Kreativ

ŠTÍTEK: likér

Pálenkový košt na Kyjovsku. Ten nenajdete co do počtu vzorků nikde na světě

Pálenkový košt na Kyjovsku. Takový nenajdete co do počtu vzorků nikde na světě

Jedním z nejaktivnějších spolků ve Svatobořicích-Mistříně na Kyjovsku je Mankyz z.s. Spolek byl založen v roce 2014 a vedle organizačně několika společensko-kulturní akcí v obci se výrazně zapojuje do pořádání festivalu ovocných pálenek, likérů a domácích pomazánek. Věhlasnost tohoto největšího koštu v republice ho dostala na mezinárodní úroveň. Ve světovém poměřování v počtu vzorků pálenek dokonce předčí i podobný košt v Americe. Od roku 2019 je zapsán v České knize rekordů, kdy se podařilo nasbírat 2714 lahví o obsahu 0,35 litrů výhradně přírodních ovocných destilátů, likérů a macerátů pocházejících z 13 zemí světa. 

Vaječný koňak

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě. 

Suvenýry z Chorvatska? Nejčastěji olivový olej, víno, pálenku, likéry, marmelády, sušenky či produkty z levandule si vozí Češi z dovolené na Jadranu. Rozmanitá země jim toho nabízí mnohem víc.

Suvenýry z Chorvatska? Zapomeňte na kýč, originálních dárků je celé moře

Co by to bylo za dovolenou na Jadranu bez nákupu suvenýrů. Chorvatsko jich nabízí nepřebernou škálu. Tradiční olivový olej, víno či levandule? Jen kapka v moři. Globální asijské výrobky z turistických krámů jsou nuda, vyplatí se spíš sáhnout po regionálních produktech. Jen dejte pozor na zapovězené „dary“ moře.

Tradiční Svatodušní vaječinu si farníci uvařili v kotlíku před kostelem v Holčovicích.

Svatodušní vaječina, to je dobrá nálada u smaženice před kostelem

Každý ví, jak se slavít Vánoce nebo Velikonoce. Znáte ale nějaké tradice, které provázejí Svatodušní svátky? Seslání Ducha svatého, neboli Boží hod Svatodušní, letos vycházelo na 28. května. Do českých farností se vrátila téměř zapomenutá tradice svatodušní vaječiny, která se smaží venku v kotlíku před kostelem.

Týden před Česko-slovenským koštem slivovice v Havlovicích hodnotilo šedesát degustátorů 927 dodaných vzorků.

Degustátoři dostali zabrat, testovali 927 slivovic a pálenek. Šampion je z Úpice

/FOTO, VIDEO/ Česko-slovenský košt slivovice se bude sice konat teprve v sobotu 25. února v kulturním domě v Havlovicích, přesto už je jasné, kdo je jeho šampionem. Šedesát degustátorů z Čech, Moravy a Slovenska se sešlo týden před akcí, aby vyhodnotili nejlepší z rekordních 927 vzorků od 674 pěstitelů, kteří dodali v termínu 263 slivovic, 120 hruškovic, 109 jablkovic, 69 meruňkovic, desítky dalších pálenek a 106 likérů, například z černé kávy, datlí, kokosu, řepy, banánu, citronu či rakytníku.

Milevsko zve na Den vína a mandlí.

Milujete dobré víno a likéry, co voní mandlí? Tak to nesmíte chybět v Milevsku

Zveme vás na oblíbený již 4. ročník akce partnerských měst - Milevska a Hustopečí s názvem Den vína a mandlí z Hustopečí. Těšit se můžete na to nejlepší, co nám jižní Morava, úrodná krajina Hanáckého Slovácka, nabízí - tekutou révu, výborné mandlové likéry a další pochoutky. Akce se koná v sobotu 30. července 2022 v milevském amfiteátru.

Kyle James Bairnsfather vyrábí v Bělé pod Pradědem absinth a bylinné likéry.

Pěstuje léčivé bylinky, vyrábí z nich likéry a nyní experimentuje s konopím

Domašovská hořká, Jesenická bylinná, likér z horských borůvek nebo vanilky. A samozřejmě absint. Alkoholické nápoje, které mají původ v likérce v Domašově. „Teď pracuji na lihovině, ve které bych využil technické konopí. Zatím žádný takový seriózní výrobek neexistuje. Technické konopí má přitom řadu léčivých účinků. Rozpracoval jsem recepturu podobnou ginu,“ prozrazuje majitel likérky Kyle Bairnsfather své plány.

Kyle James Bairnsfather vyrábí v Bělé pod Pradědem absinth a bylinné likéry.

Prorazil s absinthem, nyní experimentuje s konopím

Domašovská hořká, Jesenická bylinná, likér z horských borůvek nebo vanilky. A samozřejmě absint. Alkoholické nápoje, které mají původ v likérce v Domašově. „Teď pracuji na lihovině, ve které bych využil technické konopí. Zatím žádný takový seriózní výrobek neexistuje. Technické konopí má přitom řadu léčivých účinků. Rozpracoval jsem recepturu podobnou ginu,“ prozrazuje majitel likérky Kyle Bairnsfather své plány.

Alkoholický drink Backdoor („Zadní vrátka“)

Koktejl Backdoor: základem je koňak naložený v banánových slupkách

Zfetovaný rocker po proflámované noci cestou přes celé Státy na legendární festival Woodstock prchá před policií, která si pro něj přijde až do jeho hotelového pokoje na předměstí nějakého texaského zapadákova. Jediná cesta ven vede skrz zavřené okno. Trávou a houbičkami nasáklé tělo prolétává okenní tabulí a spolu s hromadou střepů přistává na parkovišti před motelem…

Kadovánek je specialitou kadovského hostince U Janečků.

