Kreativ

ŠTÍTEK: Libeň

Budoucnost Palmoveckého kopce se značně změní

Palmovecký kopec v novém. Vznikne na něm nejspíš sportoviště a místo k odpočinku

Kdysi holý palmovecký kopec. V budoucnu možná hojně navštěvované místo s výhledem, sportovním zázemím či kavárnou. Lokalitu palmoveckého kopce, známého také jako U Libeňského plynojemu, Praha 8 nedávno revitalizovala a nyní se chystá do dalších zásahů. Radnice si nechává vypracovat koncepční studii a doufá, že se z opuštěného místa stane podobný park jako třeba Vítkov či Parukářka.

Palác Svět v pražské Libni a změny v jeho okolí.

Změní Palác Svět adresu? Ve hře je „ulice Věry Chytilové“

Rekonstrukce „Hrabalova“ Paláce Svět úspěšně pokračuje. Budova je zaizolovaná, na řadě jsou nová okna. O jejich podobu ale vede majitel spor s památkáři. Změní se i bezprostřední okolí památky. Ačkoli by se na první pohled mohlo zdát, že Palác Svět v pražské Libni nadále chátrá, opak je pravdou. Práce na rekonstrukci celého objektu, které započaly v květnu 2018, pokračují.  

Alzheimer Home patřící do skupiny Penta otevřel v Modřanech moderní centrum se 146 lůžky.

Moderní technologie a špičková péče. Penta otevřela další Alzheimer Home

Nová luxusní stavba v Modřanech je prošpikována digitálními technologiemi. Nejen tím patří mezi nejmodernější svého druhu. Budova bude sloužit seniorům a lidem s Alzheimerovou chorobou i dalšími typy demencí. Špičkové centrum Alzheimer Home otevřelo v úterý. V polovině června ústav koupila firma Penta Hospitals.

Zázemí společnosti Arriva v malešické teplárně.

Průlom: Provoz na městské lince bude provozovat místo Českých drah Arriva

Rada hlavního města Prahy rozťala dlouhodobě kritizovaný stav na městské železniční lince z Roztok do Libně a Hostivaře. Od 9. prosince má podle rozhodnutí radních linku zajišťovat místo Českých drah konkurenční Arriva. Informaci potvrdili radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) a radní Petra Kolínská (Zelení).

Vlak v pražské Libni srazil člověka. Příměstské linky stojí.

Vlak v Libni srazil člověka. Příměstské linky krátce stály také v Dejvicích

Dopravní komplikace nastaly ve středu hned na začátku ranní špičky. Kdo cestoval do práce v Praze vlakem, zřejmě dorazil později. Hasiči totiž v Libni zasahovali před sedmou hodinou poblíž ulice Sokolovská u sražené osoby vlakem. Příměstské linky tak stály a všechny spoje končily ve stanici Praha-Vysočany. O hodinu později vznikl problém i na druhé straně metropole.

Vlak v pražské Libni srazil člověka. Příměstské linky stojí.

Vlak v Praze srazil člověka. Příměstské linky stály také v Dejvicích

Dopravní komplikace nastaly ve středu hned na začátku ranní špičky. Kdo cestoval do práce v Praze vlakem, zřejmě dorazil později. Hasiči totiž v Libni zasahovali před sedmou hodinou poblíž ulice Sokolovská u sražené osoby vlakem. Příměstské linky tak stály a všechny spoje končily ve stanici Praha-Vysočany. O hodinu později vznikl problém i na druhé straně metropole.

Vagóny typu "Rybák".

Historický vlak na Kácovskou pouť potáhne místo Velkýho Bejčka Bardotka

V sobotu 18. srpna vypraví České dráhy historický vlak z Prahy-Braníka na tradiční Kácovskou pouť. Soupravu sestavenou z historických vozů „Rybáků“ a bufetového vozu poveze motorová lokomotiva 749.008 „Bardotka“. Ta nahradí původně plánovanou parní lokomotivu „Velký Bejček“, která vzhledem k aktuálnímu horkému a suchému počasí a možnému riziku vzniku požáru podél trati nemůže vyjet. 

