Hasiči z Karlových Varů a Ostrova si při prověřovacím cvičení vyzkoušeli zásah v zakouřeném skladu místního výrobce likérů. Cílem bylo najít ohnisko požáru, evakuovat jednu pohřešovanou osobu a bezpečně zvládnout celou situaci. Cvičení prověřilo nejen jejich fyzickou připravenost, ale i schopnost týmové spolupráce v krizových podmínkách.
Pochází z Ameriky a do České republiky přijel před více než třiceti lety jako člen mírových sborů. Při ničivých povodních v roce 1997 jel pomáhat do Jeseníků, které znal z předešlých vandrů. Zdejší přírodní krásy i příjemní místní mu učarovali natolik, že se rozhodl na severní Moravě zůstat. Začal prodávat přírodní absint, a když měl po několika letech možnost firmu na výrobu likérů koupit, neváhal. Dnes Kyle Bairnsfather vyrábí pod značkou Bairnsfather Family Distillery v Domašově, místní části Bělé pod Pradědem na Jesenicku, z léčivých bylin přírodní likéry.
Chcete svému srdci dopřát studiemi ověřenou péči? Pak se vypravte natrhat si vejčité červené bobule, které během září a října dozrávají na hlohu. Lidé odpradávna využívají i sílu listů a květů, z nichž si vaří léčivý čaj. Na co všechno se používá hloh, co se z hlohu vyrábí a jak často pít čaj z hlohu, vysvětluje lékárník Filip Škarda.
Na začátku všeho byl velký sen. Vytvořit likér nejvyšší kvality, který bude založen na čistě lokálním ovoci. V roce 2002 založili Jan a Růženka Kleinerovi z Žešova na Prostějovsku rodinný podnik a vydali ke splnění svého snu. Minulý rok představili na našem trhu první tuzemský čistě přírodní likér vyrobený podle světových trendů a jejich produkty se záhy dočkaly velkého ohlasu i ocenění. Manželé Kleinerovi se tak stali prvními v České republice, kterým se podařilo takového úspěchu dosáhnout.
Na začátku všeho byl velký sen. Vytvořit likér nejvyšší kvality, který bude založen na čistě lokálním ovoci. V roce 2002 založili Jan a Růženka Kleinerovi z Žešova na Prostějovsku rodinný podnik a vydali ke splnění svého snu. Minulý rok představili na našem trhu první tuzemský čistě přírodní likér vyrobený podle světových trendů a jejich produkty se záhy dočkaly velkého ohlasu i ocenění. Manželé Kleinerovi se tak stali prvními v České republice, kterým se podařilo takového úspěchu dosáhnout.
Domácí likéry z českých plodů, tedy z šípků, trnek a aronie (odborně temnoplodec, lidově černý jeřáb), nejsou jen lahodným požitkem pro milovníky přírodních chutí, ale i cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Příprava těchto alkoholických nálevů je překvapivě snadná a nevyžaduje žádné speciální vybavení. Stačí pouze kvalitní plody, cukr a alkohol. A během několika týdnů si můžete doma z těchto ingrediencí vytvořit nápoj, který nejen zahřeje, ale svým způsobem podpoří i vaši imunitu a zdraví. Vše se může hodit i jako vánoční likér.
Ostružiny jsou velmi chutné a zdravé ovoce. Jednou z příjemných možností, jak je využít, je udělat z nich lahodnou zmrzlinu. Díky jednoduchému triku nebudete k přípravě potřebovat zmrzlinovač.
Desáté výročí od svého otevření oslavila v sobotu 20. dubna pralinkárna ve Velkých Losinách. Z původně domácí dílny je dnes nejúspěšnější gastronomický podnik v celém údolí Desné, jehož věhlas dávno přerostl rodnou obec. Nově i s pralinkami plněnými likéry z dílny manželů Kleinerových z Žešova.
Višnovice Vratislava Novotného z pálenice ve Znětínku na Žďársku se stala šampionem Tradičního koštu pálenek. Nejstarší akce svého druhu na Vysočině se konala už po osmnácté.