Bylinné likéry ze Žďárska hřejí i léčí. Vyhlášený Samotínský vánek pil i Zeman

Zaduje do hlavy, profičí myslí, odfoukne starosti, tobolku čistí. Tak zní nápis na plastice na průčelí budovy hostince U Janečků v Kadově. Řeč je o Kadovánku, originálním bylinném likéru vyráběnému podle tajné receptury. „Na Kadovánek přijít můžete, ale nedostanete ho s sebou. Můžete si ho ale dát u nás v hostinci. Má příjemnou chuť po bylinkách a je dobrý na žaludek,“ zval na oblíbený likér majitel provozovny Miroslav Štěrba.

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz začala vyrábět nový druh alkoholického likéru. Čert by se měl na trh dostat v nejbližší době.

Čert vyletí z Jindřichova Hradce. Na Mikuláše čekat nebude

Jindřichohradecká likérka začala vyrábět Čerta - pravou českou míchačku. Tento alkoholický nápoj je druhou letošní novinkou s originální recepturou, kterou Fruko-Schulz nabídne českým zákazníkům. V obchodech se objeví na konci listopadu. V květnu jihočeský výrobce představil kvalitní gin růžové barvy pod vtipným názvem IbalGIN.

Jitka Radová vyrábí v Hustopečích několik druhů nejrůznějších likérů, z nichž základní je hustopečská Mandla.

Hustopečská Mandla: Jitka Radová roky vyrábí likéry. Cesta k nim vedla přes víno

/FOTOGALERIE/ Višňovka, karamelová Mandla, Mandla ostrá, ale i jemnější nasládlá. A taky ořechovka na zažívání, Mandla kávová, a na zahřátí pak zázvor. V likérech se Jitka Radová vyzná jako málokdo. Není divu, vždyť se jejich výrobě intenzivně věnuje už rovných devět let. A to překvapivě ve městě vínu zaslíbeném – v Hustopečích na Břeclavsku.

Jiří Šťáva z Klášterské Lhoty vyrábí likéry z hub, které mají léčivé účinky.

Po čem ženy touží. Léčivé likéry z hub slouží na imunitu i jako afrodiziakum

Pro posílení imunity, na potíže s prostatou, onemocnění štítné žlázy, celkové zlepšení zdraví, ale také jako afrodiziakum na zvýšení chuti na sex. Jednasedmdesátiletý mykolog Jiří Šťáva z Klášterské Lhoty na Trutnovsku se zabývá alternativní medicínou a vyrábí neobvyklé likéry z hub a rostlin, které mají léčivé účinky.

17. ročník mezinárodní soutěže Grand Prix ovocných destilátů Flora košt na olomouckém výstavišti

Nasát vůni jader... Na Floře vybírali nejlepší pálenku z 329 vzorků

Vůně domácích ovocných destilátů a likérů se v pondělí linula pavilonem E výstaviště Flora Olomouc. Odborná porota tam hodnotila více než tři stovky přihlášených vzorků a vybírala ty nejlepší, které získají ceny v 17. ročníku mezinárodní soutěže Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.

Hana Jenčíková

Hana Jenčíková: alkohol má mít kvalitu

Hana Jenčíková stojí v čele firmy, která vyrábí alkoholické nápoje. Firmu Jenčík a dcery založil téměř před třemi desítkami let v Prádle na jižním Plzeňsku její tatínek Petr Jenčík (1951 – 2019).

Milotičtí hasiči pohostili návštěvníky rekordního koštu drkotin.

Drkotiny útočí, nový košt i rekordní nabídka. Vyhrál Žurovec

S velkou chutí se pouští do letošního ročníku koštu drkotin v Miloticích příchozí hosté i vystavovatelé. Pořádající hasiči si tak mohou připít na řadu letošních rekordů. Především největšího počtu huspenin, ale také doplňkových pomazánek či destilátů a likérů.  

DEN STROMŮ. Nedělní akce Na Živé vodě přiblížila děti i dospělé k přírodě.

Biocentrum Živá voda na Modré patřilo stromům a fujarám

/FOTOGALERIE/ Přírodovědná stezka pro děti s ochutnávkou sirupů z různých bylin a plodů ovocných stromů, bylinných likérů nebo ořechovky pro dospělé, procházka po dřevěné stezce nad pratuří obůrkou nebo tunelem pod hladinou expozičního rybníka a pozorování z něj dominující vyzy velké, osmadvacetikilového kapra Jonáše, tolstolobika o hmotnosti kolem 40 kilogramů a mnoha dalších druhů ryb. To byl v pondělí Den stromů v botanické a sladkovodní expozici Živá voda na Modré.

Do obecního dvora v Šatově lákalo v sobotu dýňové odpoledne.

OBRAZEM: Děti dlabaly dýně, dospělé lákaly likéry

Šatov – Bez ostychu a otálení proudí v pošmourném sobotním odpoledni hloučky dětí a rodičů v Šatově do chřtánu dýňového strašidla. Alespoň návštěvníci s bujnější fantazií by si tak mohli vyložit svěže oranžovou dřevěnou výzdobu rámující vchod do šatovského obecního dvora. Obří dýně s poulícíma očima a vyřezanými zubisky napovídá, čím se budou děti celé odpoledne bavit.

Ilustrační foto.

Mandlovice změnila název. Nově je z ní mandlovka

Hustopeče – Poslední láhve likéru Hustopečská mandlovice si lidé koupili na nedávných Burčákových slavnostech v tomto městě na Břeclavsku. Jak už Deník Rovnost informoval, Státní zemědělská a potravinářská inspekce donutila výrobce změnit název alkoholického nápoje. Z mandlovice je mandlovka.