Rekonstrukce tramvajové trati v Zenklově ulici.

Velká oprava v Libni finišuje, tramvaje se mezi Palmovku a Kobylisy vrátí v září

Cestující v pražské MHD čeká od pátku další velké omezení na tramvajové trati mezi Palmovku a Kobylisy. Na ní je provoz omezen už několik měsíců kvůli kompletní rekonstrukci, od pátku na deset dní dojde k zastavení provozu tramvají i mezi Palmovkou a zastávkou Na Stírce. Půjde o poslední velkou výluku, v září by se měl provoz po téměř devíti měsících obnovit. Před spuštěním provozu dojde ale ještě k dalším větším omezením.

Sklizeň jablek. Ilustrační foto.

V pražských sadech dozrává úroda, ovoce načešete zdarma

/INFOGRAFIKA/ Počasí popohnalo dozrávání nejméně o dva týdny a marmeládová sezona je v plném proudu. Rybíz, meruňky, švestky i třeba borůvky si lze v metropoli načesat úplně zdarma. Hlavní město to ve svých sadech a parcích umožňuje.

Letenská vodárenská věž.

Kdysi hektolitry vody, dnes lidé. Vodárenské věže se mění v muzea i byty

Po Novomlýnském vodojemu se dočkal nového hávu i ten na Letné. Unikátně přestavěná věž v Libni čeká na kupce. Kdysi byly plné hektolitrů vody, dnes se v jejich útrobách procházejí lidé. A někteří v nich dokonce bydlí. Řeč je o pražských vodárenských věžích, které sice už neplní svůj původní účel, jejich interiérům i exteriérům však architekti vdechli nový život.

Záchranná stanice v Praze přijala za půl roku víc zvířat než loni.

Kolonie netopýrů, výr i tchoř. Záchranná stanice přijala víc zvířat než loni

Záchranná stanice hlavního města Prahy se raduje z několika prvenství. Už po půl roce přijala víc zvířat než loni za stejnou dobu. Mezi 2611 živočichy 106 různých druhů byla například nejpočetnější kolonie netopýrů rezavých v historii. Pracovníci záchranné stanice v Jinonicích se starali poprvé také o několik mláďat.

Emma Černá (vpravo) a Věra Mrázková.

Zemřela herečka Emma Černá, zahrála si i v oscarovém Koljovi

Praha, Most - Ve věku 81 let zemřela v pondělí filmová a divadelní herečka Emma Černá. Diváci si ji mohli pamatovat především z filmu Adelheid od Františka Vláčila, kde ztvárnila hlavní roli. Objevila se i v oscarovém filmu Kolja, Skalpel, prosím či v Samotářích. 

Prezidentský vlak putuje Českem. Návštěvníci si mohou prohlédnout salónní vagony, které sloužily TGM i komunistickým prezidentům.

Luxusní vagon TGM i lokomotiva s rudou hvězdou. Prezidentský vlak putuje Českem

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ve čtvrtek z nádraží v pražské Libni odstartovala unikátní vlaková souprava. Parní lokomotiva "Rosnička" pohání vagony, mezi nimiž jsou také tři salónní vozy bývalých hlav československého státu. Prezidentský vlak vypravily České dráhy (ČD) spolu s Národním technickým muzeem (NTM) při příležitosti oslav 100. výročí od založení republiky. Nyní je k vidění v Brně.

Prezidentský vlak putuje Českem. Návštěvníci si mohou prohlédnout salónní vagony, které sloužily TGM i komunistickým prezidentům.

Luxusní vagon TGM i lokomotiva s rudou hvězdou. Prezidentský vlak putuje Českem

Praha, Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ Ve čtvrtek z nádraží v pražské Libni odstartovala unikátní vlaková souprava. Parní lokomotiva „Rosnička“ pohání vagony, mezi nimiž jsou také tři salónní vozy bývalých hlav Československa. Prezidentský vlak vypravily České dráhy spolu s Národním technickým muzeem při příležitosti oslav 100. výročí od založení republiky. Nyní je k vidění v Brně.

