Kreativ

ŠTÍTEK: Libeň

 Libeňský most je v havarijním stavu.

Plán s rozšířením Libeňského mostu Praha 8 odmítla

Praha - Debata o rozšiřování Libeňského mostu v posledních dnech opět ožila. Tentokrát se o to postarala městská část Prahy 8, jejíž zastupitelé na svém středečním zasedání jednali o novém strategickém plánu pro Prahu 8, jehož součástí byl i bod týkající se Libeňského mostu.

Vlak. Ilustrační foto.

Spadla trolej, vlaky z Benešova jezdily odklonem

Benešov - Na trati do Prahy došlo před polednem v úterý 14. února k závadě na trolejovém vedení ve stanici Praha - Vršovice. Provoz je zastavený, vlaky od Benešova úsek objíždí na hlavní nádraží přes Malešice a Libeň.

Bohumil Hrabal.

Spisovatel Bohumil Hrabal: Jaká místa v Praze měl rád

Praha - Tak jako nedal spisovatel (a na přání maminky vystudovaný právník) Bohumil Hrabal nikdy dopustit na svůj milovaný Nymburk, přirostla mu k srdci i Praha. Zdejší zážitky, místa a postavy promítl nezaměnitelným způsobem do svých děl. Miloval poetiku Libně a jeho stopu nalezneme i dnes, 20 let po jeho smrti, v nejedné pražské hospůdce. Počínaje Bohumilem Hrabalem se můžete každou sobotu těšit na retro seriál oblíbených míst slavných osobností, které už nejsou mezi námi.

Segwaye v Praze. Ilustrační foto.

Pražský městský soud už obdržel žalobu na magistrát kvůli segwayům

Praha - Pražský městský soud obdržel žalobu provozovatelů dvoukolek segway na magistrát. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že žalobce navrhl také vydání předběžného opatření, které by situaci řešilo ještě před samotným rozhodnutím ve sporu. Asociace segway ČR podání žaloby avizovala již dříve s tím, že napadne vyhlášku, kterou město loni zakázalo vjezd vozítek do historických lokalit.

Ilustrační foto.

Vlaky kvůli závadě jezdí po jedné koleji

Benešov – Osobní vlaky z Benešova linky S9 dojíždí ve čtvrtek 9. února na pražské hlavní nádraží z Hostivaře odklonem přes Malešice a Libeň. Důvodem je technická závada na jedné z traťových kolejí mezi Hostivaří a Vršovicemi, jejíž odstranění bude trvat přibližně do 15 hodin.

TSK montuje cedule zakazující vjezd vozítek segway.

Segway vs. Praha. Asociace žaluje město kvůli zákazu vjezdu do centra

Praha - Asociace provozovatelů dvoukolek segway podala žalobu kvůli zákazu vjezdu vozítek do centra Prahy. Informovala o tom Zuzana Eliášová, mluvčí Asociace Segway ČR, která sdružuje 25 firem provozujících segwaye. Žaloba směřuje proti městu kvůli vyhlášce, kterou magistrát loni zakázal vjezd vozítek do historických lokalit. Na provoz dvoukolek si stěžovali radnice i obyvatelé centra. Za nerespektování vyhlášky hrozí až dvoutisícové pokuty.

TSK montuje cedule zakazující vjezd vozítek segway.

Asociace segway žaluje Prahu kvůli zákazu vjezdu do centra

Praha - Asociace provozovatelů dvoukolek segway podala žalobu kvůli zákazu vjezdu vozítek do centra Prahy. Informovala o tom Zuzana Eliášová, mluvčí Asociace Segway ČR, která sdružuje 25 firem provozujících segwaye. Žaloba směřuje proti městu kvůli vyhlášce, kterou magistrát loni zakázal vjezd vozítek do historických lokalit. Na provoz dvoukolek si stěžovali radnice i obyvatelé centra. Za nerespektování vyhlášky hrozí až dvoutisícové pokuty.

Ilustrační foto.

Rájem zločinu je centrum metropole

Praha – Kriminalita v Praze poklesla na historické minimum. Už předloni platilo, že zločinnost evidovaná policií byla nejnižší od roku 1991. A loňská čísla jsou ještě příznivější. Nižší o 12 procent.

Ilustrační foto.

Praha 10 chce rozšíření zákazu segwayů i na Vršovice

Praha - Městská část Praha 10 chce rozšíření zákazu segwayů na Vršovice. Nyní zákaz platí pro pražskou památkovou rezervaci a další vybrané části Prahy. Rozšíření zákazu na celou plochu městské části požaduje i Praha 2, a vršovická radnice se proto bojí, že by se jezdci na vozítkách přesunuli na její území. Informovala o tom ve čtvrtek v tiskové zprávě. Zákaz vyhlašuje magistrát.

