Kreativ

ŠTÍTEK: Libeň

Gymnázium Špitalská.

Abysme se nezbláznili. Bývalí studenti gymnázia vzpomínají na bezčasí

„Vysočany, Libeň, to jsou pražský čtvrti, kdo sem večer zajde, ten je synem smrti,“ zpíval písničkář Jiří Dědeček. Podobné pocity mívali i někdejší studenti vysočanského gymnázia, kteří tam studovali na přelomu 60. a 70. let minulého století. Na roky strávené ve stínu blízkých továren teď vzpomínají v knížce nazvané Abysme se nezbláznili s podtitulem Gymnázium Vysočany mezi Palachem a Chartou, kterou vydalo nakladatelství Galén.

Fanoušci Kladna vyrazili na Spartu, tady vystupují v Libni.

Kladenští haldaři vyrazili na historický výjezd vlakem na Spartu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jeden z nejpozoruhodnějších výjezdů absolvovali včera fanoušci hokejistů Kladna. Tak jako před šedesáti roky jejich předchůdci vyrazili na zápas Sparta – Kladno speciální vlakovou soupravou z Kladna až na nádraží do Libně před O2 arenu. Skvělý zážitek okořenili i jejich miláčci – hokejisté Kladna v čele s fenomenálním Jaromírem Jágrem zdolali vedoucí tým extraligy po obratu z 2:4 na konečných 8:4.

Parkovací zóny.

KRÁTCE: Parkování v Praze 9 je dražší, než radnice chtěla

Hodinová sazba za parkování na nových zónách v Libni a Vysočanech je vyšší, než radnice původně požadovala. Její návrh byl první dvě hodiny za 20 korun a každá další za 30. Místo toho je sazba vždy nastavena na 30 korun za hodinu. Praha 9 sdělila, že podle vyjádření správce zón nejsou automaty a virtuální parkovací hodiny schopny jejich návrh zatím zpracovat. Na změně se pracuje. Zóny byly v Praze 9 zavedeny 6. ledna. 

Požár ve sklepě činžovního domu v ulici Novákových.

V Libni hořel odpad ve sklepě, 26 lidí muselo být evakuováno

/VIDEO/ Rušné novoroční odpoledne zažili obyvatelé jednoho z činžovních domů v pražské libeňské ulici Novákových. V jedné ze sklepích kójí se vznítil odpad a kouř se valil nejen na ulici, ale do také budovy. K události nedaleko Palmovky došlo zhruba kolem půl čtvrté.

Byt. Ilustrační foto.

Neprodaných bytů v Praze výrazně přibylo. Pro zájemce jsou příliš drahé

/INFOGRAFIKA/ Nabídka neprodaných bytů v developerských projektech výrazně povyskočila. Zatímco loni jich zkraje podzimu bylo v metropoli zhruba 3100, letos už o tisícovku víc. Hlavním důvodem jsou vysoké ceny nemovitostí. Podle makléřské společnosti Golem Finance spolkne splátka hypotéky už 78 procent příjmu pražské domácnosti.

Vizualizace budoucí podoby Palmovky.

Palmovka: místo nádraží vyrostou byty a obchodní centrum

Po mnoha letech odkladů by měla napřesrok začít proměna vysloužilého autobusového nádraží na Palmovce. Tuzemská společnost Landia Management odtajnila obrysy chystané zástavby, která počítá se třemi stovkami bytů a menším obchodním centrem.

Kladenští fanoušci vyrazí v lednu na Spartu vlakem.

Fanoušci pořádají velký výjezd na Spartu. Speciálním vlakem!

V pátek 29. listopadu se kladenští hokejoví fanoušci po letech dočkají příjezdu svého úhlavního rivala - pražské Sparty. Už nyní ale vyšli ven s plánem, jak pocestují na další, lednový duel tradičních soků do 02 areny v pražské Libni. Zařídili na to celou vlakovou soupravu!

Kyjský rybník.

Studie: Ryby z pražských vod obsahují méně rtuti než kupované

Bezpečnou dávku rtuti podle limitů stanovených v USA mírně překročily dva ze 14 vzorků ryb odlovených v Praze ve Vltavě. U kupovaných ryb limit nesplnilo pět vzorků z 28. Podle limitů Evropské unie měl nadměrné množství rtuti jen jeden vzorek kupovaných ryb - mečoun odlovený u Srí Lanky. Unijní pravidla však zástupci organizace Arnika, kteří výsledky studie prezentovali na tiskové konferenci v Praze, označili za příliš mírné.