Sokol Hostouň - Slovan Velvary 3:0, Divize B, 3. 6. 2018

Hostouň nasázela pět gólů a je druhému místu zase blíž

Kladensko – Jelikož může být druhé místo v divizi B postupové do ČFL, bojuje se v soutěži do posledního kola. Hlavně mezi druhou Hostouní a třetím Motorletem, který má stejně bodů, ale horší bilanci vzájemných zápasů a skóre. V neděli dopoledne ale oba celky v souběžně hraných zápasech uspěly. Hostouň v Libni na hřišti Meteoru 5:1 a Motorlet v Jinonicích s Kladnem 3:0.

Výstava Neprakta - Jak ho neznáte je k vidění v kapli do 22. června.

OBRAZEM: Neprakta se v kapli představuje v jiném světle

Nymburk - Až do 22. června mohou zájemci navštívit kapli sv. Jana Nepomuckého, kde je momentálně nainstalována výstava reprodukcí kreslíře Jiřího Wintera Neprakty. Ten se tady na panelech odhaluje jinak, než jak ho zná většina lidí z jeho kreslených vtipů. Objevují se zde jeho kresby z pracovního tábora v Bernau, kresby zvířat, masek, návrhy známých hraček, ilustrace k básni Josefa Čapka. 

Volejbalové utkání Evropské ligy žen Česká republika vs. Slovensko 26. května v Praze. Hráčky České republiky slaví vítězství. Zleva libero Veronika Dostálová,Kateřina Holásková, Veronika Strušková a Michaela Mlejnková.

Volejbalové galapředstavení. Češky si smlsly na Slovenkách

/FOTOGALERIE/ - Po střechu zaplněná hala na Podvinném mlýnu povstala. Po chvíli propukla v jásot. České volejbalistky v Evropské lize září. Ve skupině C ještě neztratily ani set. Po dvou výhrách nad Španělkami pokořily 3:0 také Slovenky. „Final Four se zase přiblížilo,“ usmívala se jedna z hrdinek Andrea Kossányiová. Pak zvedla (varovně) prst. „Rozhodne se mezi námi a Běloruskami. Uvidíme, co osud přinese.“

Developerský projekt Rohan City schválili radní Prahy 8.

Rohan City dostalo zelenou. Developer postaví ekologické bydlení příští rok

Jeden z nejznámějších pražských "brownfieldů" se zřejmě už brzo promění v zelenou čtvrť nabízející ekologické a moderní bydlení. Radní osmé městské části schválili ve středu projekt Rohan City na Rohanském ostrově, který leží na hranici Libně a Karlína blízko Vltavy. Firma Sekyra Group by měla začít stavět v průběhu roku 2019. Léta přitom byl projekt pouze v fázi smělých plánů. Nápady architektů se však dosud nerealizovaly.

Tunelový komplex Blanka.

Další spor v koalici. Po mostu a metru teď kvůli Vlastě a tunelům

Trasa zbývajícího úseku nedostavěného Městského okruhu s odhadovanými náklady až 40 miliard korun povede většinou pod zemí. Pražští radní zastavili tento týden prověřování jiných variant než tunely. Z trasy připravované stavby se už stal politický spor: proti konci prověřování je Trojkoalice.

Lidé instalovali 15. května slogany a plakáty na obranu Libeňského mostu.

OBRAZEM: Dolínku, nesahej mi na most. Lidé bojují za záchranu Libeňského mostu

/FOTOGALERIE/ Zbourat, opravit, či snad nechat být? O osudu Libeňského mostu pražstí politici nemají jasno, neshodnou se s odborníky, a proto o kubistickém mostu z roku 1928 na čtvrtečním zasedání jednat nebudou. V úterý přímo na Libeňském mostě lidé vystavili transparenty, kterým bojují za jeho zachování.

