.

Měřící tramvaj "Pomeranč" na úseku mezi Palmovkou a Krejcárkem.

Po roce a půl vyjedou znovu tramvaje ze Žižkova do Libně. Opravy jsou dokončené

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Velká oprava 1,5 kilometru dlouhého tramvajového úseku mezi Ohradou a Palmovkou v Praze je téměř hotová. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes oznámil, že stavební práce skončí v pátek, tramvaje se na důležitou spojku na rozmezí Žižkova, Karlína a Libně vrátí po patnáctiměsíční výluce v sobotu 3. června. V úterý 30. května úsek testuje měřicí tramvaj přezdívaná Pomeranč.

Lokomotiva Šlechtična.

Párou Prahou do Roztok. České dráhy připravily okružní jízdu metropolí

České dráhy chystají pro příznivce železniční nostalgie v sobotu 6. května vyjížďku parním vlakem vedeným lokomotivou Šlechtičnou. Okružní jízda povede během dne dvakrát z nádraží Praha-Vršovice až do Roztok u Prahy a zase zpět. Nostalgickým vlakem se zájemci mohou svézt nejen první květnovou sobotu, ale i 30. září.