Pohled na Hlavní nádraží v Praze

Vlak v centru Prahy srazil člověka. Muž přišel při nehodě o nohy

Desítky vlaků včetně mezinárodních rychlíků zastavila odpoledne na dvě hodiny srážka muže s vlakem na hlavním nádraží v Praze. Při srážce byl asi čtyřicetiletý muž vážně zraněn, řekla ČTK mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Čerpací stanice Stopka Libeň - Čerpací stanice Stopka Libeň v Praze na snímku z 19. listopadu 2019.

V Praze „okopírovali“ slavnou slovenskou benzínku. Spor řešil i soud

Předběžným opatřením soudu zatím skončil spor architektů o autorství stavby. Český ateliér SAD postavil před několika lety benzinovou pumpu na Slovensku a nedávno byla dokončena čerpací stanice v Praze Libni, která je podle ateliéru i nezávislých posudků jejím plagiátem. Protože podle autorů originálu jde o zcizení autorského díla, obrátili se na soud. Na základě předběžného opatření majitel pražské pumpy musel zakrýt charakteristické znaky, které stavbu přibližují originálu, a pověsit na ní vysvětlující text.

Poznáte obec či město na Mělnicku?

FOTOKVÍZ: Poznáte obec či město na Mělnicku?

Všímáte si svého okolí? Určitě ano. Ale poznáte města a obce na Mělnicku podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším novým fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme tentokrát?

V Malešicích vykolejil nákladní vlak.

V Malešicích vykolejil nákladní vlak. Linka S49 končí v Libni

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pražských Malešicích vykolejilo odpoledne devět vozů nákladního vlaku, jeden je na boku. Událost se obešla bez zranění, škoda je odhadnuta na pět milionů korun. Řekli to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radka Pistoriusová. Na trati jezdí městská linka S49, která je nyní zkrácena do trasy Roztoky u Prahy - Praha-Libeň. Předpoklad obnovení provozu je zhruba v polovině týdne.

Josef Videman

Josef Videman - herec a bývalý starosta Mělnického Vtelna

Mojí celoživotní vášní bylo a je divadlo. V mládí jsem spoluzaložil divadlo tady u nás ve Vysoké Libni, odkud pocházím. Soubor se jmenoval Divadelní soubor mladých Vysoká Libeň a zkoušeli jsme a vystupovali od roku 1957 do roku 1986. I manželka s námi jezdila a hrála. Bylo to tady jedno z mála kulturních vyžití. V souboru jsem hrál i jsem často režíroval. Mám konzervatoř v oboru divadelní režie.

Remorkér Dukla.

Pohlednice z minulosti: Z historie remorkéru Dukla

/FOTOGALERIE/ V loděnici v Praze Libni byl v roce 1953 spuštěn na vodu bočnokolesový motorový remorkér Dukla. Tehdy ještě nebyl schopen samostatné plavby, protože neměl namontovaná kolesa a kolesnice.

Libeňský most v Praze dostal k 91. výročí od otevření nová LED světla.

Libeňský most dostal k výročí nová světla. Praha ušetří za elektřinu

Přesně před 91 lety byl v Praze jakožto symbolický dárek k 10. narozeninám samostatné republiky otevřen Libeňský most. Stavba od té doby čeká na pořádnou rekonstrukci, chátrá a v posledních letech se stal osud Libeňského mostu politickým tématem. Vedení metropole nechalo k úternímu výročí na most instalovat nová LED světla.

Poznáte obec na Mělnicku?

FOTOKVÍZ: Poznáte obec či město na Mělnicku?

Všímáte si svého okolí? Určitě ano. Ale poznáte města a obce na Mělnicku podle detailů, které pro vás zachytil hledáček redakčního fotoaparátu? Zkuste to s naším novým fotokvízem. Poznáte, odkud vám snímky přinášíme tentokrát?

Jaroslav Krajl

Farář Jaroslav Krajl: Zapochyboval jsem, jestli mě má Pánbůh rád

Narodil jsem se 19. dubna 1972 v Brandýse nad Labem. Gymnázium jsem absolvoval v Praze Libni, rok strávil na Matematicko – fyzikální fakultě. Následovala Katolická teologická fakulta v Praze ukončená v roce 1998. Nadcházející rok jsem strávil ještě na vojně.

Ilustrační foto.

Nové zóny. Za parkování budou platit také obyvatelé a návštěvníci Prahy 9

Rezidenti i návštěvníci deváté městské části by měli podle představ tamní radnice začít platit za parkování od 6. ledna příštího roku. Kvůli technickým problémům na straně magistrátu však není datum spuštění novinky v Praze 9 zcela jisté. Zpoplatnění se bude týkat Libně a Vysočan přibližně od ulice Na Rozcestí až po Poštovskou ulici.