Výstražná světla na Elsnicově náměstí.

TSK instalovala na přejezd cyklistů v Praze 8 výstražná světla

Praha - Pražská Technická správa komunikací (TSK) nainstalovala na přejezdu pro cyklisty na Elsnicově náměstí v Praze 8 výstražná světla. Důvodem je zvýšení bezpečnosti cyklistů na přejezdu. V pondělí to sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Kromě výstražných světel tam správa do vozovky namontovala také sčítač cyklistů.

Sběr starých baterií. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Při sbírání baterií byly děti pilné

Praha - Počin hodný ocenění. Tak lze označit aktivitu obyvatel Prahy 4, kteří během loňského roku odevzdali k recyklaci přes dvě tuny vybitých baterií a nepotřebných akumulátorů. Společnost Ecobat zajišťující zpětný odběr za to nyní skutečně oceňovala. Jak městskou část, tak nejpilnější sběrače. Těmi byly děti z 11 základních a 17 mateřských škol, které do systému sběru loni přispěly 1286 kilogramy.

Segway v Praze.

Provozovatelé segway začali v Praze vozítka používat jako poutače

Praha - Někteří provozovatelé takzvaných samovyvažovacích vozítek známých jako segway je začali v centru Prahy používat jako reklamní poutače. Rovněž se z území Prahy 1 začali přesouvat do Prahy 2, kde není jejich provoz zakázán na celém území. V pondělí to sdělila mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Provozovatelé navíc začali používat nové stroje. Zákaz vjezdu vozítek do historických lokalit začal platit loni na začátku prosince a Praha rozmístila ve městě přes 600 značek za 3,7 milionu korun.

Pražský okruh. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Tunel na okruhu je uzavřen

Praha - Cholupickým tunelem na Pražském okruhu (známý také pod označením Komořanský) řidiči neprojedou. Až do konce víkendu budou uzavřeny oba tubusy. Důvodem jsou práce spojené s výměnou kamerového systému, který představuje jeden z klíčových prvků automatizovaného systému řízení dopravy.

Pomník operace anthropoid.

Vydejte se po stopě atentátu na Heydricha

Praha /INFOGRAFIKA/ - Pražský deník vám přináší vycházky Prahy Neznámé. Vydáme se po méně známých, ale zato neméně zajímavých zákoutích metropole. Projděte se protentokrát osudným dnem života Reinharda Heydricha.

Naděžda Gajerová na archivní fotografii.

Ve věku 88 let dnes zemřela herečka Naděžda Gajerová

Praha - Ve věku 88 let v neděli zemřela bývalá členka činohry Národního divadla v Praze Naděžda Gajerová. Účinkovala v proslulých inscenacích, například Jejich den, Hamlet, Poprask na laguně, Zdravý nemocný, Naši furianti, Kočičí hra a Dům doni Bernardy. V neděli to oznámila její rodina.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: V hořící garáži našli mrtvého muže

Praha - Muže bez známek života, který v místě přebýval, našli hasiči a policisté, jež v neděli odpoledne přivolali lidé k požáru garáže na okraji Modřan; v odlehlejší oblasti mezi Modřanskou roklí a Cholupickým potokem. Do ulice V Hájkách vyjeli půl druhé hodiny po poledni. S plameny se hasiči rychle vypořádali, místo pak odvětrali pomocí přetlakové ventilace.

Ilustrační foto.

Provozovatelé segwayů do týdne podají žalobu na Prahu

Praha - Asociace provozovatelů dvoukolek segway do týdne podá na Prahu žalobu. Týkat se bude vyhlášky, kterou magistrát zakázal vjezd vozítek do centra metropole. O čtvrtečním rozhodnutí výkonného výboru Asociace Segway ČR informovala novináře mluvčí Zuzana Eliášová. Magistrát nechtěl situaci komentovat. Asociace sdružuje 25 firem. Na provoz dvoukolek si stěžovaly některé radnice i obyvatelé centra.

Vozy Záchranné služby Praha. Ilustrační foto

Povolil někdo kola sanitek? Policisté to nezjistili

Praha – Proč se sanitkám pražských záchranářů uvolňovala kola? To zůstává nezodpovězenou otázkou. Záchranář vlastním šetřením příčinu neodhalili – a také policisté, kteří se zabývali nehodou v Libni z 5. října (tehdy v ulici V Holešovičkách za jízdy odpadlo levé zadní kolo vozu převážejícího pacienta ve vážném zdravotním stavu a poškodilo dvě auta jedoucí s protisměru) případ uzavřeli s tím, že úmyslné poškozování sanitek nebylo prokázáno.

