Kreativ

ŠTÍTEK: Libeň

Doprava v ulici V Holešovičkách.

Méně aut? Osmička chce změnit územní plán a radiálu zahloubit do tunelu

Zlepšení podmínek lidí žijících v okolí ulice V Holešovičkách v Libni je snad o krůček blíže realizaci. Rada městské části Praha 8 ve středu schválila návrh na změnu územního plánu, která umožní zahloubení rušné radiály do tunelu. Schválit jej musí ještě zastupitelstvo městské části, poté rozhodnutí odešle magistrátu.

Výstavba v Praze. Ilustrační foto.

Covid-19 trh s novými byty nepřibrzdil. Zájemci ale zaplatí i milion korun navíc

/INFOGRAFIKA/ Navzdory nářkům nad pomalým tempem povolování výstavby panuje teď v metropoli nejčilejší stavební ruch za posledních deset let. I když je na trhu víc volných bytů, jejich ceny neklesají. Naopak. Jak uvádí pravidelná studie pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR), vzhledem k pandemii koronaviru je takový vývoj překvapivý.

Janeta Benešová

Děčínská rodačka Janeta Benešová vede divadlo v Mladé Boleslavi

/LIDÉ ODVEDLE/ Ředitelka Městského divadla Mladá Boleslav Janeta Benešová slaví 5. výročí svého nástupu do funkce. Narodila se v Děčíně, kde v minulosti rovněž pracovala jako ředitelka městského divadla. Předtím se však 30 let věnovala kantořině. K lásce k divadlu ji postupně přivedl dědeček.

Hlava Kelta z Mšeckých Žehrovic na výstavě ve Vlastivědném muzeu Olomouc.

V novostrašeckém muzeu bude k vidění unikátní hlava Kelta

Nové Strašecí i Mšecké Žehrovice se letos velmi snaží o propagaci unikátního nálezu hlavy Kelta. Její originál bude v následujícím víkendu zapůjčen po devíti letech do novostrašeckého muzea. Nedaleko slavného nálezu pak nechala obec Mšecké Žehrovice, na jejímž katastru se hlava našla, umístit informativní cedule.

Skautská skupina Jiřího Navrátila.

Nebyly to promarněné roky, vzpomíná Záviš Bozděch na vězení a vojnu u PTP

Před 70 lety vznikly Pomocné technické prapory, do kterých museli od 1. září 1950 rukovat politicky nespolehliví muži z rodin soukromých zemědělců, živnostníků, duchovní a příslušníci šlechty a další „antisocialistické živly“. Jedním z 60 tisíc mužů, kteří u PTP sloužili, byl i Záviš Bozděch.

Hala na Podvinném mlýnu.

Za stovku do moderní arény. Lvi mění místo svého působiště

Volejbalový klub Lvi Praha vstupuje do nové sezony odvážně. Vedení nakoupilo domácí i zahraniční hvězdy, přihlásilo se poprvé v historii do evropských pohárů a nebálo se vyhlásit jasný cíl: zisk mistrovského titulu. Podobným ambicím už stařičká hala na Lužinách nemohla stačit, Lvi se proto přesouvají do libeňské UNYP Areny na Podvinném mlýnu. „Moderní oddíl potřebuje hrát v moderní hale. Rosteme, a k tomu kulturnější prostředí patří,“ vysvětluje trenér extraligového áčka a sportovní ředitel v jedné osobě Tomáš Pomr.

Nehoda cyklisty, ilustrační foto

Senior srazil autem cyklistu, ten svým zraněním podlehl

Cesty dvou seniorů, kteří oba jeli směrem od osady Libeň k obci Libeř na Praze-západ, se tragicky protnuly v úterý necelou hodinu před polednem. Automobil Nissan Juke, za jehož volantem seděl 87letý řidič, se střetl s jízdním kolem. Pro cyklistu ročníku narození 1952 to byl poslední okamžik života.

Srážka vlaků v Běchovicích 10. 7. 2020.

VIDEO: V Běchovicích srazil vlak člověka, pak se střetly rychlík a osobní vlak

V Praze-Běchovicích se v pátek v podvečer srazil osobní vlak s rychlíkem. Několik vagonů bylo vykolejených, hasiči hledali zraněné. Nehoda se stala v místě, kde byl omezen provoz kvůli srážce vlaku s člověkem. Provoz na trati mezi Libní a Běchovicemi byl několik hodin zastaven. Zcela obnovit se jej podařilo až v sobotu ve tři hodiny ráno.

Modré zóny v Praze 6.

Parkovací zóny nabobtnají. V srpnu budou ve Vršovicích, od října ve Strašnicích

Zóny placeného stání v metropoli se létě začnou v souladu se záměrem městské části zavádět na území Prahy 10. Nově mají být zavedeny také v Letňanech a zřejmě i u železniční zastávky v Klánovicích. Rozšíření zón na další oblasti je pak v plánu v Praze 5, 6 a 9. Soubor návrhů na změny a rozšíření, vyplývající z požadavků městských částí, v pondělí schválili pražští radní. Naposledy začaly zóny platit od letošního ledna v části Prahy 9.