Jedním z nejaktivnějších spolků ve Svatobořicích-Mistříně na Kyjovsku je Mankyz z.s. Spolek byl založen v roce 2014 a vedle organizačně několika společensko-kulturní akcí v obci se výrazně zapojuje do pořádání festivalu ovocných pálenek, likérů a domácích pomazánek. Věhlasnost tohoto největšího koštu v republice ho dostala na mezinárodní úroveň. Ve světovém poměřování v počtu vzorků pálenek dokonce předčí i podobný košt v Americe. Od roku 2019 je zapsán v České knize rekordů, kdy se podařilo nasbírat 2714 lahví o obsahu 0,35 litrů výhradně přírodních ovocných destilátů, likérů a macerátů pocházejících z 13 zemí světa.
/FOTOGALERIE + ROZHOVOR/ Přibližně dva měsíce zbývají do Zeleného čtvrtku, v brněnském pivovaru Starobrno se ale do příprav na Velikonoce pustili už nyní. V pondělí začali vařit tradiční Zelené pivo. Letos jej tam připraví 4570 hektolitrů.
Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Prestižní značkou Regionální potravina Ústeckého kraje se mohou nově chlubit produkty několika výrobců ze severu Čech. Paštika z Podbořanska, mrkvový dort z Litoměřicka a nebo jeřabinový likér z Lounska.
Co by to bylo za dovolenou na Jadranu bez nákupu suvenýrů. Chorvatsko jich nabízí nepřebernou škálu. Tradiční olivový olej, víno či levandule? Jen kapka v moři. Globální asijské výrobky z turistických krámů jsou nuda, vyplatí se spíš sáhnout po regionálních produktech. Jen dejte pozor na zapovězené „dary“ moře.
Zisk dvojnásobného zlata v jedné z nejprestižnějších mezinárodních soutěží hodnotících alkoholické nápoje se minulý týden podařil likérce z Prostějovska. V soutěži San Francisco World Spirits Competition (SFWSC), získal ocenění Double Gold ovocný likér Jana Kleinera.
Každý ví, jak se slavít Vánoce nebo Velikonoce. Znáte ale nějaké tradice, které provázejí Svatodušní svátky? Seslání Ducha svatého, neboli Boží hod Svatodušní, letos vycházelo na 28. května. Do českých farností se vrátila téměř zapomenutá tradice svatodušní vaječiny, která se smaží venku v kotlíku před kostelem.
/FOTOGALERIE/ Sto padesát jedna vzorků zkapalněného nachově modrého ovoce ze Slovácka a jedenáct likérů koštovali v sobotu návštěvníci restaurantu na náměstí Svobody v Buchlovicích. Stalo se tak při odloženém ročníku Berchtoldova koštu pálenek a likérů.
/FOTO, VIDEO/ Česko-slovenský košt slivovice se bude sice konat teprve v sobotu 25. února v kulturním domě v Havlovicích, přesto už je jasné, kdo je jeho šampionem. Šedesát degustátorů z Čech, Moravy a Slovenska se sešlo týden před akcí, aby vyhodnotili nejlepší z rekordních 927 vzorků od 674 pěstitelů, kteří dodali v termínu 263 slivovic, 120 hruškovic, 109 jablkovic, 69 meruňkovic, desítky dalších pálenek a 106 likérů, například z černé kávy, datlí, kokosu, řepy, banánu, citronu či rakytníku.
Na jubilejním 10. ročníku koštu ořechovek, který se uskutečnil o čtvrté říjnové sobotě v kulturním domě v Ořechově, se sešlo 126 vzorků ořechovek. Nejen z vesnic a měst Slovácka, ale také z Brna, Plzně, Bratislavy, Dubnice nad Váhom a Zugspitze.
Zveme vás na oblíbený již 4. ročník akce partnerských měst - Milevska a Hustopečí s názvem Den vína a mandlí z Hustopečí. Těšit se můžete na to nejlepší, co nám jižní Morava, úrodná krajina Hanáckého Slovácka, nabízí - tekutou révu, výborné mandlové likéry a další pochoutky. Akce se koná v sobotu 30. července 2022 v milevském amfiteátru.
