Kreativ

ŠTÍTEK: Libeň

Budova Na Maninách 876/7

Pobočka úřadu práce pro Prahu 8 mění adresu, stěhuje se do Holešovic

Pokud se někdo chystá navštívit pracoviště nepojistných sociálních dávek pobočky úřadu práce v Praze 8 v příštím týdnu, měl by zbystřit. Ve čtvrtek a v pátek bude mimo provoz, od pondělí 26. března pak přivítá své klienty v novém působišti. Ti jistě ocení minimálně dočasné znovuzprovoznění Libeňského mostu, neboť pracoviště se stěhuje "k sousedům" do Prahy 7.

Rohanský ostrov v Praze.

Na Rohanském ostrově vznikne obří území pro přírodu i rekreaci

Na pravém břehu Vltavy bude v prostoru Karlína a Libně zahájena revitalizace stávajícího neutěšeného brownfieldu. Vznikne zde velká zelená plocha, která bude sloužit jak pro zachytávání povodňové vlny, tak i jako prostor pro rekreaci Pražanů. Velikost nově vzniklého retenčního prostoru bude plocha cca 200 tisíc metrů čtverečních. Vzhledem k tomu, že jde o nadregionální biokoridor, bude sloužit jako součást územního systému ekologické stability krajiny.

Proměna Elsnicova náměstí

Starosta si staví předvolební pomník proti naší vůli, zlobí se Libeňští

Na první pohled to vypadá jako bohulibý záměr. Na zanedbaném náměstí před libeňským zámečkem se odkryje koryto říčky Rokytky a upraví tak, aby lákalo k procházkám či běhání. Několika místním občanským sdružením však vadí, že malý parčík za 15 milionů korun bude ze všech stran obehnán frekventovanou silnicí. Starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) podle nich při prosazení svého cíle za pomoci stranického kolegy Petra Dolínka obešel městskou část i veřejnost. 

Uzavření Libeňského mostu 19.ledna.

Na Libeňský most se v sobotu vrátí tramvaje. Auta jen s hmotností do šesti tun

/INFOGRAFIKA/ Po provedení nezbytných sanačních prací na Libeňském mostě a po uskutečnění statických měření dojde od soboty 3. března (přibližně od 4.30 hodin) k obnovení pravidelné tramvajové dopravy. Všechny tramvajové linky mezi Libní a Holešovicemi se vracejí do svých původních tras. Jak uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek, vjezd bude povolen i pro auta do šesti tun.

Inscenace Pusťte Donnu k maturitě

Brandon a spol. jsou zpět. Divadlo pod Palmovkou uvede novou inscenaci

Návratem do optimistických „devadesátek“ je nová inscenace pražského Divadla pod Palmovkou Pusťte Donnu k maturitě! Její premiéra se uskuteční už dnes. Po úspěšných inscenacích Zamilovaný Shakespeare v režii Michala Langa a Shakespearovy hry Něco za něco v režii mezinárodně uznávaného Jana Klaty přichází nyní na jeviště autorská hra Tomáše Dianišky – člena souboru Divadla pod Palmovkou a hlavního organizátora i kmenového autora generační divadelní skupiny F. X. Kalby. 

Nádraží Praha-Libeň bude o něco hezčí. Přibude tu 15 stromů

Okolí nádraží v Libni rozkvete. Přibude tu 15 nových stromů a okrasné rostliny

Libeňské nádraží jako procházka růžovým sadem. Téměř. Cestující, kteří využívají vlakovou dopravu nebo i místní se mohou těšit na příjemnou změnu. Na jaře tu Lesy hl. m. Prahy plánují vysadit dvě řady zeleně. Českomoravskou ulici tak brzy zkrášlí 15 nových stromů pavlovnie plstnaté. Prostor zároveň rozkvete i novými výsadbami okrasných trav, cibulovin a trvalek.

Palác Svět 10. ledna 2018

Boj za záchranu Paláce Svět: majitel nepřijel na schůzku

Už dvacet let chátrá, takže by se mohlo zdát, že nějaký den či týden navíc nehrají roli. Ale fakt, že se italský majitel Paláce Svět dnes omluvil z jednání, nejspíš neznačí nic dobrého. Sejít se s ním měl místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus. Jednat se mělo o zahájení skutečné rekonstrukce zchátralé budovy a obnovení obchodního parteru, případně prodeji vlastníkovi, který se o rekonstrukci zaslouží.