Ilustrační foto.

Divočáci řádí v ulicích Prahy. Ohrožují psy

Praha /INFOGRAFIKA/- Střílet do prvního běžce. Tak zní známý vtip mezi pražskými myslivci. Odstřel přemnožených divočáků v metropoli je však složitější. Nyní se s nimi potýkají třeba na Černém Mostě.

Divoké prase.

Divočáci řádí v ulicích. Ohrožují psy

Praha /INFOGRAFIKA/ - Střílet do prvního běžce. Tak zní známý vtip mezi pražskými myslivci. Odstřel přemnožených divočáků v metropoli je však složitější. Nyní se s nimi potýkají třeba na Černém Mostě.

Jednání pražského zastupitelstva. Ilustrační foto.

Praha se státem smění budovy a objekty za 120 milionů korun

Praha - Hlavní město vymění se státem historický dům v Cihelné ulici na Malé Straně v hodnotě 120 milionů korun za budovu školy v Záběhlicích, objekt v Dalejském údolí a pozemky v Libni. Směnu ve čtvrtek schválila většina pražských zastupitelů, část opozice ji ale kritizovala. Podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) jde o první část plánovaných směn mezi hlavním městem a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který státní majetek spravuje.

Ilustrační foto.

IQ Teleshopping dostala pokutu 2,5 mil. Kč za předváděcí akce

Praha - Česká obchodní inspekce uložila letos pokutu 2,5 milionu korun firmě IQ TELESHOPPING s.r.o. za nekalé obchodní praktiky. Je to nejvyšší pokuta organizátorům předváděcích akcí, pro něž se vžilo označení šmejdi. Sdělil to mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Inspekce od roku 2014 uložila za předváděcí akce pokuty za 11,4 milionu korun, dosud nejvyšší byly dvoumilionové pokuty pro společnosti Astena group a 1. Česká reklamní společnost.

Ilustrační foto.

Strážníci na zakázaných segwayích za víkend přistihli 16 lidí

Praha - rovoz dvoukolových vozítek segway v historickém centru Prahy s novou vyhláškou prakticky skončil. Zákaz vjezdu platný od soboty o víkendu podle zjištění městské policie nerespektovalo 16 lidí, všichni z nich v sobotu. Dnes na vozítku strážníci nepřistihli ani jednoho člověka. Pokuty ukládali symbolické, bylo jich sedm a lidé zaplatili dohromady 900 korun. V neděli řekl mluvčí Městské policie hlavního města Prahy Jan Čihák.

Instalace zákazové značky.

Pražští strážníci na nově zakázaných segwayích přistihli 15 lidí

Praha - Na dvoukolovém vozítku segway, na kterém je od soboty zakázaný vjezd do historického centra Prahy, dnes strážníci přistihli 15 lidí. Údaje k 16.30 řekl novinářům mluvčí Městské policie hlavního města Prahy Jan Čihák. Sedm provinilců dostalo pokutu, s ostatními osmi budou přestupek řešit úřady. Už dříve Čihák uvedl, že přistižení cizinci platili symbolickou stokorunovou sankci. Za jízdu na vozítku v zakázané oblasti mohou strážníci uložit pokutu až 2 tisíce korun.

Jan Munk.

Předsedou pražské židovské obce zůstává Jan Munk

Prahou - Předsedou pražské židovské obce (ŽOP) zůstane další čtyři roky Jan Munk. Na čtvrtečním zasedání o tom rozhodla nově zvolená reprezentace obce, informovala v pátek Dita Šnajdrová z ŽOP. Munk stojí v čele pražské obce od roku 2012.

Instalování cedule zakazující vjezd vozítek segway.

Pražští strážníci začnou od soboty pokutovat segwaye

Praha - V hlavním městě v sobotu skončí instalace značek, které vymezí lokality se zákazem vjezdu dvoukolových vozítek segway. Ve čtvrtek to řekla mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Městská policie je podle Ireny Seifertové připravena začít zákaz vymáhat. Jezdcům hrozí až dvoutisícové pokuty, uvedla. Na provoz vozítek segway si stěžují některé radnice i obyvatelé centra.

Karlínské náměstí. Ilustrační foto.

Praha v pohybu. Budou se měnit hranice čtvrtí?

Praha - Snahy překreslovat hranice městských částí se objevují často. Změnit své začlenění z Prahy 8 chtěli lidé z Karlína, nyní tato slova padla i na Suchdole. Kde momentálně nejvíc bují emoce?

Nový dům sociálních služeb v Libni.