/FOTOGALERIE/ Útulná hospůdka na Opálené nabízí tradiční českou kuchyni. Vyhlášená je především domácími borůvkovými knedlíky, za které získala 2. místo na Garden Food Festivalu. Velice populární je také originální bylinný likér Opálenská portášovka, který není nikde jinde k dostání.
/FOTOGALERIE/ Útulná hospůdka na Opálené nabízí tradiční českou kuchyni. Vyhlášená je především domácími borůvkovými knedlíky, za které získala 2. místo na Garden Food Festivalu. Velice populární je také originální bylinný likér Opálenská portášovka, který není nikde jinde k dostání.
Domašovská hořká, Jesenická bylinná, likér z horských borůvek nebo vanilky. A samozřejmě absint. Alkoholické nápoje, které mají původ v likérce v Domašově. „Teď pracuji na lihovině, ve které bych využil technické konopí. Zatím žádný takový seriózní výrobek neexistuje. Technické konopí má přitom řadu léčivých účinků. Rozpracoval jsem recepturu podobnou ginu,“ prozrazuje majitel likérky Kyle Bairnsfather své plány.
Domašovská hořká, Jesenická bylinná, likér z horských borůvek nebo vanilky. A samozřejmě absint. Alkoholické nápoje, které mají původ v likérce v Domašově. „Teď pracuji na lihovině, ve které bych využil technické konopí. Zatím žádný takový seriózní výrobek neexistuje. Technické konopí má přitom řadu léčivých účinků. Rozpracoval jsem recepturu podobnou ginu,“ prozrazuje majitel likérky Kyle Bairnsfather své plány.
Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz od začátku letošního roku intenzivně jedná o dodávkách likérů do Izraele. V minulém týdnu už začala pod dohledem rabína stáčet první lahve košer nápojů. Do Izraele likérka ještě neprodávala, zatím tam dodá šest tisícovek lahví.
O čtvrté dubnovém sobotním odpoledni zaklepal na kulturní dům v Nedakonicích čtvrtý košt slováckých pálenek a likérů. Jeho pořadateli byli tamní Přátelé Slovácké Pálenky (PSP), kteří zorganizovali nejmladší košt kořalek na Slovácku.
/FOTOGALERIE/ Mezi třiačtyřiceti vystavovateli a prodejci na víkendovém ČokoFestu v Ostravě je zastoupeno i několik málo firem z našeho regionu. Vedle například Mléčného karamelu z Rožnova pod Radhoštěm je to také frýdeckomístecká Beskydská likérka.
/FOTOGALERIE/ Mezi třiačtyřiceti vystavovateli a prodejci na víkendovém ČokoFestu v Ostravě je zastoupeno i několik málo firem z našeho regionu. Vedle například Mléčného karamelu z Rožnova pod Radhoštěm je to také frýdeckomístecká Beskydská likérka.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
/FOTO/ Limoncello, mandarello či arancello. Italské likéry z citronů, mandarinek a pomerančů nezapřou svůj jižanský původ. Sladké alkoholické nápoje vznikají i na Vysočině z citrusových plodů vypěstovaných ve skleníku Petra Broži.
Zfetovaný rocker po proflámované noci cestou přes celé Státy na legendární festival Woodstock prchá před policií, která si pro něj přijde až do jeho hotelového pokoje na předměstí nějakého texaského zapadákova. Jediná cesta ven vede skrz zavřené okno. Trávou a houbičkami nasáklé tělo prolétává okenní tabulí a spolu s hromadou střepů přistává na parkovišti před motelem…
Zaduje do hlavy, profičí myslí, odfoukne starosti, tobolku čistí. Tak zní nápis na plastice na průčelí budovy hostince U Janečků v Kadově. Řeč je o Kadovánku, originálním bylinném likéru vyráběnému podle tajné receptury. „Na Kadovánek přijít můžete, ale nedostanete ho s sebou. Můžete si ho ale dát u nás v hostinci. Má příjemnou chuť po bylinkách a je dobrý na žaludek,“ zval na oblíbený likér majitel provozovny Miroslav Štěrba.