Dojít si na sociální odbor v Praze 8 s kočárkem není snadné

Sociální odbor v patře? O pomoc s kočárkem požádejte zaměstnance

Diskuse o špatné dostupnosti sociálního odboru Městské části Praha 8 pro rodiče s kočárky se rozproudila na sociální síti Facebook. Jeho umístění v prvním patře bez výtahu v budově U Meteoru 8 může dělat potíže i lidem na vozíčku či se sníženou mobilitou. Podle mluvčí radnice Prahy 8 Marcely Voženílkové se ale stížnosti netýkají sociálního odboru, ale pobočky Úřadu práce, která sídlí v prvním poschodí v druhém křídle budovy.

Hokejisté Třince proti Spartě. Ilustrační foto.

Oceláři vykradli Spartu, bodovali navrátilci i posila

Na začátek roku výhra na Spartě. Co víc si přát? Třinečtí hokejisté v duelu 36. kola extraligy vykradli led v pražské Libni po vítězství 5:3, které krátce před uplynutím poloviny utkání rozhodli obránce Bohumil Jank a útočník Michal Kovařčík. Oceláři si tak dál drží místo v elitní čtveřici.

Silnice první třídy I/16 v Byšicích.

Nebezpečná silnice se má konečně dočkat přechodů a chodníků

Byšice – Přes silnici první třídy číslo 16 v Byšicích doposud nevede žádný přechod pro chodce, ačkoli se jedná o velmi frekventovanou komunikaci. Využívají ji nejenom řidiči, mířící do okolních obcí a Mladé Boleslavi, ale hojně také cyklisté a děti, které docházejí do místní základní a mateřské školy.

Ilustrační foto.

Jízdu vlakem ve špičce zkomplikovala nehoda v centru Prahy

Střední Čechy – Po dvě hodiny museli během dopravní špičky čtvrtečního odpoledne přistupovat s větší ostražitostí než obvykle k cestování ti pasažéři, kteří jezdí vlakem na tratích mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou a ve směru na Lysou nad Labem.

Betlémská kaple na Žižkově od architekta Emila Králíčka, 30.11.2017

Emil Králíček: Autor jediné kubistické lampy na světě i utajené Betlémské kaple

V pražské architektuře z počátku 20. století nalezneme vedle sebe několik rozličných stylů, které se navzájem ovlivňovaly, křížily i propojovaly. Jedním z těch nejzajímavějších zůstává kubismus. Objevuje se před rokem 1910 a jeho éra není nijak dlouhá, jeho masivnějšímu šíření bohužel zabránila první světová válka. Dodnes ale pražská kubistická architektura fascinuje svými ostrými geometrickými tvary a hrou světel a stínů na fasádách. Mnoho z nich je dílem architekta Emila Králíčka.

Hlavní nádraží. Ilustrační foto.

Vlak srazil v tunelu pod Vítkovem člověka

V železničním tunelu pod pražským Vítkovem zasahovali hasiči, policisté a záchranáři u srážky vlaku s člověkem. Asi padesátiletá žena byla na místě mrtvá. Doprava mezi Hlavním nádražím a stanicí Praha-Libeň byla přerušena.

ze hry Zamilovaný Shakespeare

Shakespeare se zamiloval. Kde? V Libni

Talentovaná Kamila Trnková se objeví v prvním uvedení divadelní adaptace slavného filmu Zamilovaný Shakespeare. Ta se v českém prostředí objeví vůbec poprvé.

Místo židovského hřbitova na Palmovce.

Pod šesti metry suti se skrývá 600 náhrobků. Ze hřbitova zbyla oprýskaná zeď

Židovský hřbitov na pražské Palmovce, zavezený šesti metry suti, dnes připomíná jen oprýskaná zeď. Poslední pohřeb zde proběhl před více než sto dvaceti lety, komunistický režim jej pak v roce 1965 nechal zavést v rámci akce Za Prahu krásnější. Návrh na prohlášení místa kulturní památkou ministerstvo kultury tento týden zavrhlo.

Podzemní kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační foto.