Varta liga, 4. kolo: Helas Brno (v červeném) - Olympik Mělník

Na soutok míří rozjetý mistr. V Olympiku si na Spartu věří

V ne zrovna záviděníhodné pozici nastoupí na nejlepší český klub současnosti. Mělničtí futsalisté ale před domácím soubojem se Spartou (v pátek od 20.30) odmítají roli předem poraženého a věří, že se i proti mistrovi reálně mohou poprat o prolomení dosavadní série nezdarů.

Uzavření Libeňského mostu 19.ledna.

Libeňský most bude na dva roky zavřený. Praha zaplatí dvě miliardy

Žádné provizorní přemostění mezi Libní a Holešovicemi se v době rekonstrukce Libeňského mostu stavět nebude. Praha podle primátorova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) chátrající konstrukci z roku 1928 opraví, prodlouží a zrevitalizuje také celou oblast od Palmovky do Holešovic, která bude dva roky uzavřená. Magistrát za projekt zaplatí podle odhadů zhruba dvě miliardy korun.

Kanalizace. Ilustrační foto.

Jako ve středověku. Tisícům Pražanů chybí kanalizace

/INFOGRAFIKA/ Ačkoli se kanalizace v Praze buduje už od 17. století, stále jsou čtvrti, kde zcela chybí. Letos by se zprovoznění měli dočkat obyvatelé části Suchdola, chystají se projekty pro Cholupice, Točnou a Radotín.

Incident v supermarketu Billa v Libni.

Bitka v Bille. Muži z ochranky zpacifikovali přistiženého zloděje po svém

/VIDEO/ Naprosto neprofesionálně se zachovali členové ochranky supermarketu Billa v ulici Na Hrázi v Libni. Namísto toho, aby přistiženého zloděje zajistili a následně jej předali policii, nechali se unést a muže brutálně zbili. Supermarket se na základě jejich chování s bezpečnostní agenturou, která muže zaměstnávala, okamžitě rozloučil.  

Erik Gustafsson z Chicaga v souboji s Jamesem van Riemsdykem v dresu Philadelphie

Oranžová záře nad Prahou. Hokejová show bavila

Stověžatá Praha se zvolna nořila do deštivé páteční noci, jedno místo na okraji Libně ale zářilo, tepalo, bouřilo. Ano, do české metropole po dlouhých devíti letech znovu zavítala NHL. Jen na jeden zápas, o to nadšenější ale bylo publikum v našlapané O2 areně. Návštěva? Rekordních 17 463 diváků.

KAREL GOTT po 4 letech v O2 areně.

Karel Gott si ze sebe dovedl udělat legraci

Původně jsem na tenhle koncert jela jen jako řidič, doprovod a takové to ramínko na šaty. Byla téměř půlka června, venku krásně teplo. Dovedla jsem si na tenhle večer představit mnohem lepší program, než koncert Karla Gotta v pražské O2 aréně. Věkový průměr blížící se stovce, obecenstvo vesměs senilní a na pódiu megahvězdy snad ještě z šedesátých let. Tak jsem si koncert, který se odehrál loni 12. června, představovala dopředu. Ale co, kdo se bojí, nesmí do lesa, a tak jsem vyrazila, v podstatě bez jakéhokoliv očekávání.

Pražská policie hledá svědky vraždy bezdomovkyně.

Pod mostem někdo zabil nekonfliktní bezdomovkyni. Policie hledá svědky

Osmapadesátiletá žena zemřela v Praze v podstatě ve své „ložnici“. Pod mostem v ulici Pod Plynojemem na Krejcárku, kde kolemjdoucí našel její mrtvé tělo, totiž více než rok přespávala. Kriminalisté z prvního oddělení při vyšetřování vraždy žádají o pomoc při pátrání po dosud neznámém pachateli.

Shromáždění ČMKOS

Praha plná odborářů. ČMKOS chystá přípravy pro vyjednávání o růstu mezd

Zhruba 1500 odborářů z celé republiky se chystá 17. září do Prahy, aby se tu společně připravili na vyjednávání o zvýšení mezd ve firmách. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na shromáždění zveřejní své požadavky pro příští rok. Představí také svou novou studii o přibližování českých výdělků příjmům ve starých zemích EU. Novinářům to řekla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. Akce je součástí odborářské kampaně Konec levné práce.

Löwitův mlýn.

Spolek probudil historický Löwitův mlýn. Otevřel zde komunitní centrum

Löwitův mlýn v Libni byl až donedávna prázdný. Spolek občanů Probouzíme v něm otevírá dočasné komunitní centrum. Vstupní brána do Thomayerových sadů s jedinečnou atmosférou ožije po celé září kulturou. Pokud se provoz komunitního centra na bázi dobrovolníků osvědčí, nabídne aktivity Pražanům i nadále. Löwitův mlýn lemující ústí Rokytky do Vltavy byl přitom ještě donedávna bez využití.