Zaduje do hlavy, profičí myslí, odfoukne starosti, tobolku čistí. Tak zní nápis na plastice na průčelí budovy hostince U Janečků v Kadově na Žďársku. Řeč je o Kadovánku, originálním bylinném likéru vyráběnému podle tajné receptury.
Jindřichohradecká likérka začala vyrábět Čerta - pravou českou míchačku. Tento alkoholický nápoj je druhou letošní novinkou s originální recepturou, kterou Fruko-Schulz nabídne českým zákazníkům. V obchodech se objeví na konci listopadu. V květnu jihočeský výrobce představil kvalitní gin růžové barvy pod vtipným názvem IbalGIN.
Den whisky přilákal do Hulína nejen milovníky tohoto nápoje, ale také řadu odborníků a ambasadorů známých značek. Jedním z nich byl i ambasador francouzské společnosti Rémy Cointreau Václav Rout.
"Jak se říká: Před bezem klekni," píše Marie Kovářová z Lažánek a posílá bezinkový likér, který sama připravuje. "Ale pospěšte si, dokud bezinky jsou," vzkazuje. Děkujeme Marii Kovářové za zaslaný recept.
/FOTOGALERIE/ Višňovka, karamelová Mandla, Mandla ostrá, ale i jemnější nasládlá. A taky ořechovka na zažívání, Mandla kávová, a na zahřátí pak zázvor. V likérech se Jitka Radová vyzná jako málokdo. Není divu, vždyť se jejich výrobě intenzivně věnuje už rovných devět let. A to překvapivě ve městě vínu zaslíbeném – v Hustopečích na Břeclavsku.
Pro posílení imunity, na potíže s prostatou, onemocnění štítné žlázy, celkové zlepšení zdraví, ale také jako afrodiziakum na zvýšení chuti na sex. Jednasedmdesátiletý mykolog Jiří Šťáva z Klášterské Lhoty na Trutnovsku se zabývá alternativní medicínou a vyrábí neobvyklé likéry z hub a rostlin, které mají léčivé účinky.
Nejen švihák lázeňský, kterého v písni Jiřího Schelingera potkávají dívky u pramenu v půl deváté, si zamiloval české lázně. V roce 2019 se v lázních České republiky léčilo či rekreovalo 884 000 klientů.
/FOTOGALERIE/ Firma Ludwig Marx před sto lety byla nejvýznamnější evropský výrobce laků a barev. Měla fabriky nejen v Německu, Slovinsku nebo v Maďarsku, ale také v Miloticích nad Opavou.
Vůně domácích ovocných destilátů a likérů se v pondělí linula pavilonem E výstaviště Flora Olomouc. Odborná porota tam hodnotila více než tři stovky přihlášených vzorků a vybírala ty nejlepší, které získají ceny v 17. ročníku mezinárodní soutěže Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.
Už od 15. století v jihočeské Blatné vědí, jak se vaří pivo, a s několika přestávkami to dělají dodnes. Kromě pivního moku v místním lihovaru a pivovaru vyrábějí třeba i tradiční ovocné destiláty.
Známé přísloví praví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Po zásluze. Květen a červen jsou měsíce bezových květů, ze kterých můžete vyrobit limonádu, zákusek či džem, z černých bobulí zase likér nebo víno. Uctívaný byl především pro léčivé účinky.
Hana Jenčíková stojí v čele firmy, která vyrábí alkoholické nápoje. Firmu Jenčík a dcery založil téměř před třemi desítkami let v Prádle na jižním Plzeňsku její tatínek Petr Jenčík (1951 – 2019).
S velkou chutí se pouští do letošního ročníku koštu drkotin v Miloticích příchozí hosté i vystavovatelé. Pořádající hasiči si tak mohou připít na řadu letošních rekordů. Především největšího počtu huspenin, ale také doplňkových pomazánek či destilátů a likérů.
Chuť, lákavé aroma a sílu 311 soutěžních vzorků slivovic, ostatních pálenek a domácích likérů přichází v pátek večer do kulturního stánku na Salaši senzoricky posoudit a porovnat jejich kvalitu 47 odborně zdatných degustátorů a degustátorek.