V Libni se otevře nový dům sociálních služeb, zřídila ho Praha 8

Praha - V Libni se ve středu odpoledne slavnostně otevře nový dům sociálních služeb, který zřídila Praha 8. Má 21 lůžek pro seniory ve dvou- a třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Součástí objektu je i kuchyně, jídelna a prádelna. Stavbu schválila rada v roce 2008 s náklady přes 120 milionů korun.

Ilustrační foto.

Železniční dopravu mezi Prahou a Kolínem komplikovala porucha

Praha - Železniční dopravu mezi Prahou a Kolínem komplikovala v úterý v podvečer porucha zabezpečovacího zařízení. V úterý to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař. Technici závadu odstranili zhruba za hodinu, po 18.00 byl provoz na frekventované trati obnoven bez omezení.

TSK montuje cedule zakazující vjezd vozítek segway.

TSK začala montovat v Praze cedule zakazující vjezd segway

Praha - Technická správa komunikací (TSK) začala v pátek montovat v pražských ulicích cedule zakazující vjezd vozítek segway. První značky byly umístěny na Hradčanech. Zatím nejsou platné. Instalace by měla skončit 10. prosince a do té doby budou přelepeny. Novinářům to v pátek řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Zákaz město schválilo v červenci, ale kvůli chybějícím značkám nemohlo zákaz vymáhat. Na provoz vozítek segway si stěžují zejména radnice a obyvatelé centra. Proti zákazu se postavili provozovatelé vozítek.

Segwaye v Praze. Ilustrační foto.

Praha osadí značky zakazující segway, první bude na Hradčanech

Praha - Hlavní město začne instalovat značky zakazující vjezd vozítek segway. První značka bude instalována v pátek 25. listopadu na Hradčanech. Ve čtvrtek informaci potvrdila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Zákaz provozu vozítek město schválilo v červenci letošního roku, ale kvůli chybějícím značkám nemohlo město zákaz vymáhat. Na provoz vozítek segway si stěžují zejména radnice a obyvatelé centra. Proti zákazu se postavili provozovatelé vozítek.

Cedule připomínající bývalý židovský hřbitov v Libni.

KRÁTCE: Zahrabaný židovský hřbitov v Libni ožívá

Praha - O bývalém zahrabaném pohřebišti v Libni se začíná znovu hovořit. Díky iniciativě Libeňský most, nerozšiřovat, nebourat a pražské židovské obci byla do daných míst umístěna pamětní deska. „Začali jsme se tím zabývat již před rokem, uspořádali jsme komentovanou procházku, úklid i přednášku," popisuje zakladatel iniciativy Adam Scheinherr. V rámci úklidu účastníci z prostranství nasbírali na 60 pytlů odpadků včetně injekčních stříkaček. Další snahou bylo zapsat bývalý židovský hřbitov do seznamu kulturních památek.

Ilustrační foto.

Magistrát zrušil rozhodnutí o stavbě základní školy v Praze 9

Praha - Magistrát po řadě odvolání zrušil rozhodnutí o stavbě základní a mateřské školy v Praze 9 a vrátil ho tamnímu stavebnímu úřadu k novému projednání. Magistrát rozhodnutí zveřejnil na úřední desce. Škola v ulici U Elektry má mít kapacitu až 950 žáků.

Falešní vyšetřovatelé.

Vyšetřujeme vloupání, tvrdili podezřelí ženě, kterou chtěli okrást

Praha /VIDEO/ – Předstírat, že jsou kriminalisté, se nerozpakovala dvojice mužů, kteří se údajně předtím snažili vloupat do rodinného domu na Proseku. Podrobnosti události, k níž došlo již na počátku září, připomněl v sobotu Jan Daněk z ředitelství pražské policie. „Muži se pokusili vypáčit okno u rodinného domu," konstatoval. Škoda za poničeném okně dosahuje 30 tisíc korun.

Soud. Ilustrační foto.

Právnička dluží obci miliony

Praha - Čtyřem stovkám obyvatel Skalska se těžko vysvětluje, že si někdo jen tak nechá peníze, posteskla si starostka obce na Boleslavsku Jana Svobodová, která ve čtvrtek přijela sledovat jednání Krajského soudu v Praze. Před trestním senátem Stanislava Černeckého se začala odvíjet debata o milionech korun patřících právě Skalsku, k nimž se ovšem tamní radnice už od loňska nemůže dostat. Obec to podle starostky uvedlo do svízelné situace.

Zpoždění vlaků na Hlavním nádraží. Ilustrační foto.