Třídící depo pošty. Ilustrační foto.

Zásilky čekají v depu. Pošta má kritický nedostatek doručovatelů

České poště v Praze aktuálně chybí desítky doručovatelů, zejména listovních. Podle mluvčího podniku Matyáše Vitíka pošta vykrývá v nejkritičtějších oblastech tento nedostatek zaměstnanci z jiných provozoven, přijímá brigádníky a nové pracovníky se snaží získat náborovou kampaní.

Nádraží Praha-Hostivař,

Osobní vlaky do Malešic každou půlhodinu? Dopravci se bojí kolapsu

Praha chce, aby od nového jízdního řádu jezdily vlaky mezi Libní a Hostivaří po jednokolejné trati přes Malešice mnohem častěji než dosud. Plán ale naráží na velký odpor u nákladních dopravců. Ti se bojí, že se na trať nevejdou a navíc plán ohrozí provoz na koridoru v Libni.

Generální ředitel TSK Petr Smolka.

Šéf TSK Petr Smolka: Postavit nový most je výhodnější a hlavně rychlejší

/ROZHOVOR/ Technická správa komunikací (TSK) čeká na čtvrteční verdikt zastupitelstva, zda se bude stavět místo Libeňského mostu úplně nový, nebo ještě ne. Ve hře je i varianta provizorního mostu po dobu výstavby. Podle generálního ředitele TSK Petra Smolky je stavba nového mostu rychlejší variantou, než rekonstrukce, navíc s menším rizikem dopravních kolapsů.

Ilustrační foto policie

Lednice zásahovku nezadržela

Muž pro kterého si do pražské Libně přijela zásahová jednotka se v bytě sice zabarikádoval, ale nebylo mu to nic platné. Stejně skončil v rukou policistů.

Aktuální stav Paláce Svět.

Rekonstrukce Paláce Svět v Libni odstartuje v květnu, slibuje italský majitel

Rekonstrukce Paláce Svět v pražské Libni by měla odstartovat letos v květnu. Dokončení je naplánováno na podzim 2019. Slíbil to italský vlastník objektu Antonio Crispino, který se včera sešel s místostarostou městské části Praha 8 Petrem Vilgusem. Informovala o tom městská část na svých stránkách. 

Soutok Vltavy a Berounky.

Plán navrhuje rekreační území u Vltavy a Berounky

Kam budou chodit Pražané relaxovat? Kde vzniknou nové parky nebo sportoviště? I na tyto otázky dává návrh nového Metropolitního plánu odpovědi. Byť ne tak jasně formulované, jako je tomu u rozsáhlých ploch určených ke zcela nové zástavbě či přeměně nynějších brownfieldů.

Nádraží Praha - Libeň.

Železnice spojí Libeň s Hostivaří

Vedení Prahy řeší, jak zajistit dopravu z Libně do Hostivaře nejen o víkendech. Na lince by mohl jezdit nový dopravce, pantografy českých drah totiž doslouží. 

Kolonii dvou stovek netopýrů vypustí ve čtvrtek ve Stromovce

Dvě stě netopýrů se vrátí do přírody. Záchranná stanice je vypustí ve Stromovce

Dvě stovky netopýrů se ve čtvrtek proletí Stromovkou. Vypustí je tu Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Kolonie si za zimoviště vybrala větrací šachtu starého cihlového domu v Libni. V únoru je ale probrala rekonstrukce jednoho z bytů. Proto museli v záchranné stanici přečkat do té doby, než se venku oteplí.

Opletené stromy  v Libni na náměstí Dr. Holého.

Úlet ovčí babičky: Pletené květy zdobí stromy v Praze 8

Bílá, zelená či červená. Stromy na náměstí Dr. Václava Holého v Libni hrají všemi barvami. Opletly je totiž příznivkyně tzv. guerilla knittingu, které si říkají Úlet ovčí babičky. Cílem aktivity je oživení a zkrášlení veřejného prostoru pomocí pouličního umění.