V Praze 8 budou umístěny podzemní kontejnery na tříděný odpad

Městská část Praha 8 zřídí 23 podzemních kontejnerových stání v rámci první etapy plánovaného projektu, který by měl být dokončen příští rok. Za kontejnery zaplatí 25 milionů korun bez DPH. Městská část bude žádat ministerstvo vnitra o dotaci, která umožňuje spolufinancování do výše 85 procent souběžných nákladů. Souběžně se připravuje i druhá etapa, ve které by na osmičce mělo vzniknout 26 kontejnerových stání. Podzemní kontejnery mají v současné době Praha 1 a 2.

Ilustrační foto.

Pražské potoky se vrací přírodě

Rokytka je dalším z pražských potoků, který se dočká návratu k přirozenému stavu. Pražští radní schválili materiál, který umožní kanalizovaný tok opět vrátit přírodě.

Hráči HC Slavia Praha. Ilustrační foto.

Slavia rozdává body. Doma padla počtvrté v řadě

Zavolat do Libně na svaz a nechat si přeložit všechny domácí zápasy na stadiony soupeřů. To je pro hokejisty Slavie zřejmě jediná cesta, jak do tabulky WSM ligy začít sbírat více bodů. Včera totiž podlehli Karlovým Varům 1:5, což není zas tak překvapivé, jelikož Západočeši se netají ambicemi vrátit se rychle mezi hokejovou smetánku, ale pro tým z Edenu šlo už o čtvrtou domácí prohru v řadě. Vedle toho pak stojí série tří venkovních zápasů za sebou s plným bodovým ziskem.

Kolona. Ilustrační foto.

Prahu od rána trápily kolony. Důvod? Uzavírky i déšť

Dopravní kolony se Praze nevyhýbaly ani druhý pracovní den. Řidiči tak museli počítat s dopravními komplikacemi v Modřanech,  v Průmyslové ulici nebo na Ruzyni. Na mnoha místech byl vyhlášen čtvrtý stupeň. O dopravní situaci v úterý informoval Idnes.cz.

Martin Kovář při zápase.

Ragbisté Vyškova jedou na Spartu. Důležitější to bude na jaře, říká kapitán

Vyškov /ROZHOVOR/ – Atypický podzim, v němž se nehraje o extraligové body, odstartovali ragbisté Jimi Vyškov jistými výhrami nad Slavií Praha a Dragonem Brno. V sobotu se ve třetím utkání Poháru ČSRU postaví v Praze proti obhájci titulu Spartě. „Určitě to bude nejtěžší zápas a Sparta je jako úřadující mistr favoritem,“ upozornil kapitán vyškovských ragbistů Martin Kovář.

Žně v ekocentru Prales.

KRÁTCE: Pražany čekají dožínky

Praha - První žně v novém ekocentru Prales ve Kbelích, které se uskutečnily v srpnu, se vydařily. Obilí je sklizeno a ekocentrum se pomalu připravuje na dožínky. Ty nastanou v Kbelích tuto sobotu 2. září od 13 do 17 hodin.

Doprava na Štěrboholské spojce. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Průjezd po mostech na Štěrboholské spojce omezí obnova povrchu

Praha - S částečným omezením dopravy musí od pátečního večera do nedělního odpoledne počítat řidiči jezdící po Štěrboholské spojce. Oprava povrchů mostů na úrovni ulic Přetlucká a Sazečská spojená s frézováním povrchů a následnou pokládkou nové obrusné vrstvy si vyžádá stažení provozu do jednoho jízdního pruhu. S obnovením provozu se počítá do nedělní 16. hodiny. 

Instalování cedule zakazující vjezd vozítek segway.

Boj o vozítka segway v Praze asociace jejich provozovatelů nevzdává

Praha – Chodci museli uskakovat! Tak Deníku přiblížil své postřehy řidič Jakub, který ve čtvrtek půl hodiny po poledni nedaleko Břevnovského kláštera sledoval z auta skupinu jezdců na přepravnících segway; odhadem tak 20 hlav. „Vyjížděli nahoru od Patočkovy ulice k Bělohorské – a zaplnili celý chodník,“ vysvětloval, jak to přišlo, že chodci museli na chodníku uhýbat.

Ilustrační foto

Mělnické Vtelno o poštu nepřišlo, lidé ale míří do Libně

Mělnicko – Na Mělnicku je v současné době čtyřicet provozoven České pošty. Mělnické Vtelno o ni ale před časem přišlo. Náhradou se stala na jaře letošního roku pošta Partner v místní části Vysoká Libeň. Provozuje ji podnikatelka Jitka Mžiková v rámci své prodejny.