Futsalisté Slavie a Sparty

Obhajoba? Sparta chce opět futsalový titul

Po dvanácti letech začíná česká futsalová extraliga s novinkou. V roli úřadujících mistrů totiž do sezony nejde Chrudim, ale pražská Sparta. A ta hodlá ve vítězném tažení pokračovat.

Propadnutí vozovky. Ilustrační foto.

Propadlá silnice zastavila provoz na tramvajové trati ve Vysočanech

Propad silnice zastavil dnes kolem 10.30 provoz na tramvajové trati na křižovatce Sokolovské a Freyovy ulice v pražských Vysočanech. Asi do 21.00 budou muset tramvaje linek 14 a 16 jezdit v úseku Balabenka - Vysočanská - Starý Hloubětín odklonem. Ve skutečnosti došlo plnému obnovení provozu až v úterý kolem deváté hodiny ráno. Oznámil to na svém webu pražský Dopravní podnik.

První let. Ještě než se vydal na legendární trasu mezi Pardubicemi a Chuchlí, vzletěl ing. Jan Kašpar na Proseku. Památné události přihlížely tisíce lidí.

Jak jsme žili v Československu. Tento týden ve Velké Chuchli

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vychází v pátek 9. srpna, se podíváme do Velké Chuchle!

Ilustrační foto

Problém v centru Prahy zastavil vlaky až v Karlštejně

Výraznějšímu zpoždění se ve středu 17. července odpoledne nevyhnuly vlaky vyjíždějící z hlavního města do středních Čech téměř všemi směry. Pět minut po půl třetí byl zastaven provoz v železničním uzlu Praha kvůli prošetřování podezření na střet vlaku s osobou. Přestaly jezdit vlaky z Masarykova nádraží - a také z hlavního nádraží ve směru na Libeň, Vysočany a Holešovice.

Ilustrační foto

Ohlášené sražení člověka vlakem narušilo spojení kraje s Prahou

Výraznějšímu zpoždění se ve středu 17. července odpoledne nevyhnuly vlaky vyjíždějící z hlavního města do středních Čech téměř všemi směry. Pět minut po půl třetí byl zastaven provoz v železničním uzlu Praha kvůli prošetřování podezření na střet vlaku s osobou. Přestaly jezdit vlaky z Masarykova nádraží - a také z hlavního nádraží ve směru na Libeň, Vysočany a Holešovice.

Nové spojení Praha - Hlavní nádraží, Masarykovo nádraží – Libeň, Vysočany, Holešovice

Zastaví se vlaky mezi hlavním nádražím a Libní? Mosty nemají 10 let kolaudaci

Každý den tu projedou stovky vlaků, jejichž cestující většinou ani netuší, jaká právní bitva o další provoz na této trati běží. Vlaky po takzvaném Novém spojení mezi pražským hlavním nádraží, Libní, Holešovicemi a Vysočany jezdí už téměř deset let, ale stále ve zkušebním provozu. Kolaudační razítko chybí kvůli porušování hlukových norem, na které upozorňují Novákovi z Příběnické ulice.

Požár skladu pneumatik v Praze 8.

Požár zachvátil sklad pneumatik. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hustý černý dým viditelný z dalekého okolí zamořil v neděli večer okolí Palmovky a Švábek v pražské Libni. Došlo zde k požáru skladu pneumatik v ulici Na Kopečku. Na místo se jej vydalo likvidovat šest profesionálních a stejný počet dobrovolných jednotek pražských hasičů. Vzhledem k jejich počtu byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Až v pondělí ve tři hodiny ráno odjela z místa požáru poslední jednotka.

Med od včel ze střechy SVS v centru Prahy vyhověl všem vyšetřením.

První snůšky „veterinárních včel“. Med z Prahy oproti venkovskému obstál

Hlavní město tradičně láká spíše na historické památky, ale v centru metropole se - pro mnohé překvapivě - vyskytují rovněž včelí úly. Na střešní terase budovy ústředí Státní veterinární správy (SVS) jich bylo před rokem instalováno pět. Odborníci ze Státního veterinárního ústavu Praha (SVÚ) vyšetřili med z historicky první snůšky „veterinárních včel“. A pražský produkt vyhověl při všech testech.

Zahájení výstavy fotografií, gra­fiky, koláží, i­lustrací, obálek a plakátů Bohumil Hrabal barevně i černobíle - Synagoga na Palmovce.

Jak jsme žili v Československu. Tento týden v Libni

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vychází v pátek 21. června, se podíváme do Libně!