Smutek českých hokejistů po čtvrtfinálové porážce s týmem USA na domácím mistrovství světa v roce 2004

Jak si Češi vedli na MS v hokeji. 2004: Nepochopitelný výbuch

Každá doba má takové monumenty, jaké si zaslouží. Staří Římané si vystavěli Koloseum, středověká Evropa zdobila svá města katedrálami. Praha na prahu 21. století zatoužila po obří sportovní hale. I stalo se: na rozhraní Libně a Vysočan se od roku 2004 tyčí betonový mastodont, jehož branami dosud prošlo přes deset milionů návštěvníků.

CityElefant.

Strojvedoucí spěšného vlaku jedoucího z Kolína projel návěstidlo na červenou

K mimořádné události došlo v pondělí 23. března ráno na pražském Masarykově nádraží. V 8.30 hodin projel strojvedoucí spěšného vlaku jedoucího z Kolína návěstidlo na červenou. Provoz celého významného železničního uzlu se v tu chvíli dočasně zastavil a byly odřeknuty čtyři vlaky linek S1, S2 a S4.

Zatěžovací zkoušky Libeňského mostu 14. března 2020.

První ze dvou zatěžovacích testů dnes zcela uzavřel Libeňský most

Pro automobily i MHD je od dnešních 00.00 uzavřen Libeňský most. Technická správa komunikací (TSK) na něm provádí zatěžovací zkoušky, které jsou nutné pro vytvoření projektu rekonstrukce mostu. Uzavírka potrvá až do půlnoci na neděli 15. března. Libeňský most z roku 1928 je ve špatném stavu a nikdy nebyl opravován. TSK most kvůli zkouškám zavře ještě ve stejný čas příští sobotu 21. března.

Výstava v CAMPu ukazuje, jak se změnila Praha za posledních 200 let.

Dvě Prahy: Město z ptačí perspektivy. Jak se změnilo od dob našich prababiček?

Zajímá vás, jak vypadala vaše čtvrť na počátku 19. století? A jak se v průběhu času měnila a rozrůstala Praha? Které domy stály a kudy tekla Vltava v době našich prababiček? Centrum architektury a městského plánování (CAMP) nabízí na všechny podobné otázky odpověď v podobě nově otevřené interaktivní výstavy s názvem Dvě Prahy: Město z ptačí perspektivy.

Ilustrační foto

V generálce SK Rakovník sahal po vítězství, ale vítězný gól nedal

Po sobotním porážce s rezervou Dukly Praha sehráli fotbalisté SK Rakovník hned v neděli generálku na jarní odvety v České fotbalové lize v Libni na umělé trávě proti třetímu celku divizní skupiny B – Meteoru Praha. Zápas skončil nerozhodně, oba týmy vstřelily po jedné brance.

Okolí stanice metra Opatov se zkrášlí, Jižní Město bude mít své náměstí.

KRÁTCE: Okolí stanic metra čeká proměna

/FOTOGALERIE/ Jižní Město čeká v nejbližších letech zásadní proměna. Vedení jedenácté městské části se totiž chce pustit do revitalizace zanedbaných prostor kolem zdejších zastávek metra.

Vizualizace bytového domu v centru Vysokého Újezdu.

Na masivní výstavbu ve Vysokém Újezdu naváže sázení stromů

/VIZUALIZACE/ Prosincovou kolaudací dokončeného projektu dvou nízkopodlažních bytových domů v centru Vysokého Újezdu na východním okraji Berounska, nedaleko pomezí s Prahou-západ v oblasti vyhledávané návštěvníky známého golfového resortu Albatross, se ve čtvrtek 27. února pochlubila společnost developerská skupina Crestyl. K prodeji však z 28 vybudovaných bytů nenabízí ani jediný.

Rekonstrukce tramvajové tratě. Ilustrační foto.

Opravy silnic i kolejí. Řidiče čekají na východě Prahy potíže

Dopravní omezení na Poděbradské a současně na Sokolovské potrápí od příštího týdne řidiče projíždějící přes Vysočany. Vzhledem k tomu, že obě ulice jsou hlavními a paralelními spojnicemi z Libně do Hloubětína a na Černý Most, lze očekávat na obou místech komplikace.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Univerzita Karlova chystá kampus za miliardy

Karlova univerzita představila své plány do budoucna. Nesou se ve znamení velkých investic zejména do budov. Během nadcházejících deseti měsíců chce vedení nejstarší tuzemské univerzity opravit nebo postavit čtyři desítky staveb. Plán počítá s výdaji okolo 1,5 miliardy korun.