Vlak na hlavním nádraží v Praze srazil a usmrtil chodce

Praha - Vlak v úterý večer na hlavním nádraží v Praze srazil a usmrtil chodce. Provoz na železnici v centru města byl poté omezen, což se dotklo desítek spojů. V úterý to řekli mluvčí Drážní inspekce a Českých drah. Krátkodobě se dálkové vlaky ve středu Prahy kvůli nehodě zcela zastavily.

Autobusy v Praze. Ilustrační foto.

Praha chce na vybraných trasách zrychlit MHD

Praha /TABULKA/ - Hlavní město chce na deseti vybraných trasách zrychlit povrchovou veřejnou dopravu. Na nich budou mít tramvaje a autobusy MHD přednost na křižovatkách nebo tam vzniknou vyhrazené jízdní pruhy. Rozhodli o tom v úterý pražští radní. Kolik budou opatření stát, není jasné, ale podle projednaného materiálu by mohlo v následujících letech jít na úpravy přes 600 milionů korun.

Autobusy v Praze. Ilustrační foto.

Praha chce na 10 vybraných trasách přednostně zrychlit provoz MHD

Praha - Hlavní město chce na deseti vybraných trasách zrychlit povrchovou hromadnou dopravu (MHD). Na nich budou mít tramvaje a autobusy MHD například přednost na křižovatkách nebo vzniknou jízdní pruhy pro autobusy. Vyplývá to z dokumentu, který pro město vypracoval organizátor pražské MHD Ropid. Dokument mají v úterý projednat pražští radní. V Praze je asi 38 kilometrů pruhů pro autobusy a 12 tramvajových kilometrů kolejí oddělených od aut a 194 křižovatek, kde mají spoje MHD přednost.

Ilustrační foto.

Při požáru opuštěné budovy našli mrtvého muže

Praha – Tělo mrtvého muže prozatím neznámé totožnosti, zřejmě bezdomovce, našli v sobotu před polednem pražští hasiči přivolaní v Libni k likvidaci požáru opuštěné nevyužívané budovy určené k demolici ve Voctářově ulici. Díky rychlému zásahu se plameny zachvacující odpadky nashromážděné v místnosti o rozměrech 3×3 m nerozšířily na další části budovy. Okolnosti rozšíření plamenů zkoumají experti hasičů; za jakých okolností muž zemřel, prověřují také kriminalisté.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Prali se do krve, nic hlásit nechtěli

Praha – Servali se cizinec a našinec – ovšem chtěli to mít mezi sebou; rozhodčího v uniformě k tomu nepotřebovali. Tak nějak viděli strážníci Prahy 1 konflikt na ulici, o němž v pátek informovala vedoucí sekretariátu městské police Irena Seifertová.

Soud s Goranem Planinčičem, který se zpovídá z pokusu o vraždu.

Trest za pobodání padne později

Praha /FOTOGALERIE/ – K jedinému zavrtění hlavou přivedla ve čtvrtek eskorta do jednací síně Městského soudu v Praze Gorana Planinčiče. Cizinec ze Srbska žijící v Praze se zpovídá z pokusu o vraždu někdejší partnerky, výtvarnice původem z Ukrajiny. Loni 29. října obžalovaný navštívil bytový dům v Libni, kde žena bydlela s novým přítelem. Cizinec, který svůj temperament v minulosti obtížně krotil i v jednací síni, tvrdil, že jde vrátit dluh – co tím myslel, se ale ukázalo ve chvíli, kdy začal ženu honit, zasadil jí dvě rány nožem a prý i hovořil o „chcípnutí". Bez rychlé pomoci záchranářů a následné operace by žena nejspíš nepřežila. Útočník z místa utekl – po několika hodinách (během nichž ještě podle obžaloby stihl prostřednictvím SMS zpráv vyhrožovat psychoterapeutovi napadené ženy) se však k činu přiznal, když zavolal na policejní linku 158.

Místo činu. Ilustrační foto.

Vrazi řádí více doma než v temných zákoutích

Praha /INFOGRAFIKA/ - Stodůlky a ulice Prahy 9 patří mezi nejvíce nebezpečná místa. Za poslední dva roky tam došlo k více vraždám než v jiných částech metropole. Strašidelná atmosféra na místech přetrvává i desetiletí.

Auto s rozbitým čelním sklem.

Mladík rozbil přední sklo parkujícího auta

Praha - Nemilé překvapení připravil mladý cizinec majiteli auta zaparkovaného v Libni, jehož vůz si dotyčný vybral za cíl svého řádění. Do ulice U Skládky přivolal svědek strážníky z Prahy 9 v sobotu před půlnocí s tím, že viděl mladého muže ničícího zaparkované auto.